De symptomen van narcistische mishandeling

Wat geestelijke mishandeling met je doet en welke symptomen je kunt ontwikkelen. Uit het boek “Herstellen van narcistische mishandeling” van Iris Koops

Bericht

Uit hoofdstuk 4 van het werkboek

Narcisten en psychopaten kunnen niet alleen met zichzelf zijn, en halen sociale functies (empathie, aandacht) bij anderen weg. Ze trekken jou als slachtoffer leeg, totdat jij ook niet meer met jezelf kunt zijn, door de symptomen. De hyperalertheid, de overgehevelde schaamte, je schuldgevoel, je apathie, maken dat je nog slechter voelt over jezelf. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Inzicht in de symptomen van narcistische mishandeling is van belang om hoe je voelt, los te kunnen trekken van wie je bent.

Symptomenlijst

Somatische klachten

Veel slachtoffers krijgen last van lichamelijke symptomen, als vermoeidheid of fysieke stressreacties (hoofdpijn, misselijk etc.) Slaapproblemen komen ook veel voor.

Overgevoeligheid

Je kunt overgevoelig worden voor licht, geluid en andere zintuiglijke gewaarwordingen. Veel slachtoffers kunnen niet meer veel prikkels verdragen en raken om het minste geïrriteerd.

Malende gedachtestromen

Mensen met narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat de mensen om hen heen totaal verward raken. Je probeert namelijk te begrijpen wat er gebeurt en gaat er over malen. Je wordt tot de eeuwige vertwijfeling veroordeeld.

Geen realiteitsbesef meer

Dit ernstige symptoom komt voort uit ‘gaslighting’, behandeld op deze website. Je gevoel van realiteit is afgebrokkeld en je denkt misschien dat je naar een inrichting moet.

Jezelf niet meer begrijpen

Narcisten en psychopaten grijpen in op je denk- en voelprocessen. Ze proberen je alles vanuit hun perspectief te laten zien. ….Het lukt narcisten en psychopaten hun slachtoffer uit te spelen tegen zichzelf.

Vervreemd van jezelf en van iedereen

Sommige slachtoffers worden zo murw dat niets ze meer kan schelen. Ze voelen zich vervreemd van de hele wereld. Ze horen nergens meer bij, zitten hun dagen uit, omdat ze niet meer kunnen voelen wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn een vreemde voor zichzelf geworden.

Wantrouwen

Volgens de narcist lag alles aan jou. Hij wilde gewoon ongestoord zijn vernietiging kunnen uitvoeren, en als je het waagde hiertegen te protesteren, dan was jij gemeen. Het is logisch dat je nauwelijks meer anderen kunt vertrouwen. Narcisten en psychopaten gebruiken met name woorden om hun verwoestende werk te doen. Veel slachtoffers kunnen niet meer gewoon naar iemand luisteren, maar zijn altijd alert op wat die ander nu werkelijk zegt.

Schuldgevoelens

Narcisten maken dat je je overal verantwoordelijk voor voelt. Veel slachtoffers praten op een verontschuldigende manier “ja, ik weet niet hoor…maar ik hoop dat je het niet erg vind dat..’”. Ze hebben geleerd al bij voorbaat sorry te zeggen. Het is belangrijk om in te zien dat dit schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel je is opgedrongen.

Achtervolgingswanen

Paranoia zijn is een veelvoorkomend symptoom waar veel slachtoffers van schrikken. Het zegt echter niets over jouzelf. Het zegt iets over hoever de narcist over je grenzen is gegaan, over hoeveel controle hij had en probeerde te hebben, en over hoe bedreigd jij je voelde. Het is zijn pathologie, waar jij heel nerveus van bent geraakt. Dat is volkomen logisch.

Schaamte

Schaamte is het meest voorkomende symptoom bij deze vorm van mishandeling. Je gaat jezelf zien door de ogen van een ander, en dat is ook precies de bedoeling. …Narcisten en psychopaten zijn er heer en meester in, om de oorzaak van hun mishandeling ook bij het slachtoffer te leggen. “Had je maar niet dit of dat moeten zeggen, had je maar niet zo moeten kijken, daarom moet ik wel tegen je schelden”, et cetera. Zo versterken ze de schaamte, en dat weten ze. Het is hun totale gebrek aan zelfinzicht en empathie, dat hun schaamteloze gedrag tot stand brengt.

Ernstige depressie

Narcistische mishandeling kan je zó onderuit halen dat je je zin in het leven verliest. Gedachtes aan zelfmoord komen veel voor, sommige slachtoffers plegen ook daadwerkelijk zelfmoord.

Denken dat er niemand anders meer van je kan houden

Ook dit gevoel kent vrijwel ieder slachtoffer. Het is een gevolg van het ophemelen en wegwerpen wat een narcist met je doet. Dit is deel van de mishandeling.

Lamgeslagen gevoel

Narcistische mishandeling zorgt ervoor dat je “lamgeslagen wordt”. Je bent beroofd van je vitaliteit, de sprankeling die je in je had.

Je niet meer spontaan kunnen uiten

Narcisten en psychopaten rekenden je op alles af. Als je niet het juiste spiegelde, werd dit als een afwijzing opgevat. Hierdoor ga je over al je communicatie nadenken (“kan dit wel? Is dit niet gemeen? Kijk ik aardig genoeg? Doe ik nu niet overdreven?”) Je weet eigenlijk niet meer hoe het moet, “gewoon” met mensen omgaan.

Verstoringen in emoties

Beide uitersten komen voor: of dat je niks meer voelt, of dat je om de haverklap heftige emoties hebt. Deze vormen kunnen elkaar ook afwisselen.

Dissociatie

Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend.

Niet meer normaal kunnen functioneren

Psychopaten en narcisten grijpen in op je ontwikkeling en je functioneren. Verschillende slachtoffers getuigen ervan hoe ze voor de relatie op hoog niveau functioneerden, en tijdens en na de relatie al moeite hadden met de simpelste dingen. Je kunt vaak niet meer helder denken en hebt een wattig gevoel in je hoofd.

Afhankelijkheid

Veel slachtoffers worden een schim van de persoon die ze ooit waren. De eeuwige zelftwijfel en andere symptomen maken dat je het gevoel hebt niet meer in je eentje tegen het leven opgewassen te zijn. Je voelt je erg afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen.

141 gedachten over “De symptomen van narcistische mishandeling”

 1. Alle punten gelden bij mij ook. Ik kan niks meer en zelfs de politie neemt mij niet meer serieus. En als ik mensen ervan overtuig dat hij zon n. Mishandeling doet bij mij, geloofd niemand mij. Ik sta er zo alleen voor. Hij krijgt alles voor elkaar bij onbekende mensen. Hoe dan???

  Ik ben nu zwanger van zijn kind.
  Ik ben nu al bang dat mijn kind ook zijn trekjes zal krijgen. Niet te geloven dat ik nu al aan dat denk I.p.v. aan het goede van een zwangerschap. Het maakt mij idd kapot!
  Ik leef echt niet meer voor mezelf, soms kies ik meer om aan hem te denken dat ik vr mijn kind kies. Dit vindt ik echt erg van mezelf. Ik ben echt niet meer sterk genoeg voor mezelf en niet voor mijn kind.

  En dat kan ik niet hebben. Dat doet pijn dat ik zover heen ben in deze situatie. Ik hoop iemand te kunnen vinden van dat lijstje met therapeuten want zit nunal bij de negende psycholoog. Omdat zij dus idd zoals beschreven in de teksten zeiden dat ik moest loslaten, vergeven, schuld bij mij neerleggen, en dat ik er niet uit wil komen e.d.
  Ik snap waarom ik er niet uit kom…. vanwege dat pathalogischeberedenering van hulpverleners!

 2. Ik ben 11 jaar geleden uit een relatie met een narciste gestapt. Nu ben ik gelukkig. Het heeft veel werk gekost om tot op dit punt te komen, maar weet dus dat het kan.

  Het beste is ervan wegstappen, alle(!) contact verbreken (voor altijd) en je 100% focussen op je eigen welzijn. Verwacht vooral geen liefde, noch begrip van je narcist. Het zal nooit komen. NOOIT. En probeer hem of haar vooral niet te veranderen of te verbeteren. Dat sleurt je enkel en alleen maar meer de dieperik in.

  Alle energie die je nodig hebt om te kunnen genieten van je leven ligt binnen je eigen persoonlijke ruimte. Die ruimte is van jou en wat daarbinnen gebeurt bepaal je zelf. Wie je toelaat in je persoonlijke bubbel bepaal ook jij zelf. Een ‘normaal’ persoon heeft respect voor die ruimte. Een narcist heeft dat totaal niet en vergiftigt die ruimte. Sluit dus de narcist buiten je persoonlijke bubbel (ja, je mag dit kiezen! Het is jouw leven en jij beslist wie een rol speelt in je verhaal en wie niet; je hoeft je zelfs niet te verantwoorden aan anderen waarom je ze in je leven toelaat) en omring je met zoveel mogelijk personen die er gewoon zijn voor je, zodat je kan genezen.

  Het vertrouwen in anderen kan enorm geschaad worden door een narcist. Ik had te maken met een gaslighter, die met leugens de realiteit zodanig vervormde, waardoor het onmogelijk werd om te weten wat waar was en wat niet- waardoor ik letterlijk gek werd.

  Na het wegstappen van haar heb ik 3 jaar geworsteld met een depressie. Mezelf weer op de been brengen was ongelofelijk moeilijk, zelfs met verschillende vormen van therapie. Het effect van wat een narcist je kan aandoen is extreem. De details van de schade leer je pas echt kennen van zodra je ervan bent weggestapt, maar ook dat helpt je te herstellen.

  Doe er alles aan om er van weg te stappen. Dat is stap 1. Die beslissing stel je best niet lang uit. Van zodra je die beslissing maakt, zal je de energie vinden om je leven op te bouwen zoals het hoort. Het vraagt moed, maar het is een essentiele manier om jezelf te overtuigen dat je over heel veel zelfliefde beschikt en je dus je narcist niet nodig hebt. Met genoeg respect en liefde voor jezelf, geraak je op weg en kan je jezelf een volledig nieuw leven schenken.

  Ik wens je veel succes.

  1. Dank u, u geeft mij een stukje erkenning, ik ben niet gek. Heb vorige week donderdag gehoord, heb schade aan of in de hersens, en nee, dat kan niet hersteld worden. Ik dacht: ‘ik wordt gek, helemaal gek’. Men zegt steeds, hij is zo’n aardige man, mijn psychopathische/narcistische buurman. Ik heb alleen een jaar of wat geleden besloten, overkomt mij weer zoiets als mishandeling, slaan met de vuisten, trappen op je hoofd, dreigen jou achter de auto te binden, dan jou vast zetten in de auto. En steeds: de politie doet er niets aan. Mijn andere buurman bezopen, sloeg mij, mijn been was bont en blauw en ik moet rustig blijven, terwijl hij maar bleef dreigen. Ik dacht ‘ik ben fout, ik ben slecht’. Ja het was verdomd pijnlijk, maar ik kwam in de wachtkamer en dacht, ze zien het aan mij, ik ben de slechte hier.

   Als ik het terug zie, zie ik ook de lichtval in de wachtkamer, wat ik aan had, net 20 jaar oud en zo groen als gras. Daarna diverse malen, nee dat was een jaar lang, elke dag klappen. Zei je wat terug, kreeg je er nog een paar. Mijn ex zei, ik vergeef het, jij lokte het uit, laat me nu weer thuiskomen. Ik werd in een tunnel gezogen, hoe ik heb kunnen omdraaien weet ik niet meer. Ik ben gerend naar de auto en plankgas achteruit weg gereden. Ik zag hem eens, hij stak de kruising over, zag hem van rechts komen, wat deed ik, ik dook onder mijn stuur. Angst, angsten hebben zowat mijn hele leven mij beheerst en nu zeg ik: genoeg is genoeg. Mijn buurman eiste dat ik stopte met mijn medicijnen, ik zei nee, toen veranderde alles. Hij gooide mijn post weg, sloopte mijn fiets, hackt mijn pc, zet internet uit… Nu wacht ik op wat hij nu zal doen. Als ik hem hoor moet ik soms 2 tot vijf uur mijn plas ophouden, ik wil hem niet zien. Ik heb zijn kop gezien toen hij dat eiste van die pillen. Oh en alle artsen waren gek, alleen hij wist wat ik nodig had, ‘je cholesterol is te hoog’. Maar ik moest van hem 1 pakje roomboter eten elke dag, toen ik nee zei vertrok zijn hele kop: hij leek op iemand uit een horror film.

   Nee, dat doet hij niet zegt de huisbaas. Hij is een aardige jongen. Ik dacht we vrienden waren, niets meer, hij is dertig en mijn zoon ook. Ik ben 62, maar niemand gelooft mij. Het is ‘te’, volgens hen verzin ik dit voor aandacht. Ik ben een kluizenaar. Ik wil wonen waar de eerste buur 5 km verder weg is, alleen met een hond. Een schuur ergens, weg bij de mensen vandaan. En ik zou dan meer als gelukkig zijn. En na de uitslag ‘hersenschade door stress’, de dag na de uitslag een spierziekte, en welke, dat wordt nu onderzocht. Ik kan alleen nog met krukken lopen. Nu gaan ook mijn polsen steeds meer pijn doen, ik vraag nu een scootmobiel aan. Ik kom 1 tot 2 keer per maand buiten, behalve als ik naar het ziekhuis moet, dan vaker. Als ik de twee trappen op ben geklommen: 7 x pauze. Dan als ik op mijn kamer ben, deur dicht en even brullen in mijn kussen van de pijn. Dit is geen leven, elke dag pijn en bang zijn.

   Helaas ik kan niet zomaar verhuizen, ik krijg geen urgentie. Mijn excuus dat ik alles zo concreet zeg hier, maar ik moest het even kwijt. Er zijn meer zoals mij, die weten hoe het is. Nu vecht ik terug, nu ben ik aan de beurt, en wil ik gehoord worden. Of ik het echt ga halen om te herstellen is punt zoveel. Maar proberen doe ik het zeker weten wel. Liefs en dank u.

  1. Zijn er in België psychologen die dit kennen?
   Ik heb een therapeut die vaak gewoon zegt van ‘Hij heeft je gekwets he…’? Ja op die moment voelt dat aan als een minimalisatie aangezien zo een relatie je hele visie op jezelf, op anderen en op de wereld doet veranderen. Je persoonlijkheid wordt herleid tot een schimmetje en je ploetert je elke dag vooruit omdat het niet anders kan….

 3. Brrrrrrrrr… rillingen ervan. Zo herkenbaar. Gruwelijk wat een mens je kan aandoen. Ik ben er vaak doodziek van geweest. Nu pas besef ik het, de laatste jaren.

 4. Ongelofelijk he, wat een ander mens je kan aandoen. Ik kan en wil ze niet eens mensen noemen maar eerder duivels!

  Ik heb het eigenlijk altijd al wel geweten dat er iets niet klopte aan hem en uit zelfonderzoek kwam ik uit op narcist, alles klopte. En mijn grootste fout was dat ik hem ermee had geconfronteerd. Dom dom dom. Het werd van kwaad tot erger. En ik was er weer in getrapt. Nu na 10 jaar eindelijk geen contact. En na het geen contact ga je pas de werkelijke schade zien en voelen.

  Uiteindelijk zal het goed komen. Het MOET goed komen dat is wat ik tegen mij zelf zeg. Geen ander mens zal mij zo kapot krijgen. Wij zijn onze eigen baas. Wij zelf bepalen hoe ons leven er uit zal zien. Wij zelf bepalen hoe wij ons gaan voelen.

 5. Worstel op dit moment met de wetenschap dat ik opgevoed ben door twee narcisten. 51 moeten worden om te ontdekken waar mijn ongelooflijke gekwetste, “overgevoelige”, altijd verontschuldigende en onvoorwaardelijke liefde zoekende gevoelens nu vandaan kwamen en komen. Wat ben ik ook boos over het altijd manipuleren, zelfs nu nog!!! Mijn moeder leeft nog en zelfs op bejaarde leeftijd gaat het door. Hoopte zo – tegen beter weten in – dat ze milder zou worden… Voel me nu schuldig over de ontdekking dat ik helemaal niets voor haar voel. Zo ben ik niet als mens, geef juist veel om mensen. Schrik van mezelf dat ik dit ervaar.

 6. Hoi allen,
  Ben 40 en zit in een lat-relatie. Ook ik struggle met dit topic en het gaat zelfs zover dat ik nu van mijn eigen denk dat ik de narcist ben die het slachtoffer speelt. Ben onlangs gestart met therapy en daar vertellen ze dat er inderdaad een boel rode vlaggen de hoogte in steken. De volgende stap is nu om mijn patronen te gaan onderzoeken en proberen terug tot mezelf te komen. Ben zeer giftig ☠️ voor mijn eigen doordat ik mezelf vele malen afbreek terwijl daar in principe niet perse een reden voor is. Misschien is dat laatste wel het probleem dat ik mezelf niet graag zie en dus ook niet iemand anders echt graag kan zien met als gevolg dat ik deze situaties zelf aantrek. Zoals bvb dat ze niet meer met me wil slapen, niet willen samenwonen enkel wel als er iets gekocht word( hebben beide ons huis), opmerkingen op mijn lichaam, …
  Gaat een lange strijd worden om hier uit te geraken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *