Je leven in eigen hand

Je leven in eigen hand – verder na narcistische mishandeling

Dit boek is een vervolg op het werkboek. Bij mij ontstond de wens om enkele onderwerpen die ik in het werkboek behandel verder uit te diepen. Ook wilde ik nieuwe onderwerpen behandelen en hier diverse professionals van binnen en buiten ons netwerk bij betrekken. Dit alles heeft geresulteerd in een afwisselend boek dat een theoretisch kader biedt en ook veel inzichten en adviezen geeft vanuit de praktijk.

In dit boek vind je tientallen ervaringsverhalen van mensen die hun weg naar herstel hebben gevonden. Soms is hun letterlijke verhaal opgenomen en soms ook vroegen ze mij hun verhaal te verwoorden. Ik ben hen heel dankbaar voor hun medewerking. Narcistische mishandeling kent veel gezichten. Die verschillende gezichten komen via de verhalen in dit boek tot leven.

Hoe verder na narcistische mishandeling?

De eerste stap bij het herstellen van narcistische mishandeling, is deze vorm van mishandeling begrijpen. De volgende stap, die misschien nog wel belangrijker is, is snappen welk effect die mishandeling heeft gehad op jouw systeem. De symptomen die het heeft veroorzaakt. Om te kunnen herstellen moet je eerst snappen waarom je er zo aan toe bent. Daarom ga ik in dit boek uitgebreid in op hoe trauma en dissociatie werkt, wat het met je doet en hoe je ermee om kan (leren) gaan. Want daar zit een groot deel van de heling. Ik ga in op het herstelproces en de mogelijke valkuilen.

Ad Oud, een van de proeflezers, beschreef het als volgt:

…De impact van de beschadigingen die het slachtoffer oploopt, is omvangrijk. Het gaat om bewustwording van wat er met je gebeurt of in het verleden gebeurd is, de machteloosheid leren doorbreken, afstand nemen van de narcistische partner en/of ouders en de draad oppakken van je eigen leven.

Hiervoor zijn kracht en zelfvertrouwen, evenals gezonde eigenliefde noodzakelijk, precies die persoonlijke kwaliteiten die de dader heeft afgepakt, soms op verborgen, geraffineerde wijze. Een krachttoer, bijna onmogelijk om zonder hulp te kunnen verrichten. Door de gedegen opzet zal dit boek voor lotgenoten een belangrijke gids zijn.

Ad Oud, gepensioneerd psychotherapeut, GZ-psycholoog en EMDR-Practitioner.

Narcistische mishandeling is een breed onderwerp

Binnen de context van narcistische mishandeling bestaan een aantal specifieke probleemgebieden die uitvoerig aan bod komen. Stel, je gaat scheiden van je narcistische partner en je krijgt te maken met instanties. Op dit soort situaties zoom ik in. Waar kun je mee te maken krijgen en wat kun je doen om dergelijke situaties het hoofd te bieden?

Soms komt een slachtoffer er niet toe om zich aan een destructieve relatie te onttrekken. Dit komt het duidelijkst naar voren in het stockholmsyndroom. Daarom behandel ik veel concrete situaties als: wat als je de relatie voorlopig niet kunt verbreken? Wat als je deze wel wilt verbreken maar niet weet hoe je de benodigde stappen moet zetten? Destructieve vormen van mishandeling als seksueel misbruik, fysiek geweld en stalking komen ook aan bod.

Als de relatie eenmaal verbroken is hoeft het niet zo te zijn dat je je hierna vanzelf weer goed voelt. Daarom ga ik ook in op de mogelijkheden tot herstel, en de factoren die dit bemoeilijken. Bijvoorbeeld als je ex-partner direct een nieuwe partner heeft en dit steeds onder je neus wrijft.

Veel slachtoffers hebben kinderen en blijven zo aan de narcistische of psychopathische ex gebonden, ook als de relatie eenmaal verbroken is. Daarom is ‘hoe bescherm je je kinderen’ ook een belangrijk onderwerp in dit boek. En de juridische kant van scheiden komt aan bod; dit aspect wordt door twee advocaten behandeld.

PTSS of meer?

Steeds meer hulpverleners geven aan dat narcistische mishandeling vaak resulteert in een Post Trauma­tische Stress Stoornis (PTSS). Belangrijk, maar vooral binnen de context van een onveilige jeugd niet voldoende: vaak speelt er Complex trauma (Complexe PTSS) en soms ook structurele dissociatie. Dat houdt in dat er breuken in de persoonlijkheid zijn opgetreden. Structurele dissociatie komt vrij veel voor onder mensen die als kind getraumatiseerd zijn geraakt, maar hier is nog niet zo veel over bekend. Een onderwerp dat mij aan het hart gaat en dat ik behandel in hoofdstuk 3.

Als je bent opgegroeid onder een narcistische of psychopathische ouder dan zal dit veel impact hebben gehad. Ik ga in mijn boek in op hoe zo’n verleden door kan werken op je leven nu en wat je kunt doen om te herstellen. Veel slachtoffers hebben nog met zo’n ouder te maken in hun volwassen leven. Daarom ga ik ook in op hoe je die impact zoveel mogelijk kunt beperken.

Een greep uit de overige onderwerpen

Wat dit boek mede zo bijzonder maakt, zijn de bijdragen van coaches, therapeuten en andere professionals over onderwerpen die hen aan het hart liggen. Zo zijn er bijdragen over manipulatie in de zelfhulpindustrie, over narcisme van generatie op generatie, over het Münchhausen by Proxy syndroom en de relatie met narcisme, en nog diverse andere onderwerpen. Een van de therapeuten uit ons netwerk vertelt in dit artikel over het boek en het boeiende onderwerp waar zij zelf een bijdrage over schreef. Een voorproefje van het nieuwe boek vind je in dit artikel.
Overige links:

Iris Koops

Enkele reacties op het boek:

Iris schrijft zeer aansprekend, op zo’n manier dat ze de angst van overlevenden die haar boek lezen flink doet verminderen. Ook ben ik ben onder de indruk van haar heldere schrijfstijl.
Onno van der Hart, emeritus hoogleraar, in reactie op hoofdstuk 3

Een en al herkenning. Iris weet heel goed de twilightzone weer te geven waarin je als slachtoffer zit en de urgentie om hier uit te komen. De focus van dit boek ligt op hoe herstel ik en bouw ik mezelf weer op. Het laat zien dat een leven na narcistische mishandeling heel goed mogelijk is.
Pieter, ervaringsdeskundige

42 gedachten aan “Je leven in eigen hand”

 1. Na opnieuw een mislukte poging om dingen te verwerken zal ik ook zodra ik kan de boeken bestellen. Ik ben moe van steeds opnieuw mijn verhaal doen en dikke bedragen aan therapeuten betalen, en niet het gevoel hebben dat ik geholpen ben. Ik ben super benieuwd. Van alleen de website is er zoveel herkenning. xxx

  1. Dit herken ik. Toen mijn kinderen jong waren en ik bij de huisarts belandde, zie deze “jij wordt geestelijk mishandeld door je partner en zijn ouders” en stuurde mij vervolgens door naar maatschappelijk werk. Deze mevrouw stelde op haar beurt, dat het nu eenmaal niet anders is, en ik maar met mijn partner voor zijn ouders moesten zorgen. De rollen waren omgedraaid. Nu, bijna 20 jaar later, zijn we gescheiden maar worden mijn kinderen geïndoctrineerd door mijn schoonouders/ex-partner. Ik heb onlangs 3 therapeuten bezocht voor de intake. 1 persoon stelde “men moet u hier niet in deze omgeving, u bent een paria. Ik krijg de rillingen over de wijze waarop de grootouders en uw ex-partner, uw kinderen bespelen” en weer een andere “Als ik u was ging ik in het dorp lekker poetsen bij gezinnen en bij boerenechtparen navragen of deze niet toevallig nog een caravan in de achtertuin hebben.” Kwakzalverij en onethisch, maar zichzelf wel klinisch psycholoog noemen. Totdat ik gisteren werd benaderd door een vertrouwenspersoon van mijn ex werkgever. Deze attendeerde mij op deze site. Inmiddels heb ik het werkboek besteld want het is 1 feest der herkenning. Bovendien scheelt het nogal wat aan energie (in financiële zin en in tijd).

 2. Ik heb het boek nu een tijd in huis en ben begonnen met lezen. Wat een herkenning, ik ben nu ruim 1 jaar uit de vrouwenopvang en merk dat de nasleep mij nog dagelijks bezighoudt, ik heb therapieën gehad, 7 x EMDR, in de opvang diverse trainingen. Ik merk nu hoeveel impact de relatie op mij heeft gehad. Nu is de fase aangebroken in het loslaten van hem, dit boek helpt mij zeker daarbij, tevens heb ik de instelling waar ik als ervaringsdeskundige in opleiding ben geattendeerd op de documentaire. Ook ik stuitte in het verleden op onbegrip en verkeerde diagnose. Ik kwam wekelijks bij de instelling voor gesprekken, zelfs fysiek geweld werd afgedaan met de zoveelste recept medicatie. Totdat ik op een dag gebroken was en de moed verzamelde om te vertrekken, om nooit weer terug te gaan. Ik woon in een nieuwe omgeving nu en de rust die ik ervaar is prijsloos, dankbaar voor alles wat ik tot nu gewonnen heb ga ik door in mijn heling proces.
  Dank voor deze site en het boek.

  1. Dank Bianca, voor je mooie woorden. En fijn dat je je kan herkennen in onze site en de boeken van Iris. Ernstig ook wat je beschrijft over hoe je niet serieus werd genomen, helaas komt dat echt nog veel voor in Nederland.

   1. Dank Tako, bij de politie, Veilig Thuis schort ook gebrek aan kennis, de wmo / gemeente had ook contact met ex, die mevrouw keerde zich tegen mij en wou zelfs email contact tussen haar en mijn hulpverlener uit de opvang doorspelen naar mijn ex zijn advocaat. Ik heb zo moeten strijden om dit te voorkomen, dan zit je net in de opvang met alle heftigheid, ik ga mij hierin zeker inzetten in de toekomst mijzelf in acht houden rust, natuur, lief zijn voor mij dan zal ik mijn doel behalen groetjes Bianca

 3. Ik zal dit boek zo snel mogelijk bestellen. Ik hoop echt dat dit zal helpen voor de blijvende problemen die ik heb. Dank u voor dit boek. Voor iedereen die meemaakt wat ik nu meemaak, na jaren in een hel te leven, na 2 jaar en een half, vecht ik nog altijd in mijn hoofd om de weg naar mezelf terug te vinden en het maakt me zo moe dat ik het wil opgeven maar voor mijn dochter blijf ik toch doorgaan, hoewel het ongelooflijk moeilijk is de normale dingen te doen (werk, school, afspraken maken, structuur en tijd vinden voor ontspanning). Het is een opluchting te weten dat er zo een sterk persoon is die zoiets doet voor de slachtoffers. Als ik er doorheen raak, zou ik precies hetzelfde doen. Dank voor de hoop.

 4. Goedemiddag.

  Kan ik via jullie website het boek ‘Je leven in eigen hand’ van Iris Koops bestellen?

  Dank je wel!

  Warme groeten,

  Triene-Mie

 5. Na de tv uitzending van gisteravond heb ik nog 10x getwijfeld om te bellen met MIND. Zo ben ik aan jullie site gekomen.
  Ik herken hier zoveel in maar schaam me ook.
  Het begon met gepest worden op school. Dus een zelfvertrouwen van 0.
  Dan een man tegenkomen die al snel narcistische opmerkingen maakte, maar ik was blij thuis weg te zijn om daar een dominante vader te ontlopen. Dus slikte alle opmerkingen, maar had nog niet door hoever hij al in mijn hoofd zat. En steeds meer van me zelf kwijt raakte.
  Toen de kinderen kwamen was er vrij snel de opmerking “als eriets gebeurd maak ik je het leven zuur en haal de kinderen bij je weg. Ik durfde niet meer weg te gaan.
  18,5 jaar heeft het geduurd totdat hij moest melden van zijn leidinggevende dat hij vreemd ging. Hoe dom ook ik nam hem weer terug om mijn kinderen maar niet te verliezen.
  Na 1 jaar is hij alsnog weggegaan voor een andere vrouw. En wat gezegd werd heeft hij uitgevoerd.
  Ik zie mijn kinderen al 10 jaar niet meer. En ook die heeft hij tijdens de scheiding gemanipuleerd, dat ze moesten kiezen voor 1 ouder.
  Ik ben geknakt aan alle kanten, maar voor geestelijk.
  Eindelijk een site waar ik me niet gek voel

  1. Hey Esther! – noem jezelf niet dom hoor want dit is de oorzaak van emotionele manipulatie en tevens kun je een emotionele afhankelijkheid eraan overhouden. Veel sterkte <3

  2. Hoi Esther,
   Mag ik vragen om welke uitzending het ging die je zag? En stichting MIND verwees je door naar hier? Dat is wel goed om te horen. Ik wou zelf dat ik deze website en de boeken van Iris jaren eerder had ontdekt. Die hebben echt voor een doorbraak gezorgd. Precies wat je zegt; hier voel je je niet meer gek en dat ben je ook niet!
   Juist omdat je zegt dat je je schaamt (dat is een symptoom) en zoveel geleden hebt raad ik je de boeken aan. In het tweede boek gaat het ook uitgebreid over ouderverstoting. Wat erg dat jij je kinderen niet meer ziet. Ik weet dat er in het netwerk gespecialiseerd therapeuten zitten hierin en er is ook een workshop. Een vriendin van mij heeft hulp hier vanuit en is hier heel blij mee. Haar leven krijgt weer wat kleur.
   Veel sterkte voor jou! En zoek hulp, die is er.

  3. Beste Esther, ik was getrouwd met spanjaard 23 jaar in spanje gewoont, tot ik ziek werd,via consulaat naar Nederland gebracht,meneer wilde mij niet meer,kinderen zie ik ook al 20 jaar niet meer,toen kinderen klein waren voelde ik al dat er iets niet klopte maar dat druk je weg, Ex is verleden jaar overleden en zoon belde dat de arts van het ziekenhuis had vastgesteld dat zijn vader psychopaat was. Ik dacht nu zullen mijn 2 zonen wel anders denken over mij maar nee. Ben 72 jaar helemaal alleen,iedereen heeft mij laten vallen,niemand gelooft mijn verhaal.resultaat ik isoleer mij ,zorg goed voor mijzelf,en heb deze boeken nu besteld.alleen zal ik oud worden maar met een lach sterven.heb een goed geweten,snap niks van zulk soort mensen,zonen waarn 3 jaar bij de mishandelingen aanwezig soms ook niet,dus zonen respecteren mij niet, een zoon is beschadigt geestelijk door alles, ik wens iedereen veel kracht en wij zijn onschuldig al geloofd niemand dit,opmerkingen zoaals ‘ach elk verhaal heeft 2 kanten’, en ‘je zit nou toch lekker in nederland met je aow’, die opmerkingen daar lach ik maar om. sterkte Esher, en allen. Nella

 6. Het gaat om de uitzending van Khalid & Sophie van maandag of dinsdag. Daar gaat het over dit onderwerp.
  In de uitzending wordt verwezen naar MIND korrelatie. En de therapeut, die ik aan de lijn had, heeft me de naam van deze website gegeven.

  En wat een herkenning, maar tegelijk ook vreselijk om te lezen dat er zoveel mensen mee worstelen.

  Ik ga de boeken eerst lezen.

 7. Ik heb beide boeken van Iris Koops helemaal uitgelezen. Ik heb er echt mijn tijd voor genomen en ze staan vol met post-it stickers, omdat het allemaal zo herkenbaar is, maar ook omdat de uitleg en de opbouw erg duidelijk zijn. Tot nu toe is dit het meest complete werk dat ik over het complexe onderwerp kon vinden. Het is overzichtelijk en vloeiend geschreven, waarbij ik besef hoeveel research, energie en tijd hier in heeft gezeten. Dit zie je echt terug en ik heb veel waardering voor de auteur, want dit onderwerp verdient een zorgvuldige aanpak. De boeken hebben mij veel helderheid gebracht en zijn een grote steun. Ik raad iedereen die met deze problematiek te maken heeft (gehad) aan beide boeken aan te schaffen.

  1. Dag Joëlle,
   Dank je wel voor je vraag. De boeken zijn absoluut behulpzaam bij deze situatie>
   Ons is bekend dat meerdere personen in dezelfde situatie veel steun en hulp hebben gehad aan de boeken.
   Veel sterkte!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.