Onze visie

Onze missie

Het Verdwenen Zelf wil de impact van dwingende controle breed bespreekbaar maken in de samenleving en bijdragen aan structurele bewustwording, betere (h)erkenning én passende hulpverlening. Wij streven naar een wereld waarin slachtoffers van dwingende controle serieus genomen worden, niet langer geïsoleerd raken en volwaardig kunnen herstellen.

Onze visie

Onze inzet is gericht op empowerment van slachtoffers en het bevorderen van kennisverspreiding als expertorganisatie. Dit doen we vanuit de visie dat:

  • Bij ons het slachtoffer centraal staat. We werken bottom-up, en richten ons in alles wat we doen op diepe en directe impact: via herkenning, erkenning en herstel.
  • Het doorbreken van vertekende denkwijzen waarbij het valideren en ontschuldigen van slachtoffers cruciaal is. Er is bewustwording en zelfs een paradigmashift nodig in de samenleving en specifiek bij professionals voor passende hulp bij dwingende controle.
  • We een herkenbare en waardevolle gesprekspartner zijn voor slachtoffers, professionals, omstanders en stakeholders  in het sociale domein.  Doordat we een specialistisch en autonoom expertisecentrum zijn op het gebied van dwingende controle, met  diepgaande en up-to-date deskundigheid.  

In ons handelen zijn de waarden zorgvuldigheidhelderheid, betrouwbaarheid en deskundigheid essentieel. Deze vormen het fundament voor alles wat we doen.

De noodzaak

  • Meer dan 870.000 mensen zijn slachtoffer van emotioneel en psychisch geweld, waaronder dwingende controle.
  • 90% van de Nederlandse bevolking beseft niet wat dwingende controle is en onderschat vooral de negatieve effecten ervan.
  • Meer dan 60% van de therapeuten en psychologen herkennen emotionele en psychische mishandeling niet en ook de dynamiek van dwingende controle wordt door velen niet herkend.
  • 1 op de 7 personen is slachtoffer van emotioneel of psychisch geweld.
  • Emotionele en psychische mishandeling is de beste voorspeller voor ernstige psychische problemen als depressie, angst, C-PTSS, etc.
  • Voorzichtige schatting voor Nederland: 80.000 – 160.000 mensen hebben een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voor psychopathie gelden ongeveer dezelfde cijfers.

Ontstaansgeschiedenis

Iris Koops heeft er haar levenswerk van gemaakt om kennis te verzamelen en deze zo toegankelijk mogelijk te maken voor slachtoffers van narcistische mishandeling. Zelf heeft ze jaren moeten zoeken voordat ze wist waar ze mee te maken had. De informatie moest toegankelijker zijn! Zo ontstond in 2013 de organisatie Het Verdwenen Zelf. Iris Koops schreef meerdere boeken en heeft gewerkt aan een divers aanbod voor slachtoffers en professionals. De stichting is inmiddels uitgegroeid tot een kenniscentrum op dit gebied.

Hulp aan slachtoffers

Als slachtoffer van narcistische mishandeling is het zo belangrijk dat je gezien en gehoord wordt. Dat je begrijpt waar je mee te maken hebt (gehad) om jezelf uit de destructieve relatie te kunnen bevrijden en jezelf terug te vinden. We ondersteunen slachtoffers daarom breed; met de boeken van Iris Koops, het delen van vele ervaringsverhalen en psycho-educatie via onze website en sociale media, door het geven van workshops en met een uitgebreid netwerk van coaches en therapeuten voor 1-op-1 begeleiding.

Ondersteuning professionals

Niet alleen slachtoffers, maar ook de professionals hebben handvatten nodig. Hoe herken je deze vorm van mishandeling? Wat kun je doen en wat vooral niet? Door psycho-educatie, lezingen en het geven van trainingen (op maat) ondersteunen we professionals en doorbreken we oude denkpatronen rondom de definitie, uitingsvormen en consequenties van psychisch en emotioneel geweld.
Meer lezen >>

Inzicht in onze koers

Benieuwd naar ons beleid en wat we het afgelopen jaar hebben gedaan? Bekijk hier ons beleidsplan en de jaarverslagen.

Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Beleidsplan 2023-2025

Organisatie

Het Verdwenen Zelf is een stichting met een ANBI-status en is voor haar voortbestaan afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven. Met een klein en betrokken team hebben we een relatief groot bereik en vervullen we een belangrijke maatschappelijke functie.

Staf

Coördinator, marketingcommunicatie en inhoudsdeskundige: Sonja Lucardie
Trainingen professionals en inhoudsdeskundige: Jeannette Schasfoort
PR en inhoudsdeskundige: Gebi Rodenburg
Communicatie en secretariaat: Eline Poot
Secretariaat en ICT: Mark Lindeberg

Bestuur

Voorzitter: Mathilde Maas Kuper
Secretaris: Renate Akerboom
Penningmeester: Lodewijk Benjaminse

Kennisexpert en oprichter van Het Verdwenen Zelf: Iris Koops is op projectbasis actief en heeft een adviserende rol.

Netwerk individuele begeleiding

De stichting werkt samen met 25 professionals die op basis van een strenge selectieprocedure aangesloten zijn bij het netwerk van de stichting. Elk netwerklid heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van slachtoffers van emotioneel en psychisch geweld.