Wie zijn wij?

Iris Koops

If you get lemons in life; make lemonade

In 2013 richtte ik het Verdwenen Zelf op. Tot een aantal jaren daarvoor zat ik nog midden in een jarenlange zoektocht. Ik ben twintig jaar bezig geweest om uit te vinden wat er met me aan de hand was. Het ging eigenlijk altijd slecht. Ik heb diverse therapieën uitgeprobeerd. Therapeuten verwezen me bijna altijd terug naar mezelf; ik zou verkeerd met dingen om gaan. Ik werd verantwoordelijk gesteld voor mijn eigen symptomen. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor hoe je met je eigen symptomen om gaat, maar stellen dat je ze zelf gecreëerd hebt gaat wel erg ver. Dit zou hetzelfde zijn als tegen een patiënt met een hersenschudding zeggen dat hij echt beter moet proberen te focussen. Eindelijk vond ik een therapeut die een diagnose kon stellen en zijn behandeling daar op baseerde, waardoor ik mijn probleem kon gaan aanpakken! Nu ik eenmaal begreep waardoor ik zo beschadigd was, ging ik alles lezen over trauma en dissociatie. Ik zocht het internet af voor goede informatie over narcisme, en ontdekte dat er in Nederland weinig goede informatie beschikbaar was. Daarover kan je van mening verschillen, maar de informatie die mij destijds enorm geholpen heeft kwam uit de Verenigde Staten en Ierland, zie de links. Ik schreef de teksten voor deze website (vaste pagina’s) en twee boeken en deed dit naast allerlei andere activiteiten die bij onze organisatie en diensten horen. Ik ben blij dat wij met ons aanbod in het leven van veel mensen een verschil kunnen maken.

Gedurende de twintig jaar dat ik eerder vertwijfeld rondliep heb ik o.a. een universitaire studie afgerond en als manager en coach bij verschillende bedrijven gewerkt. Vraag me niet hoe ik het gedaan heb. Ik was er zo van overtuigd dat er iets grondig met me mis was, dat ik alleen door heel goed te functioneren iets goed kon maken. Dat lukte gelukkig steeds minder, tot het gewoon niet meer ging. Mijn symptomen werden heviger en mijn ziel begon me steeds harder terug te roepen. De laatste jaren leef ik steeds meer vanuit mezelf; ik ben weer terug in mijn lijf.

Er is een Engels gezegde dat luidt: if you get lemons in life; make lemonade. Ik heb heel veel citroenen op mijn levenspad gekregen, en de zure smaak was bijna onverteerbaar. Maar door met mijn ervaringen andere mensen te helpen, maak ik limonade. Ik zou oneerlijk zijn als ik zou zeggen dat ik dolgelukkig ben. De zinloosheid die ik zo lang over mijn leven gevoeld heb, is weg.


Mark Lindeberg

Ik ben vanaf de oprichting van het Verdwenen Zelf erbij betrokken. Eerst zijdelings, maar sinds september 2014 volop. Ik heb in die tijd de onstuimige groei van het Verdwenen Zelf meegemaakt; van een kleine website tot een compleet pakket diensten met twee boeken, een netwerk, workshops en de website als bindmiddel en klankbord.

Ik zelf heb een narcistische ouder gehad en deze opvoeding heeft diepe sporen nagelaten. Het heeft jaren en vele therapeuten geduurd voordat het woord narcisme voor het eerst viel. Ik had toen ongeveer dezelfde ervaring als veel mensen die deze website voor het eerst bezoeken: alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. En dat is denk ik het belang van het Verdwenen Zelf: mensen een soms jarenlange zoektocht langs hulpverleners besparen. De groep slachtoffers is groot en er is veel behoefte aan goede informatie en begeleiding. Het werk is veelzijdig en inspirerend.

Binnen het Verdwenen Zelf run ik het secretariaat: het verwerken van de boekbestellingen en aanvragen coachingsinformatie, verzorgen van de administratie rond de workshops en de financiële administratie in het algemeen; verder zorg ik voor de interne automatisering en onderhoud ik de website. Ik regel alles omtrent de workshops (planning, locaties etc.). Ook beantwoord ik de meeste vragen die via het contactformulier binnenkomen. Achter de schermen denk en praat ik mee over de inhoudelijke zaken.


Gebi Rodenburg

‘Voor mij is er een vóór Het Verdwenen Zelf en een ná het Verdwenen Zelf.’

De inzichten die ik kreeg toen ze de boeken van Iris Koops las en in aanraking kwam met Stichting het Verdwenen Zelf openden mijn ogen.  Als ervaringsdeskundig hulpverlener (psycholoog) had ik talloze cliënten in mijn praktijk en ondanks mijn ‘gedegen’ opleiding en vervolgopleiding aangevuld met jarenlange ervaring met cliënten die slachtoffer waren geworden van psychisch geweld zág ik het niet. De woorden uit de boeken van Iris gaven niet alleen betekenis aan mijn eigen ervaringen, maar vooral ook aan die van talloze cliënten. Het maakt zichtbaar wat aan de buitenkant onzichtbaar lijkt. Dat is zo helpend voor professionals die voelen dat er iets niet pluis is maar hier de vinger niet op kunnen leggen. Sinds ik ben gaan werken met de kennis en materie uit de boeken merk ik dat de ene na de andere cliënt stilvalt. Waar alles wat ik eerder teruggaf niet echt aan leek te komen, blijken de nieuwe inzichten altijd raak. Puzzelstukken vallen op hun plek. Dat is noodzakelijk om aan werkelijke heling en verwerking toe te kunnen komen.

Sinds mijn kennismaking met het Verdwenen Zelf, vijf jaar geleden, ben ik aan Het Verdwenen Zelf verbonden als psycholoog en traumatherapeut in ons netwerk van professionals. Sinds dit najaar ben ik ook onderdeel van de staf. Ik houd me een aantal uur per week bezig met netwerken en verbinden.


Narda Weisel

Als ervaringsdeskundige heb ik tijdens mijn herstel veel gehad aan de boeken van Iris Koops en aan de artikelen en de info op verdwenenzelf.org en LinkedIn. Had ik deze informatie maar eerder gehad! Het is zo helend om te lezen dat wat je altijd al voelde, maar niemand leek te begrijpen, gewoon klopt. Als onderdeel van het intwerktraject heb ik de afgelopen weken bij een aantal workshops voor slachtoffers mogen assisteren of meedoen. Ik vond het prachtig om de professionaliteit van de ervaringsdeskundige trainers te zien. Wat me enorm raakte is het begrip en de steun die slachtoffers bij elkaar vinden. Het is zo waardevol en nodig om goede informatie voor slachtoffers te verstrekken en om educatie voor professionals toegankelijk te maken.

Ik ben blij dat ik daar als allround ondersteuner een bijdrage aan mag leveren. Bij veel werkzaamheden, denk aan de organisatie van de trainingen en netwerkdagen voor aangesloten professionals, komen legio administratieve handelingen kijken. Ik hoop deze werkzaamheden met mijn gedrevenheid, accuratesse en planmatige inzicht in goede banen te leiden.


Jelmer van Nimwegen

In mijn werk als psycholoog viel het me op hoeveel mensen met psychotrauma een ouder, een partner of een ex-partner hadden die zeer dominant, weinig empathisch, zeer egocentrisch, strikt controlerend en hard straffend gedrag vertoonden.

Vanwege de specialisatie van onze praktijk zie ik nu elke dag de ernstige schade die de macht en de manipulatie van een ouder of (ex-)partner met narcistische gedragskenmerken kan aanrichten. In mijn werk richt ik mij op de genezing van het trauma door psychische mishandeling.

De positie van voorzitter (a.i.) van Stichting Het Verdwenen Zelf biedt mij de gelegenheid om een nog grotere groep mensen te helpen om hun psychisch evenwicht, hun kracht en hun authonomie weer terug te vinden. Niet door een veldtocht tegen ‘de narcist’, maar door voorlichting, advies en daadwerkelijke hulp aan getraumatiseerde mensen.

Ik sta 100% achter de visie, de ideële doelstellingen en de werkwijze van de stichting en ik doe mijn uiterste best om de schat aan kennis en ervaring die inmiddels is ontstaan, te delen met zo veel mogelijk mensen: zowel met hulpverlenende professionals en instanties als met diegenen die lijden of hebben geleden onder psychisch geweld in gezin, binnen de relatie of anderszins.