Nieuw! Workshop speciaal voor jongeren en jongvolwassenen

Dit is een gastcolumn van Paula

Vol enthousiasme hebben Anne-Marie, Tanja en ik een workshop ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassen die te maken hebben (gehad) met narcistische mishandeling. Wij zijn coaches en therapeuten uit het netwerk van het verdwenen zelf, en het leek ons belangrijk dat er speciaal voor deze doelgroep een dag zou komen.

Spreekt onderstaande je aan, stuur dan een berichtje via het contactformulier. Ken je iemand in je omgeving die hierin geïnteresseerd zou kunnen zijn, attendeer hem/haar op deze workshop!

Een workshop waarin het draait om jou!

Het verdwenen zelf biedt nu een speciale workshop aan voor jongeren en jongvolwassenen (16-26 jaar), die te maken hebben (gehad) met narcistische mishandeling.

Waarom speciaal een workshop voor jou?

Je zit in een levensfase waarin je tegen andere problemen aanloopt dan de doelgroep die de reguliere basisworkshop en verdiepingsdagen van het Verdwenen Zelf bijwoont.

Je hebt vaak nog geen langdurige of vaste liefdesrelatie. De weg naar zelfstandigheid ligt voor je open. Om beter aan te sluiten bij jouw belevingswereld, biedt het verdwenen zelf speciaal voor jou deze workshop aan.

Wat speelt er in jouw leven?

Er is sprake (geweest) van narcistische mishandeling. Je staat nu op het punt je eigen leven vorm te geven. Mogelijk ben je daar al mee begonnen. Je verlaat je ouderlijk huis, je gaat op kamers, je begint met een studie of een baan, je gaat voor het eerst samenwonen, kortom nieuwe relaties dienen zich aan. Je gaat de ‘normale’ wereld in, een wereld die anders is dan de omgeving waarin jij bent opgegroeid of waarmee jij te maken hebt gehad.

Het kan zijn dat je nu tegen bepaalde vragen aanloopt:

 • Hoe doe je dat, je eigen leven van de grond krijgen, als je niet goed weet wie je bent, als het onveilig was je grenzen aan te geven, als je nooit hebt geleerd op je zelf te vertrouwen?
 • Hoe ga je met nieuwe contacten en relaties om, als je (langdurig) ervaring hebt gehad met relaties die onveilig waren, relaties waarin het niet om jou, maar om de ander draaide?

Daarnaast stoei je wellicht nog met een negatief zelfbeeld: overtuigingen over jezelf waarmee je bent opgegroeid en waaraan je gewend bent geraakt. Misschien ben je wel gaan geloven in de ‘leugens’ die over of tegen jou verteld werden.

Wat bieden we je aan in deze workshop?

In deze workshop willen we niet alleen de aandacht richten op de gevolgen van narcistische mishandeling. We willen je vooral ook laten ervaren hoe het is om in een andere omgeving te leven, dan die waarmee je bekend bent. Een wereld waarin je niet constant op je tenen hoeft te lopen of op je hoede moet zijn, waarin je je niet steeds hoeft te verantwoorden om je veilig te voelen.

Met deze dag willen we je graag een richting bieden, zodat je een focus vindt waarmee je je eigen leven vorm kan geven:

Hoe voelt het om contact te maken met je eigen behoeftes, om jouw ruimte in te nemen? Wat zo natuurlijk lijkt, is voor jonge slachtoffers van narcistische mishandeling misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Bovendien ontmoet je in deze workshop leeftijdsgenoten die eenzelfde ervaring hebben (gehad). Dat maakt dat je zonder al te veel uitleg elkaar kunt begrijpen, wat je (h)erkenning en een gevoel van verbinding kan geven.

Trainers:

Anne-Marie: is coach, counselor en conflictbemiddelaar. Ze heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van docenten, teamleiders en directiemedewerkers binnen het onderwijs. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk waar ze o.a. cliënten begeleid van narcistische mishandeling.

Tanja: is therapeute en werkt vanuit verschillende disciplines. Ze geeft al jaren trainingen en workshops aan zowel kinderen als volwassenen, en is breed opgeleid. Ook Tanja is gespecialiseerd in hulp na narcistische mishandeling.

Paula: is transformatiecoach/psychosociaal therapeut en heeft Jeugdwelzijnswerk (HBO-J) gestudeerd. Ze heeft ruime ervaring met het werken met slachtoffers van narcistische mishandeling.

Eén gedachte over “Nieuw! Workshop speciaal voor jongeren en jongvolwassenen”

 1. Ik kan eigenlijk niet eens beschrijven hoe fantastisch ik het vind dat jullie voor deze jonge doelgroep een workshop aanbieden!
  Helaas val ik al een aantal jaar buiten deze doelgroep, maar ik herken alle aandachtspunten die jullie in de workshop gaan aanbieden en wát een strijd was dat omdat ik toen nog niets wist over narcisme en ook nooit hulp heb gehad. Al die jaren voelde ik me te min (ben nu 53 jaar), en leefde in een overlevingsstand, heel ver weg van mijn eigen gevoel, want ik was toch niet belangrijk. Ik leer nu pas mijn eigen ruimte in te nemen, mijn grenzen te ontdekken, te ontdekken wie ik eigenlijk ben.
  Het is zó belangrijk als je nog jong bent, te ontdekken dat je wél mag bestaan, er toe doet. Dat je gaat ontdekken wie je bent, wat jouw wensen zijn, waar je eigen grenzen liggen.
  Zó belangrijk om te horen, te voelen en te weten dat je er totaal geen schuld aan had, aan die mishandeling!
  En inderdaad dat er ook nog een andere wereld bestaat waar het wél veilig is, zodat je in een eigen mooie toekomst kan gaan geloven.
  Ik gun dat iedereen van harte!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.