Workshop: de focus op herstel


Afgelopen zaterdag vond in Gouda de tweede workshop plaats. Het was een bijzondere en intensieve dag. Ik heb Anastasia – de andere trainer- gevraagd om over haar bevindingen te schrijven. Ze geeft een mooi verslag van de workshop!

Nog geen twee maanden geleden zat ik als deelnemer bij de eerste workshop van Iris; “herstellen van narcistische mishandeling”. In de dagen na de workshop hadden Iris en ik weer contact, waarbij we een afspraak maakten om de volgende workshop samen neer te gaan zetten.

Ik ben zelf al een ervaren trainer en een ervaringsdeskundige, maar het mogen trainen van lotgenoten was helemaal spannend een nieuw voor mij. Ook voelde ik me vereerd en dankbaar om met Iris, die zoveel kennis en ervaring heeft, te mogen werken.

In de weken na die eerste workshop hadden Iris en ik veel overleg. Onze gezamenlijke visie was en is een sterke focus op het bevorderen van herstel. Daarvoor gingen we hard aan het werk om de juiste uitleg, oefeningen en discussies tijdens de workshop te bevorderen.

Afgelopen zaterdag was het zover. Alle deelnemers hadden het boek van Iris gelezen, dus er was al een behoorlijke gezamenlijk draagvlak en bewustzijn. Daarnaast hadden alle deelnemers een aantal concrete vragen beantwoord oven hun huidige situatie en doelen. Op basis hiervan konden we van te voren een aantal thema’s op het programma zetten waarvoor een gezamenlijke interesse bestond.

De workshop is en blijft dus maatwerk op basis van de groep: we werken tenslotte met slachtoffers die ieder hun eigen achtergrond en ervaringen hebben. Juist omdat door dit type mishandeling je eigen beleving altijd als “ongeldig” werd gezien, vinden Iris en ik het heel belangrijk dat ieder zich gezien en gedragen voelt.

Het was een mooie dag! Vanaf het begin voelde ik een veiligheid in het samen zijn en openlijk ervaringen delen, en praten over de weg naar herstel. Ook voor mij was het heel bijzonder: niemand zal mijn pijnlijke ervaringen op het gebied van narcistische relaties zo grondig kunnen begrijpen en accepteren zoals andere lotgenoten.

We begonnen met een voorstelrondje en hierin vond al veel herkenning plaats. Na een uitleg over fases in het herstelproces (door mij) en praktische strategieën voor omgaan met narcisten (door Iris), was er ruimte voor vragen over situaties vanuit de praktijk. Het uitwisselen van ervaringen en begrip werkte helend en bekrachtigend, en werd erg gewaardeerd door alle deelnemers.

De middagsessie had een duidelijke focus op het versterken van eigen waarneming en beleving, omdat dit de basis vormt van weer in je eigen kracht staan. We begonnen met een actieve en vervolgens rustige geleide meditatie om te kunnen gronden en tot jezelf te komen. Hierna splitsten we in twee groepjes, om verder door te gaan met actieve oefeningen: soms speels en soms indringend, maar steeds met herstel als rode draad. Er was veel ruimte voor persoonlijke aandacht, het uitwisselen van ervaringen, dan weer met tranen of juist met een zonnige glimlach van (h)erkenning en inzichten.

De workshop werd afgesloten met een laatste rondje waarbij iedereen zijn belangrijkste inzichten van die dag kon delen. Het was voor mij een groot moment van ontroering en dankbaarheid. Ik voel me bevoorrecht om zulke mooie mensen te kunnen helpen, mijn ervaring en advies te kunnen delen, en aan de praktische visie van Iris te mogen bijdragen.

Ik kijk nu al uit naar de volgende workshop in Eindhoven!

Anastasia

8 gedachten aan “Workshop: de focus op herstel”

 1. Ik was als hulpverlener aanwezig bij deze workshop, ook ik heb deze dag als heel zinvol en bijzonder ervaren. Het was goed om te zien hoe veel iedereen had aan de verhalen en ervaringen van anderen.
  De begeleiding van deze dag, door Iris en Anastasia was zeer warm en professioneel. Een ieder is naar huis gegaan met zijn of haar eigen tips en vervolgstappen.
  Voor mezelf heeft dit meer kennis opgeleverd over hoe het is om slachtoffer te zijn, wat dit betekent voor het hele verdere leven, en hoe ik mij als hulpverlener het best kan opstellen.
  Ik kan nu nog meer begrip tonen en een betere hulpverlener zijn.
  Iedereen bedankt voor deze bijzondere dag.

  1. Wat goed dat jij er als hulpverlener ook bij was Jolanda. Ik hoop dat de olievlek zich ook binnen de hulpverlening verder mag verspreiden. Want¨met betrekking tot deze specifieke materie valt er nog een lange weg te gaan is mijn ervaring.

 2. Ook ik was bij de workshop aanwezig, al heb ik normaal gesproken helemaal niks met dingen als ‘lotgenotencontact’ e.d.
  Ik vond het een hele fijne dag, heel bijzonder en zeer waardevol.
  Wat is het ontzettend fijn om door iedereen begrepen te worden, je niet te hoeven schamen, je niet te hoeven verdedigen en niets te hoeven uitleggen!
  Ik heb héél veel respect voor Iris en Anastasia, dat ze de kracht hebben gevonden om dit te doen voor anderen; en ook voor iedereen die er zaterdag als deelnemer bij was, we hebben toch maar mooi de moed gevonden (in de depressieve/labiele toestand waarin de meesten toch wel op een bepaalde hoogte verkeren) om naar de workshop te gaan…voor onszelf!!
  Mocht je zelf ook slachtoffer zijn, en dit lezen, en je twijfelt om een keer een workshop bij te wonen; doe het gewoon, het is écht de moeite waard!
  Ook ik vond het super dat Jolanda er als hulpverlener bij was, ik hoop dat er meerdere zullen volgen zodat die olievlek zich inderdaad verder kan verspreiden.

 3. Ik heb de workshop in Gouda ook gevolgd en heb er heel veel van geleerd. Langzaam aan komt de informatie van de dag naar boven, doordat er veel is verteld en veel onder elkaar is gedeeld heeft het voor mij tijd nodig om het te laten bezinken. De werkbladen die wij hebben mee gekregen nog eens nalezen en oefenen, voor mij is het stukje eruit en erin zitten een leerzame oefening geweest om die met regelmaat te herhalen. Het wordt me steeds duidelijker hoe ik getriggerd kan worden door een reactie van iemand anders; mijn minderwaardigheid, angsten, etc. Symptomen waar ik last van kan krijgen .Door de oefening die wij gedaan hebben kan ik nu leren hoe ik eruit kan komen. Ik heb het een leerzame dag gevonden en een fijne groep vrouwen, man, eerlijk en oprecht naar elkaar. Ik heb de tijd voorbij zien vliegen vond het jammer dat het afgelopen was, maar als het goed is willen jullie nog een terugkom dag gaan inplannen , Fijn!
  Jolanda is mijn hulpverleenster ik ben blij dat ze erbij was zodat ze mij thuis nog beter kan begrijpen en begeleiden ook voor mij en de omgang met mijn kinderen.
  Ik sprak er al veel met Jolanda over maar het echt begrijpen van mij was toch wel moeilijk maar deze workshop heeft Jolanda de helderheid gegeven die ik haar niet over kon brengen!
  Een pluim voor de dag Iris en Anastasia, die julie beiden op een positieve manier hebben neergezet! Ook ik raad de workshop aan voor een ieder die te maken heeft met narcisme.
  Liefs J.

 4. Het was een super mooie ervaring om deze dag mee te maken. Ondanks het verdriet wat bij iedereen en mezelf naar boven kwam, voelde ik mezelf sterk door de (h)erkenning die we elkaar gaven. Iris en Anastasia, jullie hebben het fantastisch gedaan! Het is geweldig dat er mensen als jullie zijn, om andere slachtoffers te helpen.
  Het was een dag om nooit meer te vergeten en voor een ieder die nog twijfelt om naar deze workshop te gaan…. Niet twijfelen, maar gewoon gaan!!

 5. Ik ben blij dat ik de workshop in Gouda heb gevolgd. Van Iris ging een intense rustige kracht uit die vanaf het begin van de dag een soort geborgenheid gaf.
  Schaamte, angst, tranen: alles mocht, niets moest.
  Er was geen sensatie, dat was ook niet nodig, een ieders werkelijkheid was al erg genoeg.
  Ieder van ons met z’n pijn, verdriet en eenzaamheid, maar vooral ook de kracht van ‘wij allen samen’, de erkenning en de herkenning met weinig of geen woorden.
  Tot tranen toe geroerd maar ook gesterkt, zo voelde ik me bij thuiskomst.
  Iris en Anastasia, bedankt en hopelijk tot ziens op een vervolgbijeenkomst.
  Liefs, Pam

 6. Bijzonder al deze reacties.. Ik wil ook wel eens naar een workshop maar het is allemaal te ver weg.
  Ik woon in het Gooi, en hoop dan ook dat er zoiets in de buurt plaatsvindt.
  Door deze site te openen, ben ik eigenlijk geschokt. Het was allemaal zo herkenbaar.. ik wist wel dat er iets niet klopte met het gedrag van mijn partner en dat het een ziek gedrag was, maar stond er niet bij stil dat ikzelf slachtoffer ben van zulk gedrag.
  Vriendelijke groet,
  Marie

  1. Hoi Marie,
   Binnenkort volgt de planning voor dit najaar. In april vond een workshop in Gouda plaats en dit najaar plan ik daar ook een workshop. De workshop in Gouda van het zomer is voor mensen die al aan een workshop hebben deelgenomen, of die gecoacht worden. Alle workshops zijn gebaseerd op mijn boek, dat kun je vast bestellen als je wil.
   Ik ben blij dat je al duidelijkheid vind in de website, sterkte met alles!
   Iris

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.