Bondgenoten therapiegroep

Dit is een bijdrage van Richèlle en Anne-Marie

Gedurende afgelopen jaren waarin wij werken met slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling hebben wij gemerkt dat er behoefte is aan lotgenotencontact. Omdat emotioneel misbruik zo moeilijk uit te leggen is vinden veel mensen (h)erkenning bij en met andere slachtoffers. Dat alleen al, werkt helend in een herstelproces. Daarom hebben wij, Anne-Marie Bossers en Richèlle Hodiamont (therapeuten en trainers) een groepstherapie ontwikkeld, speciaal voor slachtoffers van emotionele mishandeling.

Delen is al gedeeltelijk helen, maar niet altijd voldoende. Waar de gebruikelijke lotgenotenbijeenkomsten erop gericht zijn verhalen te delen, gaan wij nog een stap verder richting herstel. In een veilige groep vinden slachtoffers niet alleen (h)erkenning bij elkaar, maar wordt ook gebruik gemaakt van de groepsdynamiek om o.a. inzicht te krijgen in eigen patronen, emoties te leren voelen en hanteren en worden corrigerende ervaringen opgedaan.

We spreken liever over Bondgenoten dan over Lotgenoten: een valkuil van Lotgenotencontacten waarbij enkel ervaringen worden uitgewisseld kan zijn dat mensen elkaar onbewust in de donkere wereld houden. In deze groepstherapie wordt bewust gestuurd op hoe we de focus op onszelf kunnen leggen en elkaar daarin kunnen ondersteunen als Bondgenoten.

In september zal er een groep starten in Dordrecht en eentje in Roermond. Klik voor alle praktische informatie op een van de volgende links: Roermond of Dordrecht)

Dit aanbod valt buiten het dienstenpakket van het Verdwenen Zelf. Wij verzorgen enkel de promotie. Neem voor alle vragen contact op met Anne-Marie Bossers en Richèlle Hodiamont, hun contactgegevens staan in de flyer.

8 gedachten aan “Bondgenoten therapiegroep”

 1. Een mooi initiatief vind ik. Het is dat het voor mij te ver is, anders zou ik me opgeven. Ik denk dat het heel helend kan zijn om in een groep met ervaringsdeskundigen, onder begeleiding van twee therapeuten, te herstellen. Maar het gaat niet alleen om het uitwisselen van ervaringen, dat kan (is mijn ervaring) juist triggerend werken. Iedereen heeft natuurlijk vreselijke dingen meegemaakt, ikzelf ook, en dat almaar vertellen kan je er ook weer inzuigen. Wat me aanspreekt hierin is dat het om veel meer gaat dan vertellen alleen. Dat het door twee therapeuten ontwikkeld is en gegeven wordt en dat er een programma is. Dus een opbouw en duidelijke structuur.
  Misschien wordt het in de toekomst ook op andere plaatsen worden aangeboden en doe ik dan mee. Voor het komend seizoen wens ik jullie goeie groepen toe.

 2. Goed initiatief, ik ben niet zo van de Facebookgroepen en dit kan wel helpen. Het gevoel van alleen erin zijn is bij mij vaak zo verheersend (geweest). Alsof ik het zelf niet kan geloven en dan denk ik dat er echt niemand op de wijde wereld is die dit kan snappen of erkennen. Ook al weet ik wel dat dat niet zo is, ook door deze site, lijkt me groepen best een goed idee, om dat gevoel tegen te gaan, zeker als het inderdaad begeleid wordt.

 3. Zelf noem ik mijn doorgaans geen slachtoffer maar zeg dat ik ‘helaas met narcistisch misbruik te maken heb gehad’, als onderdeel van mijn totaal aan levenservaringen. Gelukkig omvatten mijn levenservaringen heel veel méér dan die van narcistisch misbruik. Je kunt zelf kiezen welke plek je het misbruik wilt geven en wellicht kan de therapiegroep er behulpzaam bij zijn dat concreet en praktisch vorm te geven. De misbruiker heeft er belang bij je op negatieve wijze te binden en daar kun je weerstand aan bieden of middels therapie dat leren of verder ontwikkelen.
  Bondgenoten vind ik zo een mooie term, die me overigens ook terug doet denken aan een periode dat ik actief was binnen FNV. Na een verdere reorganisatie binnen de bond bestaat FNV Bondgenoten niet meer.
  Ik vind dit een mooi initiatief. Ook ik woon niet in een van de regio’s waar dit plaats gaat hebben. Indien dit wel zo zou zijn, dan zou ik eerst een gesprek vooraf willen met een trainer of dit een goede match voor mij zou zijn. Zo niet, dan is het zowel jammer voor de trainer als voor mijzelf.
  Heel veel succes met dit initiatief en schrijf t.z.t. eens een stukje over de bevindingen ervan op deze plek.

 4. Mooi iniatief! Voor mij ook te ver en ik krijg de rillingen van die naam. Dat is namelijk precies wat de mensen met psychopathie doen. Bondgenoten zoeken om hen heen waardoor je de groep tegen je krijgt. Zelf heb ik het eerdere contact met lotgenoten juist als steun en hulp ervaren en daardoor stappen vooruit kunnen maken, misschien geluk gehad?

 5. Het zou mooi zijn als zoiets in het noorden ook gestalte zou krijgen.
  Ik wil wel helpen maar ik ben een slachtoffer dus ik kan een groep niet begeleiden.
  Jacoba

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.