“Vier jaar lang heb ik intens van iemand gehouden, die me daarna kalmpjes de grond in heeft gewerkt. Wat kún je daarmee? Wat is de silver lining? Het enige wat ik kan verzinnen en het enige wat me staande houdt, is dat ik denk: misschien kan ik bijdragen aan de bekendheid van dit misbruik?”
Lotte Kok heeft een missie
Haar missie is het bekender maken van (de impact van) psychisch misbruik, ook wel dwingende controle genoemd. In haar boek ‘Wat liefde kan doen’ gaat ze in op de relatie die ze had met een man die ernstig veel trekken vertoont van verborgen narcisme. Maar haar boek vertelt zo veel meer. Ze brengt haar boek uit in samenwerking met ons, stichting het Verdwenen Zelf. Alle reden om dieper in te gaan op haar indrukwekkende boek en een missie die we delen: het bekender maken van dwingende controle en de vele slachtoffers die dit treft de weg wijzen naar hulp om te kunnen herstellen.
Onze stichting krijgt al meer dan tien jaar duizenden verschillende getuigenissen met allemaal dezelfde rode draad: de pleger is eropuit om het slachtoffer stelselmatig te ondermijnen, controleren, te straffen en te isoleren. Onder andere door onze inspanningen wordt dwingende controle bekender, maar het blijft voor te veel mensen een ‘ver van mijn bed’ show. Terwijl zich in een straat met ongeveer 50 huizen al minstens 10 slachtoffers bevinden. We willen niet dat mensen wegkijken, maar het probleem juist recht aan kijken. En dat is precies wat Lotte’s boek doet: het spreekt je direct aan, komt binnen, met een oprechtheid en trefzekerheid die indruk maakt. Dit boek ontstond niet ‘zomaar’.
Even terugblikken
In oktober vorig jaar nam Lotte voor het eerst contact met ons op. Ze was toen een half jaar uit haar relatie en vertelde, soms haperend en vooral heel verdrietig, een aantal dingen. Tijdens het gesprek dat ik met haar had, merkte ik dat ze nog veel last had van symptomen. Ik vertelde haar dat dit heel logisch is, want wat zij in deze relatie heeft meegemaakt is psychisch en emotioneel misbruik ‘XL’. Ze was opgelucht dat ze los was van haar ex-partner (dit had nog behoorlijk wat voeten in de aarde), maar ze was nog niet de oude. Wat voor haar echter een wereld van verschil was en is ten opzichte van de periode dat ze op de bodem zat, is dat ze nu begreep waar ze middenin zat. Dat zorgde voor een reddingsboei waardoor ze zich uit het moeras kon trekken waarin ze steeds verder wegzakte. Ze had hulp van familie en vrienden, haar hondje en bovenal haar eigen kracht. Ze vertelde hoezeer onze website en mijn eerste boek voor haar een anker zijn geweest. “Ik denk niet dat ik zonder de website en jouw boek had kunnen begrijpen hoe diep en ernstig ik gemanipuleerd en mishandeld was.”
Een paar weken na dit gesprek schreef ze een blog voor onze website. Een fragment:
“Hij kende mij door en door, en had mijn zwakke plek gevonden. Hij zei, niet honderd, maar duizenden keren, dat ík hem pijn deed. Dat ik niet goed voor hem was, en hem doelbewust kwetste. Dat ik geen ruimte kon maken voor hem, en alleen maar koos voor mezelf. Hij gaslightte mij zo diep dat ik in alles aan mezelf begon te twijfelen. Als ik voor hem stond te huilen, schreeuwde hij terug dat ik huilde om hém te manipuleren, om hem een slecht gevoel te geven. Dat herhaalde hij zo vaak, dat ik het begon te geloven.
In deze acht maanden heb ik zes keer een poging gedaan om bij hem weg te gaan. Ook daar had hij mijn zwakke plek gevonden. Dan schoot hij direct terug naar zijn normale, zachtaardige zelf. Hij nam mijn besluit nobel op, en stortte dan compleet in. Hij leek dan zo fragiel, zo kwetsbaar dat mijn empathie vaak werd getriggerd.”
Deze man had haar in een gruwelijke klem. Met voortdurende beschuldigingen dat zij alles deed om hem te kwellen (bijvoorbeeld haar moeder bellen, appen met vriendinnen of huilen als hij haar pijn deed). Hij betrok alles op zichzelf. En dit gecombineerd met zijn ‘dreiging’ om zelfmoord te plegen, was de ultieme gijzeling. Het is logisch dat het Lotte veel moeite kostte om zich los te maken uit deze relatie, en zeker ook de enorme impact die het op haar heeft gehad. Hartverscheurend vond ik alle verwijten die ze zichzelf maakte, waar ze natuurlijk jarenlang in getraind was. Ook dit element is voor veel slachtoffers herkenbaar.
Te weinig herkend
Dwingende controle onderscheidt zich van het meer incidentele huiselijk geweld door het structurele, kwaadaardige patroon dat eronder zit. En juist dit punt dringt slechts mondjesmaat door in onze samenleving. Vanuit de publieke opinie (media, omstanders etc.) blijft men vaak gericht op de enkele ‘heftige’ incidenten. Terwijl bij dwingende controle de pleger bezig is zijn of haar slachtoffer stelselmatig klein te maken en te houden, vaak op sluipende manieren.
Het is voor veel mensen niet te voor te stellen dat een pleger ervoor kiest om iemand structureel te ondermijnen, vernederen, controleren etc., dus een uitbarsting wordt gekoppeld aan iemands stemming van dat moment (‘hij zal zijn dag wel niet hebben’, ‘misschien heeft zij net vervelend nieuws gekregen’).
Lotte vertelde me dat de mensen die het dichtst bij stonden, het het minst door hadden. Dit kenmerkt de ‘aanpak’ van een verborgen narcist. Empathie opwekken, een moeilijke jeugd uitventen en voortdurend de ander verantwoordelijk stellen voor alles. Terwijl binnen die cocktail van verwarring en manipulatie, Lotte het werkelijke slachtoffer was. Het blijft bizar hoe goed deze plegers zijn in het opwekken van iets dat bij henzelf ontbreekt: empathie.
De poppenspeler
Ze noemt haar ex in haar boek ‘de poppenspeler’ omdat hij de touwtjes in handen had. Deze man was intelligent en geraffineerd. “Al maanden dreunt de poppenspeler het erin dat dit onze dynamiek is. Dit is iets van óns. Dit komt niet vaker voor, dit heeft geen naam (p.186).”
Ik ben onder de indruk van het tempo en de kracht waarmee ze haar boek geschreven heeft (ze had het in drie maanden af). ‘Wat liefde kan doen’ is niet zomaar een boek van een ervaringsdeskundige. Het overstijgt het individuele verhaal van die ene persoon. Dat is belangrijk, omdat een individuele getuigenis weggezet kan worden als een exces dat gelukkig niet vaak voorkomt. Terwijl dwingende controle heel vaak voorkomt. “Ik wil duidelijk maken dat dit niet alleen mijn verhaal is”, zegt Lotte. Tijdens haar proces deed ze research naar het fenomeen en heeft ook die bevindingen in haar boek opgenomen. Bovenal trekt Lotte de lezer in de realiteit waar je terecht komt door toedoen van een dergelijke pleger, en hoe moeilijk het is om je weg naar buiten weer terug te vinden.
Het is knap hoe ze de woorden heeft gevonden en inzet in deze krachtige getuigenis. Veel slachtoffers zijn hier niet (meer) toe in staat, wat hun isolement enkel versterkt.
Lotte kende het isolement zelf ook. Op een moment dat ze het heel moeilijk heeft, belt ze bijvoorbeeld de Luisterlijn. “Dit is het enige. Dat je je verhaal mag vertellen en dat het mag bestaan (p.243).”
‘Het ligt aan jou’
We spraken elkaar een paar weken geleden weer. Lotte: “Ik vond de jaren van mishandeling moeilijk, maar het onbegrip en de veroordelende reacties erna vond ik nog moeilijker. Ik hoorde het veel mensen echt denken; ‘oh daar heb je weer zo’n labiel vrouwtje dat voor de verkeerde vent gevallen is.”
Ook dit klinkt ons bekend. Niet voor niets ga ik in mijn tweede boek uitgebreid in op deze mythe: dat alleen ‘labiele’ mensen een relatie aangaan met een destructieve partner.
Lotte zat tijdens haar relatie in een steungroep waarbij de deelnemers voortdurend naar zichzelf werden verwezen. En we weten dat slachtoffers van dwingende controle dat al continu vanuit zichzelf doen, omdat dit de kern van mishandeling vormt. De pleger legt alles buiten zichzelf, zal geen verantwoordelijkheid nemen voor hoe hij of zij mishandelt, het slachtoffer moet maar zorgen dat de mishandeling stopt en heeft deze ook veroorzaakt.
Ik ben ontzet als ik in haar boek het fragment uit de reader lees dat deze vrouwen meekregen. Het betreft een diagnose hoe deze vrouwen wel moeten zijn, omdat ze een relatie aangingen met een destructieve partner. Dat komt natuurlijk omdat ze een slechte jeugd hebben gehad. Er worden geen vragen gesteld, er is geen uitnodiging om iets te onderzoeken, het oordeel ligt al vast en dat is dat. In de gesprekken wordt er maar doorgevraagd over die jeugd, want daar moet en zal de oorzaak liggen.
Dit is hertraumatiserend. “Wat heeft de poppenspeler me graag in dit hokje. Het gebroken meisje”, zo schrijft Lotte.
Lotte heeft geen slechte jeugd gehad en ik bewonder hoe ze zich aan haar waarheid (over haar leven) weet vast te houden. Ik begrijp nog beter waarom mijn boeken en onze site, die ze later ontdekte, zo belangrijk voor haar zijn geweest. Gelukkig had ze veel steun aan de andere deelnemers van de groep en het feit dat er een plek was buiten haar relatie waar ze met lotgenoten haar ervaringen kon delen hielp haar om zich aan deze relatie te kunnen onttrekken.
Victim blaming
Het proces dat ze door ging was ingrijpend, het besef dat dit geen liefde was confronterend. Jarenlang zat ze in de fuik van het aan zichzelf werken. “Natuurlijk wil ik het probleem bij mezelf zoeken. Dat geeft controle. Het is makkelijker dan accepteren dat je het niet hebt kunnen voorkomen. Makkelijker dan realiseren dat je hield van een geest (p.259).” Dit besef deed haar veel pijn. ‘Het was geen normale relatie. Hij heeft nooit echt van me gehouden. Er is met een pleger van dwingende controle geen ‘samen’, weet Lotte nu.
We bespreken hoe kwalijk het is dat victim blaming zo vaak voorkomt bij dit type geweld. Lotte beschrijft het glashelder in haar boek:
“We kunnen eindeloos praten over hoe slachtoffers anders zouden moeten handelen, hoe ze, weet ik veel, eerder of later aan de bel hadden moeten trekken, hoe ze weerbaarder hadden moeten zijn. Het zijn allemaal mooie afleidingsmanoeuvres van vragen die moeilijker te beantwoorden zijn. Het zijn allemaal effectieve manieren van wegkijken. Van daders vrij spel geven. Daders wíllen dat we op de slachtoffers focussen en niet op hen. Dat is precies de opzet.”
Moed
Dit is een moedig boek. Het betekent veel voor ons hoezeer Lotte en de uitgeverij die dit (derde) boek uitbrengt onze stichting een warm hart toedragen. Lotte noemt in haar media-optredens onze stichting, onder andere omdat ze het belangrijk vindt dat andere slachtoffers weten dat wij bestaan. Haar waardering en inzet sterken ons in het besef dat het belangrijk is wat wij doen. En om dit samen te doen, met een talentvol, jong, inspirerend en krachtig persoon als Lotte, is bijzonder.
Ben je zelf slachtoffer (geweest) van dwingende controle, in welke relatievorm dan ook? Of ken je het zelf niet, maar wil je dit fenomeen leren kennen omdat het zo vaak voorkomt? Lees dan dit boek.
‘Wat liefde kan doen’ van Lotte Kok, (uitgeverij Lebowski) vanaf 23 mei in alle boekhandels verkrijgbaar.
13 reacties op “Lotte vertelt met haar boek haar verhaal en dat van duizenden slachtoffers”
Deze plegers van dwingende controle gebruiken de kracht en de luefde van hun slachtiffers en keren het tegen henzelf. Dat het ze lukt om sterker te zijn en te profiteren van een aterk persoon die ook nog eens zoveel van hen houdt is voor de dader een bron van bevestiging van zijn of haar bestaan. Alleen wanneer het je lukt om naderhand terug te kijken, door je te herinneren of door terug te lezen, dan doorzie je het patroon.
Dat het Lotte is gelukt om dat te doen is een groot bewijs van haar kracht, moed en intelligentie. Deze daders zoeken sterke slachtoffers voor hun eigen zwakke ego.
Dankjewel voor de mooie woorden, Martina!
Besteld.
Ben zeer benieuwd.
Ook al is, m.i., een partner anders dan een ouder, je schrijft zo helder en zonder voorbehoud dat er triggers in moeten zitten. Uiteindelijk gedragen narcisten zich allemaal hetzelfde, alleen zijn de nuances, met het verstrijken der jaren, bij mij een beetje weggezakt. Ik hoop op veel “O ja-momenten”.
Wat fijn dat je dit boek geschreven en uitgegeven hebt.
Dat het maar veel mensen tot steun mag zijn.
Bedankt, ik hoop dat het boek je misschien nieuwe inzichten en herkenning mag geven!
Er ligt nog een boek klaar met verwijzing naar ‘Het verdwenen zelf’. Niet in drie maanden geschreven – dat je dát kunt! – maar ik ben al bezig vanaf 2018. Het komt me over dat jij op de een of andere manier toch heel dicht bij jezelf bent gebleven dat je zo vlot een goed boek kunt schrijven. Mijn respect. Ik hoop dat mijn boek er ook komt.
Ik hoop ook dat jouw boek er komt Susan, er zijn nog veel meer verhalen nodig over dit onderwerp
Het boek verslonden.
Ik zat in een parallel universum, ook 4 jaar, precies in die tijd en ook die 8 maanden terreur in hetzelfde jaar. Met een zelfde soort man, die dezelfde zinnen sprak, waar ik ook zoveel van hield, waar ik de fawning response ontwikkelde, stockholsyndroom, ptts. Waarin ik op precies dezelfde manier de relatie wilde behouden, die mooie lieve man terugzag, soms en zo hunkerde naar zijn warmte. Jeckyl & Hyde op een niet meer bij te houden afwisseling van gedaanten. Badhanddoeken huilde ik vol, alle mogelijke excuses voor zijn gedrag en krenkingen, ik die sorry als stopwoordje gebruikte. Leeggegeven, opgebruikt, weggegooid, nog een keer gebruikt, restjes eruit geschraapt, en definitief weggegooid. Na 2 jaar nog puinruimen. Maar nu ik het boek las met al die rauwheid die ik toen ook voelde, zie ik dat ik al heel ver ben gekomen en het slagveld meer en meer als verleden tijd zie en mijn ex als een geest. Geen idee wie hij was.
Prachtig boek!!!!
Bedankt voor het mooie en ontroerende bericht Mariz – wat heftig dat ons verhaal zo hetzelfde is! En wat mooi dat het je ook laat zien hoe ver je al bent gekomen!
Lotte beschrijft mijn verhaal.Ik ben pas halverwege het boek.
Zit ( echt waar) al ruim veertig!!! jaar in een dergelijke situatie.
Het aantal cursussen, behandelingen , gesprekken met therapeuten etc, om een ‘ beter’ mens te worden zijn niet te tellen.
Maar ik ben er nog! Bijna zeventig.De rest van mijn tijd is voor mij.
Wat een strijd! Ik gun je nog veel goede, vruchtbare en rustige jaren!
dankjewel Lotte.
We wonen nog in hetzelfde huis
van een ‘ liefdes ‘ relatie is al lang geen sprake meer
Hij is oud en ziekelijk.In die zin zijn we dus nog steeds de poppenspeler en zijn marionet .
Toch heb ik mij grotendeels los kunnen worstelen vooral ook door de boeken van Iris
En eerder die van Jan Storms.
Bijna heb ik je boek uit en ook dit zal bijdragen tot meer kennis en inzicht voor alle mensen die hier in verstrikt zitten.
Als ik terugkijk op mijn leven voelt het alsof ik als een vlinder in een net gevangen zat .Zeker in mijn jonge jaren.
jij. hebt met je boek weer een stukje van het net verwijderd.
daarvoor dankjewel
Als man (vaak extra onderschat als slachtoffer denk ik) zit ik al jaren in een eensgelijke situatie, het verergert steeds verder.
Al meer dan twee jaar gaan we niet meer de deur uit, geen vakantie meer (hebben notabene een camper en een boot), nérgens meer naar toe, ontvangen geen visite, gaan ook niet op visite, kijken geen films meer, ook niet op TV of waar dan ook, bezoeken restaurantje meer, etc. Helemaal niets.
Ook al járen is onze verhouding “platonisch”, geen lichamelijke liefde, knuffel, vrijpartij meer….,
Ik kook, doe de boodschappen, draai het huishouden, want ze “kan” het allemaal niet meer (ze mankeert fysiek helemaal niets….)
Ik ga hier nu langzaam kapot aan, alles is onbespreekbaar, ruzie, woede, huilpartijen, dreigen met zelfmoord is het antwoord als ik voor mezelf op kom.
Ik “mag” ook geen “eigen hobby’s” hebben, want dan ben ik altijd “bezig”.
Dit na 50 jaar samen….
Ik heb altijd snoeihard (als alleenverdiener) gewerkt, twee zoons, waarvan de jongste nu afstand heeft genomen van mijn echtgenote, ik zelf mag nog wel hem en mijn kleindochter zien, maar zij niet meer.
Mijn wereldje wordt steeds kleiner, ook wat mijn eigen vrienden en kennissen betreft.
Ik krijg indirect steeds de schuld van alles, moet smeken om het noodzakelijke onderhoud aan mijn boot te mogen plegen, (“slechte invloed op mij op de haven”) en ze wilt absoluut niet mee daar naar toe, laat staan een stukje varen.
Neen ik moet thuis blijven, want anders krijgt ze nóg meer angst en paniekaanvallen.
Alle behandelaren (ook GGZ) deugen niet, (die zitten ook met de handen in het haar, medicatie helpt niet) kortom ik ben nu en dan ten einde raad en zou tegen mijn natuur in, zomaar wensen niet meer verder te leven.
Ik ben inmiddels 73 jaar en besef drommela.goed dat ik nog “maar” een aantal jaren te gaan heb, maar zit ik nog steeds vól met wensen en plannen om te kunnen genieten van het léven. Maar hoe? Niemand kan me helpen, alleen ik zelf?
Bij de GGZ zeggen ze dat ik mezelf maar eens moet inschrijven en laten behandelen…. maar waarvoor? Dat ik graag wil léven en weer, zonder gedwongen keurslijf, een beetje gelukkig wil zijn?
Tja, dan beëindi je toch je relatie!
Maar beëindig je zo maar een relatie na 50 jaar en ook nog eens als ze “ziek” is… ?
Inderdaad, ze is “ziek” bedenk ik dan dan weer vergevingsgezind, maar ZIJ bepaalt inmiddels bijna 100% iedere dag (ook zelfs ’s nachts door aandacht op te eisen, mijn leven ….. hoe lang houd ik dit nog vol.
Is dit “zwakheid” van mezelf, of echte liefde?
Ik weet het soms niet meer.
Bovendien, ik herken ineens zóveel wat ik hier lees….
Of…. ben ik een narcist en heb ik haar hiertoe gedreven (ze noemt me soms een narcist als ze heel boos is)
Hoi Willem,
Bedankt voor je bericht. Dat je veel herkent in de getuigenissen van andere ervaringsdeskundigen hier zegt veel. Ook je eigen getuigenis geeft aan dat je in een destructieve relatie zit. Het is nooit te laat om voor jezelf te gaan staan. Wij bieden hulp, via deze website kun je e.e.a. bekijken. Om te beginnen raden we je de boeken van Iris Koops aan, die kun je ook op een ander adres laten bezorgen.
Sterkte en licht en kracht gewenst.