Persoonlijke begeleiding

Herstellen van narcistische mishandeling is vaak een pittig en zwaar proces. Het is belangrijk om je te verdiepen in het onderwerp door bijvoorbeeld het lezen van de boeken van Iris Koops of het volgen van onze workshops. We merken echter dat in dit hersteltraject veelal ook persoonlijke hulp nodig is. Belangrijk daarbij is dat de coach of therapeut weet wat deze vorm van mishandeling inhoudt, wat de gevolgen hiervan voor jou zijn en bovenal wat jou kan helpen om weer terug te komen bij jezelf.

Wij weten uit ervaring hoe je door narcistische mishandeling in een isolement kunt raken, en niet meer durft te vertrouwen op je eigen kracht. Je zult weer in verbinding komen met je eigen kracht en je eigen antwoorden. De ervaring leert dat jij als slachtoffer diep van binnen heel goed weet wat je nodig hebt en hoe je kan herstellen. Je bent alleen die verbinding met deze innerlijke wijsheid kwijtgeraakt.

Aan het Verdwenen Zelf is sinds 2014 een netwerk van coaches, therapeuten en psychologen verbonden. Niet alleen zijn deze professionals gespecialiseerd in de behandeling van de impact van narcistische mishandeling, ze zijn ook allen ervaringsdeskundig. Ze helpen je de weg terug naar jezelf te vinden. Ze begeleiden je in jouw herstelproces en kunnen je bij praktische vragen ondersteunen als “Ik wil scheiden van mijn narcistische partner, hoe moet ik dit aanpakken?” Doordat narcistische mishandeling zo ingrijpt op alle aspecten in je leven, kan het heel prettig zijn dat je kunt terugvallen op een professional die van de hoed en de rand weet.

Het netwerk strekt zich over Nederland uit. Veel van de netwerkleden behandelen vanuit hun praktijk, maar de meesten hebben ook online mogelijkheden. Heb je interesse in een persoonlijk traject? We helpen je graag verder. Vraag hieronder meer informatie op. Je ontvangt dan per e-mail uitgebreide informatie over het traject en de behandelaars stellen zich aan je voor. Een flink aantal van hen wordt vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering, kijk hiervoor op de website van de betreffende therapeut.

Reviews

Ik ben weer tevoorschijn gekomen

In de periode dat ik totaal vast was gelopen, kwam ik per toeval op de site van ‘Het Verdwenen Zelf’. Mijn mond viel open van verbazing, ik was dus niet gek. Ik verslond de site en even later ook het werkboek, de herkenning was zo groot. Tegelijkertijd begon ik ook te beseffen dat de impact zoveel groter was dan ik in eerste instantie kon overzien en wilde toegeven.

Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een geschikte therapeut die mij stapsgewijs door het diepgaande traject kon leiden. Nooit gedacht dat ik die stap ooit eens zou maken. Maar nu, een klein jaar verder, ben ik zo ontzettend dankbaar voor de hulp die mij hierin wordt geboden. Het feit dat je wordt gezien, dat je er mag zijn.. Dat is zo bevrijdend.

Ik had totaal geen grenzen, de titel van het-verdwenen-zelf was zo typerend, ik wist niet meer wie ik was en óf ik er nog wel was. Altijd werd het omschreven als ‘overdreven’ zijn en ‘aandachttrekkerij’. Maar door de therapie leerde ik dat alle symptomen niets te maken hadden met mijn overdreven reacties of mijn schreeuw om aandacht. Het waren allemaal gevolgen vanuit narcistische mishandeling, waarin je constant op je hoede moest zijn, waarin van je verwacht werd de taal van uitdrukkingen en hints te verstaan, waarin de honger naar moederliefde niet werd gestild, en ‘liefde’ altijd voorwaardelijk was.

Door het traject heb ik geleerd dat het normaal is om grenzen te hebben en aan te geven, en dat onvoorwaardelijke liefde wél bestaat en hierin voorzien kan worden. Ik leer voor het eerst echt te dromen, ik leer dat ik er (weer) mag zijn en er ook daadwerkelijk ben.

Elk mens is een uniek geschapen wezen, en misschien is er, zoals Iris beschrijft, nog maar zo’n klein stukje groen over dat het hopeloos voelt, maar er is altijd hoop! Door hulp van mijn therapeute heb ik zoveel dingen een plaats kunnen geven, ben ik weer tevoorschijn gekomen en leer ik te leven. En dat recht heb jij ook.. “Te mogen zijn zoals je bedoeld bent: Vrij!”

Yvonne


Voor het eerst in contact met mezelf

De coaching heeft me heel veel gebracht. Begrip, steun, inzicht en kracht in dit pijnlijke proces van mezelf weer terugvinden en weer gaan staan voor wie ik ben. Zoals het lijkt ben ik opgevoed door twee ouders met narcisme, >niet makkelijk en nog steeds ingewikkeld. Voor ik überhaupt zag wat er aan de hand was had ik jaren geleden al drie therapeuten gehad en allerlei boeken gelezen. Het werkboek van Iris was de pijnlijke eye-opener.

Ik heb mijn coach steeds als een liefdevolle zachte kracht ervaren die achter me staat. In het begin deed ik veel een beroep op haar. Dat had ik toen echt nodig om kaas te kunnen maken van alle narcistische aanvallen uit mijn omgeving toen ik aanvoelde dat ik hier niet meer in mee moest gaan. Mijn emotionele rollercoaster waar ik in belandde is heel goed begeleid, door me inzicht te geven in wat er gaande was en me het vertrouwen te geven in mezelf. Nu doe ik minder een beroep op haar, ik heb afstand van de narcisten in mijn omgeving genomen en ik ga in traumatherapie, ook geregeld door het netwerk.

Wat me ook erg heeft geholpen is dat zo wordt gestimuleerd je eigen stuur weer zelf in handen te nemen. De keuze ligt steeds bij mij. Ik vind mijn coach heel professioneel en het is ook heel fijn dat ze ervaringsdeskundige is. Ik voelde me daardoor vrijer, was minder bang beoordeeld te worden. Daardoor voel ik me ook weer mens i.p.v. probleemgeval. De coaching heeft me geholpen vol te houden, daar waar ik eerder steeds weer in de valkuil trapte dat het misschien toch nog beter kon worden. Het is hele heftige problematiek en mijn ervaring is dat alleen een gespecialiseerde coach of therapeut de juiste kennis en intensiteit aan begeleiding biedt die hiervoor nodig is om uit het web van de narcist te kunnen komen en voor jezelf te gaan staan.

Ik wil deze begeleiding eigenlijk dringend aan iedereen aanbevelen. Ik heb hier heel veel kostbare levenslust en levenstijd mee gewonnen, weg uit het land van de narcisten, weg met overleven, ik ben voor het eerst nu echt aan het leven, in contact met mezelf.

Petra


Mijn vangnet en wegwijzer

Nadat ik het eerste boek van Iris gelezen had, wist ik dat ik hulp moest inschakelen. Mijn ogen waren open gegaan, maar ik besefte ook dat ik zonder hulp mijn ogen snel zou sluiten voor de realiteit. Want ogen sluiten en de kop in het zand werkt verzachtend voor de korte termijn-pijn.

Stap één was gezet en nu moest ik de volgende stap zetten. Zo kwam ik bij mijn coach terecht. Eindelijk vond ik iemand waarbij ik voelde dat ze me daadwerkelijk begreep. Mijn coach weet en begrijpt dat het loskomen van een persoon met narcisme een grote uitdaging is.

Ik wil een weg bewandelen, waarbij mijn einddoel bevrijding is. Emotionele bevrijding. Helaas is dit een hele zware, moeilijke weg met heel veel hindernissen. Telkens als ik, doordat ik het ik het heel zwaar heb een andere weg in wil slaan of er aan denk om terug te keren naar mijn vertrouwde plek, kan ik mijn coach mailen en binnen no time krijg ik reactie terug, waardoor ik het weer helder zie en mijn weg kan vervolgen. Ik word niet door haar aan het handje meegenomen, want ik moet zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk mijn eigen ik weer vinden op de weg naar vrijheid. Op de weg naar mijn einddoel. Mijn coach is het vangnet als ik het even niet meer alleen kan en mijn wegwijzer als ik dreig te verdwalen.

Zonder deze vorm van coaching, zou ik niet staan waar ik nu al ben. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar de wetenschap dat er een vangnet is voor de hele moeilijke momenten geeft mij wel de kracht die ik nodig heb om door te zetten.

Angie


Ik kan weer verder

Ik heb de juiste therapeute gevonden en zij heeft mijn vermoedens bevestigd. Ik voelde me bevrijd, toen ik kon zeggen: ‘Het ligt niet aan mij. Ik heb geen schuld!’ Ik ben meer dan 20 jaar besodemieterd in deze relatie. Mijn ex heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ik voelde me opgelucht en verdrietig. Het is dubbel. Het gevoel al die jaren vergooid te hebben, na al die andere vreselijke jaren van mijn jeugd. Het werd uithuilen en de moed weer oppakken, om positief verder te gaan. Ik heb nog maar een paar jaar te gaan en dit waren de zwaarste jaren.

Met hulp van mijn therapeute zit ik niet meer vast en kan weer verder. Ik wil nu genieten van mijn kleinkinderen en mijn kinderen met hun partners. Het leven kan zo mooi zijn. Ik wil dat weer inhoud geven. Mijn therapeute uit het netwerk; bedankt!

Ad


Ik ben gegroeid als mens

Mijn coach heeft mij geholpen om mijn eigenwaarde terug te krijgen. Na een relatie met een narcist was ik al mijn energie en levenslust kwijt. Na een paar bezoeken aan een hulpverlener die totaal niets begreep van de oorzaak van mijn probleem, ben ik gaan googlen en kwam ik via deze website in contact met een coach uit het netwerk.

Tijdens het kennismakingsgesprek had ik het gevoel dat het klikte en zij mij kon helpen. We spraken af dat ik drie keer naar haar toe zou komen. Het was een zinvolle en leerzame ervaring, waarbij ik inzicht heb gekregen over waarom ik de relatie met een narcist in stand heb gehouden. Ik heb geleerd om door een andere bril naar situaties te kijken. Ik kan mij nu kwetsbaar opstellen zonder dat ik misbruik van mij laat maken. Ik kan oprecht zeggen dat ik ben gegroeid als mens. Mijn coach is professioneel, weet een situatie goed in te schatten, is duidelijk en werkt doelgericht. Haar warme persoonlijkheid en oprechte interesse in mij en mijn situatie vormden de basis voor een vertrouwensband. Het heeft me enorm vooruit geholpen.

Jet Nieuwenhuis


Eindelijk meer grip en kracht

Nadat een vriendin opmerkte dat ik wellicht met een narcist te maken had en ik er meer over ging lezen, viel alles op zijn plek. Helaas veroorzaakte dit ook extreme gevoelens van verdriet, boosheid en angst voor de toekomst. Ik had toen net mijn relatie verbroken en een kind om voor te zorgen. En uiteraard een ex die op dat moment helemaal los ging met dreigementen en ander narcistisch gedrag.

Het vinden van adequate hulp was niet een, twee, drie voor elkaar. Bij mijn huisarts werd ik van het kastje naar de muur gestuurd en moest ik eerst gesprekken voeren met een praktijkondersteuner die ik erg onprettig vond en me zelfs probeerde over te halen om bij haar relatietherapie te gaan doen. Het heeft bijna vier weken geduurd voordat ik van mijn huisarts een verwijzing kreeg voor een onafhankelijk psycholoog. Ook daar stuitte ik op onbegrip.

In het boek van Iris vond ik antwoorden en herkenning, maar deden me ook realiseren dat ik echt persoonlijke hulp nodig had. Ik vroeg de lijst met therapeuten van Het Verdwenen Zelf dus aan. Die heb ik op een rustig moment doorgelezen, gemarkeerd wat ik bij wie prettig vond en het even laten inwerken. Ik vond het heel fijn dat iedere coach en therapeut zich met een duidelijk verhaal voorstelt. Dan weet je tenminste waar je voor kiest en kun je gericht kiezen voor bepaalde kennis, capaciteiten en ervaring. Ook het feit dat de eerste kennismaking zonder verdere verplichting is, vond ik erg prettig. Ik heb er drie gebeld/gemaild en al snel mijn match gevonden.

Mijn coach heeft me er de eerste paar weken echt enorm doorheen gesleept. Ze was begripvol, wist uit eigen ervaring waar ik doorheen ging en gaf me hele praktische adviezen. Ze heeft me bekrachtigd door adequaat te benoemen wat er speelde en me gerust te stellen en te wijzen op mijn sterke kanten. Ik merkte al vrij snel dat ik meer grip kreeg op mijn angst, slapeloosheid, nachtmerries, boosheid, verdriet en somberheid. In tegenstelling tot een psycholoog via de huisarts kostte het wel meer geld, maar de hulp was echt veel adequater, sneller en effectiever. Ik kom weer in mijn kracht.

Leonie


Uit het moeras

Ik ben slachtoffer van narcistische mishandeling. Zo, ik durf het nu hardop te zeggen. Het kwartje viel toen een kennis met wie ik in meerdere gesprekken ervaringen deelde me op deze site wees. Het besef sloeg nogal in. Ik had zo lang alles alleen aan me zelf gekoppeld, was daar door mijn vrouw dag in dag uit in getraind natuurlijk. Dat is wat ze doen. Toen ik voorzichtig aangaf te willen scheiden barstte de bom. Ik was de dader, zij het slachtoffer, hoe kon ik haar dit aan doen.

Ondertussen had ik de boeken van Iris besteld en las deze op mijn werk in de stille uurtjes en bij een vriend thuis. Ik kon er met hem over praten en realiseerde me dat ik me eigenlijk heel erg schaamde. Mishandeld worden door je eigen vrouw, wat ben je dan voor watje als man? Ik denk dat het taboe voor mannen nog groter is dan voor vrouwen. Ik kwam steeds meer in een isolement te zitten, voelde me radeloos en besefte de dat ik echt persoonlijke hulp nodig had. Ik koos een psycholoog uit de lijst van het netwerk en ben nog dagelijks dankbaar dat ik dit heb gedaan. De erkenning, de liefdevolle duwtjes in mijn rug, de helderheid op momenten dat ik wegzakte in het moeras. Haar expertise en de manier waarop ze de inzichten uit de boeken van Iris levend maakte, zorgde ervoor dat mijn proces in een stroomversnelling kwam. Ik weet niet of het me zonder haar hulp gelukt was te kunnen scheiden, want mijn ex-vrouw heeft het complete arsenaal aan manipulaties ingezet om mij weer terug in mijn mand te krijgen (tot dreigen met zelfmoord aan toe). Maar ik ben los van haar en ook tijdens de rouw die erna kwam vond ik in detherapie zoveel houvast. Ik geloof weer in mezelf en in het leven.

Bart

Ons netwerk

  • Expert op het gebied van narcistische mishandeling
  • Ervaringsdeskundig
  • Persoonlijk en betrokken
  • HBO of WO geschoold
  • Aangesloten bij beroepsvereniging
  • Vrijblijvende kennismaking/intake