Boeken

Herstellen van narcistische mishandeling

Werkboek

 • Diepgaande kennismaking narcistische mishandeling
 • Inzicht in fasen, kenmerken en gevolgen misbruik
 • Geschreven vanuit het perspectief van het slachtoffer
 • Concrete opdrachten om aan je herstel te werken

€ 24,50

Je leven in eigen hand

Verder na narcistische mishandeling

 • De effecten van psychisch en emotioneel geweld
 • Uitingsvormen in relaties en organisaties
 • PTSS, Complex trauma en dissociatie
 • Ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord

€ 29,50

Herstellen van narcistische mishandeling

Werkboek

Auteur: Iris Koops | Taal: Nederlands | Uitgave: januari 2014 | 978-90-823925-0-0 | Paperback | 185 pagina’s | Delen

 • Diepgaande kennismaking narcistische mishandeling
 • Inzicht in fasen, kenmerken en gevolgen misbruik
 • Geschreven vanuit het perspectief van het slachtoffer
 • Concrete opdrachten om aan je herstel te werken

€ 24,50 exclusief verzendkosten

Bij de bestelling van beide boeken ontvang je € 8 combikorting. Deze wordt automatisch verrekend.

Samenvatting

Wanneer je een intensieve relatie hebt (gehad) met een persoon met (trekken van) narcisme of psychopathie dan heeft dit vaak ernstige gevolgen. Door narcistische mishandeling raak je vervreemd van jezelf. Maar je Zelf is er nog wel. Ergens diep verborgen. Met dit werkboek kun je de verbinding met jezelf herstellen.

Narcistische mishandeling is vaak ‘sneaky’ en onderhuids. Het is helemaal niet duidelijk wat plegers precies doen, maar je voelt het effect. In dit werkboek wordt dieper ingegaan op de stoornis en de bouwstenen waarmee deze is opgebouwd. Je gaat begrijpen waarom narcisten doen wat ze doen, je krijgt inzicht in de wereld waarin je bent getrokken. Waar het gevoel van vastzitten vandaan komt en hoe je hieruit kunt komen. Iris heeft de inzichten van verschillende experts helder in haar boek verwerkt en presenteert een duidelijke visie op hoe je kan herstellen. Door praktische oefeningen leer je hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen, waardoor je er buiten kunt blijven en eindelijk toe komt aan je eigen herstel. Je leert rust en structuur aan te brengen in je eigen gedachten en gevoelens, hierdoor kom je meer in contact met jezelf.

In het boek komen verschillende ervaringsdeskundigen en specialisten aan het woord, het bevat dagboekfragmenten van Iris Koops zelf, belangrijke feiten en bijvoorbeeld film- en boekbesprekingen. Het boek is toegankelijk en afwisselend geschreven.

Lees hier alvast een boekfragment en krijg een impressie van de inhoud en de schrijfstijl.

Reviews

Dit werkboek geeft uitgebreide informatie op veel niveaus. Wat een inzichten! De tips en opdrachten zijn heel concreet en bruikbaar en ik denk zeker (uit eigen ervaring) dat slachtoffers hier veel aan kunnen hebben. Door dit boek is het proces bij mij in een versnelling geraakt en is mijn inzicht en zelfvertrouwen gegroeid. Het is een hele klus, maar jezelf terugvinden is alles waard en ik laat mezelf niet meer los!
Amanda


In het begin van het boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ spreekt Iris de woorden: “Leg de verantwoordelijkheid terug waar die altijd hoorde.” Woorden waar ik na een hele tijd nog altijd veel aan heb, op momenten dat oordelen van omstanders me onderuit proberen te halen.

Dit bijzondere boek helpt mij geweldig om de stoornis uitgebreid, met verdieping en vanuit verschillende perspectieven beschreven te krijgen, zodat ik mijn daders als zodanig heb kunnen herkennen en mijzelf ‘los van hen’ heb durven zien.

Corine


Ik dacht dat ik genoeg van narcisme en psychopathie wist, als ervaringsdeskundige en therapeut, maar dat was een vergissing. Dit boek heeft de sluier definitief voor m’n ogen weggerukt en daadwerkelijk mijn verdwenen zelf bij me teruggebracht. Ik ben Iris Koops heel erg dankbaar dat ze alles voor ons heeft uitgezocht en alles wat je moet weten over narcisme zo ongelooflijk helder, prettig en met een goede opbouw heeft opgeschreven. Elk gaatje wordt gedicht, wat het boek confronterend maar evenzo helend maakt. Voor mij was het boek een detective (vind de ‘moordenaar’), een ridder (geeft me wapens om mezelf te verdedigen) en een vriendin (geeft me begrip, compassie en steun). Ik heb het in één ruk uitgelezen. Toen ik het eenmaal uit had, was er geen weg terug: ik weet nu teveel van de trucs van narcisten om het nog te ontkennen, er in te stinken en het nog langer te verdragen. Mijn omkeerpunt kwam gaandeweg bij het besef waar Iris steeds de nadruk op legt: het ligt niet aan mij! In één klap vielen de zelfverwijten van me af. Nu voel ik me sterker en gelukkiger, ook al heb ik afstand moeten nemen van aardig wat (narcistische) naasten. Dat was heel pijnlijk, maar de allerbelangrijkste relatie heb ik terug: die met mezelf! Dus ja, als je nog aarzelt: kopen dit boek! Narcisme komt echt heel veel voor.
Elisabeth


Het werkboek is ongelooflijk waardevol, verhelderend en steunend voor mijn herstelproces. Het voelt eindelijk alsof ik al het gebeurde echt begrijp, het perspectief van waaruit Iris het schreef lijkt een blauwdruk van mijn eigen leven.
Peter


Alle kwartjes vielen razendsnel op zijn plek! Dat was het begin van mijn herstel. Ik huilde van herkenning. Het boek ging helemaal om mij, over mij, mijn onzichtbare gevangenis. Ik was niet gek! Ik kreeg weer hoop. Samen met mijn psycholoog en EMDR hebben we het boek helemaal doorgewerkt. Ik ben de psycholoog nog steeds dankbaar dat ze het boek ingezet heeft! Iris eigen betrokkenheid maakt dat dit geen zoveelste analytisch boek over een problematiek is maar dat je het van binnenuit kan meebeleven. Anoniem

In geen enkele therapie ben ik zo veel verder geholpen en heb ik zoveel begrip voor mezelf gevonden als in dit boek. Eindelijk iets wat ons ‘slachtoffers’ uit de verwarring helpt en het voortdurend rare gevoel van ‘er moet toch iets vreselijk mis met mij zijn’ oplost. Nu weten we dat het niet aan ons ligt. Iris heeft dat in begrijpelijke taal beschreven. Het hele landschap is in kaart gebracht en er is als een mooie puzzel een geheel van gemaakt. Door dit boek kan ik me focussen op mijn herstel, op mezelf.
Sine


Mijn halve leven was ik zoekende. Ik bezocht allerlei workshops en deed mee aan bewustwordingsdagen/-avonden. Noem het maar op, ik was er bij. Ik voelde me er vaak helemaal niet thuis, ben geen zwever, maar ik zocht. Als ze me vroegen waarom ik deelnam noemde ik maar wat, want ik wist het zelf niet. Het werkboek van Iris, de workshops en website hebben mij heel duidelijk gemaakt dat ik leefde in een narcistische wereld. Het lag niet aan mij, ik moest het niet langer bij mezelf zoeken. Wat een openbaring! Mijn leven is compleet veranderd.

J.


Het is ongelooflijk hoe iemand een boek kan schrijven dat over mij gaat…Maar dat zal ongetwijfeld de reactie van iedereen zijn die met een narcist te maken heeft (gehad). Nadat er diverse keren in therapieën gesuggereerd werd:” tja, je laat het ook zelf toe. Als jij nou eens…” ging ik nog radelozer weer naar huis ging. Ik ben zo opgelucht na het lezen van dit boek. Ik ben uit de gevangenis gestapt.
T.


Dit boek is subliem. Dat zeg ik niet vaak. Vanuit mijn professie en vanuit ervaringsdeskundigheid. Het beschrijft haarfijn wat de emotionele en psychische impact is als je als kind opgroeit onder een narcistische of psychopathische ouder dan wel in een relatie terecht bent gekomen met een dergelijke partner.


Dit boek helpt slachtoffers uit een emotionele gevangenis waar zij in terecht kwamen door toedoen van narcisten en psychopaten. Het schadelijke destructieve gedragspatroon van deze mensen wordt blootgelegd, waardoor je je kunt gaan wapenen tegen verder misbruik en copingstrategieën aangereikt krijgt om te herstellen. Het gehele boek heeft een stevig fundament met vele verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen en toegepaste literatuur, nationaal en internationaal.


De naakte waarheid in dit boek wordt onthuld door het inzicht dat je deze mensen met (trekken van) narcisme en psychopathie overal kunt tegenkomen in onze maatschappij: je buurman, je collega, je manager. Ook wordt belicht hoe de hulpverlening tekort kan schieten, niet zozeer uit onwil maar bij gebrek aan kennis, om ernstige vormen van psychisch en emotioneel misbruikte slachtoffers de juiste therapie te geven. Gaslighting, indoctrinatie, vernedering en manipulatie kan zo ver gaan, dat therapeuten vaak voor raadsels staan en met de verkeerde hulp kunnen slachtoffers levenslang in het duister tasten. Met dit boek komt hier een einde aan en kun je de juiste hulp voor jezelf inschakelen.
Ruben

Dit boek werkte echt als een soort EHBO bij me. In die inktzwarte tijd heeft het me steun geboden. Het boek kwam voor mij precies op tijd. Er is zo weinig bekend in de hulpverlening over dit onderwerp. Door het boek is mijn herstel begonnen. Anders was ik hier niet uitgekomen en de schuld voortdurend bij mezelf blijven zoeken. Met het gevolg dat ik waarschijnlijk in de narcist z’n slopende handen was blijven vallen. O, wat ben ik Iris dankbaar. Ik voel nog dagelijks pijn maar het is zoveel leefbaarder geworden.
L.


Uitstekend boek voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een narcist of een psychopaat. Het is bedoeld als (ver)werkboek voor iedereen die zelf rechtstreeks met deze vorm van mishandeling te maken heeft gehad, en ik zou het ook met klem willen aanraden aan alle professionals (coaches, counselors, therapeuten, advocaten, rechters, mediators) die te maken krijgen met de fall-out, het spoor van vernieling dat deze mensen trekken in het leven van anderen.

Een zeer uitgebreide bibliografie geeft een schat aan materiaal voor wie zich nog beter in deze stoornis en deze onzichtbare vorm van mishandeling wil verdiepen.
Veel professionals hebben er nauwelijks kennis van en helpen de slachtoffers van de regen in de drup met ofwel volkomen verkeerde, ofwel hartbrekende adviezen. Daarom: lees dit boek.
Hella


Ik heb werkelijk nog NOOIT eerder zo’n goed boek gelezen over narcisme. Dank voor je uitzoekwerk, openheid en rauwe eerlijkheid over deze vorm van mishandeling! Het helpt mij enorm, zowel als professional als in mijn persoonlijk leven.
Janneke


Je leven in eigen hand

Verder na narcistische mishandeling

Auteur: Iris Koops | Taal: Nederlands | Uitgave: juli 2017 | 978-90-823925-1-7 | Paperback | 314 pagina’s | Delen

 • De effecten van psychisch en emotioneel geweld
 • Uitingsvormen in relaties en organisaties
 • PTSS, Complex trauma en dissociatie
 • Ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord

€ 29,50 exclusief verzendkosten

Bij de bestelling van beide boeken ontvang je € 8 combikorting. Deze wordt automatisch verrekend.

Samenvatting

De eerste stap bij het herstellen van narcistische mishandeling, is deze vorm van mishandeling begrijpen. De volgende stap, die misschien nog wel belangrijker is, is snappen welk effect die mishandeling heeft gehad op jouw systeem. De symptomen die het heeft veroorzaakt. Om te kunnen herstellen moet je eerst snappen waarom je er zo aan toe bent. In dit boek wordt daarom aandacht besteedt aan hoe trauma en dissociatie werkt, wat het met je doet en hoe je ermee om kan (leren) gaan. Iris gaat in op Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en Complex trauma.

Ook wordt er gekeken naar hoe emotionele en psychische mishandeling zich kan manifesteren in werk en organisaties, in de kerk, bij sektes en spirituele bewegingen, de relatie tot fysiek en emotioneel geweld, bij vechtscheidingen, in de jeugdzorg en meer. Verschillende mensen vertellen over hun ervaringen en hun weg naar herstel. Wat heeft hen geholpen? Net als in het eerste deel ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ worden er tips en adviezen gedeeld om stappen in het herstelproces te zetten.

Coaches, therapeuten en andere professionals van stichting Het Verdwenen Zelf, maar ook daarbuiten laten hun licht schijnen over onderwerpen als manipulatie in de zelfhulpindustrie, over narcisme van generatie op generatie, over het Münchhausen by Proxy syndroom en de relatie met narcisme. Het is een boek dat voor de nodige verdieping van het thema zorgt, zowel voor het slachtoffer als de professional.

Lees hier alvast een boekfragment en krijg een impressie van de inhoud en de schrijfstijl.

Reviews

Het eerste boek van Iris was voor mij al een openbaring. Het was of iemand een boek schreef speciaal voor mij. Ik voelde me bij de hand genomen om een (uit)weg te zoeken. Het werd me zo duidelijk dat ik opgegroeid was bij een verborgen narcistische moeder. Ook het tweede boek was voor mij zo waardevol! In dit boek wordt nog dieper ingegaan op wat narcisme precies is, en er worden zeer praktische handvatten aangereikt, om als slachtoffer verder te kunnen. Tips bijvoorbeeld i.v.m. het verdere contact met de narcist: dat ligt bijvoorbeeld al heel anders als het om je ouder, je partner of je baas gaat.
Christine


In Je leven in Eigen Hand wordt naast verdieping ook veel praktische informatie gegeven, over wat te doen bij bijvoorbeeld echtscheiding, voogdij en ouderverstoting (waarbij het kind door de narcistische ouder zodanig wordt gemanipuleerd dat het de gezonde ouder niet meer wil zien). Psychische problemen waar het slachtoffer aan gaat lijden worden verklaard. En hoe stel je je als slachtoffer op tegenover de ‘hulpverlening’? Hoe maak je je verhaal geloofwaardig?
Want dat is het verschrikkelijke: slachtoffers worden vaak niet geloofd omdat narcisten en psychopaten meestermanipulators zijn, die ook hulpverleners om hun vinger winden. Het is schrikbarend hoe weinig er nog steeds bekend is over deze stoornis. Hoeveel mensen het slachtoffer ervan beschuldigen te overdrijven, of het niet goed te zien. Want omstanders kennen alleen het mooie gezicht van de narcist, weigeren vaak aan te nemen dat zij het fout zien, en geven jou (deels) de schuld van het conflict.
Het boek geeft aanwijzingen hoe voor jezelf te zorgen in de periode dat je je losmaakt van de narcist. Hoe kun je de (noodzakelijke) omgang zakelijk houden, hoe zorg je ervoor dat je niet elke keer meegaat in het drama dat de narcist bewust creëert?

Er zijn in het boek bijdragen opgenomen van verschillende therapeuten, die elk een eigen specialisme hebben ontwikkeld binnen het behandelen van slachtoffers van narcistische mishandeling, zoals het ouderverstotingsyndroom, narcisme binnen de kerk, narcisme in de hulpverlening etc. Er worden voorbeelden gegeven van narcistische personages in films en tv-series, die zeer verhelderend zijn. Ook vertellen diverse slachtoffers hun eigen verhaal.
Al met al wederom een belangrijk boek over een stoornis die wereldwijd lijkt toe te nemen. Van belang voor slachtoffers en haast nog meer voor hulpverleners.
Hella


Ik ben de schrijfster en allen die hierin hun verhaal en kennis deelden dankbaar.
Iris Koops schrijft vooraan in het boek dat zij een stem wil geven aan alle slachtoffers van narcistisch misbruik/mishandeling. Ik heb gehuild om de erkenning, herkenning en de bevestiging, maar vooral om de manier van schrijven: Zo zorgvuldig, zo rekening houdend met het slachtoffer, met mij. De inhoud is zo puur en oprecht.
Ik ben opgevoed door een narcistisch ouder en heb een relatie gehad met een narcist. Jaren van mezelf onderdompelen in alles wat te maken heeft met deze mishandeling hebben ervoor gezorgd dat ik mijn leven weer in eigen hand heb. Goede titel! Ik laat me nu niet meer op deze manier manipuleren en mezelf alles afnemen. Ik herken narcisme. Dit boek bevat alle informatie in één klap.
M.


Ik raad dit boek (samen met het werkboek) iedereen aan die zichzelf probeert te vinden na een narcistische relatie. Ik vind het zó fijn om even de ervaringen van anderen te lezen. Ook de visie van Iris, haar uitleg, vind ik heerlijk om te lezen, zo duidelijk en genuanceerd. Het zet mij weer aan het denken, wat mij weer inzichten geeft over hoe dit alles bij mij werkt.
Yvonne


Zoveel nieuwe bruikbare tools om mee aan de slag te gaan. Ik ben onder de indruk van de totaliteit en de verdieping betreffende narcisme.
Tine


De groep van slachtoffers van narcistische mishandeling is groot:

– Kinderen
– Partners
– Werknemers/collega’s
– Cliënten (in de verhouding therapeut-cliënt)
– Leden binnen een kerkgenootschap

De boeken van Iris Koops hebben oog voor ieder slachtoffer en zij besteedt aan iedere categorie van slachtoffers aandacht. Men vindt erkenning in de boeken en men krijgt praktische tips aangereikt hoe men met de narcist kan omgaan maar vooral ook hoe je je leven weer in eigen hand kunt nemen. Hele hoopvolle boeken! Ze nemen je aan de hand in de donkere tunnel en leiden je naar het licht.
A.K. (familierechtadvocaat)


Zoveel kennis, inzicht en diepgaand onderzoek (tot aan de kern) in dit boek, het is doorvoeld en zorgvuldig geschreven. Ook de bijdrages van andere professionals zijn heel waardevol. Ik denk dat het me jaren zoekwerk scheelt en het doet me realiseren dat grote deskundigheid echt noodzakelijk is om uit deze complexe problematiek te komen. Alleen is het niet te doen. Dit boek helpt mee om zelf weer mijn eigen kracht terug te vinden.
T.


Het boek “Je leven in eigen hand – Verder na narcistische mishandeling” van Iris Koops is met minstens net zo veel vaart geschreven als haar eerste boek “Herstellen van narcistische mishandeling”. Toen ik was begonnen met lezen, kon ik het boek maar met moeite neerleggen.

De rode draad in dit tweede boek is hoe je het leven in eigen hand kunt nemen, nadat je bent ontwaakt tussen de brokstukken die tijdens of na het leven met een narcist om je heen liggen. De opbouw van het boek is zeer gestructureerd. Elk hoofdstuk wordt op heldere wijze behandeld. Dit maakt het makkelijker de draad vast te houden. Doordat het hele onderwerp de nodige emoties oproept, is het fijn dat je als lezer elke keer weer in de lijn van het verhaal kunt terug komen. Er wordt veel vanuit de ervaringen van de diverse lezers en de schrijfster geschreven, wat voor de herkenning heel fijn is. Daar waar nodig worden de diverse begrippen vakkundig uitgelegd. Het laat de mogelijkheid zien dat er een weg naar buiten is uit de ziekmakende mist die de narcist voor je creëert. Een weg terug naar een leven waarin je het recht hebt je grenzen te mogen aangeven, het recht hebt in je zelf te geloven en het recht hebt het leven in te ademen zoals het bedoeld is. Leven zonder onderdrukking en angst en dat je goed genoeg bent zoals je bent, zonder beperkingen van de narcist.
Het is een misvatting te denken dat narcisme alleen binnen relaties en of famillieverbanden voorkomt. Narcisme en psychopathie komt ook op de werkvloer voor en laat daar een spoor van ellende achter zich. Terecht wordt opgemerkt van personeelsmanagers en arbo-artsen beter getraind zouden moeten worden om de narcist c.q. psychopaat te herkennen.

Al met al kan ik dit boek iedereen van harte aanbevelen. Of je er nu zelf mee te maken hebt of als je hulpverlener bent. Je kunt hier niet genoeg informatie over krijgen.
Helena Konings


In dit boek legt Iris Koops heel helder uit hoe (complex) trauma zich in het lichaam nestelt en hoe dit tot (structurele) dissociatie kan leiden. Daarbij verwijst ze ook naar andere literatuur om de lezer uit te nodigen zich hier verder in te verdiepen. Veel slachtoffers van narcisme zijn zich er niet van bewust dat ze dissociëren. Daarom is dit zo belangrijk dat Iris dit onderwerp in haar boek uitgebreid aandacht geeft en in een concrete en duidelijke aanpak beschrijft hoe een slachtoffer kan gaan herstellen van (complex) trauma ten gevolge van narcistische mishandeling. Dit boek raad ik iedereen aan die nog zoekende is in de lege en duistere wereld van narcisme en psychopathie: niet alleen slachtoffers, maar zeker ook instanties (geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke hulpverlening en justitie) die deze slachtoffers van dienst kunnen zijn.
Angela


Dit uitstekend geschreven handboek gaat uitgebreid in op wat narcisme is. De auteur geeft zeer interessante inzichten en adviezen, afgewisseld door getuigenissen van slachtoffers. Het boek spitst zich daarnaast toe op herstel en legt uit hoe je opnieuw verbinding kunt maken met jezelf na narcistische mishandeling. Voorts vertelt Iris Koops je onder meer hoe je je kinderen kan beschermen en hoe het zit met de hulpverlening. Ook de bijlages en bijdrages van andere deskundigen zijn heel interessant. Dit unieke boek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in narcistisch misbruik en wil weten hoe je je leven erna weer opbouwt. Het is niet alleen zeer toegankelijk voor slachtoffers, maar ook voor naasten en andere buitenstaanders, en voor hulpverleners. Een echte aanrader!
Triene-Mie Le Compte

Extra voordeel met de combi-deal

Wanneer je beide boeken in één keer bestelt, ontvang je een setkorting van € 8. Voor beide boeken samen betaal je dan € 46 exclusief verzending. Deze korting wordt automatisch verwerkt.

Over de auteur Iris Koops

Iris Koops – initiatiefnemer van Stichting het Verdwenen Zelf – heeft zich met recht vastgebeten in de materie rondom psychische en emotionele mishandeling. Na een jarenlange zoektocht ontdekte ze dat ze als kind slachtoffer was van ernstige narcistische mishandeling. Iris weet hoe het is om, in wat ze noemt ‘het land van de duisternis’ te zitten en dat het nauw luistert hoe je hier uit kunt komen. Haar motto is: “Als je weet waar je mee te maken hebt, dan zul je er niet meer aan ten onder gaan. Kennis is macht. Je moet ontdekken dat jij niet degene bent met een stoornis.” Het is haar missie om de complexiteit van narcistische mishandeling te verduidelijken door het toegankelijk maken van de materie en door het delen van ervaringsverhalen. Slachtoffers weten vaak niet waar ze in terecht gekomen zijn en denken dat alles aan henzelf ligt. Door inzicht te geven, krijgen slachtoffers houvast en kan de focus weer op zichzelf gericht worden.

Alles wat je nodig hebt om met jezelf om te kunnen gaan zit in jezelf, je moet het alleen weten te ontsluiten en weer opnieuw vertrouwen in jezelf krijgen. Je Zelf heeft je nooit werkelijk verlaten, het was tijdelijk verdwenen. Hoe alleen je je ook hebt gevoeld en ook geweest bent, je bent wel weer teruggekomen. En dat is knap.

Iris Koops

Workshops

Vind je het fijner om door middel van een workshop meer kennis op te doen over psychische en emotionele mishandeling, ontvang je graag nog meer handvatten voor herstel en lijkt het je fijn om lotgenoten te ontmoeten? Bekijk dan ons aanbod aan workshops.