Hoe kwam je in deze gevangenis terecht?

Narcistische ouders kunnen een destructieve uitwerking hebben op hun kinderen. Zij groeien op in een gevangenis. Maar ook stabiele volwassenen, die een relatie aangaan met een narcist, zijn na een paar jaar slechts een schim van zichzelf. Ze herkennen de levenslustige persoon die ze ooit waren niet meer. Sommige slachtoffers geven het op, ze zitten hun leven uit, omdat ze zichzelf volledig zijn kwijtgeraakt. Slachtoffers die het wél lukt om te ontsnappen worden soms in andere relaties opnieuw beschadigd. Ze zijn krachteloos en machteloos gemaakt. Mede hierom wil ik precies uitleggen hoe een narcist je in zijn web of zijn gevangenis trekt.

De narcist ontmoet iemand met wie hij een intensieve relatie kan aangaan. Het is de bedoeling dat die band heel intensief wordt, omdat hij dan verzekerd zal zijn van voorraad. Het proces begint dan ook met ophemelen. Zijn aandacht is intens. Hij geeft je het gevoel dat je de meeste speciale persoon op de wereld bent. Niets is te gek. Alles wat je doet, maakt of zegt is geweldig. Je voelt je gekend, gewaardeerd. Je voelt nog niet dat er ook een schaduwzijde zit aan deze symbiose. Er treedt een verandering op in de hersenen van het slachtoffer. De euforie zorgt voor een toename van endorfines (het gelukshormoon), en die endorfines zorgen voor een toename van de euforie. Je wordt letterlijk verslaafd gemaakt. Je bent gegijzeld, en pas later zal blijken dat je gijzelnemer niet het beste met je voor heeft.

Wanneer de narcist er zeker van is dat hij je heeft, treedt de volgende fase in. Het devalueren. Je moet wel weten dat hij je niet meer vanzelfsprekend geweldig vindt. Je moet er wel wat voor doen. Veel narcisten schijnen in deze fase een totaal ander iemand te worden; kil, cynisch, kritisch. Als partner weet je niet wat je overkomt. Deze verandering veroorzaakt heel veel stress. Je wil terug naar hoe het was, en zal daarvoor je best doen. De verandering zelf valt niet te bespreken; jij wordt voor alles verantwoordelijk gesteld. Je kan hierover niet met anderen praten want je bent nogal geïsoleerd geraakt sinds je met hem een relatie in ging. Ondertussen wordt je identiteit verder afgebroken. De narcist kruipt in je, neemt je over. Je zit als een insect in zijn web. Hij manipuleert op verschillende manieren om te bereiken dat jij je schuldig en verantwoordelijk gaat voelen. Wat heb je toch verkeerd gedaan? Soms, totaal onverwacht, is de man zoals je die kende weer terug. Juist door deze kruimels van liefde wordt je trouw weer aangewakkerd. Maar het verwart ook; net deed hij verschrikkelijk, maar nu doet hij weer zo aardig. Beeld ik me nu iets in? Je gaat twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen. Toch ben je nog sterk genoeg om je te verzetten tegen zijn slechte behandeling en dan treedt de volgende fase in: verdediging.

In deze fase vecht je dus terug. Maar je hebt geen zichtbare vijand. De narcist gebruikt verschillende subtiele manipulatietechnieken waardoor jij er hoe dan ook als de slechterik uitkomt. Onderzoek toont aan dat deze technieken worden gebruikt tijdens verhoren van veiligheidsdiensten, maar bijvoorbeeld ook in sektes. Doel: het breken van het slachtoffer. Omdat je inmiddels vervuld bent van schaamte en geïsoleerd van je eigen contacten, wordt je verdediging inderdaad minimaal. Uiteindelijk keer je je tot je aanvaller zelf. Dit is het Stockholm syndroom: de overgave aan de vijand. Je neemt het perspectief van de narcist aan, hebt geen contact meer met de realiteit omdat je het contact met jezelf verloren bent. Je bent nu waar de narcist je hebben wil; onder zijn volledige controle.

Dan treedt de laatste fase in: depressie. Omdat je in je eentje in een guerrila-oorlog zat, is er weinig van je overgebleven. Je bent een schaduw geworden van de persoon die je ooit was. Gelukkig vergeeft de narcist je je gebreken. In wezen zijn deze gebreken symptomen van ernstige mishandeling. Maar bijna geen enkel slachtoffer kan dit nog als zodanig herkennen.

Ik geloof in ieders eigen kracht. Als je weer in contact bent met jezelf, wordt het ook mogelijk je te beschermen tegen nieuwe mishandeling. Want een ding weet je zeker: dit nooit meer.

« waarom ontsnappen zo moeilijk is eenmaal ontsnapt, verzamel de brokstukken »

97 thoughts on “Hoe kwam je in deze gevangenis terecht?

 1. Wat ik lees is allemaal zo herkenbaar maar wat ik mij nu afvraag, staat een narcist op zichzelf of kan het ook in de familie zitten? Bijvoorbeeld van vader op zoon?

 2. Ik ben inmiddels een jaar weg bij mijn vrouw. Maar nog steeds moet ik verdacht zijn op het beschreven gedrag. Heel herkenbaar. Nu, na een jaar gaan bij mij de alarmbellen af als mijn ex aardig en begrip toont voor iets. Hoe klein ook. Als ik dat merken dan weet ik dat er een plannetje in uitvoeribg is. Ik wordt dan hyper alert. En altijd blijkt mijn voorgevoel te kloppen. Ondanks dat voel ik allerhande tegenstrijdige gevoelens van verdrirt, medelijden etc. maar echt ze verdient het niet.

 3. Ik ben zelf net uit een relatie met een narcist gestapt na het lezen van het werkboek. Alles viel op zijn plaats. Ik kwam deze man tegen toen ik net gescheiden was en viel als een blok voor hem. Ben regelmatig over mijn grenzen gegaan, een constant onderbuik gevoel, wantrouwen en aan mijn eigen oordeel gaan twijfelen. Na 2 jaar kwam dit boek als een redding.
  Maar wat voel ik me leeg en angstig. Angstig voor een lege toekomst. Ik mis het lichemalijke contact. En ik zie ineens zoveel om me heen en ben bang nooit meer een normale man tegen te komen. Hoeveel narcisten zijn er eigenlijk? Dit was mijn eerste gelukkig en zeker de laatste.

  Maar die leegte…….ik heb het zwaar. Herkenbaar voor iemand?

  • Hoi Susan,
   Bedankt voor je bericht. Ik denk dat velen zich in die leegte zullen herkennen. Lees de blog die net geplaatst is eens, met alle reacties. Daar zul je al veel aan hebben. Daarnaast wil ik je echt mijn tweede boek van harte aanraden. Daarin ga ik uitgebreid in op omgaan met die leegte en geef veel adviezen rond herstel. Daarnaast staan er ook veel ervaringsverhalen in van mensen die hun weg naar herstel vonden.
   Veel sterkte!
   Iris

 4. Ik vraag me af of ik ook uit een relatie met mijn narcistische schoonmoeder kan stappen zonder bij mijn man weg te gaan? Iemand ervaring hiermee?

  • Anne, emotioneel uit de relatie stappen kan en dat hoeft verder niemand te weten. Het is wel prettig als je er met iemand af en toe in vertrouwen over kan praten!
   Laat niet merken dat je haar door hebt en/of achter haar masker hebt gekeken.
   Als je zeker weet dat je man niet een NPS heeft, is hij dus ook slachtoffer maar wil dat misschien nu nog niet ‘weten’.
   In de omgang met mensen met een NPS waar ik het contact niet mee kan verbreken trek ik een soort ‘harnas’ aan, blijf er wel bij met mijn gedachten maar reageer niet op uitlokkingen tijdens contact en/of roddels achteraf, enz.
   Soms komen ‘de narcistische aanvallen’ zo onverwacht dat ik mijn concentratie kan verliezen dus zit ik niet meer achter het stuur bij het ophalen van een dader nadat we bijna in een berm terecht kwamen… sindsdien ga ik ook nog ‘over de tong’ als iemand die niet kan autorijden… maar dat glijdt weer van mijn ‘harnas’ af.
   Of het een goede methode is weet ik niet, daar kan Iris misschien beter antwoord op geven.
   Het blijft wel verdrietig hoor maar in mijn geval is het voor een goed doel.
   Veel succes,
   Liefs van Coby

Geef een reactie