Israël van Dorsten lanceert filmpje om psychisch geweld te leren herkennen

 

Vandaag lanceert Israël van Dorsten samen met zijn collega’s uit het project Stille Schade een filmpje om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van psychische mishandeling. Deze video is de eerste in een reeks van drie. Iris Koops, grondlegger van het stichting Het Verdwenen Zelf, schreef het script van de dialoog in dit filmpje.

Iris: ‘het was de uitdaging om binnen een minuut te laten zien hoe een pleger te werk gaat en hoe het slachtoffer hierdoor in verwarring en onzekerheid terecht komt. Daarbij vond ik het belangrijk de subtiliteit van deze vorm van mishandeling duidelijk. Met de achtergrondeffecten die het projectteam toevoegde wordt ook de impact op het slachtoffer duidelijk. Via de video vragen Israel en collega’s aandacht voor deze vorm van mishandeling die op het eerste oog vaak niet als mishandeling wordt herkend. Zowel niet door slachtoffers als door hulpverleners.

Wij feliciteren Israël met dit mooie resultaat en juichen het toe dat hij als ervaringsdeskundige bij uitstek zijn kennis via deze video’s wil delen om anderen te helpen. Het filmpje helpt om bewustwording te creëren over psychisch geweld. En dat is goed en hard nodig. Vooral jongeren lopen het risico om in een destructieve relatie getrokken te worden. Bekijk de video hieronder.

Sinds hun ontsnapping uit de boerderij in Ruinerwold heeft Israël bekendheid vergaard door zijn moed en doorzettingsvermogen en dat heeft hem een grote schare volgers op social media opgeleverd. Door onze krachten te bundelen bereiken we een nog grotere groep mensen, waaronder jongeren. Dat is belangrijk want er is nog een flinke slag te slaan in de bekendheid, preventie en behandeling van de gevolgen van psychische mishandeling.

Herken jij je in het filmpje? Of heb je een andere situatie meegemaakt waarin je je onveilig voelt en waar je het idee hebt dat je eigen identiteit langzaam maar zeker van je wordt afgenomen? Denk bijvoorbeeld aan een gezinsdynamiek waarin je je ongelukkig hebt gevoeld. Dan helpen we je graag verder. We hebben verschillende opties:

 • Het werkboek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ van Iris Koops. Dit boek gaat vooral in op de bewustwording van wat narcistische mishandeling precies inhoudt. Het woord narcisme wordt te pas en te onpas gebruikt, maar wat is narcistische mishandeling precies en vooral, hoe kun je herkennen of je hier zelf slachtoffer van geworden bent? Hoe gaat een pleger te werk en hoe kun je loskomen uit een destructief systeem? En welke eerste stappen om te herstellen kun je zetten? Dit boek kun je hier bestellen: Bestelformulier • Het Verdwenen Zelf
 • Het boek ‘Je leven in eigen hand, verder na narcistische mishandeling’ van Iris Koops is een vervolg op het werkboek en gaat vooral in op de fase na bewustwording. Dit boek gaat dieper in op wat belangrijker is in het herstel. Wat kun je allemaal doen om jezelf weer terug te vinden? Die vraag wordt o.a. beantwoord in dit boek. Deze kun je hier bestellen: Bestelformulier • Het Verdwenen Zelf
 • Workshops: wij bieden geregeld (online) workshops aan waarin steeds een aantal van onze 30 ervaren psychologen, therapeuten en coaches deelnemers aan de hand nemen in het proces van bewustwording en ze bovendien praktische handvatten bieden die deelnemers direct kunnen toepassen in de praktijk. Een overzicht van de workshops vind je hier: Workshops • Het Verdwenen Zelf
 • Workshop voor jongeren: In oktober en november lanceren wij zowel een online training als een live workshop die specifiek bedoeld is voor jongeren. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail aan secretariaat@verdwenenzelf.org en dan houden we je op de hoogte.

14 gedachten aan “Israël van Dorsten lanceert filmpje om psychisch geweld te leren herkennen”

 1. Hoe herkenbaar is het omdraaien van de feiten in dit filmpje. Beschuldiging waar aanmoediging op zijn plaats zou zijn.
  En het wordt allemaal heel duidelijk neergezet in dit korte filmpje. Dank voor jullie inzet.

 2. Ja en zo gaat het.
  Je geeft toe, je geeft toe, je geeft toe, want anders is er veel ruzie en daar pas je voor. Zo wordt je ondermijnd en krijgt de narcist steeds meer macht over je. Toch weet en voel je dat het niet klopt.

  Fijn dat ik deze artikelen weer kan/ mag ontvangen, dank hiervoor.
  Groet!
  Merel (72)

 3. Sterk filmpje, de rillingen lopen over m’n rug.
  Doet me nu denken aan een GGZ hulpverleenster, zij zei psychotherapeut te zijn. Maar, zo bleek later, met het behalen van een of ander diploma bezig te zijn zo bleek bij haar laatste brief aan m’n huisarts. Uren maken! Dit bij vrouwenhulpverlening. Toen ik haar vertelde over het wangedrag van die biologische vader, vroeger en nog altijd, zei zij, “Dat valt toch wel mee!” Zo’n ontkenning zonder door te vragen komt nooit meer goed. Gevolg was wel dat ik nog meer aan mijzelf ging twijfelen. En dat twijfelen aan mezelf was al groot. Het leverde mij op mijn CV van GGZ hulpverlening een +7 jaar hulp op. Weer een ander onzinnige diagnose en heel veel meer onzin!! Hier, door die GGZ, zou eens flink de bezem doorgehaald moeten worden. Dit is, wat mij betreft, ook allemaal weggegooid belasting geld geweest.
  Deze twee filmpjes van jullie zouden ook goed gebruikt kunnen worden, om door de hulpvrager naar en aan de hulpverlener te tonen en te bespreken.
  Dank jullie wel hiervoor!!
  Met hartelijke groeten, Eveline.

  1. Jij zegt het Eveline!! Ik kwam gebroken binnen bij de GGZ en vroeg om hulp. Ik kreeg eerst een verkeerde diagnose ASS, toen hielden ze me aan het lijntje voor vier jaar. Ze willen alleen horen wat ze zelf uit het boekje hebben geleerd maar naar jou luisteren doen ze niet. Ik heb 6 jaar tijd verspild en toen de laatste zei “Nee, jij beschouwt jou jeugd als traumatisch”… toen brak ik totaal en was ik bijna van het dak gesprongen. Ook bij het NPI ben ik schandalig behandeld, al in de intake. Daar ben ik kwaad weggelopen. Ze hebben geen enkel inzicht in narcistisch misbruik en dat MOET echt veranderen. De DSM 5 is ook erg verouderd en die hanteren ze. Nederland loopt ver achter op andere landen. Helemaal mee eens, de bezem door die GGZ, die drijven je tot krankzinnigheid.

   1. Het zou denk ik best interessant zijn als onderzocht werd, hoeveel mensenlevens de GGZ jaarlijks kost. Want ik kan me voorstellen dat het zo werkt.

    Toen ik een doorverwijzing kreeg voor traumatherapie, was ik in eerste instantie opgelucht dat ik blijkbaar serieus genoeg een slachtoffer was van emotionele mishandeling. Iets waar ik aanvankelijk totaal geen idee van had toen ik naar een psycholoog ging omdat ik het allemaal niet meer wist.

    De intake was echt een ware hel. Korte reden om me af te wijzen: mijn hulpvraag was niet duidelijk genoeg! Really? Daar zijn de professionals van de GGD toch voor om te onderzoeken hoe of wat? Ik had zelf net een paar dagen eerder te horen gekregen dat ik PTSS had en naar een traumatherapeut moest. Dat op zich was al zo schokkend!

    Gelukkig las ik in de boeken van Iris dat zij ook een lange lijst van tegenvallende ervaringen had gehad omdat het fenomeen “verborgen narcisme” in de hulpverlening over het algemeen onbekend is en de signalen niet worden herkend. Dat was voor mij een goede waarschuwing en deed me besluiten om via het netwerk van Het Verdwenen Zelf een ervaren therapeute te vinden.

    Dát is gelukt en inmiddels ben ik een heleboel wijzer en geestelijk vele malen sterker. Ik durf nu zelf mijn weg te bewandelen en te vertrouwen op mijn eigen gevoel en mijn eigen keuzes te maken.

    En als ik dan nu weer terugdenk aan die schandalige behandeling tijdens de intake bij de GGD en het onbegrip van mijn behandelend psycholoog, die zei nu verder ook niks meer voor me te kunnen doen! Dan kan ik alsnog kwaad worden, dat “het systeem” mensen die aan de rand van de afgrond staan, gewoon laten zitten.

    Gelukkig kwam juist op dat moment Het Verdwenen Zelf op mijn pad. Dat is het begin van mijn herstel geweest omdat ik hier richting kreeg en (h)erkenning vond, die ik toen nergens anders kreeg.

    Dank jullie wel allemaal!

    1. Ik sluit mij aan: inderdaad de bezem door GGZ, overstappen narcistisch misbruik(verborgen) en emotioneel/psychische mishandeling. Maar herken ook wat in Summermoon, bij mij was ook aansluitend GGD het probleem. Daar was eenmaal mijn secundaire victimisatie van, vanuit die andere hulpverleenster met verborgen narcistische gedragingen en later meedeed.

 4. Goed. Dit heb ik precies bij mijn ex gehad, dan andersom. Zeggen dat hij juist wel naar vrienden mocht maar jij de behoefte hebt om even thuis te blijven wegens energie. Zei hij dat ik het hem niet gun en ‘wegkijkend onderdompeld in medelijden en zeggen dat hij dus alleen moet en later ‘ik ga dan wel niet’ de schuld creeeren, signaal integreren dat het vanuit jouw komt/projectie. Op een ‘slachtoffers toon’ gebeuren, zelfmedelijdend/wegkijkend. Tweede vind ik ook goed dat de kwetsbaarheid van slachtoffer in beeld word gebracht, al uitleggen alsof ze bevestiging moet vragen en andersom diegene gaat troosten door te zeggen ‘ik ben graag bij jou.

 5. Geweldig hoe de glazen in de kast op de achtergrond uit de kast vallen en op die manier aangeven hoe Je Zelf kapot gaat.

  En dit is precies wat er vaak dagelijks jarenlang gebeurd. Achter gesloten deuren. En wat mensen te zien krijgen is het tegenover gestelde. Dus als je eindelijk zover bent dat je iemand in vertrouwen neemt omdat je het niet meer volhoudt, stuit je op onbegrip en voel je je pas echt alleen.

  Complimenten hoe in deze blog een afbeelding en nu video is te zien. Dat maakt het allemaal nog krachtiger!

 6. Mij betreft: eens met Eveline en D, met de bezem door de GGZ.
  Ik heb zo’n moeder en noem het liever ‘psychisch munchausen by proxy’ en nog liever helemaal niets dan het verhaal dat achter MbP zit. MbP-moeders schijnen ook narcistisch te zijn heb ik gelezen. Hoe dan ook, ze zijn fout en worden uitgenodigd zichzelf te beteren. Toen ik via de huisarts een huispsycholoog kreeg wilde hij me met een angststoornis doorsturen, maar dan mocht ik niet over mijn moeder praten. Ik ben meteen kwaad weggelopen, maar was er wel heel erg kapot van. Roepen dat er maar één gestoord is en dat dit moeder is, helpt niets, maakt het juist erger. Eng vind ik dat. Zeker was ik bang, maar niet gestoord omdat ik HET VERHAAL kon vertellen. En dat wilde hij niet horen.

  Bij mijn weten heb ik nooit een narcistische man gehad en als ik dat filmpje op me laat inwerken ben ik degene die betreft relaties onbewust wilde dat de ander mij vertelde wat ik moest denken, voelen en willen. Als ik iets niet wilde, vroeg ik als het ware aan de ander om mij te overtuigen van zijn wil. Zo ben ik dat van jeugd af aan gewend. Geprogrammeerd als kind om niemand te zijn, en daarna open voor de indoctrinatie van relaties. Zo’n relatie hoeft geen narcist te zijn om hetzelfde effect te hebben. Ik bood onbewust mezelf aan.

  Mijn moeder heeft flink op mij ingewerkt door herhaaldelijk te zeggen: “Jij denkt verkeerd, jij voelt verkeerd, jij hebt niets te willen.”
  Ik was een kind! Ik heb vanaf mijn 17e volwassenen ontmoet die een grote positieve invloed op mij hebben gehad door onder andere te vinden dat ik tekentalent had. Door hen kwam ik op de kunstacademie. Moeder heeft ze weer uit mijn leven kunnen jagen, maar hun invloed is wel definitief geweest. Ik kreeg veel meer zelfvertrouwen en weerde me tegen moeder. En dan heb je levenslang ruzie…

  Voldoende zelfvertrouwen om me te ontwikkelen als kunstenaar, ontbrak. Doordat moeder mij naar een school stuurde die zij haatte [onder mijn niveau], kwam ik op de avondschool terecht en moest ik een uitkering aanvragen in een tijd dat dit nog hip was. Hoe diep ik toen al gemold was, zag niemand in die tijd al klaagde ik voortdurend over mijn moeder. Voor de familie werd ik weer een aanfluiting omdat ik me niet ontwikkelde door naar buiten te treden met mijn kunst: “Wij hebben geen kunstenaars in onze familie!”
  Ik durfde niet en raakte steeds verder verwijderd van de arbeidsmarkt! Werkelijk alles brak ze af. Ook mijn vader werd als vazal misbruikt. Dit psychische geweld brengt de samenleving financiële schade toe. Mijn gemeente had geen levenslange bijstand voor mij hoeven betalen… Ze hadden mij onder die ‘narcistische bezetting’ van moeder uit moeten halen. ‘Bezet’ door het denken van moeder: jij bent te klein, jij kunt dat niet…jij wilt alleen maar in het middelpunt staan…jij bent dominant…

  Ik ben de oudste in het gezin van herkomst. Zus en broers die niet naar een internaat hoefden en naar de school van hun keuze mochten, zijn op dezelfde manier geprogrammeerd als de man in dat filmpje, omdat ze herhaaldelijk hebben gehoord hoe blij moeder met mijn verwijdering is geweest. Zij waren nog [kleine] kinderen en zijn de verlengstukken van moeder gemaakt. Ze weten me handig op de kast te jagen, waarna de bevestiging komt dat ik gestoord ben, niks waard en zeker geen kunstenaar.
  Mijn zus wil me wel ontmoeten, maar in een ijssalon. De onderliggende boodschap is: met jou valt niet te praten, dus als we elkaar openbaar ontmoeten houdt jij je mond wel. De ijssalon is bijna symbolisch. Meer dan vijfentwintig jaar geleden hebben we een ruzie gehad die ik nooit meer wil overdoen.
  Broer roept vermoeid, ook als hij me jaren niet heeft gezien: “Jij ook altijd, jij moet altijd de boel verpesten!”
  Andere broer had spijt omdat hij – en de rest – mij buiten een vergadering hebben gesloten over erfeniszaken. Toen ik hoopte op een goed gesprek zei hij: “Ja, maar je moet toch begrijpen dat we jou daar niet bij kunnen hebben.”
  Een kind van vijf begrijpt dat, een volwassen vrouw is zeer, zeer gekwetst..
  De jongste broer kwam bij mij thuis betreft de erfeniszaken, om zonder enige schroom te vertellen waar mijn zoon het beste kon wonen…
  Mijn jongste broertje…!

  Wat een ellende, dit gezin! Eén vrouw, de vrouw die mijn moeder moet voorstellen, heeft een heel gezin verwoest met haar valse praatjes. Waarom? Daar had ze zin in. Gedreven door jaloezie op iedereen die senang in zijn/haar vel zit. Die empathie heeft en begaafd is. Niemand mag beter zijn dan zij. Ja, dan ben je wel een narcist.
  Ik voel me minder eenzaam nu ik op deze website kan lezen en schrijven. Het bestaat, ik ben niet gek, het wordt hier erkent als een heus probleem. En dat je kunt herstellen. Diep dank!

 7. Mijn grote complimenten voor het filmpje aan Iris en Israël en zijn medestudenten!

  Heel sterk vind ik het letterlijk en figuurlijk terugdeinzen van de vrouw als de man uit het niets zo verbaal uitvalt op een hele gewone vraag. Wat me ook opvalt is dat de man doet alsof hij je gedachten zelfs kan lezen met de woorden ‘Jij zegt het dan wel niet maar je bedoeld het wel.’ Dat is zo ontzettend intimiderend en bedreigend. Mijn ex liet mij zelfs twijfelen aan wat ik net gezegd zou hebben. Hij zei dan ‘Het zijn je eigen woorden dat heb je net zelf gezegd.’ Daar werd ik dan zo gek van…. Het was gaslighting ten top. Ook heel goed de achtergrond met het servies wat aan diggelen gaat. Zo voelt het ook dat er van je eigen zelf niets meer overblijft als alleen de brokstukken. Je wordt afgebroken waar je bij zit. Ik kon dat alleen dissociërend aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.