Nieuw! Website voor professionals

Na maanden hard werken lanceren we vandaag onze website over emotionele en psychische mishandeling, speciaal voor professionals. Waarom deze website? We willen dat hulpverleners gereedschap in handen krijgen om het te herkennen en te signaleren. En daarvoor is duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde kennis nodig, die we aanbieden op deze nieuwe site. In de afgelopen jaren hebben we meermalen de vraag gekregen: hoe kan ik de hulpverlener waar ik mee te maken heb laten zien waar ik onder lijd, zonder dat diegene een heel boek moet lezen. Nu kan dit.

We hopen dat de professionals die we met de nieuwe website bereiken ook in actie komen, dat wil zeggen, dat ze hun kennis over emotionele en psychische mishandeling nog verder vergroten en bijvoorbeeld trainingen of workshops gaan volgen die hen verder helpen. Dat is allemaal hard nodig, want het is niet eenvoudig om als professional psychische mishandeling te herkennen. En pas als je iets herkent, kun je er iets aan doen.

Weinig professionals weten wat narcisme echt inhoudt. De dynamiek tussen dader en slachtoffer, die wij zo goed kennen, wordt vaak niet herkend. Dit heeft naast een gebrek aan kennis ook te maken met de aard van narcistische mishandeling: de betrokken professional wordt op een dwaalspoor gezet. De dader zet zich neer als het slachtoffer, en het daadwerkelijke slachtoffer, inmiddels gefrustreerd en murw, lijkt de dader te zijn. Ook de specifieke (trauma)klachten die veel slachtoffers hebben, zijn niet eenvoudig te duiden. Het meeste emotionele en psychische geweld speelt zich immers achter de voordeur af, en er is geen ‘bewijs’ van. Professionals zien vaak maar een glimp van het leven van een slachtoffer of dader. Hoe herken je deze mishandeling bovendien als het slachtoffer zelf er zich nog niet bewust van is en met een heel ander verhaal je spreekkamer binnen komt?

De complexiteit van de mishandeling, gecombineerd met een gebrek aan kennis en inzicht, maken het voor veel professionals heel moeilijk om vast te stellen wat er speelt. Veel professionals weten wel wat over fysiek of seksueel geweld, maar een stuk minder over emotionele en psychische mishandeling. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat de gevolgen van narcisme en psychopathie vaak gebagatelliseerd worden. Veel professionals (zoals psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen) leren in hun opleidingen maar beknopt wat persoonlijkheidsstoornissen inhouden, en hierbij wordt nog eens onvoldoende stil gestaan bij wat de gevolgen zijn voor naasten. Van veel professionals (in de jeugdhulpverlening bijvoorbeeld) wordt bovendien gevraagd om ‘onpartijdig’ te zijn, terwijl mishandeling vraagt om een duidelijk standpunt. Kortom: professionals lopen tegen allerlei problemen, vooroordelen, kennislacunes, misverstanden en onzekerheden aan als ze slachtoffers tegenkomen in hun praktijk of werkveld.

De toon en het karakter van de website voor professionals is dan ook echt anders dan deze site, die voor ervaringsdeskundigen bedoeld is. De inhoud van de website voor professionals wordt gereserveerder, genuanceerder en problematiek wordt soms ingewikkelder verwoord. De scherpte en emotie die (terecht) hoort bij deze site, vind je niet of nauwelijks terug op de site voor professionals. Op de nieuwe website is de toon gematigder. Dat hebben we bewust zo gedaan. Het is onze visie dat inzicht in de impact van emotionele en psychische mishandeling een bewustwordingsproces is, dat ontstaat vanuit verbinding. Je vraagt mensen om zich ergens voor open te stellen en dit kun je niet afdwingen. Daarom proberen we professionals uit verschillende beroepsgroepen ook echt te bereiken.

Het maken van deze website was een heel proces, waar verschillende professionals bij betrokken waren. Ikzelf, Iris en Mark hebben het meeste werk gedaan, en daarnaast hebben de behandelaars uit ons netwerk en andere professionals mee gekeken. Juist omdat er over de impact van emotionele en psychische mishandeling zoveel onduidelijkheid bestaat, vonden wij het heel belangrijk om gedegen en onderbouwde informatie te geven. Voor verdieping verwijzen wij naar de boeken van Iris en diverse websites op de pagina Links. Daarnaast hebben we iets ontwikkeld waar we ook heel trots op zijn, namelijk een factsheet waardoor je in één oogopslag (1 A4) de impact van deze vormen van mishandeling kunt laten zien. Je vindt deze op de tweede pagina (‘Wat is..’), na de tweede alinea.

Je kunt onderstaande weblink doorgeven aan de professionals waar je mee te maken hebt (zorgverleners, advocaten, managers, P&O’ers, mediators, huisartsen etc.). Op termijn worden aan de website specifieke pagina’s toegevoegd. De basis van de website is echter helemaal klaar en daarom is de website vanaf nu ‘in de lucht’. We hebben diverse media hierover een persbericht gestuurd.

Wil je ons helpen zoveel mogelijk mensen te bereiken? Deel de website online en met betrokken hulpverleners die ons nog niet kennen. We bieden professionals een kennisbron en mogelijkheden voor actie. En daar zijn we trots op. Kijk vooral op:

https://professionals.verdwenenzelf.org/

 

50 thoughts on “Nieuw! Website voor professionals

 1. Gefeliciteerd met de site! Ik heb even gekeken en ik vind het een knap stuk werk. Ik heb ook geklikt op de pagina met cijfers en dat lijkt me enorm belangrijk en zeer overtuigend. De omvang is groot en de kosten die ermee gepaard gaan enorm. Het maakt ook duidelijk dat psychisch geweld fysiek geweld niet alleen overstijgt maar ook mogelijk maakt, waardoor buitenstaanders en behandelaars kunnen beginnen te begrijpen waarom mensen fysiek en seksueel geweld ‘toestaan’.
  Complimenten!

 2. Ik ben meteen gaan kijken en lezen en wil jullie feliciteren met dit mooie resultaat. Ik vind de teksten heel zorgvuldig geschreven en de juiste toon hebben voor professionals. Het heeft inderdaad geen zin om de problematiek van de daken te schreeuwen, zorgvuldigheid is geboden. Ook al zou je soms als slachtoffer wel van de daken willen schreeuwen hoe erg het is. Heel fijn dat er nu een gedegen bron is voor professionals. Dank jullie wel.

 3. ´Emotionele en psychische mishandeling´, wat goed dat jullie het zo noemen. Bij het woord narcisme en psychopathie gaan veel professionals al in de weerstand. ik kreeg jullie link net door van een vriendin, en ben ook blij dat er nu een gedegen bron is voor hulpverleners. er zijn inmiddels veel websites over narcisme op het internet vinden, maar ik miste een wat zakelijker en goed onderbouwde site. Het is zichtbaar dat jullie er veel werk in hebben zitten en hier zullen ontzettend veel mensen profijt van hebben. Ook de factsheet vind ik geweldig. Hiermee kun je in één klap laten zien hoe ernstig het probleem is.

  Ik ga de nieuwe site zeker verspreiden onder de betrokken hulpverleners waar ik mee te maken heb. Natuurlijk zal niet iedereen openstaan voor de informatie, maar de drempel wordt wel veel lager zo. Ik heb deze website, die natuurlijk al jaren bestaat, al een aantal keren doorgegeven aan hulpverleners maar die vonden de berichten op de blog dan te heftig en lazen helaas niet verder. Nu lezen ze hopelijk wel de belangrijke beschikbare informatie. Het is inderdaad een bewustwordingsproces en wat goed hoe jullie hier aan bijdragen. Mijn dank is groot.
  Peter

 4. Super, respect dat er zoveel werk van gemaakt wordt, in wezen in korte tijd, in een paar jaar is er zoveel bereikt. Geweldig, nogmaals en bedankt dat zovelen er inmiddels woorden aan weten te geven die binnenkomen bij een steeds groter publiek en ook professionals, over wat narcisme werkelijk inhoudt/in kan houden en zo ontzettend ‘diep’ kan gaan, maar nu ook werkelijk die diepte gezien/erkend wordt.

  • Dank Wilma! Ook al is er nog meer dan genoeg te doen, we zijn ook wel trots dat er inmiddels zoveel is opgezet. Dat komt overigens ook door de steun en reacties die we van onze lezers krijgen.

 5. Heel goed dat er eindelijk een site is voor professionals en niet alleen voor slachtoffers. En ook goed dat er niet wordt gesproken over narcisme, maar over emotionele en psychische mishandeling. Ook de factsheet is handig, want compact, duidelijk en overzichtelijk. Je kan zien dat er een hoop werk in is gaan zitten.

  Lieve team van Het Verdwenen Zelf, jullie mogen absoluut trots zijn op wat jullie hier hebben neergezet

 6. Goed zo, lieve mensen. Ik ga mn eerdere lieve vakkundige GGZ psychologe meteen informeren, zij kende het fenomeen narcistische mishandeling niet, maar toch was ze zo waardevol.

 7. Een staaltje knap vakwerk, inhoudelijk en zo ontzettend de juiste toon en woorden gebruikt. Niets te veel en niets te weinig. Heel erg veel ontzag voor dit prachtige werk. Het zal veel mensen verder gaan helpen middels goed ingelicht professionals🙂

  • Goed dat je aandacht geeft Monique aan deze vorm van emotionele en psychische mishandeling. En dank dat je ons opneemt in je boek, we zijn benieuwd ernaar.

 8. Wat ontzettend goed dat er nu ook een site voor professionals is zodat ik het ook bij mijn vorige hulpverleners onder de aandacht kan brengen. Ik vind dat jullie knap en duidelijk hebben uitgelegd wat emotionele mishandeling is. Na een lange zoektocht met misdiagnoses en interventies waarbij ik van de regen in de drup raakte, kwam ik via de boeken van Iris uit bij complex trauma. Daardoor is mijn leven langzaam radicaal veranderd op een positieve manier.

  Systeemgesprekken met mijn ouders vroeger, waar een batterij aan hulpverleners achter een zogenaamd one way screen zat mee te kijken naar de gesprekken die ik met mijn ouders had, hebben meer kwaad dan goed gedaan. Niemand van de professionals toen had blijkbaar door dat mijn ouders hen aan het manipuleren waren en ik voelde me indertijd totaal onbegrepen. En ondertussen dacht ik dat het allemaal aan mij lag.

  Nu weet ik beter. Ik hoop dat deze dwaaltocht een volgende generatie kinderen bespaard kan worden als de huidige generatie hulpverleners in de opleiding leert om emotionele en psychische mishandeling te herkennen. Dankjewel.

 9. Ik ben zelf hulpverlener en deze site gaat me helpen om aan mijn collega’s duidelijk te maken wat ik bedoel wanneer ik merk dat er een persoon met narcistisch gedrag in een gezin bezig is de gezinsleden en de behandeling te manipuleren. Factsheet en site zijn klasse! Dit is de professionele back-up die ik nodig heb.

 10. Gedeeld met heel velen! Fantastisch dat jullie nu ook voor professionals een website hebben.

  Zelf ben ik helaas meermaals ervaringsdeskundige. Niet alleen in de privésfeer!
  De psychische mishandelingen vinden absoluut ook plaats juist Door professionals!
  In mijn geval, door
  1.
  Politie (herhaald hulp geweigerd, dan wel secundair getraumatiseerd, door bv, later potentieel dodelijk gebleken, dader te steunen! of zelfs een onlogisch GGDonderzoek naar mij te starten. na zwaar huiselijk geweld, waarbij ik 112 belde!)
  2.
  Gezondheidszorg. Het kostte me tot 3x toe bijna het leven, in 2 verschillende situaties, en ben, ondanks 3 jaar revalidatie, levenslang gehandicapt geraakt. De Inspectie vV doet niets, ondanks overweldigende bewijzen van zware medische fouten!
  Van het ziekenhuis alleen maar Silent Treatment….
  3.
  Notariaat. Een zwaar corrupte notaris werd jaren, en nog steeds, ondanks Alle bewijzen van fraude, diefstal, oplichting en 5 jaar achterhouden van erfenis, waar minstens 3 jaar gevangenis voor staat, gedekt door zowel de politie als Justitie!

  In mijn directe omgeving zie ik mensen compleet kapot gaan door de Raad voor de KB en antieke kinderrechters, die weigeren kennis te nemen van dit soort mishandelingen….
  Moge de volgende stap zijn dat professionals die op grond van hun professie zelf mishandelen, of tegen beter kunnen weten in, óók vervolgd kunnen worden!

  Nederland loopt zeer ver achter op dit gebied!!!

  • Wat goed Zonnetje, dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen.💪. Zelfs het aantonen van leugens wordt als een psychische stoornis gelabeld. Creepy hoeveel professionals zich van alles op de mouw laten spelden en zelfs geen moeite doen voor hoor en wederhoor.

   • Dank je Anne en Tako. Ik heb járen niet geweten waar ik mee te maken had gehad, tot ik zelf in een nare situatie in 2015 liet vallen ‘wat moet je met zo’n psychopaat?’
    Ik schrok van mijn eigen opmerking en ging toen pas echt gericht op zoek en vond, voor het eerst, échte hulp bij Jan Storms. Vandaar uit, mijn (onderzoeks)journalistieke achtergrond hielp daar absoluut bij, dook ik in zaken die gebeurd waren en daarna nog gebeurden. Inmiddels herken ik deze types vrij snel, én ben ik vrij goed hersteld.
    Wel heb ik, ook om veiligheidsredenen, men is niet altijd blij wat je blootlegt en kunt bewijzen!, Nederland definitief verlaten.
    Dat verhindert niet dat ik, ook publiekelijk bepaalde zaken nog zal ‘ontmaskeren’, op zeker moment, door mij gekozen.
    Een Nederlandse uitgever begeleid me daar goed in, maar ik bepaal zelf het tempo.. Omdat ik verder niet té veel energie en nóg meer kostbare tijd kwijt wil raken, aan deze verwoestende types en hun ‘secundanten’, doe ik nu vooral dàt wat ik nog het allerliefste doe en ben mooi in balans gekomen.
    De schade door deze gestoorde mensen is enorm groot, het verdriet gaat niet weg, maar het Leven wordt, door mij, weer zoveel mogelijk gevierd, met mensen die ik eindelijk wèl weer durf te vertrouwen.
    Dat wens ik alle slachtoffers ook toe!

    We kunnen deze stoornis niet verhelpen en vaak niet eens bestrijden, maar de gevolgen mogelijk wel en ook preventief slachtoffers gaan voorkomen..
    Weggaan is niet altijd een oplossing of zelfs maar mogelijk. Wèl kunnen we ons ZelfBewuster (laten helpen door kennis en de juist geschoolde professionals) maken, hoe we Zelf Zijn en mógen en kunnen Zijn!
    Deze website zie ik als een enorm goede stap in de juiste Bewustwordende richting!

 11. Als psycholoog met kennis en ervaring van deze veelal verborgen materie ben ik zeer blij met de lancering van deze unieke en professionele website over emotionele en psychische mishandeling.

  Ik hoop de site veelvuldig te kunnen gaan gebruiken om collega’s die nog onwetend zijn en ervoor open staan de link van de site te kunnen toesturen. In de hoop dat de kennis zich mag gaan verspreiden binnen GGZ-land.

  Ook hoop ik dat de informatie terecht gaat komen bij collega’s binnen jeugdzorg, advocatuur/justitie/politie en alle andere collega’s die te maken kunnen hebben met deze complexe dynamieken.

  Succes!

 12. Met veel belangstelling gelezen! Weer een website om naar door te verwijzen! Zoals ik dat al jaren doe naar deze website en de boeken van Iris! Achteraf eindeloos herhalen in mijn hoofd en twijfelen of ik die adviezen wel had mogen geven en/of het wel het juiste advies was/is.
  Het lezen op de nieuwe website heeft mij alweer geholpen want het gaat over mij en mijn zelf. Herkenning, gevoel van erkenning, enz.
  Mijn zelf die, nog regelmatig verdwijnt maar met alle kennis die ik heb verkregen waar jullie een grote rol in hebben gespeeld en dus nog steeds, overeind kan blijven.
  “Ze” denken dat “ze” weten wie je bent maar “ze” hebben geen idee. En ik weet het zelf eigenlijk ook niet… is na het lezen van de website voor professionals zeker een hele tijd verdwenen!
  Mijn dank is groot en dat zoveel mogelijk professionals maar ook slachtoffers hier kennis van mogen en kunnen nemen! Ga mijn best doen om daaraan bij te dragen.
  Coby

 13. Hè hè een pak van mijn hart. Inmiddels ben ik 10 jaar verder en heb met behulp van al jullie trainingen en vooral de 2 werkboeken niet alleen inzicht in deze persoonlijkheidsstoornissen gekregen, maar herken ze ook onmiddellijk en weet hoe te handelen. Zeg maar “narcisme en psychopathie in de praktijk”.

  Wel stoorde en stoort het me dat “narcisme’ als populaire term vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Het kostte me dan veel tijd om uit te leggen hoe het WEL zat. Nu kan ik ze verwijzen naar jullie website, heel blij mee en zal heel veel mensen ten goede komen. Een mooie waardevolle en goed onderbouwde website, gefeliciteerd !

  • Dank Linet, fijn om te horen dat de boeken van Iris je geholpen hebben. En inderdaad, narcisme als modewoord voor allerlei niet-gerelateerde zaken haalt helaas de lading van de term af.

 14. Fantastisch!
  Sinds ik het verdwenen zelf heb gevonden , de boeken van Iris heb gelezen en een therapeute uit het netwerk heb bezocht is mijn leven zó ten goede veranderd .Eeuwig dankbaar. Keep up the good work !

 15. Ik heb alles doorgelezen en mijn complimenten zeg! Wat een goede site. Heel waardevol en de site is erg professioneel. Wat fijn dat jullie je zo inzetten, steeds maar weer.

 16. Wat een goed werk, chapeau!! Hoop dat dit nóg meer professionals mag bereiken en zo de kennis over dit belangrijke thema steeds meer verspreid wordt. Ik voel me vereerd om hieraan te mogen bijdragen en zal me als psycholoog & trainer ook blijven inzetten om dit thema onder de aandacht te brengen!

 17. Hoe prettig, juist óók voor ervaringsdeskundigen! Vind ik althans, zittend in een fase dat de scherpte en emoties lang zijn verdwenen, het grootste herstel heeft plaats gevonden, het leven verder gaat, maar ‘Het Gegeven’ natuurlijk niet is verdwenen. Sterker nog: hoe verder de tijd verstrijkt, des te meer is er de behoefte om het vertellen aan een enkeling kort & bondig te houden. Als de persoon er tenminste zelf om vraagt, probeert te begrijpen hoe het zit. Het lukt weliswaar steeds gemakkelijker zelf korte, heldere omschrijvingen te vinden, maar van deze site voor professionals leen ik ze graag. De luisteraar heeft die zakelijke afstand nodig, en ik zelf ook. Vooral nu de tijd van ellenlange voorbeelden voorbij is. Het is zelfs moeilijk geworden ervaringen op te rakelen -als er naar gevraagd wordt. Vele zijn verdwenen in de mist, soms lukt het zelfs niet meer ze te herinneren. Dat voelt vervreemdend, alsof ze niet hebben plaats gevonden, of ik iets zit te verzinnen. Dank dus voor deze mogelijkheid. Die houdt bij de les 🙂 Er van uitgaande dat het prima is dat ervaringsdeskundigen er meelezen.

  • Fijn dat je dat zegt N. dat ook ervaringsdeskundigen de site goed kunnen lezen. Het is primair bedoeld voor professionals, maar het is ook bedoeld voor mensen die hier vanuit eigen ervaring of als omstander mee te maken hebben.

 18. Dan nu maar gelijk er achter aan wat ik zeer onlangs ervaarde op LinkedIn, van een professional in de hulpverlening / gezondheidszorg. Die ervaring is misschien tekenend voor wat de parallellle site van HVZ voor professionals beoogt te bereiken. Helaas moet ik zeggen dat onderstaande niet hoopvol stemt. Waar gaat het over?

  Een zekere Y postte een casus op social medium LinkedIn, waarin deze persoon Y beschreef op een zomerterras getuige te zijn geweest van een heftige scène tussen een man en diens partner en kinderen. Y beschreef verontwaardigd het gedrag als narcistisch etc. Uit e.e.a. kon je opmaken dat Y zelf slachtoffer was: Y flipte volledig op wat op dat terras plaats had gevonden. Doodeng om dit allemaal zomaar op LinkedIn te zetten. Er volgde een diarree aan reacties die er niet om loog. Variërend van rechtstreeks uitlachen, belachelijk maken, voor gek verklaren, tot fel verdedigen door overduidelijk een andere ervaringsdeskundige, etc. Oef, heftig om te lezen. Ik bleef dat toch doen, omdat de discussie op mijn berichtenpagina was terecht gekomen via persoon X (in mijn netwerk van LinkedIn contacten), die ik persoonlijk ken. Van beroep arts, werkzaam in de verslavingszorg en palliatieve zorg, zichzelf op LinkedIn profilerend als empathisch. Ik las dus geïnteresseerd de reactie van X, die duidelijk een poging deed om te bemiddelen, de heftigheid te sussen, maar vooral een lans brak voor plegers. Wát en hoe X schreef, verbaasde mij nogal. En ik schrok, oei een professional die zo relativerend reageert. Dus ik besloot X te mailen. Niet openlijk in de betreffende discussie, maar privately. N.a.v. een paar quotes van X. Met kleine inkortingen en wijzigingen voor de leesbaarheid ging dat als volgt:

  ‘Hoi X, je reactie op de casus die Y plaatste over NPS, ik heb behoefte om daarop te reageren. Juist omdat je arts bent en ik je persoonlijk ken. Ik doe dat liever niet openlijk in deze LinkedIn discussie, maar in een privémail naar jou. Want niet alle bijdragen hier lijken zinvol. Doordravend van slachtoffers -veel te kwetsbaar om dat hier zo te doen; (uit)lacherig van reageerders. Pijnlijk om te lezen ( …inkorting……) Toch begrijp ik zeer goed hoe (de beschrijving van) het voorval Y en Z vanuit hun beider ervaringen onmiddellijk triggert. ( …. inkorting…). Dan nu jouw reactie “helaas soms heel vervelende gevolgen voor de omgeving” [X bedoelt NPS-gedrag; N], dat is toch echt een pijnlijke verzachting van, dan wel onbekendheid met de ernst en diepte van de beschadigingen die echt NPS-gedrag veroorzaakt. De hoedanigheid van de psychische storing (o.a. verregaande en langjarige breinbreking) maakt nu juist dat iedereen -inclusief professionals- zich hartstikke laten misleiden en zand in de ogen strooien. Resultaat: niet de NPS persoon wordt als veroorzaker gezien van disfunktionele relaties, maar altijd de omgeving. Ook of juist als die uiteindelijk de alarmklok luidt. Ook deskundige hulpverleners deden/doen dat, precies waar NPS personen hun voordeel mee doen. Het is o.a. Jan Storms geweest die indertijd met ‘Destructieve relaties op de schop’ meer inzicht heeft gegeven in deze afschuwelijke stoornis, die helaas veel verschillende gezichten heeft, allerlei gradaties kent en ook decennia ongeïdentificeerd kan voortwoekeren. Daarbij is NPS in een ouder-kind relatie ook nog eens van een andere orde dan tussen partners, als daarin de gezonde partner een onbelast verleden heeft. Kortom, de aandoening is niet op 1 hoop te gooien, maar de gevolgen zijn desastreus. Inmiddels zijn er veel meer psychologen en psychiaters die kenmerkende gedragingen onderkennen en weten hoe er mee om te gaan; maar vooral: dat en hoe slachtoffers weerbaar gemaakt moeten worden. Afhankelijk v.d. ernst v.d. aandoening v.d. NPS persoon is die moeilijk tot niet behandelbaar, want hét kenmerk van NPS is het gebrek aan zelfreflectie, de ‘schuld’ ligt altijd bij de ander(en). Je zegt in je reactie vervolgens ook dat de pleger “geen keuze” heeft en “geen bewust ingezet gedrag” vertoont. Weet je, iemand met NPS in een minder heftige vorm kan wellicht in therapie gaandeweg leren zich zelf te spiegelen en (hopelijk!) inzien hoe beschadigend voor anderen zijn/haar gedrag is. Dan kán goed gedrag idd hopelijk een keuze worden en meer bewust. Maar het extreem manipulerende gedrag v.e. NPS persoon is toch ook meer bewust ingezet en wel degelijk een keuze, dan de omgeving zelfs heeft durven denken. Op het moment dat mensen in de omgeving het ontregelende gedrag ontmaskeren, blijkt hoezeer er al die tijd sprake is geweest van ‘boerenslimheid’ en kwaadaardige opzet. De persoon voelt zich dan in al zijn/haar naaktheid ‘gezien’ en ‘gekend’, wat helemaal diens bedoeling niet is, die van het eigen bestaan één maskerade heeft gemaakt. Daarna zijn de gevolgen van ontmaskering veelal ontluisterend en verschrikkelijk voor de omgeving. Je hebt inderdaad gelijk dat de oorzaak wellicht te maken heeft met compensatiedrang en onzekerheid of -zoals ik dat ook zie- als zelfs zelfhaat. Maar dat laat onverlet dat de storing zonder pardon adequaat moet worden aangepakt, maar vooral dat slachtoffers effectieve hulp krijgen, naast erkenning. Al is het alleen maar dat zij hun opgelopen beschadiging niet om gaan zetten in soortgelijk ‘fout gedrag’. Intergenerationele ellende dus. O.K., lang verhaal, dit is wat ik graag zeggen wilde. Mocht je eventueel meer willen weten, dan is een erg goede site hierover https://verdwenenzelf.org/wat-is-narcisme/ Zowel ervaringsdeskunigen als professionals dragen hier hun steentje bij. Hartelijke groet, N.’

  Einde van mijn best zakelijke poging een professional wijzer te maken over de basics van psychische mishandeling / NPS. De reactie van deze arts in de hulpeverlening (verslavingszorg en palliatieve zorg)? Nixnadanul. Geheel genegeerd. Geen dankjewel voor de info, of opmerking dat de site even is bekeken, dan wel geforward. Geen persoonlijke vraag over mijn betrokkenheid bij het onderwerp. Laten we hopen dat dit alleen maar een zwart voorbeeld is. Of dat er achter de schermen toch nog iets heeft bewogen. Alleen is daar dan niks van te merken. Het veroorzaakte andermaal verbazing en een gelaten gevoel van machteloosheid.
  Al sluit het onrustbarend aan bij het soort reactie dat de afgelopen jaren kwam van (niet-professionele) bekenden, vrienden, familieleden: (dood)zwijgen, net doen alsof je het niet gehoord, ontvangen of gelezen hebt.
  Toch blijf ik het soms doen, op passende momenten: spreken namens de velen die proberen een streep te zetten onder een bak vol beschadigende ervaringen. En hulpverleners die dit toevallig lezen: schakel maar gauw naar de parallelsite.

  Fijne dag nog allemaal, N

 19. Gefeliciteerd met de lancering van deze nieuwe website!! Voor mij persoonlijk komt het geen dag te vroeg. Ik ervaar sinds een hele tijd een soort miscommunicatie tussen mij en het UWV met heel vervelende gevolgen. Zoals een re-integratietraject wat mijn ptss-klachten triggert.

  Hopelijk zal de site bijdragen aan meer begrip en wie weet zelfs verbinding.

  Dank jullie wel!!

 20. Fantastisch gedaan. Dit is een uniek moment, legendarisch en vooruitstrevend. Ik heb de professionals in mijn kring ingelicht !! Gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal Iris, Tako en Mark.

Geef een reactie