Herstellen van narcistische mishandeling

omslag "Herstellen van narcistische mishandeling"

 

Mensen die mijn verhaal kennen, hebben mij gevraagd wat mij het meest geholpen heeft bij mijn herstel. Mijn antwoord is steevast: het diepgaand inzicht in de specifieke pathologie. Je komt door narcistische mishandeling in een chronische staat van verwarring terecht. Daar moet je zien uit te komen. De belangrijkste vraag voor mij was: waarom? Waarom zijn die mensen zo met mij omgegaan? Ik moest ontdekken dat het niet om mij ging. Mede doordat ik er van kleins af aan mee te maken had, was ik gaan geloven dat het waar was dat ik een slecht mens was; dat ik alleen maar met mezelf bezig was, dat ik weinig empathie had, dat ik hard was. En het hoefde van mij allemaal niet meer. Gelukkig ontdekte ik steeds meer dat het gif was, dat niets met de waarheid te maken had. Het was gif, dat mij was toegediend. Het ging niet over mij. Toch wilde ik begrijpen hoe dat gif verspreid werd. Hoe het werd opgebouwd. In alle informatie die ik las over narcisme, viel me op dat het ‘Waarom?’ nauwelijks behandeld werd. Men ging in op het gedrag, men zei dat het gestoord was. Ja, dat zag ik ook. Maar hoe zat die stoornis toch in elkaar?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, las ik werk van onderzoekers, psychologen en psychiaters en verwerkte deze soms heel ingewikkelde materie in begrijpelijke tekst. Mijn motto is: als je weet waar je mee te maken hebt, dan zul je er niet meer aan ten onder gaan. Kennis is macht. Je moet ontdekken dat jij niet degene bent met een stoornis. Toen ik het eenmaal tot in detail begreep, kon ik gaan ontgiften. Al dat gif ging over pathologie, die niets met mij te maken had. Mijn heling kon beginnen.

Veel vragen van slachtoffers komen neer op dit waarom. Waarom heeft die persoon me zo behandeld? Iedereen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis handelt vanuit dezelfde drijfveren. In die zin is het antwoord op het waarom dus eenduidig. De nuances kunnen verschillen, de rode draad is hetzelfde. Het gaat immers om een ernstige stoornis die een zelfde soort gedrag veroorzaakt.

Door dit boek ga je begrijpen waarom narcisten doen wat ze doen, waardoor je er buiten kunt blijven. Narcistisch misbruik maakt slachtoffers vatbaar om opnieuw mishandeld te worden. Het beste advies dat over omgaan met pathologische anderen gegeven wordt is; zorg dat je niet, of zo min mogelijk met deze mensen omgaat. Maar soms is dit niet zo simpel. Door dit boek krijg je het inzicht in de wereld waar je in bent getrokken. Ik wil hierbij nadrukkelijk stellen dat het doel van mijn boek niet is sympathie vragen voor de realiteit van de narcist. Je leert juist uit welke stenen die realiteit is opgebouwd, waardoor je er definitief buiten kunt blijven.

Vaak zitten slachtoffers vast; in henzelf en in hun leven. Ik zat jaren geleden net zo vast. Je zit vast doordat je niet weet hoe je eruit moet komen. Je zit vast, omdat je misschien al heel veel gelezen hebt, maar mede omdat het nog steeds een mist in je hoofd is, je de verbanden niet ziet. Of je hoofd begrijpt het deels wel, maar je gevoel wil niet mee.

Er is inmiddels via internet en andere media veel informatie over narcisme en psychopathie te vinden. Maar er ontbreekt essentiële informatie. Sommige informatie is zelfs misleidend; dat blijkt elke keer weer uit de vragen die bij ons binnen komen. Daarom heb ik in het boek belangrijke informatie over de misverstanden en valkuilen opgenomen. Doordat narcistische mishandeling zo complex in elkaar zit, heb je de juiste inzichten nodig om je herstelproces in gang te kunnen zetten en er doorheen te kunnen gaan.

Dit boek is ook een werkboek. Waarom?

  • Met dit boek kun je, als je dat wilt, door middel van gerichte opdrachten concreet werken aan je eigen herstel. Voor sommigen zal dit werkboek niet voldoende zijn, daarom bouwt begeleiding vanuit het netwerk voort op dit boek. Zo kun je in een op jou afgestemd traject, volledig herstellen van narcistische mishandeling.
  • Schrijven werkt helend en is iets heel persoonlijks. Je kunt er zelf voor kiezen welke opdrachten in het werkboek je uitgebreid invult, en welke niet. Door dingen te beschrijven, breng je rust en structuur aan in je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor kom je ook meer in contact met jezelf.
  • In dit boek worden veel vernieuwende inzichten over narcisme en psychopathie aangeboden, die je door de opdrachten direct kunt toepassen op je eigen situatie. Veel mensen leren via het toepassen in de praktijk, niet enkel via studie. In dit boek wordt theorie praktijk, doordat je wat je leest terug vertaalt naar je eigen ervaringen en inzichten.
  • Ten slotte heb ik gekozen voor een speelse vorm. Het onderwerp op zich is al loodzwaar. Door dagboekfragmenten, belangrijke feiten en bijvoorbeeld film- en boekbesprekingen op te nemen, is het werkboek afwisselend. Ieder kan er voor zichzelf uithalen wat het meest van toepassing is.

Het boek bevat ongeveer 185 pagina’s (A4) , bestaat uit 8 hoofdstukken met 66 opdrachten en extra informatie en kost € 24,50 exclusief verzendkosten.

Links: