Boekrecensie Albert

Recensie van Albert, afkomstig van de website “over narcisten”, januari 2014 (deze website is helaas niet meer in de lucht).

Het werkboek ‘’herstellen van narcistische mishandeling’’ van Iris Koops geeft een heel helder beeld over hoe de narcist opereert. Het gaat in op zijn gedachtegang en intenties. Het geeft je handvatten de gevolgen voor je eigen mentale gesteldheid weer op het goede spoor te zetten. Nog concreter: weer verbinding te krijgen met je eigen IK. De IK die de narcist in de loop der jaren heeft afgebroken door je zo mentaal te mishandelen waardoor je aan zijn grillen werd overgeleverd.

Met een aantal dialogen geeft Iris weer hoe de communicatie verloopt met de narcist in praktische zin. Ze omschrijft duidelijk wat dit gedrag is en hoe je ermee moet omgaan.

Waarom is dit boek voor mij als slachtoffer zo belangrijk?

Herkenning, openbaring, weer verbinding met jezelf vinden. Naarmate ik het boek las drong het echt tot mij door dat ik door zo’n enorme hel was gegaan. Ik was louter een gebruiksvoorwerp voor mijn vader, iemand die hem voorzag van ‘’narcistische voedsel’’. Zo’n 27 jaar ben ik iemand geweest die ik niet was en ook niet wilde zijn, ik leefde voor mijn vader, want hij had het zo moeilijk. Ik moest aanvoelen wat hij voelde en daarop mijn gedrag aanpassen. Zijn manipulaties om mij onder ‘’controle’’ te houden waren mentaal slopend.

Het boek heeft mij een groot stuk gereedschap in handen gegeven om weer in verbinding met mijzelf te staan. Door dit boek zie ik mijn leven een heel stuk beter en voel ik mij als herboren. Ik kan de persoon die er altijd wel was, maar die weg was geïndoctrineerd weer gaan worden. Ik ben niet langer een rondlopende zombie die taken uitvoert ten gunste van de narcist.

Narcisten hebben geen recht (en verdienen het ook niet) op wat jij ze te geven hebt. Voor mijn gevoel is een narcist bij binnenkomst te vergelijken met het paard van Troye. Mooie woorden en verhalen en uiteindelijk spelen ze niks klaar en proberen ze de compensatie voor hun onkunde uit je te zuigen.

Conclusie

Dit boek sleept je door een moeilijke periode en laat zien dat je de duisternis moet laten waar het thuishoort: bij de narcist zelf. De verantwoordelijkheid van narcistische mishandeling ligt niet bij jou.

Door de duidelijke beschrijvingen van Iris is dit boek naar mijn mening ook toegankelijk voor de buitenstaander (hulpverleners in het bijzonder). Iris kent als geen ander de ‘’klappen van de zweep’’, en tekent als ervaringsdeskundige haar verhaal op.

Eén gedachte over “Boekrecensie Albert”

 1. Het boek heb ik te leen , toen ik de titel las dacht ik nou nou mishandeling das wel heel zwaar.
  Maar gaande de weg het te lezen dacht ik o ja dat was zo en daar ben ik ook geweest. Zoveel herkenning.
  Ik ben een jaar geleden al in therapie geweest , met de gedachte , de therapeut gaat mij nu eens vertellen dat ik 360 graden om moet en dan komt het wel goed maar ook zij zei dat niet.
  Ik dacht ik trek die kar wel had er wel een weg in gevonden,ik wist dat mijn man narcist was.
  De kar werd me toch een kilo te zwaar en uiteindelijk heb ik voor mezelf gekozen, en wat voelt dat goed.
  Het boek heb ik nog niet uit maar het geeft idd de bevestiging voor alles wat ik eigenlijk al wist, maar het is een goede afsluiter om als het boek uit is door te gaan met mijn eigen leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *