Weblog

De aanval op je integriteit

Wat doen narcisten of mensen met sterk narcistische trekken? Ze ontkennen je beleving. Dat klinkt vaag, en daarom begrijpen maar zo weinig mensen de impact hiervan. Fysieke mishandeling is duidelijk. Iemand schendt je fysieke grenzen, dat mag niet, punt. Narcisten schenden ook grenzen, volop. Soms via een aanval op je lichaam, vaker nog via de aanval op je ziel, je integriteit.

Lees verder “De aanval op je integriteit”

De roze olifant

Dit is een gastblog van maatschappelijk werker Geike

Een paar jaar geleden leerde ik het Verdwenen Zelf kennen toen ik mij wilde verdiepen in wat emotioneel, psychisch en ook financieel geweld met mensen doet. Ik had al een tijdje een hele fijne relatie met een bijzondere vrouw en moeder van drie kinderen. Als alleenstaande, werkende moeder was het voor haar vaak puzzelen in het leven. Kinderen op tijd op school en bij hun buitenschoolse activiteiten krijgen, speelafspraakjes en opvang regelen bij ziekte van kinderen of juffen.

Lees verder “De roze olifant”

Een lange weg

Dit is een gastcolumn van Mika

Het is (helaas) zo dat je opvallend of afwijkend gedrag niet snel opmerkt bij een narcist of psychopaat. Dat merk je alleen op als je heel nauw met ze verbonden bent (als partner, kind, ouder, collega). Erger nog, zij kunnen de ander laten geloven dat jij als partner, ouder, zus, collega, degene bent die afwijkend gedrag vertoont of ziek bent. Zij laten je niet achter hun masker kijken.

Lees verder “Een lange weg”

Ontwar de chaos in je hoofd via onze online training 17 april ‘Uit het doolhof van narcistische mishandeling’

Woensdag 17 april organiseren wij van 10.00 uur een nieuwe editie van onze online training ‘Uit het doolhof van narcistische mishandeling’. De kleinschalige training is bedoeld om slachtoffers van emotioneel of psychisch geweld te helpen om narcistische patronen te leren herkennen. Trainsters Sonja van Stuijvenberg en Sonja Lucardie, beiden professioneel trainers en ervaringsdeskundigen, geven je in de twee uur durende sessie bovendien degelijke inzichten in de gevolgen van emotionele mishandeling en handvatten om je eigen gedrag en worstelingen beter te begrijpen. Die realisatie geeft in veel gevallen rust. Die rust geeft ruimte om te kunnen bewegen richting herstel. De training is waardevol voor iedereen die binnen een partner-, familie- of werkrelatie slachtoffer is geworden van narcistische mishandeling.

Lees verder “Ontwar de chaos in je hoofd via onze online training 17 april ‘Uit het doolhof van narcistische mishandeling’”

Hoezeer narcistische mishandeling doorwerkt

Dit is een gastcolumn van Wim

Ik ben het tweede kind uit een gezin met 7 kinderen. Mijn ouders moesten trouwen zoals dat vroeger heette (in de jaren dertig), maar het ongeluk wilde dat er totaal geen genegenheid bestond tussen hen beiden. Het resultaat was; het vaak in de steek laten van het gezin door mijn moeder, dagelijkse ruzies en uren durende scheldpartijen tot soms diep in de nacht. Mijn moeder was een zeer intelligente vrouw met een ondoorgrondelijk onberekenbaar karakter, rancuneus, sadistisch, gevoelloos en volkomen liefdeloos naar haar gezin, in het bijzonder naar haar echtgenoot en haar kinderen, voornamelijk het mannelijke gedeelte. Mijn vader daar in tegen was een hardwerkende man met goede intenties en een groot plichtsbesef maar was niet opgewassen tegen het sadistische karakter van zijn echtgenote.

Lees verder “Hoezeer narcistische mishandeling doorwerkt”

‘Om kippenvel van te krijgen!’

Met grote waardering delen we het diepgaande artikel van HP/De Tijd, geschreven door onderzoeksjournalist Marieke Sjerps. Een gesprek met ons gewaardeerde netwerklid en deskundige psycholoog NIP, Gebi Rodenburg, belicht de ingewikkelde aard van emotionele en psychische mishandeling en de sluipende invloed van narcisme.

Lees verder “‘Om kippenvel van te krijgen!’”

Reacties van je omgeving na narcistisch misbruik

Dit is een gastcolumn van Mariz

Het is me met de paplepel ingegoten door mijn moeder: Jij hebt geen Wil. Ik ben nooit door haar opgevangen als ik pijn, verdriet had of als ik angstig was. Mijn vader keek gewoon weg, zijn advies was mond houden en pleasen. Wat ik van haar leerde was dat alles altijd mijn eigen schuld was.

Lees verder “Reacties van je omgeving na narcistisch misbruik”

Help ons het taboe op psychisch geweld te doorbreken: steun ons project!

De impact van emotionele en psychische mishandeling krijgt steeds meer aandacht en dat is ontzettend belangrijk. De cijfers liegen er niet om, 1 op de 7 personen krijgt hiermee te maken. We zijn er trots op dat we al meer dan tien jaar investeren in het op de kaart zetten van emotionele en psychische mishandeling en dat we slachtoffers en professionals concrete ondersteuning bieden. Maar er is meer nodig.

Lees verder “Help ons het taboe op psychisch geweld te doorbreken: steun ons project!”

Uit de schaduw van liefde: mijn levensverhaal

Dit is een gastcolumn van Katleen

In de lente van mijn leven, op mijn achttiende, opende zich een nieuwe wereld van emoties toen ik verliefd werd op een intrigerende man uit Tunesië. Zijn glimlach was als een betoverende spreuk die me meenam op een reis van beloftes en verlangens. Onze liefde bloeide als een sprookje, met dagen gevuld met gelach en dromen die nog onontdekte horizonten beloofden.

Lees verder “Uit de schaduw van liefde: mijn levensverhaal”