Nieuws over het werkboek

Bericht


Ik heb slecht nieuws en goed nieuws. Om met het slechte nieuws te beginnen: het gaat niet lukken om het werkboek onder de kerstboom te krijgen. De levertijd wordt enkele weken later, en dit heeft met verschillende dingen te maken. Twee weken geleden heb ik het werkboek aan acht proeflezers verstrekt, met de vraag het kritisch door te nemen en mij van feedback te voorzien. Het goede nieuws is dat de eerste reacties heel positief zijn. Je vindt deze reacties, die een goed beeld geven van dit werkboek, hieronder. Nog niet iedereen heeft het boek uit, twee weken is dan ook wel heel krap. Het boek zal ongeveer 175 pagina’s bevatten (a4) en bestaat uit 8 hoofdstukken, diverse opdrachten en extra informatie. Ik verwacht dat het vanaf half januari leverbaar is.

Reacties proeflezers

Niet zo heel lang geleden werd ik door Iris gevraagd haar werkboek “herstellen van narcistische mishandeling” te proeflezen. Wat het boek belooft is het absoluut nagekomen. Het grijpt mij wel degelijk aan en het frappante is, dat ondanks de ruim 25 jaar ervaring met een narciste en alles wat ik er over gelezen heb, er zaken in staan die voor mij eindelijk antwoord gaven op de paar belangrijke vragen die ik nog had. Een van de belangrijkste vragen waar ik mee liep was waarom mijn ex-partner juist mij wel kleineerde, maar anderen niet of niet direct.

Dit boek is een regelrechte aanrader. Voor zowel het slachtoffer, maar ook voor hulpverlenend Nederland. Omdat ik al weet wat er instaat heb ik op voorhand al vijf boeken besteld bij Iris, om uit te lenen en te delen aan bijvoorbeeld mijn huisarts en de psychotherapeut waar ik mee te maken heb. Heb daarom nog even geduld alstublieft; er wordt zeer hard gewerkt om het boek zo snel mogelijk in de verkoop te krijgen!
Fred P.

Ik heb nu de eerste drie hoofdstukken gelezen. Dit deel van het werkboek, dat gaat over narcistische mishandeling en de gevolgen ervan voor slachtoffers, heb ik op twee manieren gelezen. In eerste instantie als ervaringsdeskundige (ben slachtoffer van narcistische mishandeling zowel in mijn jeugd als in mijn huwelijk), ten tweede als psycholoog. Het roept bij mij als lezer veel op; de herkenning is groot en daarom worden er ook wel wat emoties getriggerd. Reken maar op veel ah- en oh-momenten en zakdoekenwerk.

Het stuk over de pathologie van de narcist is voor mij echt een eyeopener, er wordt mij als lezer op dat moment een nieuwe visie aangeboden op het onderwerp narcistische mishandeling, en dat is natuurlijk precies de bedoeling van dit boek… Lezen over de pathologie van de narcist heeft me in zekere zin ook moed gegeven om het niet meer voor het kwaad weg te lopen maar het recht in de ogen te gaan kijken. Als je weet hoe de pathologie in elkaar steekt kan je ook begrijpen wat het met jou doet en dat het slechts één grote trukendoos is die wordt open getrokken…Ook hier heb ik dus weer enige afstand gecreëerd en ben ik nu in staat om het kwaad te observeren en hoef ik er niet door overspoeld te worden. Ik heb het gevoel dat dat me wel veel gaat opleveren in de toekomst. Daarnaast is er het stuk dat gaat over de gevolgen voor het slachtoffer. Ook al kan de herkenning pijnlijk zijn, het kan ook zeer verhelderend werken, dat deed het voor mij. Je ziet ineens de link tussen hoe je je op dit moment nog dagelijks voelt en wat jou vroeger is aangedaan. Een gevoel van ‘het klopt’ overheerst. Samenvattend kan ik dus zeggen dat de herkenbaarheid groot is en dat de informatie die Iris geeft mensen (slachtoffers) kracht kan geven. Ook wordt de lezer aangespoord om zelf het traject naar zelfhulp en -genezing op te gaan en geeft Iris hierbij concrete tips.
Ellen

Het is mooi geschreven omdat het duidelijk is geschreven door iemand die het heeft meegemaakt en het precies kent. Niet door iemand die er alleen op gestudeerd heeft. Dit boek gaat mensen echt helpen.
Annemarie

Ik ben diep onder de indruk van wat Iris Koops hier heeft gepresteerd. Ik houd mij al tien jaar bezig met deze materie en in bredere zin eigenlijk nog veel langer. Ik heb heel veel gelezen (ook internationaal) en helaas meegemaakt over dit onderwerp. Ik meen mijzelf daarom het recht te kunnen permitteren iets over de kwaliteit van dit werk te zeggen. Wat zij hier neerzet, is in de hele breedte en met al zijn belichte facetten, zó compleet en van zo’n hoge kwaliteit! Ik vind dit boek in de eerste plaats voor elk slachtoffer maar ook voor elke psycholoog, psychiater, therapeut en wie zich verder ook hulpverlener durft te noemen op dit terrein een ‘must’. Ik heb als verpleegkundige 25 jaar in de psychiatrie gewerkt. Deze problematiek is in mijn ervaring praktisch onbelicht in dit circuit. Ik ben zelf slachtoffer geweest van ernstige narcistische mishandeling. Dus ik kan stellig onderschrijven wat Iris, ook hierover, in haar werkboek zegt.
Ge

Ik ben blij dat Iris dit boek heeft geschreven. Eindelijk een overzicht op een manier die aanspreekt: helder, eerlijk, fel en duidelijk waar nodig, maar zonder de hysterie in veel andere Nederlandse bronnen, waar ik mij persoonlijk niet goed in kan vinden. In deze opzet is het ook prima geschikt als achtergrond voor professionals.
Barbara

Over het werkboek “herstellen van narcistische mishandeling”, van Iris Koops kan ik kort zijn: dit boek kan levens redden!
Annabel, ervaringsdeskundige

Het boek bevat veel herkenbare dingen voor slachtoffers van narcisten. Tegelijkertijd inspireert het tot het krijgen van nieuwe inzichten in hoe je je nare ervaringen kunt omzetten in iets positiefs, zodat je deze ellende te boven kunt komen. Kortom; herkenbaar, inspirerend en zeer leerzaam.
Sylvia

10 reacties op “Nieuws over het werkboek

 1. Ik ben hier sinds een paar maand aan het uitklimmen, helemaal alleen, mijn wereld is helemaal stuk gemaakt door de narcist en ik blijf alleen en onbegrepen achter. Ik kan bij niemand steun vinden en meer en meer mensen verdwijnen rond mij want daar is hij nog steeds mee bezig. Mij overal te elimineren zodat zijn ware aard niet gekend word in de omgeving en zijn reputatie ongekreukd blijft. Kan iemand mij helpen aub? En dit boek zal waarschijnlijk het beste zijn dat ik wensen kan. Bedankt om de wijze info in onze weg naar herstel.

  1. Lieve Wendy,
   Ik kan me voorstellen hoe moeilijk je het op dit moment moet hebben. Maar geloof me; er zijn veel meer slachtoffers die je ervaring delen. Je bent uit de relatie gekomen, en daarmee heb je de belangrijkste stap gezet. Nu is het een kwestie van door die hele grote, zure appel heen bijten. Het zal beter worden, geloof me. Ik denk (en hoop) dat je veel aan het werkboek zult gaan hebben. Tegelijkertijd weet je mij te vinden, mocht je behoefte hebben aan coaching of advies willen over therapie. Er is hulp, hou dat in gedachten!
   liefs en sterkte,
   Iris

   1. Dank je… maar voel mij wel alleen hiermee… hij heeft alles rond mij stuk gemaakt, mijn hobbies, mijn omgeving, mijn vrienden… de appel is heel zuur en zeker op dagen als deze… Alle hulp is welkom… Het enige wat ik nu voel is verdriet en wraak om dit recht te zetten….

  2. Hallo Wendy,
   Ik wil jou heel veel kracht wensen. Ik ben 10 jaar geleden uit een relatie met een narcistische vrouw gekomen. Ik ben daarna bijna opgenomen geweest bij de crisisdienst waar ik zelf gewerkt had! Zó erg was ik eraan toe. Seresta, anti-depressiva etc., ik wist van voren niet meer hoe ik van achteren leefde. Nét op tijd ontdekte ik toen iemand als Iris, dat heeft mij gered. Het is een erg pijnlijk proces maar dan kom je er zéker uit.
   Ik heb het toen alleen met behulp van mijn onschatbare internet-hulp moeten doen, maar als ik toen snel de juiste hulpverlener had gehad was het proces vast beter- en sneller gegaan.
   Ik kan jou het werkboek van Iris ten zeerste aanbevelen. Ik heb het als proeflezer mogen lezen; ze slaat de narcistische spijker precies op zijn kop en staat pal voor de slachtoffers.
   Ik wens je zoveel mogelijk lichtjes in deze voor jou vast moeilijke dagen.
   Ge

 2. Beste Iris,
  Ik ben helaas ook een slachtoffer van narcistisch geweld. Ik ben een aantal weken geleden naar mijn zus en zwager gevlucht. Zit in een vreselijke 8 baan omdat tegelijk met mijn vlucht er geconstateerd is dat mijn moeder ernstig (ongeneselijk) ziek is. Het is voor mij erg moeilijk om mij nu te focussen op mezelf. Mijn narcistische man is onder druk nu met therapie begonnen. Mijn vertrouwen in hem is totaal weg en ik ben ook erg bang voor hem. Vooral nu ik hem uiteindelijk ontmaskerd heb omdat blijkbaar niemand dit eerder heeft durven doen! Ik kan niet wachten totdat je boek klaar is en ik hem in mijn bezit heb! Alvast bedankt voor het schrijven van dit denk ik unieke boek. Groetjes, Puck

  1. Lieve Puck,
   Je zit nu in een dubbel moeilijke situatie; enerzijds je narcistische man, anderzijds je moeder die ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Ik wil je hiermee heel veel sterkte wensen! Wel ben ik blij voor je dat het je is gelukt weg te komen bij je man. Ik hoop om eerlijk te zijn – zonder dat ik de ins en outs van de situatie ken- dat je in ieder geval voorlopig niet naar hem terug gaat. Ook niet als hij door middel van die therapie aangeeft dat hij “veranderd” is. Dat je bang voor hem bent zegt wat mij betreft genoeg. Als narcisten niet zelf met therapie beginnen, en ook hun probleem niet echt erkennen, dan is het maar zeer de vraag of die therapie iets gaat doen. Bovendien moet het om een geschikte therapie en een zeer ervaren therapeut gaan, die zich niet laat manipuleren.
   Ik begrijp dat het nu moeilijk voor je is om je op jezelf te focussen, toch hoop ik dat dit je een beetje gaat lukken. Ik ga er vanuit dat je in de komende periode veel aan het werkboek zult hebben. Zoek ook steun bij een paar mensen op me je heen, die zul je nodig hebben…
   liefs, Iris

 3. Beste Wendy & Puck,
  Ik wil jullie hierbij laten weten dat jullie niet alleen zijn, al is dat een schrale troost. Zonder adviezen en snelle hulp van Iris zou ik op veel momenten ten einde raad zijn geweest, elke keer als ik weer omviel hielp Iris mij overeind… Daar ben ik haar heel dankbaar voor en dat is van onschatbare waarde. Al heb ik ook nog een lange weg te gaan..
  Blijf vechten voor je eigen IK, ook jij verdient het om gelukkig te zijn…
  veel liefs,
  W

  1. Beste W, bedankt voor je berichtje…. Ik zie nu even geen lichtpuntje ook gezien de situatie met mijn moeder. Maar ik ben een vechter en zeker met hulp zal het goed komen. Mijn gevoelsleven is behoorlijk in de war dat merk ik uit gesprekken met mijn 2-lingzus en zwager… Ik kijk uit naar het boek van Iris en ga naar de lezing in febr. Jij ook heel veel sterkte en ook voor Wendy…. Liefs, Puck

 4. Ook ik wil even reageren op Iris haar boek.
  Ik ben ook een proeflezer en ben zeer onder de indruk van het boek. Het werkboek geeft uitgebreide informatie op veel niveaus. Wat een inzichten!!
  De tips en opdrachten zijn heel concreet en bruikbaar en ik denk zeker (uit eigen ervaring )dat slachtoffers hier veel aan kunnen hebben.
  Door het boek van Iris te lezen is het proces bij mij in een versnelling geraakt en is mijn inzicht en zelfvertrouwen gegroeid. Het is een hele klus, maar jezelf terugvinden is alles waard en ik laat mezelf niet meer los!
  Veel sterkte voor iedereen…
  Amanda.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.