Première programma “Zij lijkt het probleem te zijn” nu beschikbaar!

De film “Zij lijkt het probleem te zijn” heeft al veel kijkers getrokken en nu staan de voor- en nagesprekken met experts en betrokkenen ook op onze website. Het is zeer de moeite waard om deze gesprekken terug te kijken. De interviews geven duiding, richting en context bij deze indringende film. De interviews zijn her en der kwetsbaar, schuwen de controverse niet en zijn sterk verdiepend op wat in de film aan bod komt. Op dezelfde pagina als de film zelf kan je nu ook de inzichten, stellingen en reflecties van de experts bekijken.

Tako Engelfriet, voorzitter van Stichting het Verdwenen Zelf, zat het première programma voor en ging in gesprek met oud-directeur/bestuurder van de Blijf Groep Aleid van den Brink, die het thema introduceerde, met ervaringsdeskundige Leny van Es en met documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films. Experts Charlotte van Besouw (opleider en docent huiselijk geweld aan de Sociale Academie Utrecht), Richèlle Hodiamont (psycholoog verbonden aan het netwerk van het Verdwenen Zelf) en Sander van Arum (psychotherapeut/systeemtherapeut/orthopedagoog en voorzitter van Stichting Civil Care) lieten hun licht schijnen op de nog gebrekkige aanpak van intiem geweld in Nederland.

Sietske Dijkstra, al jaren actief als opleider/psycholoog/adviseur/onderzoeker op het terrein van huiselijk geweld, kon helaas niet bij de première aanwezig zijn. Zij treedt wel op in de film en deelt daarin haar kennis van intiem geweld (coercive control). Binnenkort verschijnt er een interview met haar op dezelfde pagina.

Bekijk de voor- en nagesprekken en de film zelf hier: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/

3 reacties op “Première programma “Zij lijkt het probleem te zijn” nu beschikbaar!

  1. Fijn dat de première nu online staat, ik heb vorige week gekeken maar kan nu de link aan aantal mensen doorgeven. Ik vond het zeer de moeite waard en ook dat jij het goed voorzat, Tako. Er zijn een aantal zeer waardevolle dingen gezegd en ik hoop dat vooral professionals deze voor- en nabeschouwing gaan bekijken. Samen met de film kan het fungeren als een wake up call die zeer noodzakelijk is. Om deze vorm van huiselijk geweld serieus te gaan nemen, slachtoffers te horen en beleid af te stemmen op de ‘dirty business’ die soms echt plaatsvindt. Heel belangrijk het Verdwenen Zelf hoe jullie je inzetten om dit onderwerp op de kaart te krijgen, samen met de experts die zowel in de film als in het panel hun wezenlijke inzichten delen en de filmmaker. Professioneel Nederland: word wakker. We hebben jullie nodig.

  2. Even over de film: vanuit inside-information weet ik dat Iris hier een enorme bijdrage aan heeft geleverd. Dit is ook herkenbaar, wie Iris haar boeken heeft gelezen ziet de gelijkenis met het script en het hele verhaal dat de film vertelt: zorgvuldig, uitgewogen, heel helder en het vermogen om de lezer (en in dit geval de kijker) vanaf de eerste moment mee te nemen. Via deze weg wil ik hier mijn waardering voor uitspreken; met veel mensen praten over deze vorm van mishandeling is 1 ding, maar dit alles omzetten in een helder script en concept dat nergens aan focus verliest en niet toestaat dat er zijpaadjes worden ingegaan is een ander. Hulde hiervoor, want als je de kans krijgt om professionals te bereiken moet je het goed doen. Ik heb ook veel waardering voor de experts, die hun inzichten zowel in de film als de première delen en ben benieuwd naar de boodschap van Sietske Dijkstra. Het is ontzettend belangrijk dat verschillende experts, met ieder een eigen achtergrond en invalshoek, zich al jaren hard maken om dit onderwerp op de kaart te krijgen en hun inzichten met ons delen.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.