“Bas zegt dat de relatie voorbij is, zet de kinderen in de auto en rijdt terug naar Nederland zonder Susanne. Hij laat haar ’s nachts alleen op straat achter.”
In dit artikel van Marieke van Gompel-Joel in het Brabants Dagblad interviewt zij Susanne (gefingeerde naam) over haar schokkende verhaal in het kader van Orange the World; een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Als slachtoffer van dwingende controle door haar ex-partner hoopt zij op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren om andere slachtoffers inzicht te geven in het onzichtbare web waarin zij vaak gevangen zitten.
Psycholoog NIP Gebi Rodenburg, aangesloten bij Stichting Het Verdwenen Zelf, is de behandelaar van Susanne. Ze geeft duiding aan deze casus.
“Veel omstanders vragen zich af waarom slachtoffers niet weggaan.”, zegt Tilburge psycholoog Gebi Rodenburg bij wie Susanne later in therapie is gegaan. “Het slachtoffer weet waar de dader toe in staat is, daarom is het soms veiliger om op dat moment te blijven dan te gaan. Een dader drijft daarnaast vaak een wig tussen het slachtoffer en diens familie en vrienden, waardoor het moeilijk is om hulp te vragen. Daarnaast kan een slachtoffer financieel ook geïsoleerd zijn, doordat er ook sprake is van economische controle.”
Het gehele artikel is hier te lezen.
Tijdens Orange the World 2024 verbonden we onze infographic ‘Dwingende Controle in Beeld‘ met de relatiefasen en rode vlaggen die een verhoogd risico op (zelf)moord aangeven.