Politiek lijkt ernst en gevolgen psychisch geweld te erkennen

Het is een eerste stap en het is nog niet voldoende om werkelijk recht te doen aan waar slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling tegenaan lopen in Nederland. Maar toch, dit is echt belangrijk nieuws. De Tweede Kamer heeft vorige week namelijk unaniem een motie aangenomen waarin het de regering opdraagt om onafhankelijk onderzoek te doen naar de mogelijkheden van strafbaarstelling van psychisch geweld.

De Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) hebben de motie ingediend. Waarom? Kamerlid Vera Bergkamp: “Psychisch geweld is een probleem dat in Nederland nog onvoldoende aandacht krijgt. Zeker in de situatie van corona zien we daar schrijnende voorbeelden van. Wij denken dat er zowel in juridische als beleidsmatige context meer moet gebeuren.”

Meer kennis
Het Verdwenen Zelf vraagt al jaren aandacht voor de ernst van psychisch geweld. Een blik op onze ‘In de media’ pagina maakt onze inzet wel duidelijk. Via de media kunnen we de publieke opinie beïnvloeden, maar ook binnen de politiek zelf moet wat gebeuren.  Daarom zijn we er heel blij mee dat verschillende politici zich het lot van slachtoffers aantrekken.

De drie Tweede Kamerleden zijn hierover vorig jaar in gesprek gegaan met ons en met andere experts en ervaringsdeskundigen. In de consultatienota die later verscheen geven zij aan de aanpak van psychisch geweld te willen verstevigen, waardoor slachtoffers beter geholpen kunnen worden. Met de motie die nu is aangenomen worden de mogelijkheden hiertoe vergroot.

De kennis en (h)erkenning van psychisch geweld bij instanties is nog veel te laag. Wij pleiten daarom al jaren voor aandacht voor al deze zaken. Voor meer kennis van psychisch geweld en narcisme bij professionals, voor expliciete strafbaarstelling van psychisch geweld, voor een andere aanpak van ‘vechtscheidingen’, voor een veel betere psychosociale zorg voor slachtoffers.

Maatwerk nodig
Kamerlid Kirsten van den Hul is zelf ervaringsdeskundige huiselijk geweld en weet waar slachtoffers tegenaan lopen: “Ik weet hoe moeilijk het is om hulp te vragen als het thuis niet veilig is. En juist daarom is mijn oproep: laat slachtoffers van geweld achter de voordeur niet in de kou staan, zeker nu door corona de hoeveelheid en de ernst van het geweld toeneemt.”

Ze benoemt ook dat de regering nu nauwelijks weet wat ze doet. Kirsten geeft aan dat de regering zegt “dat er voldoende wettelijke mogelijkheden zijn om psychisch geweld aan te pakken. Maar of dat ook echt gebeurt, is niet te zeggen, want dat wordt niet geregistreerd. Op basis waarvan komt het kabinet dan toch tot deze conclusie? Geweld treft niet iedereen op dezelfde manier en in dezelfde mate. Daarom is maatwerk nodig.”

Omgekeerde bewijslast
Kirsten maakt zich ook zorgen over slachtoffers die in het familierecht en de jeugdzorg steeds vaker gedwongen worden tot contact met de dader en zich “in dit kader zorgen maken om hun veiligheid en die van hun kinderen. Zij zeggen: hoe kunnen wij hier nou niet de dupe van worden?” Ze benoemt letterlijk dat slachtoffers van narcistisch misbruik te maken krijgen met “omgekeerde bewijslast”. Slachtoffers die moeten uitleggen waarom ze onveilig zijn en professionals die hen vaak niet geloven.

Kamerlid Lisa Westerveld (Groen Links) wijst erop dat het buitenland vaak al verder is dan Nederland. Ze zegt, namens haar collega Nevin Özütok: “Het is belangrijk dat dit ernstige leed zo snel mogelijk gestopt wordt. Een aantal weken geleden riep ook Renée Römkens, oud-hoogleraar gendergerelateerd geweld, op tot strafbaarstelling van controlerend en dwingend gedrag. Dat is onder andere in het Verenigd Koninkrijk ingevoerd. Ik wil de minister en de staatssecretaris vragen hoe zij deze oproep beoordelen.”

We zijn heel blij dat de Tweede Kamer begint in te zien dat psychisch geweld binnen Nederland een groot en onderschat probleem is. Alle Tweede Kamerleden hebben hun motie ondersteund. De regering moet dit jaar nog onafhankelijke experts aanstellen die in gesprek gaan met slachtoffers, hulpverleners, politie en andere organisaties. We hopen dat daar wat uit gaat komen!

28 reacties op “Politiek lijkt ernst en gevolgen psychisch geweld te erkennen

 1. Fantastisch! Wat hebben jullie daar goed aan bijgedragen, harde werkers van het Verdwenen Zelf! Ik ben jullie dankbaar dat jullie standvastig en krachtig emotionele mishandeling op de kaart blijven zetten.

 2. Zo super tof deze ontwikkelingen! Het lijkt – eindelijk – in een stroomversnelling te komen! Er wordt erg hard gewerkt! Respect hiervoor!

 3. Hè hè eindelijk! Het einde van psychisch en emotioneel geweld komt nu hopelijk in zicht. Weer bedankt voor jullie hulp en inzet. Ik draag mijn steentje hierbij mee door iedere keer wanneer ik of mijn zoon de zoveelste psychische aanslag moeten ondergaan alle partijen ten behoeve van dossieropbouw op de hoogte stel. De partijen zijn politie, gemeente, veilig thuis, wvggz, slachtofferhulp. Sinds mijn laatste melding heb ik het landelijk meldpunt zorgwekkend gedrag toegevoegd. Deze is in oktober 2020 door demissionair staatssecretaris Blokhuis gelanceerd. In mijn openingsalinea neem ik standaard de volgende zinnen op middels kopieer plak uit de vorige melding van psychische mishandeling t.b.v. dossieropbouw: “dit betreft een ernstige vorm van emotionele- psychische mishandeling of misbruik. Helaas (nog) niet strafbaar in Nederland. Hopelijk verschijnt het strafbaar feit ‘coercive control’ binnenkort ook in het Nederlands wetboek. Net zoals in veel omringende landen al met succes ingevoerd. Minder doden door vechtscheidingen etc. “

  1. Heel goed Suza, dat je dat doet. Het helpt echt als slachtoffers zelf ook instanties hiermee benaderen, het helpt misschien niet meteen of direct in je eigen situatie, maar we hopen dat daarmee op den duur steeds meer organisaties wakker gaan worden.

 4. Heel goed dat deze motie is aangenomen. Uit eigen ervaring maar ook uit ervaring als bestuurslid van Stichting Zijweg weet ik hoe ernstig de gevolgen van psychische mishandeling zijn, maar ook hoe hertraumatiserend het is als je als slachtoffer door de meeste instanties en professionals niet wordt geloofd. Helaas ontbreekt het veel professionals en beleidsmakers aan de nodige kennis over dit onderwerp. Hoog tijd dus dat er aan de scholing veel meer aandacht aan de gevolgen van psychisch geweld wordt besteed.

  1. Goed dat je dat aangeeft Tineke, het is in die zin ook niet een nieuw signaal dat we afgeven. Ook slachtoffers van fysiek en seksueel geweld zeggen al jaren dat het psychische geweld heel ernstig was.

  2. Juist dat niet geloofd worden! Dat is frustrerend en dan voel je je zo machteloos!
   Mijn ervaring is dat hulpverleners weten wat de term narcisme betekent maar ze hebben ècht geen flauw idee wat het inhoud om in een narcistische relatie vast te zitten. En wanneer je eindelijk weggaat in een vechtscheiding te belanden!

   1. Goedeavond Lies,

    Dit ben ik volkomen met je eens… het vastzitten in zo’n relatie. De vechtscheiding en een klein kind, zijn redenen om niet weg te gaan uit zo’n relatie en zelf een dikke huid creëeren om je kind te beschermen, want als je weggaat moet er een omgang komen want omgang is verplicht in Nederland. Maar als moeder weet je dat het niet goed komt als je kind daar alleen is… ik wens dat dit alles er snel door komt.

    1. Daarom ben ik ook blijven hangen bij mijn ex. Ik kon het idee dat mijn kinderen onbeschermd naar hun vader moesten in vakantie en weekenden zo vreselijk dat ik besloot te blijven. Maar ja ook al was blijven ook niet prima want hun vader bleef voor onveilige situaties zorgen. Ik vond het een vreselijk dilemma!

 5. Dit is heel goed nieuws en ik weet zeker dat het feit dat jullie structureel aandacht vragen voor de ernst van psychisch geweld ertoe bijgedragen heeft dat deze motie is aangenomen. Nogmaals hartelijk dank voor jullie inspanningen op dit vlak, dit kan niet vaak genoeg gezegd worden wat mij betreft!

 6. Wat een geweldig mooi bericht. Eindelijk beweging. Psychische mishandeling is loodzwaar en moet op de kaart worden gezet. En kijk nu, stukje bij beetje lukt het jullie van Het Verdwenen Zelf om dit voor elkaar te krijgen. Hopelijk kan er nu worden doorgepakt. Diepe buiging voor al jullie inspanningen.

  1. Wij zijn er ook echt blij mee Mirjam, ook al zal een onderzoek doen nog weinig direct opleveren voor slachtoffers. Het is wel het begin van erkenning en wie weet ook echte maatregelen.

 7. Wat een goed nieuws! Helaas al jaren in het web van justitie en jeugdbescherming na een relatie met een narcist. Als beschermende moeder is het onmogelijk om jezelf en je kinderen te behoeden voor verdere beschadiging. Keer op keer nieuwe omgangsplannen, welke keer op keer op niets uitdraaien. Gezag wat door de toxische ex alleen misbruikt wordt om alle verzoeken te blokkeren… nog geen enkele keer het gezag in positieve zin gebruikt. En jeugdbescherming die maar toe wil blijven werken naar dat wij samen om tafel gaan om een door beide gedragen omgangsplan te maken… dit terwijl er al drie jaar geen contact tussen ons mogelijk is. Agressie, manipulatie en grip blijven houden op mij als ontsnapte prooi blijven de hoofdtoon voeren… dit moet stoppen, maar niemand stopt het. Mochten er nog slachtoffers nodig zijn voor interviews. Ik houd mij aanbevolen. Samen sterk om deze enorme problematiek, welke gezinnen en zeker ook kinderen verwoest te stoppen.

  1. Heel heftig Charlotte, en ik denk heel herkenbaar ook voor velen op deze site. Wij brengen getuigenissen zoals die van jou in bij het onderzoek van de regering. Het kan ook nooit kwaad om zelf Tweede Kamerleden hierover te benaderen, of de pers. Het is echt belangrijk dat ze de getuigenissen horen van de mensen die het moeten ondergaan. Maar vooral veel sterkte en kracht toegewenst!

 8. Wat fantastisch nieuws! Dit is een hele belangrijke stap, waarin Het Verdwenen Zelf een significante rol speelt. Knap hoor hoe jullie dat doen, want het is niet niks om als ervaringsdeskundige zoveel bezig te zijn met het onderwerp. Dat moet vaak toch ook echt zwaar zijn. Ik mag vast wel namens alle slachtoffers spreken: bedankt!

  1. Dank Em, dat doet ons goed om te horen. En ja, soms is het ook voor ons zwaar, dat klopt. Maar het belang van beter beleid is echt heel groot, dat hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. We krijgen gelukkig ook energie van al jullie fijne reacties en ook wanneer we professionals en instanties wel weten te bereiken.

 9. Ben zo ontzettend blij dat hier nu echt iets mee gedaan wordt. Want dit is zo ontzettend belangrijk en er wordt nog te vaak gedacht ‘het valt wel mee’ maar dat is beslist niet zo want het valt nooit mee als je hier zelf mee te maken krijgt en vooral ook de gevolgen voor je verdere leven. Veel te weinig aandacht voor. En praat eens met mensen die dit zelf hebben meegemaakt en kijk naar naar mogelijkheden voor hun ook zeer belangrijk. Wat kan hun mogelijk wel helpen zodat hun leven weer draaglijker wordt. Nu moeten mensen zelf toch nog te veel alleen doen terwijl ze toch goed wat ondersteuning kunnen krijgen en niet van het kastje naar de muur gestuurd worden want dat is helaas ook nog vaak het geval.

  Weet daar zelf alles van en ook ik heb zelf een hele lange weg af moeten leggen wat mij zou kunnen helpen om toch weer naar een toekomst te durven kijken. En wat mij enorm heeft geholpen en nog dagelijks is een therapeut op 4 poten samen met hem is er een wereld voor mij open gegaan met veel mogelijkheden zodat ik nu met mijn ervaring veel anderen kan helpen dat geeft weer toekomst.

  1. Fijn Ineke, dat je nu steun hebt van een goede therapeut, dat is echt heel belangrijk om te hebben in je leven.

 10. Ik word erg blij met zulke berichten! Het is zo ontzettend hard nodig dat hier meer aandacht voor is!!! SUPER!!! Ik heb mij zo alleen gevoeld in het hele proces (dik 8 jaar geleden). Niemand kon ik vinden om mee te praten. Of ze wilden het niet, waren te bang. En tuurlijk familie en vrienden daar kon ik mee praten maar die weten niet ècht hoe het is om 24/7 bij een narcist in huis te zijn. Het heeft geresulteerd in mijn boek “Eindelijk vleugels”. (In het boek schrijf ik over mijn ervaring van het vastzitten in een narcistische relatie en mijn strijd om los te komen). Zo blij met dit bericht en jullie strijd!

 11. Natuurlijk ben ik hier erg blij mee, beter laat dan nooit. Ik zou graag mijn verhaal willen vertellen; ik ben opgegroeid in een narcistische familie. Moeder en zus. Het heeft mij totaal gebroken, en het houd niet op. Hulp gevraagd bij allerlei instanties, heb foute diagnoses gehad. En na 5 jaar dat ik er achter ben gekomen nog steeds geen stap verder. Ondertussen gaat de geestelijke en emotionele manipulatie door. Zelfs nu ik geen contact meer heb met zus, die zorgt dat (na moeders overlijden) ik niks van de erfenis krijg. Het verdriet over het kapotmakende gedrag is onbeschrijfelijk. Ik krijg nu een aanmelding bij Prospor (Sinaï) en hoop binnenkort “gehoord” te worden. Voor de duidelijkheid, ik ben in de 50… dus al die jaren geleden onder geestelijk en emotioneel misbruik, en zus maakt het nu nog erger. Ja ZEKER strafbaar maken, dan doe ik direct aangifte!!!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.