De kameleon

Dit is een gedicht van Angelique Groeneveld

De kameleon is de naam voor de narcist.
Die eens onbetwist de slag mist.

De kameleon kent veranderingen en past zich aan.
Zoals hij wel vaker heeft gedaan.
Het proberen, en het is gelukt met mijn ik te frauderen.
En ook gedacht de kinderen uit te proberen.

Hij oefent druk uit en maakt alles stuk.
Hij denkt niet na over anderen hun geluk.
Met zijn macht neemt hij gedachten over.
Hij put mensen uit en neemt hun energie af.
Het wordt een tijdelijke straf.

Eens is het gedaan met het mooie fake bestaan.
Dan zal hij in zijn eigen leegte opgaan.

Dit gedicht is afkomstig uit de bundel ‘Ontsnapt uit de schaduw van
narcisme’. verkrijgbaar via de boekhandel.

7 thoughts on “De kameleon

  1. Heel mooi Angelique! Vooral die laatste zinnen. Ik mag hopen dat het zo werkt. Eigenlijk mag ik niemand iets naars toewensen maar voor hem maak ik graag een uitzondering.

  2. Dank jullie wel. Vanuit mijn hart en gevoel geschreven. Ik motiveer mensen om door te gaan, ook al is het soms moeilijk. De kameleon zal zich eens zichzelf benadelen. G.B. ik vind jou laatste zin ook mooi gezegd. Willem, dank je wel en Marina dank je wel.
    Het overkomt niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Of vrouwen geraffineerder zijn dan mannen, daar denk ik anders over, omdat de kameleon waar ik het over heb heel geraffineerd bleek te zijn. Daar stond menigeen versteld van de werkwijze die hij er op na hield en nog. En inderdaad de kameleon van stemmingen wisselt. Ik heb ervoor gekozen gewoon als mijn eigen ik naar voren te komen. Gewoon iemand, zoals we allemaal zijn, onze eigen ik. Het kan in elke laag van de bevolking voorkomen. Met mijn gedichtenboek draag ik uit door te gaan. Ik heb ook gezegden van mezelf in toegevoegd. Nu afgelopen week nog meer uitgekomen, wat de kameleon al veel eerder heeft gedaan, nu meer uitkomt en ben benieuwd naar de uitkomsten. Die zijn er.
    Ik heb behoefte ook behoefte naar hoe en wat, de antwoorden, de bevestiging van wat hij gedaan heeft. Het vertalen van de taal die hun spreken om uit te leggen naar onze gewone wereld is soms lastig, gezien de zaken die een kameleon uithaalt en heeft uitgehaald. De ongeloofwaardigheid, want de meest vreemde zaken halen die soort mensen uithalen, zijn niet van deze wereld normale wereld.
    Ik zeg wel eens zo iemand moet tussen 4, elke afzonderlijke andere fluoriserende muren en lekker laten zitten. Deze mensen zijn echt een gevaar voor onze maatschappij.

Geef een reactie