De kracht van (h)erkenning


Deze blogpost is geschreven door de trainers Richelle en Katja.

Afgelopen zaterdag, 24 januari was de aftrap van het nieuwe workshopseizoen. Wilma en ik hebben de allereerste workshop van 2015 gegeven, de basisworkshop (H)erkenning in Bilthoven. Onze collega Katja was hierbij ook aanwezig als gasttrainer.

Wij als trainers hebben dit ervaren als een bijzondere dag waarop wij de veiligheid, het vertrouwen, begrip en steun onder de aanwezigen hebben zien groeien.

De kracht van (h)erkenning was zo duidelijk zichtbaar! Tijdens het bespreken van de theorie en tijdens de workshoprondes in het middagprogramma was de (h)erkenning als een rode draad aanwezig. Er waren veel vragen en ervaringen werden gedeeld. Iedereen bracht zijn/haar stukje eigen kracht mee waardoor er zoveel van elkaar werd geleerd. Er is veel kracht mee naar huis genomen!
Richelle

Het weer was bar en boos op deze zaterdagochtend. Er was code oranje i.v.m. ijzel en sneeuw op de weg. Heel voorzichtig rijdend kwam ik om 10.00 uur aan. De meesten waren er al en om 10.15 uur was iedereen aanwezig. Zo belangrijk was deze bijeenkomst voor de aanwezigen, dat iedereen alles getrotseerd had.

Wilma en Richelle als begeleiders van de groep zetten een hele mooie sfeer van veiligheid neer, waarin iedereen ook kon aangeven wat voor haar of hem belangrijk was om veiligheid te ervaren. Er zaten allemaal hele sterke, aardige en warme persoonlijkheden. Het horen van ieders achtergrond en ervaringen met narcisme, ofwel omdat ze het bij een van hun ouders herkenden, ofwel omdat ze het bij hun (ex) partner hadden herkend, liet me weer extra beseffen hoe belangrijk het is om gehoord en geloofd te worden in het waarnemen van het bizarre gedrag van de ander. En dat was zo prettig; dat iedereen het direct begreep en je je ook direct begrepen voelde.

Het blijkt zo makkelijk om aan jezelf te blijven twijfelen. De vraag: ‘Zie ik het echt wel goed?’, terwijl de verhalen boekdelen spraken. En hoe lang iedereen toch blijft hopen, vaak vele, vele jaren, dat ander gedrag naar die ander mogelijk toch nog tot goede communicatie kan leiden.

Het is echt heel pijnlijk om te beseffen dat het degene met narcistische trekken helemaal niet om jou gaat, maar alleen om zichzelf. Dit doet zeer, omdat elk mens ook oprechte aandacht van een ander nodig heeft. De herkenning en erkenning bij elkaar in de groep en de ondersteuning naar elkaar was prachtig. Echt gezien en gehoord worden, waardoor iedereen er helemaal mocht zijn.

Aan de hand van heldere schema’s werd duidelijk hoe belangrijk het is om jezelf weer als oké te gaan zien en wat een weg het kan zijn om deze erkenning en bevestiging aan jezelf te kunnen geven. Daarnaast werd duidelijk dat het heel belangrijk is om je niet meer te laten raken door de wensen/eisen en opmerkingen van de ander. Deze schema’s geven handige handvaten om te blijven beseffen wat er gebeurt en om door te kunnen gaan in je eigen ontwikkelingsproces.

Heel mooi om aan het eind te horen hoe iedereen zich herkend en erkend heeft gevoeld. Ik heb het ervaren als een warm bad, waardoor ik nu weer met nieuwe energie verder kan.
Katja

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.