Waarom ontsnappen zo moeilijk is

Het grootste probleem is, dat veel slachtoffers niet weten wat er met ze aan de hand is. Er zijn maar weinig mensen bekend met deze vorm van mishandeling, waardoor talloze slachtoffers rondlopen met een basaal gevoel dat het allemaal aan hen zelf ligt. Dat is ze immers ook altijd verteld.

Een nauwe relatie moeten onderhouden met een narcist is vergelijkbaar met vastzitten in een guerilla-oorlog. Je weet nooit uit welke hoek het gevaar kan komen. Veel slachtoffers ontwikkelen een ernstige vorm van PTSS. Je ervaart voortdurend stress, omdat je op alles voorbereid moet zijn. Een narcist wil de volledige controle over zijn omgeving, maar is hierin niet duidelijk. De tegenstrijdige aanwijzingen houden slachtoffers in de ban en worden veroorzaakt door de complete innerlijke chaos die in de narcist zelf leeft. Dit kun je pas zien als je uit zijn systeem bent. Zolang je er nog in zit heb je het gevoel dat je in een doolhof zit waarin je het ene moment de ene kant op gaat, het volgende moment de tegenovergestelde kant, het is een gekkenhuis. Je moet echter niets laten merken van de tegenstrijdigheid die je ervaart; de narcist moet koste wat kost zijn imago overeind houden. In de realiteit staan hou jij dan ook niet vol. Je probeert zijn logica te volgen, omdat in het volgen de enige veiligheid zit. Als een konijn in de lampen wacht je op nieuwe aanwijzingen. Hij houdt de aandacht gevangen, want zodra je niet goed hebt opgelet om te weten wat er van je verwacht wordt, wordt je gestraft. Je wordt vernederd en beschaamd, maar vervolgens heft de narcist zelf die beschaming weer op. Dit is de belangrijkste reden waarom narcistische mishandeling zo beschadigend is. Het Stockholm syndroom vormt de kern van narcistische mishandeling en zorgt voor een ziekmakende binding met het slachtoffer. Hierdoor is het zo moeilijk om te ontsnappen.

De symptomen van narcistische mishandeling openbaren zich via PTSS, depressie, suïcidale gedachtes, dissociatie, een enorm laag zelfbeeld en talloze somatische klachten. Vaak zijn de slachtoffers uitgeput. De symptomen dragen er juist aan bij dat je gevangen blijft. Je hebt vaak een leeg, onwezenlijk gevoel. Je kunt niet helder denken of tot iets komen. Je voelt je vaak heel rot, en als het zou lukken om dieper te gaan dan voel je vooral veel schaamte. Een enorm gevoel van onvolwaardigheid: ik kan het niet, ik zal het nooit goed genoeg doen, ik ben niks waard. Je piekert heel veel, kunt moeilijk genieten. Zelfs iets simpels is al heel ingewikkeld en je krijgt steeds meer het gevoel dat je niet tegen het leven opgewassen bent. Je lijkt wel op de vlucht te zijn, maar weet niet waarvoor. Je wilt jezelf verdoven, door je te verliezen in werk, in een verslaving, in wat dan ook. Wat je diep van binnen voelt is ondraaglijk, maar het ergste is dat je niet weet waardoor het veroorzaakt wordt.

Het is van levensbelang om in te zien dat deze symptomen je werden aangedaan door iemand met ernstige pathologie. De gekte van anderen kan jou gek maken.  Je verliest immers alle houvast.  Ik noem de wereld waar narcisten je intrekken het land van de duisternis.

Waarom het land van de duisternis?

 • er werd altijd gedaan of jij gek was
 • je hebt geleerd voor alles de verantwoordelijkheid te nemen, over alles na te denken wat je doet of zegt, want je zou die ander kunnen kwetsen. In werkelijkheid ben je aan het proberen om nieuwe mishandeling te voorkomen, en het feit dat dit niet als zodanig benoemd mag worden vind ik duister.
 • door de jarenlange mishandeling ben je murw, zie je niks meer helder, het is alsof je in een dikke mist zit. En er komt bijna geen licht meer door.
 • wat mensen met deze pathologie doen is heel duister, maar alleen de mensen die het van nabij hebben meegemaakt, of de mensen die zich hiervoor openstellen, weten dit. Juist de manier waarop  je wordt geïsoleerd, afgesneden van jezelf en van alles en iedereen, maakt deze vorm van mishandeling zeer ernstig.

De belangrijkste stap naar heling is weten waar je mee te maken hebt. De symptomen zijn het gevolg van narcistische mishandeling. Maar omdat weinig therapeuten de symptomen herkennen, krijgen veel slachtoffers het verkeerde labeltje. Ze hebben een depressie, of een angststoornis. Gelukkig hebben deskundigen onderkend dat er steeds meer slachtoffers kwamen met een vergelijkbaar klachtenbeeld en kreeg het beestje een naam:  Het Narcissistic Victim Syndrome of Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Voor mij was het inzicht dat mijn symptomen een gevolg waren van de mishandeling, essentieel. Jarenlang was mij het gevoel gegeven dat ik alles verkeerd zag, dat het allemaal aan mij lag, en dat ik het allemaal over mezelf af riep. Je hoort mensen vaak zeggen vertrouw op je gevoel, maar op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik voelde of vond. Dit kwam ook doordat ik veel dissociëerde; uit mijn lichaam ging. Ik had vanaf toen ik heel klein was met een narcistische ouder en verzorger te maken, en alleen door te dissociëren kon ik overleven. Ook als volwassene had ik met hen en andere narcisten te maken. Ik zat aan alle kanten gevangen. Jarenlang speelde ik met het idee om zelfmoord te plegen. Toen ik eenmaal zelf moeder was, werd dit een groot probleem. Ik wilde knokken voor mijn kind, maar ik had al zo vaak hulp gezocht en nooit goede hulp gekregen, dat ik wanhopig was. Gelukkig vond ik professionele hulp, net op tijd. Ik ging veel lezen, vooral van ervaringsdeskundigen. Langzaam knokte ik mezelf een weg terug uit de duisternis.

« Waarom doet een narcist wat hij doet hoe kwam je in deze gevangenis terecht? »

184 thoughts on “Waarom ontsnappen zo moeilijk is

 1. Het lijkt wel een enge sekte waar je in terecht gekomen bent. ik ken die goeroe”s en die spirituele genezers ook die zeggen van onvoorwaardelijke liefde tegen iemand die in een narcistische relatie zit. Wanneer je er tegenin gaat dan worden ze kwaad en kun je lichamelijk geweld oplopen (agressie, dat ze je ook nog aanvallen). Ik zal de naam maar niet noemen wie dat doet want ze willen ook nog roem. Hun naam genoemd willen zien worden en ondanks wat het met iemand heeft gedaan dat ze het zien als reclame. Eisen adoratie en bewondering en persoonsverheerlijking en o wee als iemand hun tegenspreekt. Ook al gaat dat ten koste van een leven dat kan hun niets schelen. Echte oprechte belangstelling hebben ze niet, het is geveinsde belangstelling. Zij mogen alles maar die ander mag niets. Ook willen ze nooit tegengesproken worden en ook al is er bewijs dan nog niet. het lijken zelf wel narcisten. Ze hebben een behoorlijk hoge dunk van zichzelf en eisen in alles hun gelijk ook al spreken bewijzen het tegen. Ze zijn schaamteloos en verwaand en denken in alles gelijk te hebben iemand”s ervaringen spreken ze keihard tegen. Ze denken meer dan god te zijn die boven het universum staat en hebben grootheidswaan. Het zijn moordenaars die in het gevang thuis horen. Zij staan niet bij een vakvereniging ingeschreven die de ethische code voorstaat. Ze zijn psychologsch ook niet onderlegd.

 2. Ik heb wel eens van narcisme gehoord maar dan stond er bij dat er maar 1% van de bevolking ziekelijk narcistisch zou zijn. Dat is dan de persoonlijkheidsstoornis N.P.S.Toen dacht ik wat is nou 1% maar dat zijn er al 100.000 mensen met N.P.S. ziekelijk en maligne narcisme in Nederland. Alhoewel het gevaarlijk kan zijn hier mee te leven zit nog niet iedereen met N.P.S. in een kliniek om mensen te beschermen die gezond zijn. Ik vind het heel erg dat het slachtoffer altijd de schuld krijgt nadat wat zij die N.P.S. hebben veroorzaakt. Zij zijn ziek. Ik heb ook een filmpje op you tube gezien van Elisabeth Eurlings Bontekoe en hield een lezing over narcisme en hoe zij zijn. Deze lezing was bedoeld voor coaches die mensen die anderen begeleiden die er mee te maken hebben gehad. Ik hoop dat mensen het weten wat het is en slachtoffers zullen helpen en het iiefst dat zij het voorkomen door de red flags te herkennen . Lovebombing futurefaking showboating victimblaming blameshifting en de smearcampaigns met flying monkeys en enablers. How to cope with a narcissist van Petra Joy van Deyl met No contact, en Sacha Stone, Inner integration met filmpjes op you tube van how to help a victim of narcisstic abuse en what to do, And what not en Is this happened to you om te herkennen waar je in zit. . Love and harmony en Surviving from thriving.Ik hoop dat deze mensen een licht mogen zijn in een duistere wereld. Het is een duistere wereld waar ze je ingezogen hebben.

 3. Na een lat-relatie van 4 jaar hield ze het niet meer vol. Zij wilde en kon niet meer. Na veel discussie doen allebei concessies om de bekoelde, gecompliceerde relatie te redden. Op de volgende basis besluiten ze toch weer door te gaan.

  Hij zegt minder in zijn tuin en zijn huis te gaan werken en wordt royaler!!! Gaat vaker leuke dingen met haar doen.

  Zij moet afspraken maken met haar dochter over haar kleinkinderen. Mag niet meer met kleindochter naar paardrijden en niet meer, of heel veel minder oppassen. Kleinkinderen kunnen ook niet zomaar komen logeren. Ze moet haar zoon minder aandacht geven. Ze mag niet meer of in elk geval minder aandacht aan vriendinnen besteden. Ze moet meer warmte aan hem geven en minder direct zijn. En vooral niet kritisch zijn. Niet a la minute een ziek kleinkind uit school halen (10 kilometer) op het moment dat zij met hem net gezellig zit koffie te drinken. Ze moet meer met hem samenwerken en gezellige dingen met hem doen. Zoals, zegt hij, op de bank zitten en een boek lezen. En… o ja, ze gaat alleen nog met hem en dan wel met de caravan op vakantie, want die heeft hij niet voor niets gekocht. Maar helaas is zij niet zo verzot op de caravan. Dat begrijpt hij niet.
  Als zij zich aan deze regels wil houden, zoals hij die dicteert, zou hij misschien van haar kunnen houden, zegt hij.

  Zij heeft lange tijd haar best gedaan.

  Ze heeft nu eindelijk, 6 weken geleden een punt achter de relatie gezet en zou nog wekenlang door kunnen gaan met het schrijven van belevenissen met deze persoon.

Geef een reactie