Ontwikkelingen rond professionals

Het is jullie vast niet ontgaan: een paar weken geleden hebben we onze website voor professionals over emotionele en psychische mishandeling gelanceerd: https://professionals.verdwenenzelf.org. Er staat veel op: hoe professionals het kunnen herkennen, wat ze kunnen doen, welke misverstanden er zijn etc. Ze kunnen ook de pagina ‘Weblog’ volgen. Daar staan inmiddels een aantal nieuwe berichten op, die misschien voor jullie ook interessant zijn.

Je kunt de eventuele professional waar je mee te maken hebt op de site attenderen: misschien maakt dat een verschil in je situatie. We kregen bijvoorbeeld een mail van een slachtoffer die het had doorgestuurd aan haar hulpverleners, die de website bekeken en vervolgens voor het eerst gingen luisteren naar de situatie waar zij in zat. Alleen dat is voor ons al een reden om dit te doen: het biedt hoop dat er dingen veranderen in hoe de hulpverlening en andere professionals met narcistische mishandeling omgaan. Het werkt vast niet in ieders situatie, maar elke hulpverlener die er wel voor open staat en waarbij er een kwartje valt is er eentje.

We weten hoe groot de onbewustheid en onwetendheid is over deze vormen van mishandeling en hoeveel schade dit aanricht. We pretenderen niet de oplossing hiervoor te hebben, maar hopen wel een stukje te zijn van de oplossing. Jullie zijn misschien benieuwd of de site verder nog aandacht heeft gekregen. We kregen in ieder geval veel enthousiaste en steunende reacties van slachtoffers en van verschillende professionals. We hebben talloze media een persbericht gestuurd, maar emotionele en psychische mishandeling lijken geen onderwerpen te zijn waar veel media-aandacht voor is. Nederland loopt hierin echt achter vergeleken met bijvoorbeeld Engeland. Maar er begint verandering te komen. Recent heb ik een interview gegeven voor een vaktijdschrift in de zorg: Zorg + Welzijn, en kunnen we in een ander tijdschrift zelf een lang artikel schrijven over emotionele en psychische mishandeling en psychotrauma. Dat is alvast heel belangrijk.

Ook kregen we van diverse organisaties verzoeken tot lezingen, trainingen en workshops, iets waar we graag op ingaan. Ons eerste persbericht haalde de pers dan wel niet maar werd wel gepubliceerd op een aantal interne bedrijfspagina’s van zorgorganisaties en diverse professionals die we nog niet kenden namen daardoor contact met ons op. Daarnaast kunnen we een blog schrijven op een site voor mensen met psychische kwetsbaarheden en gingen het aantal volgers van onze LinkedIn site een stuk omhoog, waaronder veel professionals uit de GGZ en die met kinderen en gezinnen te maken hebben. Leuk ook om te vermelden dat Stichting Yasmin, een vrouwencentrum in Den Haag waar we vaker voorlichting geven, teksten van onze website hebben gebruikt om in te spreken in de gemeenteraad van Den Haag. Ze zoeken daar een nieuwe burgemeester en St. Yasmin wil graag dat de nieuwe burgemeester genoeg verstand heeft van huiselijk geweld en kindermishandeling. Een mooi initiatief.

6 reacties op “Ontwikkelingen rond professionals

 1. De ex-vrouw van Joost Zwagerman, Arielle Veerman heeft een boek geschreven. Titel: De langste adem
  In de berichtgeving over dit boek las ik tussen de regels door ‘mijn gelijk’. Absoluut geen beschuldiging maar over de doden niets dan goeds daar geloof ik niet in.
  Zijn ex-vrouw wil haar rol rechtzetten na alle valse beschuldigingen en dat begrijpen wij lezers van deze site heel erg goed.
  Bij elk publiek optreden van Joost Zwagerman zag ik trekken van de mensen met een NPS uit mijn omgeving, niet wetende van het verhaal van en over zijn ex-vrouw. Nogmaals: trekken van en dus geen diagnose!
  Misschien is het een ingang in de media om het belangrijke werk van ‘het verdwenen zelf’ op de mediatafel te krijgen? Arielle Veerman de steun geven die ze nodig zal hebben. Haar verhaal heb ik uit een landelijke krant. Het boek ga ik zeker lezen.
  Hoop het zo dat ‘het verdwenen zelf’ landelijke bekendheid krijgt.
  Liefs Coby

  1. Dat zou ik zeker niet doen. Wees je ervan bewust dat in de periode jezelf in een proces zit m.b.t een narcist in je omgeving. Je in die periode overal tekenen ervan ziet. Ben zo vrij, even een paar zinnen van de site voor professionals hier te plakken, in het hoofdstukje “begripsverwarring” (ik als begrips-deflatie/inflatie duid). En allicht wanneer een naasten van je “publiek eigendom” is geworden, er een drang zou kunnen ontstaan, ook eens naar buiten te treden. Maar dat staat M.I geheel los van de materie hier;
   “Door de popularisering van het woord narcisme wordt de destructieve kant ervan, en daarmee de gevolgen ervan voor anderen, gebagatelliseerd. De term wordt te snel gebruikt voor trends of personen die hier weinig mee te maken hebben.”
   Daarom zou ik deze weg van glad ijs afraden. En voel meer voor het mooie gedicht; “voor alles bang geweest, altijd voor alles bang geweest” (want ook dan valt het leven, en zekers in de glamour, erg zwaar).

 2. Fijn bericht. Eerste kwartaal 2019 had ik hulp van een fijne GGZ-psychologe. Pas erna ontdekte ik het begrip NPS en verdwenenzelf, een totale verrassing. Ik hield wat contact met die psychologe en informatie+boeken gegeven. Vorige week spraken we en vernam ik dat zij en een collega regelmatig gebruik maken van de site en de boeken. We broeden op de idee om lokaal (regio Alkmaar) meer te doen.

 3. Mooi hoe jullie je inzetten om deze vorm van mishandeling bekender te maken. Hard nodig, bedankt voor al jullie inspanningen!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.