Vervolgworkshops

Het Verdwenen Zelf biedt al jaren verschillende verdiepingsdagen aan die specifieker ingaan op een bepaald thema. Voor deelname aan deze dagen is het noodzakelijk dat de live basisworkshop of de online training gevolgd is, of dat je individueel begeleid wordt door een bij het Verdwenen Zelf aangesloten therapeut, coach of psycholoog.

Herstellen van je zelfvertrouwen en autonomie

Als je in contact bent geweest met iemand met narcisme of psychopathie, dan is dat meestal ten koste gegaan van je gevoel van eigenwaarde en identiteit. Je ‘Zelf’ is verdwenen. Je hebt je zo vaak aangepast aan de wensen van de ander, dat je ver over je eigen grenzen bent gegaan. Hierdoor weet je misschien helemaal niet meer waar je grenzen liggen en hoe je deze kunt aangeven, met als mogelijk gevolg het verlies van vertrouwen in jezelf.

Grenzen moet je voelen en de signalen hiervoor komen uit je lichaam. Daar gaan we deze dag mee aan de slag. We zetten o.a. inzichten uit de polyvagaal theorie in, waardoor je jezelf beter kan leren reguleren. Je gaat onder begeleiding van ervaren professionals ontdekken waar jouw grenzen liggen en hoe je deze doeltreffend kunt aangeven. We werken met veel ervaringsgerichte oefeningen. Het voelen van je ‘ik’ is belangrijk en ook dat je je eigen beleving kan ontvangen. Pas daarna kun je assertief zijn. Als je jezelf (onbewust) afwijst kun je nooit voor jezelf gaan staan en bestaat het risico dat je blijft meebewegen met de ander. Je neemt door deze workshop de regie weer in eigen handen.

Tip: Lees voor je deelname aan deze verdiepingsdag het boek ‘Je leven in eigen hand’. Daardoor haal je nog meer uit deze dag!

Praktische informatie

Datum:  za 26 oktober 2024
Lokatie: Bilthoven
Trainers: Jeannette Schasfoort en Mireille Matti
 

Duur: van 10:00 tot 16:00 uur.

Investering: € 149,50 inclusief koffie en thee.
Voor aantoonbare minima geldt een aangepast tarief van € 105,00

Belangrijk: Deelname aan de verdiepingsdag(en) kan alleen na het volgen van de basisworkshop of online basistraining.

Reviews

Ik mag voelen en mijn eigen grenzen aangeven en dat is OK! De begeleiding was rustig, ondersteunend en heel deskundig.


Een helende workshop waarin verbinding maken met jezelf centraal staat. Ik heb veel geleerd over hoe mijn zenuwstelsel werkt, over hoe ik met deze signalen vanuit mijn lichaam om kan gaan en mezelf kan reguleren. Hierdoor voel ik mijn grenzen beter en ook de wens om voor mezelf te gaan staan.


Ik vond de dag een verrijking, heel waardevol. Door de professionele en warme begeleiding voelde ik me ook heel veilig. En het is zo bijzonder om lotgenoten te ontmoeten.


Ik heb de afgelopen twee jaar veel in dorsal gezeten (ook wel ‘shutdown’ genoemd), voelde me heel geïsoleerd en het was moeilijk om me open te stellen. Vandaag heb ik voor het eerst mogen ervaren hoe het is als ik me open kan stellen. Ik vond het een fijne dag om met lotgenoten al onderzoekend met het Zelf en onze autonomie in contact te komen.


De ervaring van iets delen en echt gehoord worden was zo helend. Het heeft me zelfvertrouwen gegeven en vertrouwen in anderen.


Op deze workshop heb ik geleerd dat nee zeggen mag en dat dit niet vervelend hoeft te zijn voor mezelf of anderen. Dat ik recht heb op mijn grenzen. Ik ben blij om mijn lichaam te kunnen voelen, want dat heb ik altijd bij me.

Strategisch communiceren met de narcist

Als er iemand in je leven is die dominante, sterk egocentrische en weinig invoelende karaktertrekken heeft, dan wil je daar minimaal contact mee. Maar soms is contact noodzakelijk. Bijvoorbeeld met je manipulatieve ex-partner, je veeleisende ouder, broer of zus. Of met die arrogante en dominante leidinggevende of de collega waarmee je genoodzaakt bent samen te werken. Soms móet je wel communiceren. Over de nodeloos slepende scheiding of over jullie kinderen. Over familiezaken. Over de werkplanning, et cetera. Als communiceren met deze mensen lastig voor je is, als je er van in de war raakt, als het je boos of wanhopig maakt, als je er buikpijn van krijgt als er een appje of een e-mailbericht binnenkomt, dan kan deze workshop je steun en inspiratie bieden.

Je krijgt meer informatie over de bewuste en onbewuste manieren waarop psychisch destructieve personen je manipuleren, zowel in de mondelinge als de geschreven communicatie. Strategisch communiceren kan je meer controle en gemoedsrust geven. Je krijgt praktische, direct toepasbare ’tips and tricks’, waarmee je beter buiten het bereik van klaagzangen, verwijten, manipulaties, intriges en beschuldigingen kunt blijven.

Leestip: Het boek ‘Je leven in eigen hand’ van Iris Koops vormt de basis voor deze verdiepingsdag.

Praktische informatie

Datum:  za 28 september 2024
Lokatie: Bilthoven
Trainers: Sonja van Stuijvenberg en Mireille Matti
 

Duur: van 10:00 tot 16:00 uur.

Investering: € 149,50 inclusief koffie en thee
Voor aantoonbare minima geldt een aangepast tarief van € 105,00

Belangrijk: Deelname aan de verdiepingsdag(en) kan alleen na het volgen van de basisworkshop of online basistraining.

Reviews

Veel herkenning, een fijne groep, werd goed begeleid. Het gaf me een thuisgevoel.


De lijst met praktische communicatietips, de oefeningen en de (h)erkenning vond ik heel waardevol. Ik heb geleerd om ‘zelf te schaken’ (de metafoor die Iris in haar boeken geeft). Dit geeft me vertrouwen in de toekomst.


Deze dag is zeer steunend als je handvatten nodig hebt bij narcistische problematiek. Ook vond ik de verdieping over hoe triggers werken op je onderbewuste en hoe dit doorwerkt in je gedrag heel zinvol. Nu heb ik meer grip op mezelf.


Ik heb geleerd om mezelf serieus te nemen en ook compassievol met mezelf om te gaan. Ik vond het een erg fijne dag met alles erop en eraan. Fijn om met gelijkgestemden te zijn.

Hoogsensitief en slachtoffer van narcistische mishandeling

Tijdens deze workshop gaan we hoogsensitiviteit (oftewel hooggevoeligheid) ombuigen naar kracht. Als je als Hoogsensitief Persoon (HSP) slachtoffer bent geworden van een narcist of psychopaat, dan zijn je kwaliteiten vaak je eigen valkuil geworden. Je bent deze kwaliteiten waarschijnlijk gaan overcompenseren om in de relatie te overleven en steeds meer ‘van buiten naar binnen’ gaan leven in plaats van ‘van binnen naar buiten’.

We staan stil bij wat zo’n traumatiserende relatie met je heeft gedaan en welke impact dit heeft gehad op je sensitiviteit. We bieden handvatten om je beleving beter te hanteren en dichterbij jezelf te blijven. Hierbij is van belang dat je leert onderscheid te maken tussen traumasymptomen (bijvoorbeeld getriggerd raken) en hooggevoeligheidskenmerken. Met andere woorden: gaat wat je voelt over het hier en nu of over je verleden?

Daarnaast is (h)erkenning van leven met hoogsensitiviteit ook een belangrijk doel van deze dag. Veel HSP’s voelen zich ‘anders’ of losstaan van de wereld. In deze groep gelijkgestemden, onder begeleiding van ervaren trainers zul je de kwaliteiten in je sensitiviteit terugvinden en weer voor jezelf leren in te zetten.

Tip: Lees voor je deelname aan deze verdiepingsdag het boek ‘Je leven in eigen hand’.

Praktische informatie

Datum:  za 30 november 2024
Lokatie: Bilthoven
Trainers: Sonja van Stuijvenberg en Sonja Lucardie
 

Duur: van 10:00 tot 16:00 uur.

Investering: € 149,50 inclusief koffie en thee
Voor aantoonbare minima geldt een aangepast tarief van € 105,00

Belangrijk: Deelname aan de verdiepingsdag(en) kan alleen na het volgen van de basisworkshop of online basistraining.

Reviews

De theorie over HSP in combi met trauma vond ik echt een eye-opener.


Door de verdiepingsdagen, ook deze, wordt er steeds meer een stukje geopend dat het licht wil zien om vrij te worden wie je wilt en kunt zijn.


Deze verdiepingsdag is heel inzichtgevend. Een veilige sfeer met kundige begeleiding, met de mogelijkheid om ervaringen te delen.


Een inspirerende dag. De trainers weten waar ze het over hebben. De dag voelde als een warm bad, veel verbondenheid met elkaar.


Ik raad deze dag aan iedereen aan die zichzelf wil terug vinden. Eye opener hoe een narcist een HSP-er kan triggeren en hoe je dit niet binnen laat komen en afstand houdt.


Een hele fijne sfeer, open, respectvol. Inhoudelijk heel interessant en leerzaam, zowel over HSP als over trauma en dan ook nog hoe dit werkt met een narcist. Erg blij met de herkenning bij andere deelnemers.

Bescherm en versterk je kind

In veel gevallen kun je niet voorkomen dat je kind(eren) omgang moeten hebben met je narcistische (ex)partner. Er wordt immers meestal contact met hem of haar ‘opgelegd’. Om dit contact te verbieden moet de rechtbank de noodzaak hiervoor zien, maar zoals we weten, is narcistische mishandeling moeilijk aan te tonen en is het ingewikkeld of zelfs onmogelijk om de rechtbank hiervan te overtuigen.

Deze dag gaan we in op hoe je je kind(eren) binnen deze situatie zoveel mogelijk kan beschermen. We geven informatie over de positie waar kinderen in zitten en de verdeeldheid die zij ervaren. Er worden handvatten aangereikt hoe je je kinderen hierin een helpende hand kunt bieden. Ook worden er tips gegeven, hoe je je met hulpverlenende instanties om kan gaan. Na deze dag ken je de elementen van een veilige opvoeding en weet je hoe jij deze aan jouw kind kunt geven, zodat het kind zich gesteund en gezien voelt door jou.

Tip: Ter voorbereiding van deze verdiepingsdag adviseren we je het boek ‘Je leven in eigen hand’ te lezen.

Praktische informatie

Datum:  za 16 november 2024
Lokatie: Bilthoven
Trainers: Katja en Steffie
 

Duur: van 10:00 tot 16:00 uur.

Investering: € 149,50 inclusief koffie en thee
Voor aantoonbare minima geldt een aangepast tarief van € 105,00

Belangrijk: Deelname aan de verdiepingsdag(en) kan alleen na het volgen van de basisworkshop of online basistraining.

Reviews

Ik vond het een prettige afwisseling van informatie, oefeningen en uitwisselingen. Veel erkenning en herkenning gevonden. Eindelijk mensen die snappen wat ik meemaak. De trainers vullen elkaar heel goed aan, zijn empathisch en kundig!


Wil je je ervaringen met lotgenoten delen en meer inzicht krijgen in hoe je je kinderen kan beschermen en kunt omgaan met betrokken instanties, dan is dit een heel waardevolle workshop. Ik heb er veel aan gehad.


Het was een intensieve dag, maar wel plezierig. Loslaten blijft het credo, maar ook kinderen “begeleiden” om hun eigen (levens)ervaringen op te doen. Veel bevestiging gekregen hier: mooi.


Workshops van het Verdwenen Zelf zijn heel waardevol vanwege de inhoud en het contact met gelijkgestemden. De begeleiding is deskundig, ik voelde me gezien en erkend.


Deze dag had ik niet willen missen. Ik neem het geleerde mee en weet nu dat ik niet de enige ben.

Opgroeien onder een narcistische ouder: omgaan met dissociatie

Speciaal voor mensen die zijn opgegroeid bij een narcistische ouder of verzorger geven we deze workshop. Deze opvoeding heeft verregaande gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Veel slachtoffers gaan dissociëren. Dissociatie is een natuurlijk en krachtig verdedigingsmechanisme, dat helpt om in een onveilige omgeving te overleven. Veel slachtoffers dissociëren in die mate, dat er als het ware een breuk optreedt in de persoonlijkheidsstructuur: structurele dissociatie. Een deel van jou functioneert, een ander deelt bewaart de ervaringen en onveiligheid en juist door die breuk kun je het overleven. Eenmaal volwassen blijf je echter op deze manier leven. Daardoor wordt het contact met het Zelf en met veilige anderen nogal lastig. Ook al heb je misschien niet of nauwelijks nog contact met je narcistische ouder, je ervaart nog steeds veel onveiligheid.

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de volgende onderwerpen:

Omgaan met dissociatie

  • Wat is dissociatie? Hoe kun je ermee omgaan?
  • Wat betekent een breuk in je persoonlijkheids-structuur?

Omgaan met de narcistische ouder

  • Hoe geef je contact vorm, zonder zelf geheel te verdwijnen?
  • Hoe communiceer je over je (verbroken) relatie met je narcistische ouder met andere familieleden of vrienden?

Tip: Lees voor je deelname aan deze verdiepingsdag het boek ‘Je leven in eigen hand’. Daardoor haal je nog meer uit deze dag!

Praktische informatie

Datum:  za 19 oktober 2024
Lokatie: Doorn
Trainers: Jerome Stoel en Jeannette Schasfoort
 

Duur: van 10:00 tot 16:00 uur.
Investering: € 149,50 inclusief koffie en thee
Voor aantoonbare minima geldt een aangepast tarief van € 105,00

Belangrijk: Deelname aan de verdiepingsdag(en) kan alleen na het volgen van de basisworkshop of online basistraining.

Reviews

Heel fijn dat je bij deze verdiepingsdag zoveel herkenning vind na een extreme jeugd met in mijn geval twee narcistische ouders. Ik voel me niet meer alleen met mijn pijn en verdriet en heb handvatten om ermee om te gaan. De begeleiding was heel kundig, empathisch en warm. Zo fijn om deze dag te hebben meegemaakt; door vandaag voel ik hoop en perspectief.


Ik heb vandaag veel geleerd, o.a. hoe ik traumasensitief met mezelf om kan gaan en wat ik kan doen als ik dissocieer. Deze dag is echt een aanrader als je bent opgegroeid met een narcistische ouder. De trainers weten waar ze het over hebben, zowel qua theorie over dissociatie als in de praktijk en de herkenning bij lotgenoten is zo waardevol.


Erg fijn om te voelen dat ik niet alleen ben en dat er mogelijkheden zijn tot ondersteuning in mijn proces. Deze dag breekt veel open wat het licht mag zien, op een zorgvuldige en empathische manier.


Ik heb vandaag veel herkenning en veiligheid ervaren. Ik ben geen dramaqueen (dat kreeg ik altijd te horen) maar kan door triggers dissociëren en dat is begrijpelijk om wat ik als kind heb meegemaakt. Ik heb vandaag dingen kunnen delen zonder voor overdreven uitgemaakt te worden. Er was juist (h)erkenning. Een helende ervaring.


Alles wat ik nodig heb om met mezelf om te kunnen gaan is er al, dat heb ik van deze dag geleerd.


Er is door deze workshop zoveel ruimte gecreëerd voor mijn herstel. Al mijn gevoelens en gedachten doen ertoe en mag ik serieus nemen. De trainers zijn betrokken, deskundig en ervaringsdeskundig waardoor het heel gelijkwaardig voelde. Ook houden ze de grenzen in de gaten waardoor iedereen in de groep tot zijn recht kwam.