Hoe kwam je in deze gevangenis terecht?

Narcistische ouders kunnen een destructieve uitwerking hebben op hun kinderen. Zij groeien op in een gevangenis. Maar ook stabiele volwassenen, die een relatie aangaan met een narcist, zijn na een paar jaar slechts een schim van zichzelf. Ze herkennen de levenslustige persoon die ze ooit waren niet meer. Sommige slachtoffers geven het op, ze zitten hun leven uit, omdat ze zichzelf volledig zijn kwijtgeraakt. Slachtoffers die het wél lukt om te ontsnappen worden soms in andere relaties opnieuw beschadigd. Ze zijn krachteloos en machteloos gemaakt. Mede hierom wil ik precies uitleggen hoe een narcist je in zijn web of zijn gevangenis trekt.

De narcist ontmoet iemand met wie hij een intensieve relatie kan aangaan. Het is de bedoeling dat die band heel intensief wordt, omdat hij dan verzekerd zal zijn van voorraad. Het proces begint dan ook met ophemelen. Zijn aandacht is intens. Hij geeft je het gevoel dat je de meeste speciale persoon op de wereld bent. Niets is te gek. Alles wat je doet, maakt of zegt is geweldig. Je voelt je gekend, gewaardeerd. Je voelt nog niet dat er ook een schaduwzijde zit aan deze symbiose. Er treedt een verandering op in de hersenen van het slachtoffer. De euforie zorgt voor een toename van endorfines (het gelukshormoon), en die endorfines zorgen voor een toename van de euforie. Je wordt letterlijk verslaafd gemaakt. Je bent gegijzeld, en pas later zal blijken dat je gijzelnemer niet het beste met je voor heeft.

Wanneer de narcist er zeker van is dat hij je heeft, treedt de volgende fase in. Het devalueren. Je moet wel weten dat hij je niet meer vanzelfsprekend geweldig vindt. Je moet er wel wat voor doen. Veel narcisten schijnen in deze fase een totaal ander iemand te worden; kil, cynisch, kritisch. Als partner weet je niet wat je overkomt. Deze verandering veroorzaakt heel veel stress. Je wil terug naar hoe het was, en zal daarvoor je best doen. De verandering zelf valt niet te bespreken; jij wordt voor alles verantwoordelijk gesteld. Je kan hierover niet met anderen praten want je bent nogal geïsoleerd geraakt sinds je met hem een relatie in ging. Ondertussen wordt je identiteit verder afgebroken. De narcist kruipt in je, neemt je over. Je zit als een insect in zijn web. Hij manipuleert op verschillende manieren om te bereiken dat jij je schuldig en verantwoordelijk gaat voelen. Wat heb je toch verkeerd gedaan? Soms, totaal onverwacht, is de man zoals je die kende weer terug. Juist door deze kruimels van liefde wordt je trouw weer aangewakkerd. Maar het verwart ook; net deed hij verschrikkelijk, maar nu doet hij weer zo aardig. Beeld ik me nu iets in? Je gaat twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen. Toch ben je nog sterk genoeg om je te verzetten tegen zijn slechte behandeling en dan treedt de volgende fase in: verdediging.

In deze fase vecht je dus terug. Maar je hebt geen zichtbare vijand. De narcist gebruikt verschillende subtiele manipulatietechnieken waardoor jij er hoe dan ook als de slechterik uitkomt. Onderzoek toont aan dat deze technieken worden gebruikt tijdens verhoren van veiligheidsdiensten, maar bijvoorbeeld ook in sektes. Doel: het breken van het slachtoffer. Omdat je inmiddels vervuld bent van schaamte en geïsoleerd van je eigen contacten, wordt je verdediging inderdaad minimaal. Uiteindelijk keer je je tot je aanvaller zelf. Dit is het Stockholm syndroom: de overgave aan de vijand. Je neemt het perspectief van de narcist aan, hebt geen contact meer met de realiteit omdat je het contact met jezelf verloren bent. Je bent nu waar de narcist je hebben wil; onder zijn volledige controle.

Dan treedt de laatste fase in: depressie. Omdat je in je eentje in een guerrila-oorlog zat, is er weinig van je overgebleven. Je bent een schaduw geworden van de persoon die je ooit was. Gelukkig vergeeft de narcist je je gebreken. In wezen zijn deze gebreken symptomen van ernstige mishandeling. Maar bijna geen enkel slachtoffer kan dit nog als zodanig herkennen.

Ik geloof in ieders eigen kracht. Als je weer in contact bent met jezelf, wordt het ook mogelijk je te beschermen tegen nieuwe mishandeling. Want een ding weet je zeker: dit nooit meer.

« waarom ontsnappen zo moeilijk is eenmaal ontsnapt, verzamel de brokstukken »

115 gedachten over “Hoe kwam je in deze gevangenis terecht?”

 1. Wat geweldig bart dat jij je probleem erkent en er zo actief iets mee probeert te doen. Lijkt me heel fijn een boek van een ervaringsdeskundige met narcismediagnose die zelf verantwoordelijkheid neemt. Dat is misschien voor andere narcisten makkelijker toegankelijk om over zichzelf na te gaan denken. Net zoals hier het lotgenotencontact dingen beter dankbaar maakt.

 2. Ik heb eerst een jaar samen gewoond met mijn narcist en daarna 24 jaar getrouwd, waarna nog eens 4 jaar in een huisje in zijn tuin; dit alles in Verweggistan.
  Ik herken het zo pijnlijk duidelijk wat er op deze website geschreven staat en hoe ook ik gevangen werd in een web. Ik noemde het mijn onzichtbare gevangenis.
  Alleen, ik heb jarenlang verzet gepleegd door buiten zijn kennis om met vriendinnen af te spreken en uiteindelijk (het grote verraad) een baan te zoeken en te vinden (nadat hij er eerst een aantal in de grond had geboord). Ik had een gespleten leven zeg ik met een ondeugende grijns. Want dat is wat me rechtop hield. Inmiddels ben ik bijna 4 jaar terug in Nederland, alleen, en op weg naar mezelf.

 3. Het in de gevangenis terecht komen is heel herkenbaar. Je gaat het ook bij anderen zien.

  Maar hoe maak je mensen die je vertrouwd duidelijk, hoe moeilijk je strijd is in accepteren dat je in deze situatie zit en daarna dat iedereen roept dat je uit de relatie moet stappen, maar dat je zelf nog niet op dat punt bent.

  Veel mensen veroordelen mijn besluiteloosheid en de hoop dat er misschien tóch iets aan te doen is. Met je verstand weet je dat dat er waarwchijnlijk niet in zit. Maar qua gevoel zit ik daar nog niet.

  Ik hoop dat we in relatietherapie samen die conclusie kunnen trekken. En ik ben bang voor een leven in financiele ellende. ‘s Nachts wakker liggen omdat je niet weet hoe je rond moet komen.

  Door deze website kom ik erachter, dat mijn vader wellicht ook een Narcist is. Terwijl ik altijd dacht dat hij een autist zonder diagnose is.

  Dus vraag ik me af: durf ik geen knoop door te hakken omdat ik niet beter weet?

  Door alles wat ik hier lees doorzie ik zijn gedrag. Ik kan daar nu beter mee omgaan en accepteer zijn beschuldigingen niet meer. Ik weet nu dat het NIET aan mij ligt. En hij lijkt rustiger te worden. Ik stel me onafhankelijk op en leef steeds meer mijn eigen leven.

  Veel mensen verklaren me voor gek dat ik deze “broer/zus relatie” zonder intimiteit en met gescheiden slapen, accepteer.

  Binnenkort ga ik met EMDR-therapie beginnen en wil ik mijn trauma’s opruimen. Hij vindt dat prima, want natuurlijk komen al onze problemen door de trauma’s die anderen me hebben aangedaan. En ik ben vooral benieuwd als ik schoon schip maak, hoe ik er dan over denk. Als hij ziet dat ik dan missxhien wel een knoop kan doorhakken, is hij dan bereid daar met therapie wél aan zichzelf te werken? En komen we er dan achter dat hij écht niet kan veranderen?

  Zijn er meer menaen hier die deze twijfel herkennen?

  Thnx for reading, take care
  SummerMoon

  1. Mijn ervaring. Is dat dan juist het erger wordt. Als je aan jezelf gaat werken. Toen ik dat ging doen toen kwam ze er achter dat ze de grip op mij als gewillige man kwijt raakte. Het devalueren werd erger en intenser, de triangulatie gemener, en zelfs misbruik kwam om de hoek kijken. Allemaal in de hoop, mijns inziens, om het wegbreken te voorkomen. En toen dat niet werkte en ik mij los maakte, kwam de zwartmaak campagne pas goed los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *