ZIT JIJ VAST IN EEN TOXISCHE RELATIE?

Met je vriend of vriendin? Of misschien met één van je ouders of een ander familielid? Het is ook mogelijk dat je tijdens school of werk al een tijd heel negatief beïnvloed wordt door een leraar of collega. Destructief gedrag kan zich in veel situaties voordoen. Wij begrijpen je! Je bent niet alleen. En het belangrijkste; er is hulp!

WAT IS PSYCHISCH GEWELD?

Psychisch geweld komt vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat 1 op de 10 jongeren en jongvolwassenen te maken heeft (gehad) met deze vorm van mishandeling. De impact is groot, maar psychische en emotionele mishandeling wordt vaak niet (h)erkend. Niet door de omgeving en ook niet door hulpverleners of andere professionals. Het kan ook zo zijn dat je zelf niet eens precies begrijpt wat er aan de hand is, terwijl je ergens wel weet dat je je niet fijn voelt in de relatie. Dat komt ook doordat psychisch geweld geen fysieke littekens achterlaat. Het is niet tastbaar, juist ongrijpbaar. Maar het kan je zo erg beïnvloeden dat je het gevoel hebt dat je jezelf bent kwijtgeraakt.

Een paar voorbeelden waaraan je psychisch geweld kunt herkennen:

 • er wordt jou het gevoel gegeven dat je dom/lelijk/raar/moeilijk of egoïstisch bent
 • de dingen die je doet worden altijd op een negatieve manier worden uitgelegd
 • je grenzen worden niet gerespecteerd en er wordt niet echt naar je geluisterd
 • je wordt gekleineerd en geïntimideerd (soms heel subtiel, maar je hebt wel een rot gevoel)
 • je wordt in alles gecontroleerd (bijvoorbeeld door appjes met vragen waar je bent, dat je steeds moet uitleggen waardoor je later bent, etc.)
 • dat je in het bijzijn van anderen voor schut wordt gezet
 • dat je een lading boosheid over je heen krijgt die buiten proporties is en je ook nog eens het gevoel wordt gegeven dat je dit over jezelf hebt afgeroepen (‘omdat jij iets liet vallen moest ik wel tegen je schreeuwen’)

De pleger van psychisch geweld wil de volledige controle over jou, zodat hij of zij zichzelf beter en oppermachtig voelt. Naar de buitenwereld lijkt deze persoon lief, leuk en aardig. Sterker nog, waarschijnlijk vond jij dat in het begin ook. Maar hoe langer je in een toxische relatie zit, hoe meer de ware aard van de pleger naar buitenkomt. Stukje bij beetje begint zich achter de voordeur iets heel anders af te spelen dan in de buitenwereld. Diegene heeft jou nodig om zich superieur te kunnen blijven voelen.

Rode vlaggen

Wat gebeurt er met jou, als je slachtoffer bent van psychisch geweld:

 • Overal over twijfelen: Je kunt de simpelste beslissing niet eens nemen. Dat bewijst voor jou weer dat je een loser bent, en maakt dat je nog meer aan jezelf gaat twijfelen.
 • Denken dat je overgevoelig bent: Doordat destructieve mensen voortdurend alles omdraaien, ga je denken dat jij de veroorzaker van de problemen bent. Als jij niet zo moeilijk zou doen, dan was er niets aan de hand. Hij werd zo woedend omdat jij zo nerveus deed, etc.
 • Je voor alles excuseren: Omdat je te maken hebt met een onvoorspelbaar persoon die je tevreden moet zien te houden, probeer je gedoe te voorkomen door jezelf al bij voorbaat schuldig te verklaren.
 • Weinig energie en een gebrek aan daadkracht: Je zou van alles moeten doen, maar komt tot weinig. Je kunt vaak niet helder denken.
 • Moeite met slapen en ontspannen: Je kunt enorm piekeren, maar komt er niet uit. Of je hebt last van heftige emoties, die je niet echt kunt verklaren. Je voelt je vaak niet op je gemak.
 • Gevoel van zinloosheid: Je kunt nergens echt blij om zijn en voelt je daar weer schuldig over. Het is je misschien al meerdere malen verweten; waarom ben je zo ‘zwaar’ of doe je zo moeilijk. Maar het is moeilijk, alleen begrijp je niet wat er aan de hand is.
 • Terughouden van informatie naar anderen: Je voelt dat er iets niet in de haak is, maar onbewust probeer je anderen te misleiden; nee hoor, het gaat wel. Bezorgde vragen van anderen lijken alleen maar irritant, want je moet het zien vol te houden. Of je hunkert juist naar de vraag hoe het met jou gaat, maar kunt er alleen geen antwoord op geven.
 • Je herken jezelf niet meer terug: Je voelt wel dat je ooit een heel ander persoon was. Iemand met meer zelfvertrouwen, die kon genieten. Je bent een schim van jezelf geworden, en verwijt dat jezelf. Alles ligt immers aan jou, is je steeds verteld. Je bent het gaan geloven.

[collapse]

Onze trainingen

Hoewel je waarschijnlijk het gevoel hebt dat je vastzit en misschien zelfs al hebt geaccepteerd ‘dat dit het is’, is er veel dat je kunt doen om jezelf te bevrijden. Wij helpen je daarbij!

Sinds 9 jaar faciliteren we het herstel van volwassen slachtoffers van psychisch geweld, met veel succes. Inmiddels hebben we ook twee trainingen ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassenen van 15 tot 23 jaar. Een compacte online training en een uitgebreide live training met veel interactie. Het zijn twee opzichzelfstaande trainingen, elk met haar eigen toegevoegde waarde.

ONLINE TRAINING

Je volgt deze training via Zoom (na vaststelling van de datum ontvang je direct een deelnamelink). Deze training geeft je in korte tijd veel informatie en tools. Tijdens deze training leer je:

 • Wat psychisch geweld precies is, zodat je je bewust wordt van wat jou wordt of is aangedaan
 • Tips en tools om de regie terug te pakken. De twee trainsters leren je hoe je op een simpele maar doeltreffende manier stap voor stap weer de baas wordt over je eigen leven en je, als je weer in je kracht staat, los kunt weken van de ongezonde relatie.

De online training vindt plaats op basis van open inschrijving . Via het contactformulier kun je aangeven dat je interesse hebt in deelname (je ontvangt hier een bevestiging van). Bij voldoende gegadigden wordt de training op korte termijn ingepland en word je hier uitgebreid over geïnformeerd.
Kosten online training: € 35,00 (gereduceerd tarief. Om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven deel te nemen hebben we ons speciale fonds voor minima aangeboord)

LIVE TRAINING

Twee ervaren trainsters, die precies begrijpen wat jij meemaakt en zorgen voor een warme en veilige sfeer, je mee de diepte in. In deze training gaat het om:

 • Echt begrijpen wat jou wordt of is aangedaan. Je leert zien hoe subtiel deze vorm van mishandeling is, zodat je de signalen in het vervolg herkent. De herkenning en bewustwording is de eerste belangrijke stap richting je herstel.
 • Je eigen kracht terugvinden. Door te snappen dat het niet aan jou ligt, dat je niet gek bent en vooral dat je niet alleen bent kom je langzaam maar zeker terug in je kracht te staan. Die kracht gaat je helpen om te groeien tot je op enig moment klaar bent om je los te maken uit de destructieve relatie.
 • Je persoonlijke situatie toetsen. Tijdens de training is genoeg ruimte voor vragen. Twijfel je over dingen of wil je graag een specifiek voorbeeld toetsen, dat kan. Juist door het verdiepende aspect zul je aan de het eind van de dag met genoeg ‘tools’ voor jouw specifieke situatie naar huis gaan.
 • Contact met lotgenoten. Door mensen te ontmoeten die hetzelfde doormaken als jij, merk je dat je niet alleen bent. Door ervaringen van anderen kom je erachter dat iedereen slachtoffer kan worden van psychisch geweld en dat er niets is om je voor te schamen. Je put kracht uit verhalen van lotgenoten en deze inspireren jou om het heft in eigen hand te nemen.

De live training vindt plaats op basis van open inschrijving . Via het contactformulier kun je aangeven dat je interesse hebt in deelname (je ontvangt hier een bevestiging van). Bij voldoende gegadigden wordt de training op korte termijn ingepland en word je hier uitgebreid over geïnformeerd.

Kosten live training: 96,00 euro (gereduceerd tarief. Om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven deel te nemen hebben we ons speciale fonds voor minima aangeboord)

[collapse]

Trainers

De online training wordt gegeven Sonja Lucardie en Sonja van Stuijvenberg. De live training wordt gegeven door Jeanette en Steffie. Alle trainers hebben meegemaakt wat jij nu meemaakt, ze zijn ervaringsdeskundingen.

Daarom begrijpen ze je en zullen ze ervoor zorgen dat je je veilig voelt tijdens de bijeenkomst. Hun ervaringen hebben hen gevoed in hun drive om anderen te helpen. Ze zijn opgeleid tot coach en therapeut binnen dit vakgebied. Dat maakt dat ze slachtoffers niet alleen vanuit hun eigen praktijkervaring kunnen begeleiden maar juist ook vanuit professionele expertise.

[collapse]

Sonja Lucardie “Ik begrijp wat je meemaakt en hoe ‘gevangen’ je je waarschijnlijk voelt. De kans is groot dat je denkt dat je situatie uitzichtloos is, maar ik beloof je dat dat niet zo is. Laat ons je helpen weer de baas over je eigen leven te worden door jezelf weer terug te vinden en in je kracht te gaan staan

Welke training past bij mij?

Beide trainingen zijn behulpzaam bij het herkennen van psychisch geweld en beiden geven je tips en tools om hier mee om te gaan en de regie over je leven terug te nemen. De online training is een goede optie als je het fijn vindt om vanuit huis, iets meer anoniem meer te weten te komen over wat je wordt aangedaan en hoe je ervoor kunt zorgen dat je uit de destructieve situatie komt. De live training gaat meer de diepte in en is interessant als je meer achtergrondinformatie wilt, je persoonlijke situatie wilt toetsen en het fijn vindt om lotgenoten te ontmoeten waarmee je tijdens de training en misschien ook erna je ervaringen kunt delen. Je kunt ervoor kiezen om je alleen voor de live training in te schrijven, maar het is ook mogelijk om aan de live training deel te nemen omdat je na het volgen van de online training behoefte hebt aan verdieping en contact met anderen. In dit geval is de live training een mooie vervolgstap.

[collapse]

HELP MIJ!

Stichting het Verdwenen Zelf faciliteert al ruim 9 jaar het herstel van slachtoffers van psychische mishandeling. We hebben in deze periode ruim 30.000 slachtoffers actief geholpen. Met onze websites en social media hebben we inmiddels honderdduizenden slachtoffers en ook professionals en relevante instanties bereikt. We kunnen ook jou helpen. Zet jezelf op de eerste plaats en gun het jezelf om weer de baas in je eigen leven te worden.

ONLINE TRAINING

Deze training vindt plaats op basis van open inschrijving . Via het contactformulier kun je aangeven dat je interesse hebt in deelname (je ontvangt hier een bevestiging van). Bij voldoende gegadigden wordt de training op korte termijn ingepland en word je hier uitgebreid over geïnformeerd.
Via: Zoom (na inschrijving ontvang je een link)
Kosten: 35,00 euro (gereduceerd tarief. Om zoveel mogelijk jongeren en jong-volwassenen de kans te geven om deel te nemen hebben we ons  fonds voor minima aangeboord)

LIVE TRAINING

Deze training vindt plaats op basis van open inschrijving . Via het contactformulier kun je aangeven dat je interesse hebt in deelname (je ontvangt hier een bevestiging van). Bij voldoende gegadigden wordt de training op korte termijn ingepland en word je hier uitgebreid over geïnformeerd.
Kosten: 96,00 euro (gereduceerd tarief. Om zoveel mogelijk jongeren en jong-volwassenen de kans te geven om deel te nemen hebben we ons  fonds voor minima aangeboord)