Workshops

Het verdwenen zelf biedt twee soorten workshops aan. De basisworkshop en diverse verdiepingsdagen (vervolgworkshops), die allen gericht zijn op bekrachtiging.

Basisworkshop

Hoe (h)erken ik narcistische mishandeling en hoe leer ik het te hanteren?

Tijdens de workshop worden de volgende vragen beantwoord:

 • Waarom kan narcisme zo beschadigend zijn?
 • Wat is de pathologie achter narcisme?
 • Hoe herstel ik van narcistische mishandeling?
 • Hoe leer ik mezelf weer te vertrouwen en word ik sterker?

De basisworkshop “(H)erkenning” is een mooie gelegenheid om je te verdiepen in narcisme, in contact te komen met andere lotgenoten en een stap te zetten richting herstel.

Nieuwe inzichten

Over narcisme zijn heel veel informatiebronnen te vinden: blogs, forums, websites, boeken. Wat hier vaak gebeurt is dat narcisme wordt uitgelegd vanuit huis-, tuin en keukenpsychologie. Narcisme is ernstige pathologie en kan niet vanuit het boerenverstand verklaard worden. Bovendien ben je zonder een theoretisch kader afhankelijk van de invalshoek van de betreffende schrijver. Deze verschillende invalshoeken dragen bij aan de vele misverstanden die over narcisme bestaan.

De workshop is gebaseerd op het boek: “Herstellen van narcistische mishandeling”. Tijdens de workshop worden de vernieuwende inzichten uit dit boek je op een toegankelijke manier aangeboden. Het gedrag van narcisten wordt vanuit het diepgaande werk van psychologen en onderzoekers verklaard. Zo krijg je werkelijk inzicht in de dynamiek, en kun je je er voor eens en voor altijd aan onttrekken. Zodra je tot in de kern begrijpt wat er gebeurt, ben je niet meer gevoelig voor manipulatie en krijg jij je levenslust terug.

Herstel

De workshop bestaat uit theorie, afgewisseld met oefeningen. Op een luchtige en doelgerichte manier worden je handreikingen gedaan om te herstellen van de narcistische mishandeling en om op zoek te gaan naar je persoonlijke hulpbronnen. Er is ruimte voor het delen van ervaringen en gesprek. Het doel van de workshop is psycho-educatie (informeren) en bekrachtigen. Bedenk wel: de workshop heeft géén therapeutisch karakter. Het kan een opstap zijn naar coaching of therapie. Wanneer je therapie wenst is individueel contact met één van onze coaches of therapeuten uiteraard mogelijk.

(H)erkenning en contact!

In de workshop leer je de pathologie achter de persoon herkennen. Je hebt zo lang geloofd dat alles aan jou lag. Ergens voelde je dat het niet klopte, en toch lukte het je maar niet om wakker te worden. Je hebt de juiste inzichten nodig en ook erkenning is van groot belang. Inzichten over wat narcistische mishandeling inhoudt en over hoe jij jezelf hieruit kunt bevrijden komen daarom in de workshop aan de orde. Daarnaast is het ook fijn om andere slachtoffers te zien en de kracht van de groep te ervaren. Veel slachtoffers zitten een lange tijd in een isolement, en de (h)erkenning die tijdens een workshop plaats vindt is enorm helend.

De trainers

Onze workshops worden door professionals verzorgd. Zij zijn HBO en WO geschoold op het gebied van therapie en coaching. Daarnaast zijn zij geschoold in de pathologie, waaronder narcisme. De professionals zijn als therapeut betrokken bij het netwerk van Het verdwenen zelf. Het zijn mensen die ervaring hebben in het werken met groepen. En het zijn mensen die weten waar ze over spreken. Dat maakt onze workshops zo krachtig. En dat is wat jij nodig hebt, wanneer je zelfvertrouwen door narcistische mishandeling zo ver is weggezakt.

Prijs

We werken met twee tarieven. Het lage tarief voor mensen met een (aantoonbaar) minimuminkomen is € 96,= Het normale tarief bedraagt € 135,= Vanuit de stichting zal het lage tarief aangevuld worden, hiervoor is een fonds opgericht.

Waar en wanneer?

De workshop zal op verschillende locaties worden aangeboden. Elke maand vindt er een workshop plaats. Data en locaties van de komende workshops vind je op de planningspagina. Op die pagina vind je ook achtergrondinformatie over de trainers. Je kunt je voor een workshop aanmelden via het inschrijfformulier .

Ervaringen van deelnemers

 • Ik zou de workshop zeker aanraden. Het is een warm bad. Ik zat vol ongeloof om wat me is overkomen, had het gevoel dat niemand me begreep. Hier vind je veel herkenning, ruimte en warmte. Dat geeft kracht en opluchting.
 • Er is echt aandacht voor wat je hebt meegemaakt. Veel praktische tips. Ik zag het bij de anderen ook: het gaat goed komen met ons.
 • Deze dag helpt vooral om een stuk isolement te doorbreken, heelt veel herkenning en doorbreekt schaamte.
 • Over de begeleiding: professioneel, invoelend, liefdevol.
 • Ik heb het ervaren als een ‘krachtdag’ en een schot in de roos.
 • Er is een veilige sfeer. De trainers hebben veel kennis over het onderwerp. En hun ‘eigen’ ervaringen maakten het nog deskundiger.
 • Ik gun iedereen die met narcisme te maken heeft gehad zo’n waardevolle dag met lotgenoten. Herkenning bij anderen en nieuwe inzichten geven je een duwtje in de goede richting.
 • Er wordt tegenwoordig heel veel over narcisme aangeboden. Deze workshop van het Verdwenen Zelf onderscheidt zich wat mij betreft wat betreft professionaliteit, diepgang en veiligheid. En die basisvoorwaarden zijn nodig omdat het om zo’n heftig en complex onderwerp gaat. Een aanrader voor iedereen die met narcistische mishandeling te maken heeft gehad!

Verdiepingsdagen

Er worden diverse verdiepingsdagen aangeboden, allen met een verschillende inhoud. Zo kun je een dag kiezen, die past bij jouw specifieke behoeften. Deze workshops zijn bestemd voor mensen die de basisworkshop hebben gedaan, of voor mensen die individueel begeleid worden door iemand uit het netwerk. Zij worden automatisch voor deze dagen uitgenodigd.

De dagen worden verzorgd door ervaren coaches en/of therapeuten uit het netwerk met een specialisme in het betreffende onderwerp.

Impressies van verdiepingsdagen (van trainers en/of deelnemers) kun je nalezen op deze pagina.