Status werkboek


Na een aantal weken heel hard werken, kan ik nu tot mijn grote vreugde melden dat het manuscript van het werkboek naar de drukker is. Op basis van de offerte die nu volgt verwacht ik dat eind van deze week het drukproces in gang wordt gezet. Ongeveer twee weken hierna is het werkboek via deze website verkrijgbaar. Over enkele dagen vind je op deze blog praktische informatie over de kosten van het boek en wijze van bestellen.

Het was hard werken en ik ben moe maar voldaan. Ik zal zo blij zijn als straks iedere geïnteresseerde een gedrukt exemplaar in handen heeft, en hiermee aan de slag kan. Het is me de laatste tijd nog duidelijker geworden hoeveel slachtoffers vastzitten; in henzelf en hun leven. Ik zat jaren geleden net zo vast. Je zit vast doordat je niet weet hoe je eruit moet komen. Je zit vast, omdat je misschien al heel veel gelezen hebt, maar mede omdat het nog steeds een mist in je hoofd is, je de verbanden niet ziet. Of je hoofd begrijpt het deels wel, maar je gevoel wil niet mee.

Ik heb het al eerder gezegd; er is inmiddels heel veel informatie over narcisme en psychopathie te vinden. Maar er ontbreekt essentiële informatie. Sommige informatie is zelfs misleidend; dat blijkt elke keer weer uit de mails met vragen die ik krijg. In de maanden dat ik met dit werkboek bezig was, ontstond het gevoel dat ik een vernieuwende visie aan ging bieden. Is dat niet arrogant, om dat over jezelf te denken? Een belangrijk “testmoment” voor mij waren de reacties van de proeflezers. Tot mijn opluchting kreeg ik de feedback terug, inhoudend dat het werkboek dat ik aan bied inderdaad vernieuwend is. Dat betekent dat veel slachtoffers die nog vast zitten, hopelijk nu het duwtje in de juiste richting krijgen. Begrijp me goed: herstellen doe je zelf. Ieder heeft hierin zijn of haar eigen, unieke proces. Dat kan en mag niemand van je overnemen. Maar doordat narcistische mishandeling zo complex in elkaar zit, heb je wel de juiste inzichten nodig om dit herstelproces in gang te kunnen zetten en er doorheen te kunnen gaan.

Ik moest ook glimlachen om sommige feedback die ik kreeg. “Nou Iris”, zei iemand, “ik moest er wel even inkomen. De eerste hoofdstukken, waarin je de pathologie uitlegt, daar had ik echt even de tijd voor nodig.” Tja, dat kon ik me voorstellen. Daarna zei ze: “Maar toen het me duidelijk werd, had ik eindelijk antwoord op zoveel vragen! En als je er eenmaal inzit, leest het als een trein. Je gaat zo concreet in op hoe je hiervan kunt herstellen en hoe je hiermee om kunt gaan. Dus ik ben blij dat ik even heb doorgepakt.”

Hoera. Ik denk dat iedere lezer ook bij het lezen van dit werkboek, zijn of haar eigen proces doormaakt. Als je het straks gaat bestellen, dan zie ik uit naar je feedback. Positief, negatief; wat je ook maar kwijt wilt. Ook ik leer weer elke dag, ook ik heb mijn proces.

liefs, Iris

7 gedachten aan “Status werkboek”

 1. Iris,
  Je weet intussen dat ik bovenstaande alleen maar kan beamen. En dat zeg ik niet, omdat ik jou nog meer heb leren waarderen door het intensieve, kritische contact wat ik met jou als proeflezer had. Ik heb daardoor echter wel persoonlijker kennis gemaakt met hoe integer, kritisch en zorgvuldig jij aan dit boek hebt gewerkt.
  Ik weet zeker, dat elk slachtoffer van narcistische mishandeling, of dat nou van ouder(s), partner, collega, ‘vriend’, broer, zus, of wie ook is, heel veel aan je boek zullen hebben.
  Proficiat!
  Ge

 2. Wat moet dit een heerlijk gevoel voor je zijn Iris! Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Ge. Jouw werkboek geeft een prima overzicht van en inzicht in de ingewikkelde en veelomvattende materie. voor iedereen die met een narcist te maken heeft gehad, maar zeker ook voor mensen die vanuit een andere, wellicht professionele of anderzins supporting rol, inzicht willen krijgen in de enorme impact op slachtoffers. Gefeliciteerd!

 3. Hartelijk gefeliciteerd met het afronden van je werkboek! Je MOET het maar doen! Knap van je dat je je hiervoor inzet!
  Ik denk dat dit een verrijking zal zijn voor heel veel mensen die schade hebben opgelopen in hun leven.

 4. Dank je wel, Iris. Ik mocht je boek al doorlezen en het heeft mij zoveel gebracht. Hoop ook echt dat andere therapeuten hier ook iets mee doen. Want ja, zoals in je boek beschreven, kunnen die de plank ook wel eens mis slaan. Het is ook allemaal moeilijk te begrijpen, maar jij maakt het in je boek duidelijk. Je kunt echt heel trots op jezelf zijn.

 5. Iris,
  Als proeflezer heb ik door de versies heen je boek zien groeien. Dat kan alleen als jij tijdens dit proces ook gegroeid bent. Van harte gefeliciteerd met het feit dat je boek nu bij de drukker ligt, met je doorzettingsvermogen om toch nog een keer een verbeterde versie te schrijven en ten slotte met je strijdvaardigheid om uit die diepe kuil omhoog te klimmen.
  Kennelijk inspireer je ook anderen, gezien de columns die al enige tijd verschijnen, het gedicht van Gé en alle reacties in je blog. Van welke TV-omroep is de slogan: ‘Wees verschillig’? Ik denk dat jij dat verschil uitmaakt.
  Veel succes

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.