Workshop: Als professional in contact met narcisme en psychopathie

Wanneer je als professional veel met mensen werkt, is er een grote kans dat je direct of indirect te maken krijgt met narcisme of psychopathie. Het is belangrijk dat je de kenmerken tijdig signaleert. Allereerst om zelf niet in het narcistische net verward te raken, maar ook om de omgeving van de narcist of psychopaat veiligheid te bieden.

We bieden een training aan voor professionals. In deze training leer je de persoonlijkheids­stoornissen narcisme en psychopathie kennen en herkennen. Je leert welke ‘lastige’ gedragskenmerken hierbij kunnen horen en hoe je daar het beste op kunt reageren. Er wordt aandacht besteed aan verschillende zaken die je kunnen helpen meer begrip te krijgen voor de omgeving van deze mensen. Kortom, je krijgt handvatten om als professional jezelf en cliënten de nodige veilige basis te bieden.

Inhoud

Deze actieve training bestaat uit een deel theorie, maar er is vooral veel ruimte voor dialoog, oefeningen en casuïstiek die je zelf vooraf in kunt brengen. Je gaat aan de slag met gerichte oefeningen waarbij inzichtelijk wordt hoe het voor slachtoffers is om met iemand met narcisme of psychopathie te maken te hebben. Daarnaast zijn er o.a. oefeningen die leren hoe je het beste om kunt gaan met mensen die narcisme of psychopathie hebben.

Er wordt aandacht besteed aan:

  • Inzicht in het gedrag dat bij narcisme of psychopathie hoort
  • Inzicht in de gevolgen voor de omgeving; wat kun je doen voor het slachtoffer
  • Begrippen zoals gehechtheid, mentaliseren en spiegelen
  • Bewustzijn van je eigen emoties en de invloed van deze emoties in de relatie met diegene met de persoonlijkheidsstoornis (overdracht/tegenoverdracht)
  • Het kunnen inzetten van deze emoties als gereedschap in de relatie met de ander
  • Communiceren met iemand die narcistisch gedrag vertoont, handvatten en vaardigheden
  • Wat moet je wel doen, en wat kun je beter laten (do’s and dont’s)?
  • Casuïstiek

Doelgroep

Professionals, zoals hulpverleners, therapeuten, mediators, docenten, advocaten etc.
De groep zal bestaan uit maximaal 14 personen.

Deze workshop is eerder aangekondigd in de blogpost “Workshop voor professionals“.

De trainers

Richelle is psycholoog en integratief therapeut. Ze heeft jarenlang in een ‘blijf van m’n lijf’ huis gewerkt en heeft daardoor ook veel kennis van huiselijk geweld, stalking en de impact hiervan. Ze is een van de vaste trainers van onze basisworkshop voor cliënten.

Katja is kindertherapeut, psychosociaal therapeut en EMDR master practitioner. Ze heeft jarenlange ervaring met diverse gezinssystemen en samenstellingen en met de effecten van narcisme hierin. Daarnaast verzorgt ze diverse trainingen over opbouwen van zelfvertrouwen en het opbouwen van therapeutische vaardigheden.

Annemieke is therapeut en heeft een praktijk gespecialiseerd in de gevolgen van narcistische mishandeling. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring met complexe gezinssystemen in de GGZ, verslavingszorg en binnen de jeugdhulpverlening als gezinstherapeut. Ze is tevens opgeleid tot yoga- en mindfulness docent.

Alle trainers verzorgen diverse workshops vanuit Het verdwenen zelf en maken deel uit van ons netwerk van gespecialiseerde coaches en therapeuten.

Voorkennis

Het boek “Je leven in eigen hand” door Iris Koops. Dit boek maakt deel uit van het workshopmateriaal en wordt vooraf opgestuurd.

Accreditatie

 
De workshop is geaccrediteerd door de SKB in de categorie SKB-F met 28 SBU’s / 1EC  logo SKB
De workshop is geaccrediteerd door de POH-GGZ. Er zijn zes studiepunten toegekend. logo POH-GGZ

Aanmelden, tijden en prijs

De workshop wordt gegeven in Doorn op maandag 23 maart 2020 en duurt van 10:00 – 16:30. De kosten bedragen € 240,- exclusief BTW, dit is inclusief boek, koffie, thee en lunch. Casuïstiek kan vooraf worden ingediend.

Ben je professional en heb je interesse, dan kun je je inschrijven via het inschrijfformulier op deze website.

Op deze pagina vind je reacties van deelnemers.

We zijn actief op Linkedin.