Werk aan je herstel met trauma sensitieve yoga

Dit is een gastcolumn van Annemieke Blom

Sinds een aantal jaren maak ik deel uit van het netwerk van het Verdwenen Zelf. In mijn praktijk waarin ik werk met slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling merk ik dat de lichaamsgerichte component heel belangrijk is. Naast de helende effecten van therapie en coaching is het weer verbinding maken met je lichaam ook ontzettend helend. Dit wordt ook door belangrijke trauma-experts aanbevolen.

Naast therapeut ben ik ook yogadocent en heb ik mij gespecialiseerd in Trauma Sensitieve Yoga. Bij mensen met een traumageschiedenis is het ervaren van grenzen en het maken van eigen keuzes vaak niet makkelijk. Hier ligt de focus op bij deze vorm van yoga: het voelen van jezelf, je grenzen en je mogelijkheden. Juist als je narcistische mishandeling hebt meegemaakt is het weer ontwikkelen van verbinding met jezelf en een gevoel van veiligheid in jezelf essentieel. Zodat je lichaam geleidelijk weer een behulpzame ‘vriend’ van je wordt.

Bessel van der Kolk die het bekende boek Traumasporen schreef, heeft onderzocht wat in iemands herstelproces belangrijk is. Vormen van therapie waarin praten over het trauma de essentie van de behandeling vormt, zijn niet voldoende volgens Van der Kolk. “Trauma heeft effect op het hele lichaam. Als je gevaar registreert, reageer je direct ook op fysiek niveau. Je gaat onder meer stresshormonen produceren. Als je als kind in een omgeving leeft waarin je continu bang bent, ontwikkel je een brein en een lichaam dat zich niet veilig voelt”, verduidelijkt hij. “Je lichaam sluit zich af zodat je geen pijn en kwetsing voelt.” Het is te pijnlijk om jezelf te voelen en zijn. Traumapatiënten hebben daarom behoefte aan kalmering van het lichaam1).

Trauma sensitieve yoga kan een waardevolle manier zijn om voor jezelf te leren zorgen en jezelf te leren kalmeren. In 6 lessen en in een veilige omgeving werk je aan het vergroten van lichaamsbewustzijn. Deze cursus start half november en vindt plaats op de woensdagavond in Amsterdam. Je bent welkom om jezelf aan te melden. Hier vind je meer praktische informatie: https://praktijkoostenburgerpark.nl#yoga

Heb je eerst nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen via mijn website.

Dit aanbod valt buiten het dienstenpakket van het Verdwenen Zelf. Wij verzorgen enkel de promotie. Neem voor alle vragen s.v.p. contact op met Annemieke Blom zelf (lid van ons netwerk, trainer van zowel workshops voor slachtoffers als professionals).

1) Artikel: https://reportersonline.nl/met-alleen-begrip-genees-je-het-trauma-niet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *