Narcisme in het nieuws

Dit is een gastcolumn van Barbara. Ook zij zal regelmatig te vinden zijn op mijn blog!

Opvallend. Natuurlijk ben ik (beroepsmatig) een nieuwsjunk en dan ook nog ‘s één die extra ontvankelijk is voor alles wat met NPS te maken heeft, maar afgelopen donderdag was het wel een ‘topdag’ over dit onderwerp. Het begon met een uitzending van ons aller Dr. Phil. Tot een jaar geleden had ik nog nooit een aflevering van de beste man bekeken; in mijn depressieve thuisperiode werd hij een vast zap-moment in mijn dag. Afijn, Dr. Phil praat tegenwoordig graag over zijn nieuwste boek: Life Code, A new Playbook for Life. Nou heb ik het niet bijzonder op dergelijke literatuur, maar poeh, de dokter zegt wel een paar hele rake dingen. Donderdag: We were raised to give people the benefit of the doubt. That attitude is outdated. Instead of that: keep an open mind, gather information, stay in investigative mode and deal with the truth. Mijn vrije vertaling: wees alert, vertrouw op je intuïtie, onderzoek en toets zaken die je ‘raar’ vindt en wees bereid om de waarheid onder ogen te zien.

Herkennen jullie dit ook? Voordeel van de twijfel? Uitgaan van jouw eigen morele kader? Ik wel. Veel slachtoffers van narcistisch misbruik zeggen “Mijn intuïtie vertelde mij dat er is mis was, maar ik kon er mijn vinger niet op leggen”. Ik heb acht (!) jaar zo gedacht, mijn ex acht jaar lang de ‘benefit of the doubt’ gegeven. Huge mistake!

‘Grooming’ is een term die de afgelopen weken veel in het nieuws is. Een deskundige in Nieuwsuur gaf uitleg in het kader van de internet zedenzaak: “Grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen door een pedofiel met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van seksueel contact door de seksuele drempels en remmingen van het kind te verlagen.” Afschuwelijk.

De term ‘grooming’ ben ik ook regelmatig tegengekomen in (wetenschappelijk) onderzoek naar NPS: Grooming is the predatory act of maneuvering another individual into a position that makes them more isolated, dependent, likely to trust, and more vulnerable to abusive behavior. Grooming is a predatory tactic, utilized by abusers. Grooming is practiced by narcissists, antisocial predators, con-artists and sexual aggressors, who target and manipulate vulnerable people for exploitation *. Juist ja.

Ook de Zembla uitzending over (V)echtscheidingen leverde een ‘momentje’ op. Ik vond het een prachtige documentaire en gelukkig heb ik dit zelf niet hoeven meemaken (want geen kinderen met deze ex), één specifieke opmerking van een mevrouw van het Lorenzhuis in Haarlem, internationaal befaamd om haar aanpak en resultaten bij vechtscheidingen, deden mijn nekharen toch enigszins overeind springen. Mevrouw zegt in de documentaire: “De man vindt dat zijn vrouw borderline heeft, de vrouw vindt haar man een narcist. U weet niet hoe vaak ik dat tegenwoordig van cliënten te horen krijg.”

Uh, ja? En? Is dit probleem hiermee gereduceerd tot de ‘kift’ tussen twee vechtende partijen? Kent u wérkelijk de valse dynamiek die er speelt in het brein van een rasechte NPS-er? Natuurlijk, de term narcisme wordt soms te pas en te onpas gebruikt. Natuurlijk, ik weet dat er geknipt en geplakt wordt in interviews en dat dit soms de nuance van de boodschap niet ten goede komt. Maar deze kort-door-de-bocht opmerking vond ik best pijnlijk.

Rode draad in dit enigszins chaotische overzicht van afgelopen donderdag: in 24 uur mediaconsumptie komt je echt het één en ander tegen dat raakt aan narcisme, aan emotioneel en psychisch misbruik. Maar de échte nuances en de werkelijke impact van een relatie (ouder-kind, partner) met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, die blijft toch vaak onderbelicht. Het ís ook ingewikkeld, vertel ons wat!

Barbara

* Vertaling en samenvatting door Iris:

Grooming is roofzuchtig gedrag om een ander persoon in een bepaalde positie te manoeuvreren, waardoor die persoon meer geïsoleerd raakt, afhankelijker en makkelijker van vertrouwen wordt, en dus kwetsbaarder om mishandeld te worden. Grooming is een roofzuchtige manipulatietechniek, die wordt ingezet door narcisten, anti-sociale gestoorden, oplichters en verkrachters. Zij misbruiken en exploiteren zo kwetsbare mensen.

7 reacties op “Narcisme in het nieuws

 1. Mijn vader hamerde er bij ons in: “Als iemand je iets vertelt: draai het maar om, dan zit je het dichtst bij de waarheid.” Als kind heb ik dit continu ingegeven gekregen, zo leerde ik de wereld te wantrouwen, zo leerde ik dat er maar één was die de waarheid sprak: mijn vader. Alleen HEM kon (en mocht!) ik vertrouwen. Aan het ontwikkelen van een gezonde dosis intuitie kwam ik niet eens toe. Dat kwam pas veel en veel later.

  1. Annabel, ik kan mij niet voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om hier als kind al mee te maken te hebben! Ik was al volledig van mijn sokken na een ‘volwassen’ relatie van acht jaar. Mooi dat je er zo goed over kunt schrijven.

 2. Ik denk dat ik narcist ben. De voveelste baan verloren, angstaanvallen bij het idee dat ik geen werk vind omdat werk waarschijnlijk hetgeen is wat me op de been houdt. Ik wil mijn gekwetste zelf leren kennen maar weet niet hoe en weet niet of dat vinden misschien tot mijn ineenstorting gaat leiden. In mijn dromen zie ik soms een zwart gat voor me (het gekwetste kind in mij) en schrik dan hevig emotioneel wakker.

 3. Hoi Harry,
  Waarom denk je dat je narcist bent? Hetgeen je hier beschrijft; afhankelijkheid van werk voor je gevoel van eigenwaarde, angst voor je gevoelens…dit hoeft niet direct te betekenen dat je narcistisch bent. Het is heel mooi dat je je gekwetste zelf wilt leren kennen, en ik denk dat je hier al mee bezig bent, door je eigen drijfveren en gevoelens te onderzoeken.
  Sterkte,
  Iris

 4. Toevallig zag ik gisteren de bewuste uitzending van Dr. Phil. Ik heb het echt niet hoog op met al die dr Ozzen en Phillen, maar er zat toch een vonkje waarheid in. De wereld, ttz, de mentaliteit van de mensen, is inderdaad veranderd. Brutaler, ongegeneerder, schaamtelozer..
  Hij had een man in zijn programma die er prat op ging dat hij al zowat 2000 vrouwen in zijn bed had gelokt, en er hoorde een video bij hoe de kerel zich klaarmaakt om naar zijn jachtterrein te trekken, en hoe hij vrouwen over de schreef trekt. Mijn eerste gedacht was, vrouwen aub!!! Trutten! Zijn jullie echt zo stom?? Zien jullie niet van bij de eerste seconden dat dit een vulgaire opgeblazen haan is? Ik vond hem nog bijzonder on-aantrekkelijk ook. Maar dit terzijde.
  Ik vrees dat die Grooming veel voorkomt. De vraag hierbij is alweer: Wààrom laten vrouwen zich toch zo inpakken, zo bedonderen, zo overheersen, zo kleineren?? Hoe brutaal de wereld ook is geworden, wat dit betreft zijn veel vrouwen dus wél op hun mondje gevallen, de vraag blijft me bezighouden: waarom ???

  1. Hoi Chris,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb de bewuste uitzending niet gezien (razend druk en moet prioriteiten stellen), en de opschepperige narcist die jij beschrijft ook niet gezien. Maar ik kan me het type helemaal voorstellen natuurlijk.
   In antwoord op je vraag; waarom. Waarom vallen vrouwen voor dit type man? Omdat deze narcisten in de verleidingsfase Prince charming spelen. Hij doet of hij zijn hele leven op de vrouw in kwestie heeft zitten wachten. Het is griezelig hoezeer deze mannen (en vrouwen) hun slachtoffer in hun web krijgen. Als “het vrouwtje” eenmaal binnen is, begint het afbreken. Dan gaat deze narcist zich met haar vervelen, want de buit is binnen, en er moeten nieuwe veroveringen worden gemaakt.
   Ook al droop het walgelijke er bij deze narcist van af, doorgaans weten ze het heel goed te doseren en laten ze pas in een later stadium hun aard zien. En dan is er van de vrouw in kwestie niet veel meer over.
   Ik geef je dit uitgebreide antwoord, omdat er in deze samenleving nog zoveel onwetendheid bestaat over het werkelijke gedrag van narcisten. Mensen die het niet kennen, roepen direct dat zij Nooit in de armen van zo’n griezel zullen vallen. En dan nog iets. De narcist gaf, zoals jij zegt, een walgelijke beschrijving van hoe hij vrouwen over de schreef trekt. Dat heeft hij waarschijnlijk dik aangezet, waardoor elke kijker denkt “die vrouwen zijn gek”. En dat is precies zijn bedoeling geweest. Het is afschuwelijk hoezeer het narcisten en psychopaten lukt om het zoeklicht naar het slachtoffer te verplaatsen. Ik kan je garanderen dat deze opschepperige blaaskaak zich tijdens de verovering zelf heel anders gedraagt. Hij schept er echter genoegen in om de kijker op het verkeerde spoor te zetten. Ook dit is belangrijk om te weten.
   Iris

 5. ik heb er ook zo ene gekend, eigenlijk zijn het maar zielige wezens want diep van binnen zijn zo onzeker als wat, hoewel ze misschien veel vrouwen kunnen krijgen, maar niet houden, zijn ze eenzamer dan wie dan ook!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.