Stichting het Verdwenen Zelf: een extra steentje bijdragen

Om met de deur in huis te vallen: we willen graag het nieuws met jullie delen dat het Verdwenen Zelf een stichting is geworden. Daar zijn we heel blij mee, want zo kunnen we hopelijk nog meer doen voor slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling.

Eerst een korte terugblik: wij bestaan nu bijna zeven jaar en in die jaren is er veel gebeurd. In augustus 2013 richtte Iris het Verdwenen Zelf op. Over de aard en gevolgen van emotionele en psychische mishandeling was toen nog maar weinig bekend in Nederland en Vlaanderen. Het Verdwenen Zelf bood vanaf het begin deze website, workshops, begeleiding en een boek aan. Dit groeide uit naar een heel netwerk van gespecialiseerde therapeuten, negen verschillende workshops, twee boeken en een tweede website, speciaal voor professionals.

We zijn (dit heb je wellicht gemerkt) de laatste tijd steeds actiever richting media, we verzorgen diverse trainingen en proberen steeds vaker voorlichting aan professionals te bieden. Dat is ook echt nodig, want slachtoffers raken nog te vaak verstrikt in het onbegrip of zelfs onkunde van hun omgeving en de professionals die hen moeten helpen. De gevolgen van emotionele en psychische mishandeling moeten echt beter op de kaart komen in Nederland, en ook in Vlaanderen, wil dat veranderen.

Het Verdwenen Zelf bestaat nu uit een klein team van betrokken professionals. We doen dit soort activiteiten er graag bij naast het faciliteren en organiseren van ons reguliere aanbod. We zien tegelijkertijd al jaren dat we als kleine organisatie voor die extra activiteiten nauwelijks de tijd, mensen of middelen hebben. We zouden graag bij wijze van spreke elke dag een presentatie aan studenten psychologie of workshops voor ervaringsdeskundigen geven, maar dat gaat nu niet. We ontvangen immers geen subsidie van de overheid, donaties of bijdragen van fondsen.

Daarom hebben we besloten om een stichting op te richten: Stichting het Verdwenen Zelf. Die gaat zich richten op voorlichting, training, psycho-educatie, hulp en bewustzijnsverandering over de gevolgen van emotionele en psychische mishandeling. We kunnen nu giften, legaten en donaties ontvangen. We gaan subsidiegevers en fondsen benaderen. Met dat geld hopen we meer van de activiteiten te kunnen uitvoeren die zo ontzettend nodig zijn. De ANBI-status is aangevraagd.

Zo willen we ook fondsen werven waarvan hulp aan een deel van de slachtoffers betaald kan worden. Eén van de vele misstanden die veel slachtoffers treffen, is immers dat ze na de relatie met een narcist of psychopaat berooid achterblijven.

We zijn er blij mee en trots op dat we ons steentje bijdragen aan het bekender krijgen van de gevolgen van emotionele en psychische mishandeling en dat we slachtoffers concrete ondersteuning kunnen bieden. Vaak vragen slachtoffers ons of ze ook iets kunnen (terug)doen. Dat kan nu bijvoorbeeld door een gift te doen. Groot of klein bedrag: elke bijdrage is welkom. Binnenkort staat er op deze website een donatieknop, maar voor nu volgt hier ons rekeningnummer (o.v.v. donatie of gift):

Stichting Het Verdwenen Zelf
NL 65 INGB  0009 3968 89

Als laatste: meer middelen zijn mooi, zodat we ook meer activiteiten kunnen uitvoeren, maar jullie positieve mails en reacties op de website die met regelmaat binnen komen betekenen ook al veel voor ons. De erkenning dat ons werk er toe doet, dat slachtoffers zich erkend, ondersteund en begrepen voelen, dat professionals deze vorm van mishandeling kunnen herkennen is onze belangrijkste motivatie. We zijn blij met het oprichten van een stichting die hierin hopelijk steeds meer een verschil weet te maken, opdat de wereld een stukje lichter kan worden.

Tako Engelfriet, Mark Lindeberg, Iris Koops en andere betrokkenen

38 gedachten aan “Stichting het Verdwenen Zelf: een extra steentje bijdragen”

  1. Wat geweldig en wat verdiend. Van harte hoop ik dat dit een succes wordt. Nog meer zou ik wensen dat jullie overbodig worden. Maar die dag is ver weg denk ik. Helaas. Dank dat jullie op de bres willen blijven staan voor slachtoffers die vaak met de laatste moed der wanhoop (maar toch!) worstelen om boven te komen en blijven en erkenning en herkenning keihard nodig hebben hierbij.

   1. Dat is een mooi doel, overbodig worden. Er zou inderdaad veel meer hulp, kennis en steun moeten zijn rondom emotionele en psychische mishandeling vanuit de overheid en instanties, dat vinden wij ook. Maar zolang dat er niet is, bieden wij onze diensten aan en signaleren we richting professionals wat er moet gebeuren en hopen we dat ze dat steeds meer gaan oppikken.

 1. Dank je wel Iris, Mark en Tako! Jullie werk betekent voor mij persoonlijk meer dan ik in woorden kan uitdrukken. Maar niet alleen voor mij, jullie werk is voor zoveel mensen van onschatbare waarde. Werk dat moed vereist, uithoudingsvermogen en dat jullie en het netwerk met liefde doen.

  Wat een mooie ontwikkeling dat met de oprichting van Stichting het Verdwenen Zelf nog veel meer mooie dingen neergezet kunnen worden en mensen kunnen worden geholpen. Dank jullie wel!

 2. PROFICIAT met deze genomen stap!
  Het kan aan mij liggen, maar ik wist nooit goed, hoe ik de organisatie moest benoemen.
  Heel fijn!
  Succes!

 3. Wat een fijn nieuws! Jullie doen goed werk. Als ik zie wat er in de afgelopen jaren is opgezet, petje af. Alle initiatieven om emotionele en psychische mishandeling bekender te krijgen juich ik van harte toe. Voor slachtoffers/ervaringsdeskundigen is er inmiddels heel veel te vinden, voor professionals veel minder. Echt goed dat jullie je ook op deze doelgroep richten, want daar is nog veel onwetendheid, met grote gevolgen.
  Veel succes met al het werk.

 4. Wat een goed nieuws. Gefeliciteerd. Zonder jullie had ik nog in een huwelijk gezeten met iemand met narcistische trekjes. Ik had het niet alleen kunnen doen dus ik hoop dat jullie nog veel mensen kunnen en mogen helpen !

 5. Van harte gefeliciteerd ! Zó blij dat het Verdwenen Zelf er is ! Voor de slachtoffers van psychische mishandeling en voor de bewustwording van (jeugd)professionals opdat er (eindelijk) herkenning en dus erkenning komt. Jullie doen zulk belangrijk werk ! Heel veel dank daarvoor !

  1. Dank, en laten we hopen dat die bewustwording ook gaat leiden tot concrete veranderingen. Dat is echt hoog nodig zoals iedereen die deze site leest weet. Wij gaan in ieder geval op onze manier er aan bijdragen dat dat gaat gebeuren.

 6. Ontzettend dankbaar !
  Heel veel succes gewenst.
  Ik ben blij om een gift te kunnen geven, zodat ook anderen geholpen kunnen worden.

  Trots op wat jullie doen !

 7. Bravo voor jullie volgende stap om het Verdwenen Zelf verder te brengen en om de aard en gevolgen van emotionele en psychische mishandeling nóg beter op de kaart te zetten in Nederland en ook in Vlaanderen.

  Hopen dat jullie veel subsidiegevers en fondsen enthousiast mogen maken om het bewustzijn te vergroten en om slachtoffers verder te helpen.

 8. Wat ontzettend goed! Jullie mogen echt trots op jullie zelf zijn, op wat jullie bereiken en hoe krachtig is het om zulke negatieve, ellendige ervaringen om te zetten in zo iets positiefs! Echt heel goed.
  Natuurlijk doneer ik en ik zal maandelijks iets over maken, zodat ik structureel kan ondersteunen.
  Wow, een stichting, ik vind het echt heel mooi. Het is een erkenning voor slachtoffers, iets wat zo nodig is en wat vaak wordt ontbeerd. Gefeliciteerd! Voor jullie, maar ook voor ons!

  1. Dank Em! Het is niet eenvoudig om ervaringen in het ‘land der duisternis’ om te zetten naar iets wat een bijdrage levert aan herstel, dat weten slachtoffers zelf maar al te goed, en wij hopen dat met een stichting verder uit te breiden.

 9. Wederom een grote mijlpaal in de reis die Iris zeven jaar geleden begonnen is. Een reis die anderen prikkelt, bewust maakt, volgers krijgt, helpers krijgt, maakt een weg die nu een vaste route op de kaart krijgt en waar je niet meer met een omleiding omheen kunt!
  Als ik lees en hoor hoeveel werk en inspanning dit alles heeft gekost, om dit te bereiken, dan kan ik niet anders zeggen dan “trots en respect” voor jullie allen.

  Dank jullie wel dat jullie je zoveel inzetten en zoveel doen voor mij en zovele anderen. Het maakt de reis van de slachtoffers minder eenzaam, ze voelen zich gehoord en ik denk dat het allerlaatste het allerbelangrijkste is.

  Proficiat!!!! Door nu een Stichting te zijn zullen er nog meer deuren open gaan, meer kansen en mogelijkheden zich voor doen… Op naar de volgende mijlpaal!!

  1. Hoi Yvonne,
   Heel mooi verwoord, dank je wel. Het is inderdaad een hele reis (geweest), ben benieuwd wat de toekomst brengt.
   hartelijke groet,
   Iris

 10. Wauw, respect, voor wat jullie bereikt hebben in zeven jaar tijd. Jullie hebben dit onderwerp op de kaart gezet, nu kan het niet langer ontkend worden, door wie dan ook, super bedankt!

 11. Zoveel facetten van Het Verdwenen Zelf hebben mij geholpen. De website, de boeken, de workshops, jullie netwerk en de contacten die ik had met jullie. Al deze facetten zijn zorgvuldig, professioneel, helpend.
  Deze plek, nu een stichting, is (helaas) uniek. Ik wens jullie succes en doorzettingsvermogen om verder te bouwen. Het is geweldig dat jullie er zijn.

 12. Mooi dat jullie nu een stichting worden. Gefeliciteerd daarmee.
  Ik ben zo blij dat ik het verdwenen zelf een paar jaar geleden op internet gevonden heb. En daardoor ook een goede therapeute. Al bij ons eerste gesprek voelde ik dat ze begreep waar ik het over had. Dat voelde als een grote opluchting . En. niet te vergeten de boeken van Iris. Veel van wat daar in staat is zo herkenbaar.
  Ik gun dit een ieder die te maken heeft met narcistisch misbruik.
  Bij het verdwenen zelf wordt je echt gehoord!!

 13. Wat een super goed nieuws van harte gefeliciteerd met jullie stichting jullie organisatie is van heel groot belang voor alle slachtoffers die met narcistisch misbruik te maken hebben gehad. Warme groet wil.

 14. Super, geweldig
  Gefeliciteerd met jullie stichting
  Dank zij jullie,
  Door steeds weer te lezen
  Op te zoeken

  Even weer in mijn kracht komen
  Eerste boek mijn steun toen t net uit kwam
  Volg al ben ik moment minder actief
  Digitaal val kuil muren
  Dankje wel Iris en team allemaal…
  Die verbonden zijn
  Compliment
  Voor al werk en kracht
  Duidelijk heid
  🙏👌💗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *