Uitbreiding netwerk en team Het Verdwenen Zelf

Vijf jaar geleden was ik deze website aan het ontwikkelen, die in augustus 2013 de lucht in ging. En wat is er veel gebeurd de afgelopen vijf jaar! Mijn twee boeken zijn verschenen, de organisatie wordt groter, ons aanbod breidt zich uit en ik ben ongelooflijk trots op wat we met elkaar bereikt hebben en bereiken.

In het afgelopen half jaar ben ik o.a. bezig geweest met de uitbreiding van het netwerk, en wie nu de informatie aanvraagt krijgt een document met voorin een kaart van Nederland. Zo heb je direct overzicht waar de 25 behandelaars zich bevinden. Al deze therapeuten, psychologen, coaches (en een psychiater) zetten zich met hart en ziel in om mensen te helpen de impact van narcistische mishandeling lichter en dragelijker te maken. In het document presenteert elke behandelaar zich via een overzichtelijk A4, met een link naar de website. De meesten worden door de aanvullende verzekering vergoed en een deel wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De impact van narcistische mishandeling wordt in de hulpverlening steeds bekender. Toch is er nog een behoorlijk tekort aan gespecialiseerde therapeuten. Dit betekent dat verschillende mensen in ons netwerk (helaas) een wachttijd hebben. Gelukkig hebben we wel een behoorlijke landelijke dekking, dus is er de mogelijkheid om naar iemand anders te gaan als je zou willen. Ook kiezen veel mensen naast een face to face sessie voor ondersteuning via mail, telefoon en skype.

Naast de uitbreiding van het netwerk komt er ook iemand ons team versterken voor enkele uren per week en daar zijn we heel erg blij mee! Tako Engelfriet stelt zich hieronder voor:

Zelf ben ik geen direct slachtoffer in de zin dat ik geen partner of ouders heb die narcistisch zijn. Maar ik heb het veel in mijn nabijheid gehad en had, net als iedereen, geen flauw idee wat narcisme was. Via mijn vriendin kwam ik in 2015 in contact met het Verdwenen Zelf. Mijn vriendin en ik herkenden beiden zoveel in de website en de boeken van Iris, dat we beide meteen gegrepen werden door het onderwerp. Direct ben ik ook alles wat los en vast zat over het onderwerp gaan lezen, vooral veel populairwetenschappelijke artikelen.

In 2017 kwam ik in gesprek met Iris en zijn we gaan kijken of ik (naast mijn baan) iets kon betekenen voor het Verdwenen Zelf. Misschien heb je al eens een blog van me gelezen op de site onder het pseudoniem ‘Dirk’. Naast erover schrijven (nu onder mijn eigen naam) blijf ik er ook over lezen, op blogs en in internationale tijdschriften en/of wetenschappelijke bladen. Kennis over narcisme is en blijft nodig om het tijdig te herkennen en de effecten ervan te bestrijden.

Ik heb een achtergrond als adviseur, projectleider, beleidsmedewerker en manager in het sociaal domein. Vooral in het jeugd- en zorgbeleid ben ik bekend en heb me ook gericht op overlast en veiligheid. In mijn werk kom ik dan ook vaker elementen van narcisme tegen bij plegers of betrokkenen in zaken die voorbij komen.

Voor het Verdwenen Zelf ben ik met diverse projecten bezig, zoals het contact met mensen die iets willen betekenen voor het Verdwenen Zelf, het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, contacten met de media en het coördineren van vertalingen van Iris’ boeken in de toekomst.

Ik doe dit werk met veel plezier, omdat ik het heel belangrijk vind dat de impact van narcistische mishandeling bekender wordt. Het Verdwenen zelf zet zich hier al jaren op een professionele manier voor in en ik draag hier graag mijn steentje aan bij.

4 reacties op “Uitbreiding netwerk en team Het Verdwenen Zelf

 1. Wat vliegt de tijd. Alweer vijf jaar bestaat “Het Verdwenen Zelf”. Toen ik ging scheiden, in januari 2013 was er erg weinig beschikbaar over NPS. Vooral niet in het Nederlands. Ik bleef tobben over de dingen die me waren overkomen. Uiteindelijk vond ik HVZ via een zoekmachine op internet. Wat is het fijn dat er tegenwoordig goede boeken over zijn en wat is het nodig dat dat er is. Voor de slachtoffers om uit het doolhof te klauteren en zich…zoals ik het zelf wel graag uitdruk…op te richten in autonomie. Iris, Van Harte Gefeliciteerd met deze mijlpaal, dat er nog velen mogen volgen. Lieve groeten Eliza.

 2. Van harte feliciteer ik het team van Het Verdwenen Zelf en met name Iris als oprichter met dit jubileum. Dat ik al zoekend naar wat mij overkomen was op de website van HVZ terechtkwam en vervolgens in aanraking met Iris’ boeken, is een van de beste dingen die mij de afgelopen paar jaar is overkomen. Mijn mist is inmiddels aardig opgetrokken, en dat wens je iedereen toe die kampt met de gevolgen van NPS. Dan zit je goed bij HVZ, en het is heel goed nieuws dat team en netwerk verder worden uitgebreid. Het nut en de noodzaak van jullie werk bewijst zich nog elke dag, dus op naar de volgende 5 jaar!

 3. Van harte welkom Tako !
  Heel waardevol dat je het Verdwenen Zelf komt versterken.
  Je neemt belangrijke ervaring mee uit je werkveld [jeugd- en zorgbeleid] én vanuit je hart voor de ‘zaak’.
  Goed te lezen dat je nieuwe initiatieven gaat oppakken en contacten met de media gaat aanboren!
  En dat vanuit je gedrevenheid om de impact van narcistische mishandeling bekender te maken.
  Verdwenen Zelf en de boeken van Iris zijn voor mij de enige ware / betrouwbare bronnen met de juiste verdieping en achtergrond over narcisme en psychopathie. De combinatie van ervaringsdeskundigheid, een rijkdom aan [wetenschappelijke] literatuur en een gedegen netwerk mét aangesloten professionals.
  Heel veel succes Tako,
  Groetjes,
  Isabo

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.