De symptomen van narcistische mishandeling

Uit hoofdstuk 4 van het werkboek

Narcisten en psychopaten kunnen niet alleen met zichzelf zijn, en halen sociale functies (empathie, aandacht) bij anderen weg. Ze trekken jou als slachtoffer leeg, totdat jij ook niet meer met jezelf kunt zijn, door de symptomen. De hyperalertheid, de overgehevelde schaamte, je schuldgevoel, je apathie, maken dat je nog slechter voelt over jezelf. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Inzicht in de symptomen van narcistische mishandeling is van belang om hoe je voelt, los te kunnen trekken van wie je bent.

Symptomenlijst

Somatische klachten

Veel slachtoffers krijgen last van lichamelijke symptomen, als vermoeidheid of fysieke stressreacties (hoofdpijn, misselijk etc.) Slaapproblemen komen ook veel voor.

Overgevoeligheid

Je kunt overgevoelig worden voor licht, geluid en andere zintuiglijke gewaarwordingen. Veel slachtoffers kunnen niet meer veel prikkels verdragen en raken om het minste geïrriteerd.

Malende gedachtestromen

Mensen met narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat de mensen om hen heen totaal verward raken. Je probeert namelijk te begrijpen wat er gebeurt en gaat er over malen. Je wordt tot de eeuwige vertwijfeling veroordeeld.

Geen realiteitsbesef meer

Dit ernstige symptoom komt voort uit ‘gaslighting’, behandeld op deze website. Je gevoel van realiteit is afgebrokkeld en je denkt misschien dat je naar een inrichting moet.

Jezelf niet meer begrijpen

Narcisten en psychopaten grijpen in op je denk- en voelprocessen. Ze proberen je alles vanuit hun perspectief te laten zien. ….Het lukt narcisten en psychopaten hun slachtoffer uit te spelen tegen zichzelf.

Vervreemd van jezelf en van iedereen

Sommige slachtoffers worden zo murw dat niets ze meer kan schelen. Ze voelen zich vervreemd van de hele wereld. Ze horen nergens meer bij, zitten hun dagen uit, omdat ze niet meer kunnen voelen wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn een vreemde voor zichzelf geworden.

Wantrouwen

Volgens de narcist lag alles aan jou. Hij wilde gewoon ongestoord zijn vernietiging kunnen uitvoeren, en als je het waagde hiertegen te protesteren, dan was jij gemeen. Het is logisch dat je nauwelijks meer anderen kunt vertrouwen. Narcisten en psychopaten gebruiken met name woorden om hun verwoestende werk te doen. Veel slachtoffers kunnen niet meer gewoon naar iemand luisteren, maar zijn altijd alert op wat die ander nu werkelijk zegt.

Schuldgevoelens

Narcisten maken dat je je overal verantwoordelijk voor voelt. Veel slachtoffers praten op een verontschuldigende manier “ja, ik weet niet hoor…maar ik hoop dat je het niet erg vind dat..’”. Ze hebben geleerd al bij voorbaat sorry te zeggen. Het is belangrijk om in te zien dat dit schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel je is opgedrongen.

Achtervolgingswanen

Paranoia zijn is een veelvoorkomend symptoom waar veel slachtoffers van schrikken. Het zegt echter niets over jouzelf. Het zegt iets over hoever de narcist over je grenzen is gegaan, over hoeveel controle hij had en probeerde te hebben, en over hoe bedreigd jij je voelde. Het is zijn pathologie, waar jij heel nerveus van bent geraakt. Dat is volkomen logisch.

Schaamte

Schaamte is het meest voorkomende symptoom bij deze vorm van mishandeling. Je gaat jezelf zien door de ogen van een ander, en dat is ook precies de bedoeling. …Narcisten en psychopaten zijn er heer en meester in, om de oorzaak van hun mishandeling ook bij het slachtoffer te leggen. “Had je maar niet dit of dat moeten zeggen, had je maar niet zo moeten kijken, daarom moet ik wel tegen je schelden”, et cetera. Zo versterken ze de schaamte, en dat weten ze. Het is hun totale gebrek aan zelfinzicht en empathie, dat hun schaamteloze gedrag tot stand brengt.

Ernstige depressie

Narcistische mishandeling kan je zó onderuit halen dat je je zin in het leven verliest. Gedachtes aan zelfmoord komen veel voor, sommige slachtoffers plegen ook daadwerkelijk zelfmoord.

Denken dat er niemand anders meer van je kan houden

Ook dit gevoel kent vrijwel ieder slachtoffer. Het is een gevolg van het ophemelen en wegwerpen wat een narcist met je doet. Dit is deel van de mishandeling.

Lamgeslagen gevoel

Narcistische mishandeling zorgt ervoor dat je “lamgeslagen wordt”. Je bent beroofd van je vitaliteit, de sprankeling die je in je had.

Je niet meer spontaan kunnen uiten

Narcisten en psychopaten rekenden je op alles af. Als je niet het juiste spiegelde, werd dit als een afwijzing opgevat. Hierdoor ga je over al je communicatie nadenken (“kan dit wel? Is dit niet gemeen? Kijk ik aardig genoeg? Doe ik nu niet overdreven?”) Je weet eigenlijk niet meer hoe het moet, “gewoon” met mensen omgaan.

Verstoringen in emoties

Beide uitersten komen voor: of dat je niks meer voelt, of dat je om de haverklap heftige emoties hebt. Deze vormen kunnen elkaar ook afwisselen.

Dissociatie

Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend.

Niet meer normaal kunnen functioneren

Psychopaten en narcisten grijpen in op je ontwikkeling en je functioneren. Verschillende slachtoffers getuigen ervan hoe ze voor de relatie op hoog niveau functioneerden, en tijdens en na de relatie al moeite hadden met de simpelste dingen. Je kunt vaak niet meer helder denken en hebt een wattig gevoel in je hoofd.

Afhankelijkheid

Veel slachtoffers worden een schim van de persoon die ze ooit waren. De eeuwige zelftwijfel en andere symptomen maken dat je het gevoel hebt niet meer in je eentje tegen het leven opgewassen te zijn. Je voelt je erg afhankelijk van de mening en goedkeuring van anderen.

131 thoughts on “De symptomen van narcistische mishandeling

 1. En dit is tevens de oorzaak van narcisme. Na een maand vol herbelevingen van ernstige psychische mishandelingen is het ontzettend moeilijk inschatten of ik diep van binnen bang ben dat de dader gelijk had of dat ik genadeloos geconfronteerd word met het gevolg; narcisme.

  Een neerwaartse spiraal waar ik soms uit lijk te komen. Dan denk ik hoop en kracht te voelen; ik ga voor verbetering, het kan, niet alles is verpest. Vervolgens vraag ik me af of dit een narcistisch mechanisme is; de realiteit ontkennen, mij wentelen in waanideeen waarmee ik mezelf wijsmaak dat ik een of andere held ben die van alles gaat doorbreken.

  Ik weet dat de dader mij deze dingen wijsmaakte en dat dit mishandeling is, maar ik weet ook wat de gevolgen zijn… dezelfde schadelijke patronen en dit projecteren op anderen (de dader?!).

  En dan komt er weer een moment waarop ik me afvraag of deze angsten een onderdeel zijn van de zelfsabotage die ik hieraan overgehouden heb; of het niet juist ok is om mezelf sterk genoeg te vinden om me hiervan los te maken.

  De mishandelingen begonnen in mijn vroege kindertijd, ik ben bijna veertig, zie de ernst nu pas in en ik ben ontzettend bang dat ik een dader ben omdat daders zelf ooit slachtoffers waren, een dader ben omdat mijn dader dat goed zag en daar niet goed mee omging, een dader vanwege gentische aanleg OF zodanig verknipt hierdoor dat verbetering er sowieso al niet in zit.

  Heel naar!

  • Dit is precies de spiraal waar ik nu ook in zit. En ik vraag me af wie daar antwoord op kan geven.

   Ik kom er ook niet uit maar probeer mezelf voor te houden dat een narcist nooit hulp van buiten af wenst. Iets wat ik mijn hele leven al wel aan het doen ben. Zoeken naar antwoorden, proberen mezelf van binnen te repareren. Tot driekwart jaar geleden lukte dit bij geen enkele psycholoog. Nu heb ik iemand gevonden die me helpt op spirituele wijze en heel langzaam maak ik hele kleine stapjes.

   Die vervolgens door mijn ex weer te niet worden gedaan zodat ik weer op nieuw kan beginnen. Uiteindelijk zal ik degene zijn die er het beste uit komt.

   • Hoi X en Annelou,
    Ik kan me voorstellen dat het heel pijnlijk is waar jullie meezitten.
    X, excuus dat ik (wegens drukte hier), nog niet gereageerd had. In het kort kan ik zeggen dat mensen die erg bezig zijn met ‘ben ik narcistisch’, ‘ben ik dader’, ‘ben ik beschadigend’, vrijwel altijd juist niet narcistisch zijn. Mensen met narcisme stellen zich deze vragen niet. Je schrijft dat je als kind mishandeld werd. In mijn tweede boek schrijf ik er uitgebreid over hoe je dadergedrag kan overnemen, wat niet hoeft te betekenen dat je dader bent. Vaak is dit een deel dat juist de ergste mishandelingen ‘op zich nam’. Het voert te ver om dit hier op deze plek helemaal uit te gaan leggen, ik hoop dat je het stuk in mijn tweede boek kunt lezen wat hier overgaat (en de rest vanhet boek is ook heel relevant i.r.t. herstel). “Dadergedrag’, of angst dat je een dader bent is een heel belangrijk onderwerp waar nog niet veel over geschreven is. En het maakt mensen angstig en onzeker, terwijl hierin echt een uitweg mogelijk is.
    Annelou, je hebt iemand gevonden die je verder helpt, maar je beschrijft dat je ex de kleine stapjes die je maakt weer teniet doet. Meer afstand ts geboden! Laat hem je niet langer ondermijnen. Ook jou wil ik verwijzen naar mijn boeken. De problematiek is zo complex dat ik hier juist mijn boeken om geschreven heb, om er diepgaand op in te kunnen gaan. Met veel adviezen voor herstel.
    Die negatieve spiraal is echt te doorbreken.
    Ik wens jullie beiden veel sterkte!
    Hartelijke groet,
    Iris

  • ik begrijp wat je bedoeld, voor een volwassenen zijn de daden van een narcistische psychopaat al heel een vernietigend laat staan voor een kind die zelf nog in z’n ontwikkeling fase zit, deze kan zich totaal geen voorstelling maken hoe het anders is door gebrek aan ervaring.
   Een kind die daarvoor helemaal geen ” afweersysteem ” heeft kunnen ontwikkelen komt, doordat het voor hen onmogelijk is van zo’n psychopathische ouder te kunnen ontsnappen, meer en meer in een burn-out te recht, met alle psychische en lichamelijke gevolgen van dien.
   Het is jaren geleden bij oa. Travistock institute ” wat totaal om hersenspoeling draait, en eigenlijk is dat wat een psychopaat ons aan doet niet veel anders is dan dat ” bekent dat na lange continue traumatisering de ziel afstand neemt van het lichaam met de gedachte ” hier kan ik niet in leven, bekijk het maar “.
   Wat het gevoel van verlies van zelf dissociatie enz. teweeg brengt wat zeker voor een klein kind extreme gevolgen kan/zal hebben.
   Laat staan als deze kindermishandelingen ook nog eens gepaard gaan met incest .
   Zó wordt dus een kind gek gemaakt !!!
   Zo kan de narcistische psychopathische ouder(s) zich ook weer een slachtofferrol aanmeten ” kijk eens hoe gestoord mijn kind is én daar moet IK mee leven .

   Zo’n kind komt veelvuldig in het Ggz terecht die zich voornamelijk alleen op het kind richten, de familie situatie laat staan hun burn-out weinig tot geen gehoor aan gegeven, het kind wordt vaker op antidepressiva gezet wat alles nog vele malen erger maakt door de bijwerkingen. Waarna ze na een gesprekje van 25 min. zo weer het psychopathische gezin in worden gestuurd .
   En dan vinden ze het vreemd dat dat kind niet op school “sociaal” kan mee komen en naar mate het volwassen word niet met en in de maatschappij kan mee komen ?!

   Ook het rechtssysteem werkt dit kind tegen ;
   Als een kind die door oa. incest in een burn-out zit en daarvan aangifte doet bij de politie dan worden ze de deur gewezen omdat ze gestoord overkomen.
   Misschien worden de ouders op het bureau geroepen die zich door hun slachtoffermasker ” kijk eens hoe gestoord mijn kind is , die kan je toch niet geloven , IK, WIJ doe zó ons best ”
   Waardoor er verder NIETS aan gedaan wordt !!

   Dit zelfde geldt ook voor sociaal werkers die hiervoor opgeleid zijn !

   Zo staat een kind TOTAAL alleen tegen de psychopathische ouder(s)

   EN wordt het zoals ik al schreef steeds steeds gekker GEMAAKT !!!!

   Later zullen deze kinderen als volwassen vaak ook weer een relatie met een psychopaat opzoeken want ze zijn van kinds af aan niet anders gewend.

   even nog een plus punt ; het is mogelijk je ziel weer terug te vinden, al heeft mij dat met veel pijn en moeite dik 30 jaar gekost .

   ook Graag reacties van mensen die dit verhaal ook hebben meegemaakt en/of herkennen.

   Het Ggz en kinderhulp systeem in Nederland ” zeker wat betreft kinderen in een brun-out door psychopathische ouder ” MOET zorgvuldig op de schop !!!!

   • Dit is duidelijk herkenbaar en de rede waarom hulp van buitenaf ook door deze groep (slachtoffers) wordt afgewezen. Omdat deze bijdragen aan het verder criminaliseren/psychologiseren van het kind en dus voor het kind een directe bedreiging vormt. Ik heb zelf te maken gehad met jeugdzorg als kind omdat ik vlak na mijn geboorte geen ouders had om voor me te zorgen. Zo belande ik in pleegzorg.. van pleegzorg naar pleeggezin etc. Ik kan je uit ervaring vertellen dat er onder pleegouders behoorlijk wat narcisten wandelen. Ze hebben op die manier de ‘kijk mij eens goed doen, goeroe gedrag’ nog verder kunnen vormgeven. Als het mis gaat, is het immers altijd de schuld van het kind.. dat snapt toch iedereen wel toch zeker? En het gaat vaak genoeg mis. Je wilt niet weten wat ik heb gezien en meegemaakt. En jeugdzorg zelf is gewoon kwa mankracht en kwa kennis niet in staat daadwerkelijk wat te doen of te voorkomen. Over aandacht stelen gesproken: de narcist in huis liet de voogden van jeugdzorg alle hoeken van de psychische kamer zien en werden alleen gebruikt om de narcist bij te staan en te helpen, er was letterlijk geen tijd of ruimte meer over om oprecht naar mij te willen luisteren of uberhaupt een wezenlijk contact te maken. Monddood werd ik ervan gemaakt.

   • Super herkenbaar. Veel zogenaamde hulpverleners, hebben totaal geen weet van de duistere wereld, en kunnen ook niet helpen. Wel schrijven ze graag nota’s van 94 euro per uur uit voor hun ‘hulp’. (sorry voor m’n sarcasme)

    Soms zijn ze zelfs zo eigenwijs dat ze je verhaal in twijfel trekken, terwijl jij al zo aan jezelf twijfelt. Hierdoor zak je nog verder weg en vecht je oorlog op 2 fronten, tegen de narcist en tegen de hulpverlener. Gelukkig heb ik inmiddels contact met het verdwenen zelf, de cursussen en lezingen gevolgd, dit heeft me veel geholpen en al wat schade hersteld die de narcist maar ook het ggz heeft aangericht.

 2. Iris heeft gelijk wat betreft dat een narcist, of welke vorm van psychopathie dan ook , zich ooit zullen afvragen of zij de dader zijn noch of ze zich überhaupt schuldig hebben gemaakt aan iets.
  een psychopaat heeft :
  geen empathie, geen schuld gevoel, geen consequentie gevoel, inzicht, pathologische leugenaars, manipulatief
  ( dit zijn er maar een aantal )

  dit zorgt ervoor dat zij zich nooit zullen afvragen ” wat is mijn aandeel in dit verhaal ?, ben IK degene die fout zit ? ” hierdoor is het voor hun inzicht altijd een anders fout waardoor zij zich continue in een slachtoffer rol weten te hullen doch nooit om hulp zullen vragen aangezien het niet hun fout is ! ” zo wordt er tenminste gedacht door
  hen ”
  De meeste psychopaten hebben een hele lage zelfwaardering laat staan zelf liefde.
  Dit proberen ze op te vangen door ” psychische ” macht over een ander te hebben deze veelal geestelijk kapot proberen te maken, de energie die ze zelf niet bezitten stelen ze van een ander ( energie vampieren )
  Vandaar dat vele van hun werkelijke slachtoffer in een burn-out terecht komen.
  Vreemd gaan en ter gelijke tijd vele dubbele relatie hebben is daar ook een onderdeel van . Wederom GEEN empathie noch schuld gevoel hebben !!

  Dit geldt voor een psychopaat in het algemeen.

  Voor een narcist komt er nog bij dat ze zich zelf ZOOOO fantastisch vinden. Het tegenstrijdige is dat ze veelal GEEN zelf liefde bezitten en voor hun illusie van fantasme elke keer weer bij een ander hiervan bevestiging proberen af te dwingen door oa. complimenten af te dwingen, vreemd te gaan en meerdere relaties te onderhouden, een ” eenzijdige ” vrij relatie willen, zodat ze elke keer weer de illusie kunnen hoog houden dat ze fantastische en zeer geliefd zijn omdat ze iedereen ” in bed ” kunnen krijgen.

  als je een leugen maar vaak genoeg aan jezelf verteld is de kans groot dat je er zelf in gaat geloven, Dit terwijl het diep van binnen hele lege personen zijn en blijven !!

  Na lage blootstelling een psychopaat wordt positieve aandacht verruild door negatieve aandacht waar men na tijd aan gewend raakt ” negatieve aandacht is ook aandacht en beter dan niets ” .
  door de gewenning hieraan kan zelfs zelfsabotage een rol gaan spelen om maar deze slechte aandacht te krijgen.
  want als je in een burn-out zit probeer ook jij overal een beetje energie te kunnen weg halen, ook al is dit negatieve energie, waarvan een psychopaat weer positieve energie kan zuigen en jouw nog leger maakt ( een vicieuze cirkel ten koste van jouw )

  Ik hoop dat ik jullie iets meer inzicht heb weten te geven .
  een tip probeer uit de burn-out te komen, keer jezelf via meditatie naar binnen, maak opnieuw contact met je hart dan komen de antwoorden vanzelf, probeer het maar .

  veel succes
  groetjes
  axel

  • Heel duidelijk gezegd ,ik kom net uit zo,n vernietigend persoon,die mij zelfs vorige week nog bedreigd heeft met een buks,ik moest na 2,jaar zijn huis uit,alles v die vent gedaan,zat in vechtscheiding,en ik was continue zijn klankbord,want hij was zo zielig en slachtoffer,ik ben heel meelevend en veel emphatis daar heeft hij ontzettend misbruik v gemaakt,op alle gebied,ook extreme sex,liegen,en op datingsites waar ik ook achter kwam,ze zijn echt Gek en zuigen jou leeg,ik ben kapot functioneren is moeilijk ,je blijft je afvragen waarom je niet eerder het inzag,mij intuitie wist al veel langer ik voelde dat het niet klopte maar was zo verliefd en blind .Hoe kom ik eruit ik weet niet,was allang alleenstaande mama en dacht oohh eindelijk de man v me leven,helaas ben ik er achter dat hij de duivel is.En nog hou ik v hem en dat snap ik niet v mezelf zo tegenstrijdig . Gr. M

   • Hoi Myr,
    Wat een nare situatie. Je vraagt: hoe kom je hieruit en hebt misschien gezien dat er op deze website van alles wordt aangeboden. Juist omdat het heel belangrijk is om van een dergelijk persoon als jouw ex heel erg afstand te nemen. Ik wil je mijn boeken van harte aanraden, dan komt je gevoel ook mee (met je verstand dat zegt ‘wegwezen’). Je kunt hier uitkomen, echt waar. We hebben ook een netwerk van gespecialiseerde therapeuten en workshops waar slachtoffers veel steun aan hebben.
    Zorg dat je jezelf en je leven weer terugpakt, dat kan je echt.
    Hartelijke groet,
    Iris

 3. Dank jullie wel voor jullie reactie. Het is fijn om bevestiging te krijgen van iets wat ik zelf eigenlijk al wel wist. Ik denk dat dat ook een onderdeel is van herstel: toetsen bij andere mensen dat je niet gek aan het worden bent, dat het normaal is wat je voelt, dat het kopieren van zijn gedrag erbij hoort etc. Het heelt.

  Axel, je hebt gelijk. Daar krijg ik gelukkig heel veel hulp bij!

 4. Mijn ervaring? Een narcist behandelen zoals hij jou behandelt, werkt vaak heel goed. Dan binden ze in en gaat het weer een tijdje “goed”.

  Dat heeft ervoor gezorgd dat ik inderdaad wel eens denk:”Ja maar ik ben geen haar beter. Ik kán me ook zo gedragen.” Maar tegelijkerijd besef ik dan dat mijn acties een vorm van zelfverdediging is geworden. En dát idee maakt me dan weer aan het twijfelen. Want narcisten geven toch ook altijd een ander ofzo de schuld?

  En zo wordt je maar heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens en twijfels.

 5. Ja narcisten geven iemand anders de schuld ” het slachtoffer masker ” want als ze zichzelf de schuld zouden moeten geven ze hun eigen hooghartigheid zouden verliezen.
  Daar komt nog bij de welke psychopaat dan ook geen spijt, schuldgevoel, berouw, empathie of consequentie gevoel hebben, dit bezitten ze niet !!!
  daardoor altijd met hun vingertje naar buiten wijzen, het is ALTIJD iemand anders schuld.

  Om hen te behandelen als zij jouw doen lijkt misschien voor een tijdje te helpen zij weten alleen de link niet te leggen dat jij dat doet omdat zij zou doen ( geen consequentie gevoel )
  Het daarom WEER jou schuld omdat JIJ raar doet.
  Zij zullen zich daardoor voor een tijdje terug trekken tot zij een plannetje hebben uitgedacht jou uit je tent te lokken, wat hen wéér macht over jou geeft, Psychopaten
  ‘ welke dan ook ” zijn machtswellustelingen en zullen er alles aan doen om jou in hun greep te houden ! psychopaten zijn onvermoeibaar voor elkaar te krijgen wat zij willen
  JOU KAPOT MAKEN wat dat is hun ultime macht .
  Waardoor denk je dat bijna iedereen die met een psychopaat te maken heeft gehad in een ( zware ) burn-out of erger te recht in gekomen .

  Dus ga jezelf te raden of je het er voorover hebt om haar een koekje van eigen deeg te geven waardoor je een hel van een leven voor jezelf creëert en die je vroeger of later toch tegen die narcistische psychopaat gaat verlezen. waarna jij in een zware burn-out zit wat jaren kost om overheen te komen en de Psychopaat gewoon net of er niets gebeurd is met één van zijn/haar volgende relaties door gaat ( want geloof me dat ze er nog een aantal hebben buiten jou, hoe moeilijk dat misschien ook is om toe te geven voor je . )

  GA BIJ ZE WEG EN HOU ZE HEEEEEEEL VER BUITEN JE LEVEN !!!

  Is mijn advies

 6. Ik heb zeven jaar een relatie gehad met een narcist. Ik had de ‘mazzel’ dat hij ook fysiek geweld gebruikte… mn als ik grenzen aangaf. Doordat hij dat deed ging ik weg . Wel na wurgpoging zoveel. Als hij dit niet had gedaan was ik waarschijnlijk langer bij hem gebleven. Deze relatie is inmiddels al 18 jaar achter de rug. Nu pas dringt het tot me door…huidige relatie ook lastig met veel overeenkomsten. Geen fysiek geweld dit keer.
  Herken nagenoeg alle symptomen…
  Het is zwaar. De schaamte enorm.

  Iris jij schreef dat er vaak geen lichamelijk geweld word gebruikt ben ik dan een uitzondering? Ik hoop het hoor. De lichamelijke mishandeling voelt minder heftig dan de geestelijke…

  • Hoi Shalom,
   Bedankt voor je bericht. Het fysiek geweld dat jij moest ondergaan is geen uitzondering, maar komt lang niet altijd voor bij narcisten of psychopaten. Het misverstand in de samenleving is echter vaak dat het pas ‘erg’ is, als je aantoonbare wonden hebt. Maar net als jij zeggen veel slachtoffers die ook fysiek geweld meemaakten dat het geestelijk geweld veel erger voelde. In mijn tweede boek schrijf ik ook over fysiek geweld.
   Je zegt dat je nu in een vergelijkbare relatie zit (zonder fysiek geweld) en zoveel schaamte voelt. Dit is een alarmsignaal: de mishandeling veroorzaakt jouw schaamte. Probeer alsjeblieft afstand te nemen. Jij bent veel meer waard dan dit.
   Sterkte!
   Iris

 7. Ik ben opgegroeid met een narcistische vader en misbruikt.Zoveel herkenbaarheid in de symptomen. Ik ben een moeder van 2 meiden en heb een lieve man. Maar ik heb het gevoel dat ik er niet uit kom. Mijn grootste angst is dat ik zelf een narcist ben en daardoor slecht ben voor mijn man en kinderen.
  Het gevoel dat ik niet weet hoe ik mij moet gedragen en het gevoel dat ik wil genieten van alle mooie dingen maar het gewoon niet kan, doet heel veel pijn.
  Ik dacht door het contact met mijn vader te verbreken het op te lossen maar dat is helaas niet zo.

  • Hoi Amanda,
   Dat is niet niks. Uit je mail haal ik dat je nog heel veel last hebt van symptomen en dat is logisch na alles wat je hebt meegemaakt. Ik wil je van harte mijn boeken aanraden (zie pagina boeken op deze website, met veel reacties van lezers). Ze zijn voor velen het keerpunt geweest. Ik zeg niet dat ze alles op lossen, maar wel geven de inzichten, adviezen en ervaringsverhalen heel veel lucht. Er is licht aan het eind van de tunnel, ook voor jou.
   Sterkte!
   Iris

 8. Ik lees veel weerstand tegen de jeugdzorg en daar ben ik het totaal mee eens, vergis je niet.
  Ik zal je dit vertellen ; toen ik een jaar of acht, negen was kwamen er twee mensen van jeugdzorg bij ons aan de deur. éénmaal binnen moest ik in het bijzijn van mijn moeder, mijn moeder beschuldigen voor de mishandelingen en verkrachtingen die zij mij aandeed ” Mijn moeder stond achter hen, dus uitzicht, haalde haar vinger langs haar strot als teken dat ze mij zou vermoorden als ik mijn mond open zou doen ”
  Ik dorst dus niets te zeggen ! Daardoor kregen wij een verwijzing naar een sociaal werkster ( die ook voor de gek gehouden werd door het goede moeder masker ) was voor hen de kous af en verlieten het huis.
  Deze mensen zijn hier toch voor opgeleid ” zou je denken? ” dat zou je toch mogen aannemen dat ze weten dat een kind dat zó onderdruk staat nooit in het bijzijn van de ouder een beschuldigende verklaringen kan/durft af te geven .

  Dit geldt ook voor de politie !
  Ik heb meerde keren aangifte van zware mishandeling en verkrachting gedaan ( de eerste keer was toen ik 10 jaar jong was ) maar aangezien de politie beslist welke regels en wetten ze wel of niet aanhouden werd hier NIETS meegedaan.
  Het is toch absurd dat een agent kan/mag beslissen welke regels uit het Nederlands wetboek wel of niet worden aangehouden ?!
  ( dat zouden wij een keer moeten proberen dan zitten we gelijk weet ik veel hoelang vast )

  Het komt er op neer dat zij en het Ggz in het algemeen geen flauw benul hebben wat voor een diepe levenslange schade dit bij een kind bewerkstelligd.
  Ik kreeg binnen het “draaideur “Ggz te horen dat ik als kind al aan de bel had moeten trekken zodat ze er wat aan hadden kunnen doen ( uit verbittering moet ik hier om lachen ) maar dat de trauma’s nu te groot, teveel en te diep zitten dat wij ” het Ggz ” niet genoeg ervaring hebben om je verder te helpen en zo werd mij de deur gewezen!
  Dit geen opzichzelfstaande gebeurtenis, keer op keer.

  Het is wat dit betreft zeer zeer slecht gesteld in Nederland !!!

  Wat vinden jullie ?
  Groetjes
  Axel

  • haha herkenbaar, ja ik had ook gewoon kunnen vertrekken, zeiden ze Toen ik zei dat ik dat niet kon omdat ik vroeger geen keuzes kon maken, snapten ze dat niet bij het GGZ.

   Wat ook apart is, is dat best veel mensen die bij het GGZ komen, een schade hebben opgelopen door narcisme. Dus het is nog een van hun veel voorkomende clienten ook. Maar ze weten er niks of nauwelijks iets van af. Opdoeken die handel.

 9. Heel herkenbaar. Ook ik en mijn kinderen hebben te maken met hulpverleners die zich volledig hebben laten misleiden door mijn narcistische ex. Doordat hij telkens het voor elkaar krijgt om als eerste met zijn verhaal bij de – al dan niet door de rechter aangewezen -hulpverlener te staan en hen op meesterlijke wijze te informeren en bespelen worden de kinderen en ik niet geloofd. Hoe harder ik roep, hoe minder ik word geloofd. De verhalen van de kinderen worden afgedaan als ‘niet van hunzelf, napraten van een ander (mij) etc. Een vreselijk machteloos gevoel want je wilt je kinderen behoeden voor de narcist. Het is om radeloos van te worden. Onbegrijpelijk dat er toch zo weinig kennis en herkennen van deze vorm van mishanding bestaat in de hulpverlening. In mijn geval worden de rollen omgedraaid en word hij neergezet als slachtoffer en ik als dader. Ik weet serieus niet meer wat te doen.

 10. Speciaal en bijzonder om hier de reacties te lezen.
  Inmiddels heb ik beide boeken van Iris besteld.
  Een en al herkenning.
  Mijn vader was, en is nog, een narcist.
  Mijn moeder is gevlucht in drank en kalmeringspillen.
  Ik werd als kind al betrokken in hun problemen, maar er werd ook van me verlangd dat ik me aanpaste aan de grillen van de dag.
  Dit was verwarrend, ik wist niet meer waar ik goed aan deed.
  Het gekke is, dat ik me erg loyaal voelde naar mijn ouders toe.
  Inmiddels ben ik in de vijftig.
  Door wederom iets, waar mijn vader en zus bij betrokken waren, ben ik ingestort.
  Dit was schijnbaar nodig, om de puzzelstukjes te kunnen aanvullen.
  Met hulp, ben ik het patroon gaan inzien. Nog steeds word, of laat ik me, als deurmat gebruiken. Nog steeds word, of laat ik me gebruiken, voor hun ” goed bedoelde” ideeën.
  Mijn loyaliteit naar hun, is volledig ingestort.
  Een beerput aan herinneringen is opengegaan.
  En nu komt het verwerken.
  Mijn emoties, mijn zijn, zijn nu in de rouw. Langzaam zal ik hun uit mijn systeem moeten k4ijgen, en mijn grenzen gaan ontdekken.
  Maar……het ligt dus niet aan mij. Ik mag voor mezelf kiezen. Ik mag grenzen aangeven. Ik mag wel mezelf zijn.

  Mijn moeder is het niet gelukt, om bij haar man weg te gaan. Inmiddels zijn haar cognitieve functies behoorlijk verstoord. Haar blik is leeg. Ze leeft geïsoleerd. Mijn vader bepaalt voor haar wat ze aan zorg nodig heeft, en wat ze wel of niet mag zeggen.
  Het doet me pijn om dit te zien. Voel me machteloos.
  Toch wordt me nu geleerd, dat ik hier niet verantwoordelijk voor ben. Het is haar keuze geweest.

  Ik ben op.
  Contact met ze, ook al zijn ze op leeftijd, lukt me niet meer. En alhoewel Ik me er schuldig voel, weet ik nu…..dat voor mijzelf afstand, of geen contact beter is.

Geef een reactie