De symptomen van narcistische mishandeling

Uit hoofdstuk 4 van het werkboek

Narcisten en psychopaten kunnen niet alleen met zichzelf zijn, en halen sociale functies (empathie, aandacht) bij anderen weg. Ze trekken jou als slachtoffer leeg, totdat jij ook niet meer met jezelf kunt zijn, door de symptomen. De hyperalertheid, de overgehevelde schaamte, je schuldgevoel, je apathie, maken dat je nog slechter voelt over jezelf. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Inzicht in de symptomen van narcistische mishandeling is van belang om hoe je voelt, los te kunnen trekken van wie je bent.

Symptomenlijst

Somatische klachten

Veel slachtoffers krijgen last van lichamelijke symptomen, als vermoeidheid of fysieke stressreacties (hoofdpijn, misselijk etc.) Slaapproblemen komen ook veel voor.

Overgevoeligheid

Je kunt overgevoelig worden voor licht, geluid en andere zintuiglijke gewaarwordingen. Veel slachtoffers kunnen niet meer veel prikkels verdragen en raken om het minste geïrriteerd.

Malende gedachtestromen

Mensen met narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat de mensen om hen heen totaal verward raken. Je probeert namelijk te begrijpen wat er gebeurt en gaat er over malen. Je wordt tot de eeuwige vertwijfeling veroordeeld.

Geen realiteitsbesef meer

Dit ernstige symptoom komt voort uit ‘gaslighting’, behandeld op deze website. Je gevoel van realiteit is afgebrokkeld en je denkt misschien dat je naar een inrichting moet.

Jezelf niet meer begrijpen

Narcisten en psychopaten grijpen in op je denk- en voelprocessen. Ze proberen je alles vanuit hun perspectief te laten zien. ….Het lukt narcisten en psychopaten hun slachtoffer uit te spelen tegen zichzelf.

Vervreemd van jezelf en van iedereen

Sommige slachtoffers worden zo murw dat niets ze meer kan schelen. Ze voelen zich vervreemd van de hele wereld. Ze horen nergens meer bij, zitten hun dagen uit, omdat ze niet meer kunnen voelen wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn een vreemde voor zichzelf geworden.

Wantrouwen

Volgens de narcist lag alles aan jou. Hij wilde gewoon ongestoord zijn vernietiging kunnen uitvoeren, en als je het waagde hiertegen te protesteren, dan was jij gemeen. Het is logisch dat je nauwelijks meer anderen kunt vertrouwen. Narcisten en psychopaten gebruiken met name woorden om hun verwoestende werk te doen. Veel slachtoffers kunnen niet meer gewoon naar iemand luisteren, maar zijn altijd alert op wat die ander nu werkelijk zegt.

Schuldgevoelens

Narcisten maken dat je je overal verantwoordelijk voor voelt. Veel slachtoffers praten op een verontschuldigende manier “ja, ik weet niet hoor…maar ik hoop dat je het niet erg vind dat..’”. Ze hebben geleerd al bij voorbaat sorry te zeggen. Het is belangrijk om in te zien dat dit schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel je is opgedrongen.

Achtervolgingswanen

Paranoia zijn is een veelvoorkomend symptoom waar veel slachtoffers van schrikken. Het zegt echter niets over jouzelf. Het zegt iets over hoever de narcist over je grenzen is gegaan, over hoeveel controle hij had en probeerde te hebben, en over hoe bedreigd jij je voelde. Het is zijn pathologie, waar jij heel nerveus van bent geraakt. Dat is volkomen logisch.

Schaamte

Schaamte is het meest voorkomende symptoom bij deze vorm van mishandeling. Je gaat jezelf zien door de ogen van een ander, en dat is ook precies de bedoeling. …Narcisten en psychopaten zijn er heer en meester in, om de oorzaak van hun mishandeling ook bij het slachtoffer te leggen. “Had je maar niet dit of dat moeten zeggen, had je maar niet zo moeten kijken, daarom moet ik wel tegen je schelden”, et cetera. Zo versterken ze de schaamte, en dat weten ze. Het is hun totale gebrek aan zelfinzicht en empathie, dat hun schaamteloze gedrag tot stand brengt.

Ernstige depressie

Narcistische mishandeling kan je zó onderuit halen dat je je zin in het leven verliest. Gedachtes aan zelfmoord komen veel voor, sommige slachtoffers plegen ook daadwerkelijk zelfmoord.

Denken dat er niemand anders meer van je kan houden

Ook dit gevoel kent vrijwel ieder slachtoffer. Het is een gevolg van het ophemelen en wegwerpen wat een narcist met je doet. Dit is deel van de mishandeling.

Lamgeslagen gevoel

Narcistische mishandeling zorgt ervoor dat je “lamgeslagen wordt”. Je bent beroofd van je vitaliteit, de sprankeling die je in je had.

Je niet meer spontaan kunnen uiten

Narcisten en psychopaten rekenden je op alles af. Als je niet het juiste spiegelde, werd dit als een afwijzing opgevat. Hierdoor ga je over al je communicatie nadenken (“kan dit wel? Is dit niet gemeen? Kijk ik aardig genoeg? Doe ik nu niet overdreven?”) Je weet eigenlijk niet meer hoe het moet, “gewoon” met mensen omgaan.

Verstoringen in emoties

Beide uitersten komen voor: of dat je niks meer voelt, of dat je om de haverklap heftige emoties hebt. Deze vormen kunnen elkaar ook afwisselen.

Dissociatie

Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend.

Niet meer normaal kunnen functioneren

Psychopaten en narcisten grijpen in op je ontwikkeling en je functioneren. Verschillende slachtoffers getuigen ervan hoe ze voor de relatie op hoog niveau functioneerden, en tijdens en na de relatie al moeite hadden met de simpelste dingen. Je kunt vaak niet meer helder denken en hebt een wattig gevoel in je hoofd.

Afhankelijkheid

Veel slachtoffers worden een schim van de persoon die ze ooit waren. De eeuwige zelftwijfel en andere symptomen maken dat je het gevoel hebt niet meer in je eentje tegen het leven opgewassen te zijn. Je voelt je erg afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen.

120 thoughts on “De symptomen van narcistische mishandeling

 1. En dit is tevens de oorzaak van narcisme. Na een maand vol herbelevingen van ernstige psychische mishandelingen is het ontzettend moeilijk inschatten of ik diep van binnen bang ben dat de dader gelijk had of dat ik genadeloos geconfronteerd word met het gevolg; narcisme.

  Een neerwaartse spiraal waar ik soms uit lijk te komen. Dan denk ik hoop en kracht te voelen; ik ga voor verbetering, het kan, niet alles is verpest. Vervolgens vraag ik me af of dit een narcistisch mechanisme is; de realiteit ontkennen, mij wentelen in waanideeen waarmee ik mezelf wijsmaak dat ik een of andere held ben die van alles gaat doorbreken.

  Ik weet dat de dader mij deze dingen wijsmaakte en dat dit mishandeling is, maar ik weet ook wat de gevolgen zijn… dezelfde schadelijke patronen en dit projecteren op anderen (de dader?!).

  En dan komt er weer een moment waarop ik me afvraag of deze angsten een onderdeel zijn van de zelfsabotage die ik hieraan overgehouden heb; of het niet juist ok is om mezelf sterk genoeg te vinden om me hiervan los te maken.

  De mishandelingen begonnen in mijn vroege kindertijd, ik ben bijna veertig, zie de ernst nu pas in en ik ben ontzettend bang dat ik een dader ben omdat daders zelf ooit slachtoffers waren, een dader ben omdat mijn dader dat goed zag en daar niet goed mee omging, een dader vanwege gentische aanleg OF zodanig verknipt hierdoor dat verbetering er sowieso al niet in zit.

  Heel naar!

  • Dit is precies de spiraal waar ik nu ook in zit. En ik vraag me af wie daar antwoord op kan geven.

   Ik kom er ook niet uit maar probeer mezelf voor te houden dat een narcist nooit hulp van buiten af wenst. Iets wat ik mijn hele leven al wel aan het doen ben. Zoeken naar antwoorden, proberen mezelf van binnen te repareren. Tot driekwart jaar geleden lukte dit bij geen enkele psycholoog. Nu heb ik iemand gevonden die me helpt op spirituele wijze en heel langzaam maak ik hele kleine stapjes.

   Die vervolgens door mijn ex weer te niet worden gedaan zodat ik weer op nieuw kan beginnen. Uiteindelijk zal ik degene zijn die er het beste uit komt.

   • Hoi X en Annelou,
    Ik kan me voorstellen dat het heel pijnlijk is waar jullie meezitten.
    X, excuus dat ik (wegens drukte hier), nog niet gereageerd had. In het kort kan ik zeggen dat mensen die erg bezig zijn met ‘ben ik narcistisch’, ‘ben ik dader’, ‘ben ik beschadigend’, vrijwel altijd juist niet narcistisch zijn. Mensen met narcisme stellen zich deze vragen niet. Je schrijft dat je als kind mishandeld werd. In mijn tweede boek schrijf ik er uitgebreid over hoe je dadergedrag kan overnemen, wat niet hoeft te betekenen dat je dader bent. Vaak is dit een deel dat juist de ergste mishandelingen ‘op zich nam’. Het voert te ver om dit hier op deze plek helemaal uit te gaan leggen, ik hoop dat je het stuk in mijn tweede boek kunt lezen wat hier overgaat (en de rest vanhet boek is ook heel relevant i.r.t. herstel). “Dadergedrag’, of angst dat je een dader bent is een heel belangrijk onderwerp waar nog niet veel over geschreven is. En het maakt mensen angstig en onzeker, terwijl hierin echt een uitweg mogelijk is.
    Annelou, je hebt iemand gevonden die je verder helpt, maar je beschrijft dat je ex de kleine stapjes die je maakt weer teniet doet. Meer afstand ts geboden! Laat hem je niet langer ondermijnen. Ook jou wil ik verwijzen naar mijn boeken. De problematiek is zo complex dat ik hier juist mijn boeken om geschreven heb, om er diepgaand op in te kunnen gaan. Met veel adviezen voor herstel.
    Die negatieve spiraal is echt te doorbreken.
    Ik wens jullie beiden veel sterkte!
    Hartelijke groet,
    Iris

 2. Iris heeft gelijk wat betreft dat een narcist, of welke vorm van psychopathie dan ook , zich ooit zullen afvragen of zij de dader zijn noch of ze zich überhaupt schuldig hebben gemaakt aan iets.
  een psychopaat heeft :
  geen empathie, geen schuld gevoel, geen consequentie gevoel, inzicht, pathologische leugenaars, manipulatief
  ( dit zijn er maar een aantal )

  dit zorgt ervoor dat zij zich nooit zullen afvragen ” wat is mijn aandeel in dit verhaal ?, ben IK degene die fout zit ? ” hierdoor is het voor hun inzicht altijd een anders fout waardoor zij zich continue in een slachtoffer rol weten te hullen doch nooit om hulp zullen vragen aangezien het niet hun fout is ! ” zo wordt er tenminste gedacht door
  hen ”
  De meeste psychopaten hebben een hele lage zelfwaardering laat staan zelf liefde.
  Dit proberen ze op te vangen door ” psychische ” macht over een ander te hebben deze veelal geestelijk kapot proberen te maken, de energie die ze zelf niet bezitten stelen ze van een ander ( energie vampieren )
  Vandaar dat vele van hun werkelijke slachtoffer in een burn-out terecht komen.
  Vreemd gaan en ter gelijke tijd vele dubbele relatie hebben is daar ook een onderdeel van . Wederom GEEN empathie noch schuld gevoel hebben !!

  Dit geldt voor een psychopaat in het algemeen.

  Voor een narcist komt er nog bij dat ze zich zelf ZOOOO fantastisch vinden. Het tegenstrijdige is dat ze veelal GEEN zelf liefde bezitten en voor hun illusie van fantasme elke keer weer bij een ander hiervan bevestiging proberen af te dwingen door oa. complimenten af te dwingen, vreemd te gaan en meerdere relaties te onderhouden, een ” eenzijdige ” vrij relatie willen, zodat ze elke keer weer de illusie kunnen hoog houden dat ze fantastische en zeer geliefd zijn omdat ze iedereen ” in bed ” kunnen krijgen.

  als je een leugen maar vaak genoeg aan jezelf verteld is de kans groot dat je er zelf in gaat geloven, Dit terwijl het diep van binnen hele lege personen zijn en blijven !!

  Na lage blootstelling een psychopaat wordt positieve aandacht verruild door negatieve aandacht waar men na tijd aan gewend raakt ” negatieve aandacht is ook aandacht en beter dan niets ” .
  door de gewenning hieraan kan zelfs zelfsabotage een rol gaan spelen om maar deze slechte aandacht te krijgen.
  want als je in een burn-out zit probeer ook jij overal een beetje energie te kunnen weg halen, ook al is dit negatieve energie, waarvan een psychopaat weer positieve energie kan zuigen en jouw nog leger maakt ( een vicieuze cirkel ten koste van jouw )

  Ik hoop dat ik jullie iets meer inzicht heb weten te geven .
  een tip probeer uit de burn-out te komen, keer jezelf via meditatie naar binnen, maak opnieuw contact met je hart dan komen de antwoorden vanzelf, probeer het maar .

  veel succes
  groetjes
  axel

  • Heel duidelijk gezegd ,ik kom net uit zo,n vernietigend persoon,die mij zelfs vorige week nog bedreigd heeft met een buks,ik moest na 2,jaar zijn huis uit,alles v die vent gedaan,zat in vechtscheiding,en ik was continue zijn klankbord,want hij was zo zielig en slachtoffer,ik ben heel meelevend en veel emphatis daar heeft hij ontzettend misbruik v gemaakt,op alle gebied,ook extreme sex,liegen,en op datingsites waar ik ook achter kwam,ze zijn echt Gek en zuigen jou leeg,ik ben kapot functioneren is moeilijk ,je blijft je afvragen waarom je niet eerder het inzag,mij intuitie wist al veel langer ik voelde dat het niet klopte maar was zo verliefd en blind .Hoe kom ik eruit ik weet niet,was allang alleenstaande mama en dacht oohh eindelijk de man v me leven,helaas ben ik er achter dat hij de duivel is.En nog hou ik v hem en dat snap ik niet v mezelf zo tegenstrijdig . Gr. M

   • Hoi Myr,
    Wat een nare situatie. Je vraagt: hoe kom je hieruit en hebt misschien gezien dat er op deze website van alles wordt aangeboden. Juist omdat het heel belangrijk is om van een dergelijk persoon als jouw ex heel erg afstand te nemen. Ik wil je mijn boeken van harte aanraden, dan komt je gevoel ook mee (met je verstand dat zegt ‘wegwezen’). Je kunt hier uitkomen, echt waar. We hebben ook een netwerk van gespecialiseerde therapeuten en workshops waar slachtoffers veel steun aan hebben.
    Zorg dat je jezelf en je leven weer terugpakt, dat kan je echt.
    Hartelijke groet,
    Iris

 3. Dank jullie wel voor jullie reactie. Het is fijn om bevestiging te krijgen van iets wat ik zelf eigenlijk al wel wist. Ik denk dat dat ook een onderdeel is van herstel: toetsen bij andere mensen dat je niet gek aan het worden bent, dat het normaal is wat je voelt, dat het kopieren van zijn gedrag erbij hoort etc. Het heelt.

  Axel, je hebt gelijk. Daar krijg ik gelukkig heel veel hulp bij!

 4. Mijn ervaring? Een narcist behandelen zoals hij jou behandelt, werkt vaak heel goed. Dan binden ze in en gaat het weer een tijdje “goed”.

  Dat heeft ervoor gezorgd dat ik inderdaad wel eens denk:”Ja maar ik ben geen haar beter. Ik kán me ook zo gedragen.” Maar tegelijkerijd besef ik dan dat mijn acties een vorm van zelfverdediging is geworden. En dát idee maakt me dan weer aan het twijfelen. Want narcisten geven toch ook altijd een ander ofzo de schuld?

  En zo wordt je maar heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens en twijfels.

 5. Ja narcisten geven iemand anders de schuld ” het slachtoffer masker ” want als ze zichzelf de schuld zouden moeten geven ze hun eigen hooghartigheid zouden verliezen.
  Daar komt nog bij de welke psychopaat dan ook geen spijt, schuldgevoel, berouw, empathie of consequentie gevoel hebben, dit bezitten ze niet !!!
  daardoor altijd met hun vingertje naar buiten wijzen, het is ALTIJD iemand anders schuld.

  Om hen te behandelen als zij jouw doen lijkt misschien voor een tijdje te helpen zij weten alleen de link niet te leggen dat jij dat doet omdat zij zou doen ( geen consequentie gevoel )
  Het daarom WEER jou schuld omdat JIJ raar doet.
  Zij zullen zich daardoor voor een tijdje terug trekken tot zij een plannetje hebben uitgedacht jou uit je tent te lokken, wat hen wéér macht over jou geeft, Psychopaten
  ‘ welke dan ook ” zijn machtswellustelingen en zullen er alles aan doen om jou in hun greep te houden ! psychopaten zijn onvermoeibaar voor elkaar te krijgen wat zij willen
  JOU KAPOT MAKEN wat dat is hun ultime macht .
  Waardoor denk je dat bijna iedereen die met een psychopaat te maken heeft gehad in een ( zware ) burn-out of erger te recht in gekomen .

  Dus ga jezelf te raden of je het er voorover hebt om haar een koekje van eigen deeg te geven waardoor je een hel van een leven voor jezelf creëert en die je vroeger of later toch tegen die narcistische psychopaat gaat verlezen. waarna jij in een zware burn-out zit wat jaren kost om overheen te komen en de Psychopaat gewoon net of er niets gebeurd is met één van zijn/haar volgende relaties door gaat ( want geloof me dat ze er nog een aantal hebben buiten jou, hoe moeilijk dat misschien ook is om toe te geven voor je . )

  GA BIJ ZE WEG EN HOU ZE HEEEEEEEL VER BUITEN JE LEVEN !!!

  Is mijn advies

Geef een reactie