De trekkende put

Bericht


Narcisten en psychopaten hebben nauwelijks contact met hun Zelf, en nauwelijks een Zelf ontwikkeld. Toch moeten ze hun dingen doen, hun leven leven. Wat doe je, als je zelf geen voedende energie aan jezelf kunt onttrekken en dit niet in jezelf wilt ontwikkelen? Je onttrekt die energie dan aan anderen. Maar hoe doe je dat, hoe zorg je dat die ander zich openstelt, waardoor je hem of haar leeg kunt trekken?

Door heftige reacties uit te lokken. Zie het volgende beeld voor je: daar zit een normaal iemand, in zijn of haar eigen energie. Zijn of haar eigen ding te doen, volledig tevreden met zichzelf. En daar sta je dan, als narcist of psychopaat, en je hebt die verbinding met jezelf niet of nauwelijks. Je kijkt naar die ander, en voelt een enorme woede. Afgunst. Haat. Er moet een manier zijn om die ander “uit zichzelf” te krijgen. Dus je gaat manipuleren. Wat heel goed werkt, is die ander bij gemeenschappelijke contacten in een verkeerd daglicht zetten. Succes gegarandeerd. Want je weet, dat die ander zich dit enorm aantrekt, zal proberen om zijn of haar naam te zuiveren. En dus niet meer bij zichzelf is.

Ik noem dit “de trekkende put”. Narcisten en psychopaten maken een put, waarbij ze willen dat jij daar in valt. Zodra je als slachtoffer in de put ligt, sta je niet meer op jezelf, je leeft niet meer vanuit jezelf, je staat nu onder de volledige controle van de narcist of psychopaat. Hij of zij is voorzien van een continue toevoer van levensenergie. Jouw emoties vormen energie. Jouw wanhoop vormt energie. Jouw behoefte aan zijn goedkeuring, vormt energie.

Je doet niet meer je eigen ding. Je gaat jezelf uitgeput voelen, kunt niet meer helder denken. Het is logisch dat je uitgeput raakt; je energie wordt voortdurend afgetapt. De narcist of psychopaat gaat fluitend naar zijn werk. Hij zit vriendelijk te zijn bij jouw familie. Hij is rustig en belangstellend naar gemeenschappelijke kennissen. En niemand begrijpt dat jij letterlijk en figuurlijk in de put zit. Niemand ziet die put. De enkeling die de narcist of psychopaat ziet als hij zich laat gaan, begrijpt niet wat er gebeurt. En zal denken dat hij “even zijn dag niet heeft”.

Als het jou lukt om uit die put te komen, dan blijft die put altijd aanwezig. Jij bent er uit geklommen (hoera!), maar de put zelf is niet verdwenen. Zeker als je door jouw situatie nog contact zal moeten hebben met de zieke persoon in kwestie. Misschien hebben jullie samen kinderen, of zijn jullie op een andere manier verbonden aan elkaar. Het is een uitputtingsslag, omdat je weet dat hij je in die put probeert te krijgen. Hij zal blijven proberen om heftige reacties in je op te roepen, door leugens te verspreiden, anderen te manipuleren, zelf zo “rustig en beheerst” te zijn. Hoe onrechtvaardig, ziek en gekmakend dit ook is, laat je niet in die put trekken. Zoek iets uit waar je je op af kunt reageren. Voel wat het met je doet, maar laat hem of haar niets hiervan merken. Stel grenzen wanneer nodig, maar blijf gesloten en massief. Zorg dat je in contact blijft met jezelf, laat je niet meer tegen jezelf of anderen uitspelen. Zorg dat je voldoende inzicht hebt, om te weten wat hij doet. Doe alles, wat nodig is om uit die put te blijven.

Zolang je in die put zit, gaat jouw levensenergie naar de psychopaat of narcist in kwestie. Het is jouw leven, het is jou gegeven. Claim het terug!

Iris.

49 gedachten aan “De trekkende put”

 1. Weet je het is zo dat een narcist juist blij is als er niemand op hem let of om hem geeft. En zal blijven hopen dat je iets van hem/haar zal nodig hebben om zelf te kunnen leven.
  Maar pas als je zegt niets meer van hem nodig te hebben dan heb je pas van narcist gewonnen.
  En dan komt er vaak een punt dat je dat niet kan omdat je gewend was aan het goede leven dat hij leidde en onbewust jaloers op was.

  1. @Johan, wat een vaag verhaal van je. Wat jij kennelijk niet snapt is dat liefde en relaties ook familierelaties, ouder-kind relaties, werkgever-werknemerrelaties, gebaseerd zijn op wederkerigheid. Zoals je terecht in je eerste zin aangeeft gaat het daar al mis bij de narcist. Die denkt enkel aan zichzelf en ontbeert elk inlevingsvermogen danwel respect voor een ander. Hij bewondert zichzelf en denkt dat anderen hem nodig hebben, maar de waarheid is dat hij anderen harder nodig heeft om zijn lege zelf en de verloren geraakte verbinding met zichzelf te herstellen. Daarmee zuigt hij alle energie op. Woorden, zinnen, gedragingen, alles wordt nagebootst en gebruikt om identiteit aan te verlenen omdat hij die zelf niet heeft. Het idee dat hij superieur is bestaat alleen in zijn zieke hoofd en is ontstaan als reactie op een dieper gelegen onzekerheid en gebrek aan eigenwaarde. Het ‘goede’ leven waar jij op doelt is de energie die de narcist van anderen overneemt maar achter dat masker zit een sneu leeg en ongelooflijk ongelukkig wezen wat niet het leg heeft zijn eigen realiteit onder ogen te komen. Zo triest dat!

 2. Dank je voor je bijdrage Liz, heel herkenbaar! Mijn narcistische ex vriend denkt ook dat anderen hem nodig hebben. Sinds een half jaar is hij nu alternatief therapeut en heeft (naast zijn baan) praktijk aan huis. Hij is blijkbaar in staat om mensen met zichzelf “in verbinding” te brengen. Iets wat hijzelf niet is/kan.
  Sinds ik met hem de vriendschap heb verbroken, krijg ik alleen maar verbaasde/positieve! reacties uit mijn omgeving, ook van collega’s op het werk, dat ik zo positief veranderd ben en veel krachtiger ben (grenzen stel).
  Mijn lichamelijke klachten die ik had zoals spierpijnen en een spastische darm zijn plots verdwenen. Hier had ik zijn ” hollistische massages” niet voor nodig. Integendeel!
  Het constante liegen, bedriegen, verzwijgen en het leven van dubbellevens; ik heb alles mogen ervaren. Ook zijn ex en zijn kinderen hebben deze ervaringen. Het gaat maar door. Hier lijkt pathologie te spelen.
  Hij is nu openlijk homo sinds een jaar en heeft een vriend (met kinderen) een man met een behoorlijke rugzak aan nare ervaringen. Dat is ook de reden dat ze elkaar hebben gevonden volgens hem; hij heeft ook veel meegemaakt en is slachtoffer.. Overigens schijnt hij nu al weer actief aan het zoeken te zijn naar dates via social media. Dit zal ook wel weer stiekem gebeuren. De verveling slaat alweer toe?
  Hij gaat zich nu inzetten voor een Goed Doel , samen met zijn nieuwe vriend. Ja, hij is heel betrokken op en zorgzaam naar zijn omgeving en profileert zich als zodanig op social media zodat iedereen dit kan zien……..brrrrr
  Blijft vreemd dat je hem zo nu en dan toch mist en dit vind ik zooo moeilijk.
  Jammer dat het zo moest lopen maar volgens hem heb ik dit over mijzelf afgeroepen: “self fulfilling prophecy”.
  De boeken van Iris hebben me veel inzicht gebracht en daardoor kan ik veel zaken beter duiden en dit geeft een mate van rust. Ik weet nu ook dat mijn ex narcist mij geraakt heeft in mijn oude pijn. Nog veel werk te verzetten dus…….

 3. Een voorbeeldje van een narcistische moeder.
  Toen mijn oudste zoon overleed (hij was toen pas 4 jaar geworden) zei mijn moeder tegen mij “Als hij bij mij geweest was, had hij nu nog geleefd”. Pas later heb ik kunnen voelen wat deze uitspraak met me gedaan heeft, maar ik had door de jaren heen geleerd om me af te sluiten van al wat ze zei. Ik was nog heel jong toen ik al voelde dat er iets niet klopte, maar ja, als kind kan je geen kant op en niemand wist hoe het er aan toe ging binnen de vier muren van ons gezin … want naar buiten toe was zij de liefdevolle, begripvolle moeder.
  Ik heb enkele keren geprobeerd om te vertellen wat bepaalde dingen die zij deed, of juist niet deed, met me gedaan hebben en gelijk hoor je haar dat verhaal vertellen aan derden met haar erin als begripvolle, ondersteunende, voor haar kind opkomende moeder … en weer voelt het alsof in de kou sta.
  Ik ben mij nog niet zo lang bewust dat ik een narcistische moeder heb en kan nu beginnen helen, onder begeleiding van een therapeut die inzicht heeft in deze materie. Ik hoop via de boeken van Iris Koops meer helderheid te krijgen en een weg te vinden om me te helen en mezelf te vinden.

 4. Hoi Myriam,

  Helaas is jouw verhaal niet uniek voor kinderen van narcistische ouders. Het is gewoon te ziek voor woorden dat het grootste drama van je leven zo wordt uitgebuit alleen om zelf weer een hoofdrol te kunnen spelen. Ik heb hier zelf talloze voorbeelden van en ik leef met je mee. De narcist pakt alle kansen aan om jou te laten weten dat je niet capabel bent en je ook nog eens moet schamen. Nee, er is hier maar één persoon niet capabel. De narcist moet zich heel diep schamen voor alle keren dat je getroost moest worden en in plaats daarvan een dolk in je rug stak. Als kind al geconditioneerd om je niet uit te spreken en uiteindelijk compleet monddood gemaakt. Ik vind het knap van je dat je hebt geprobeerd om je moeder duidelijk te maken wat je dwars zat. Ik durfde het niet eens te proberen. Ik wens je veel sterkte met je helingsproces.

 5. Die trekkende put… Ik zàt al in de put toen ik mijn ex leerde kennen. Toen ik nog thuis woonde had ik een depressie. Geen wonder, bleek achteraf, want voor mijn moeder kon ik niets goed doen. Hoe ik ook mijn best deed, altijd had ze te klagen. Ik wilde weg en toen kwam ik een man tegen die mij leek te begrijpen. We werden een koppel en ondanks mijn depressie is hij bij mij gebleven. Hij wilde zelfs met mij trouwen! Dat vond ik ideaal, dan was ik meteen thuis weg. Feest! Maar daarna… we waren nog geen dag verder of hij deed al geen moeite meer om zijn masker intact te houden. Er was van alles wat niet klopte. Als ik hem aansprak over woorden en daden die niet overeen kwamen, had hij altijd wel een uitleg. Heel vaak was hij ergens het slachtoffer van en kreeg ik medelijden. Maar weggaan vond ik niet kunnen, want hij had mij ook niet in de steek gelaten toen ik “in de put” zat. Mettertijd werd mij duidelijk dat hij mij juist daarvoor had uitgekozen: ik zàt al in de put. Alleen slaagde ik er moeizaam in om eruit te klauteren.

  Telkens ik mij weer een beetje goed in mijn vel voelde of zelfverzekerder, duwde hij er mij wel terug in. “Gedeelde vreugd is dubbele vreugd en gedeeld verdriet maakt het maar half zo erg”. Zo wordt gezegd. Maar als ik ergens blij om was, zette hij er de domper op. Was ik ergens verdrietig om, moest ik hem daar niet mee lastig vallen. Dan kon ik maar beter zwijgen, of alleen zeggen wat hij graag hoorde. Het werd een manier van leven: als ik hem hoorde terugkomen van zijn werk, ging ik al maar ongelukkig in de put zitten tot hij ‘s anderendaags weer vertrok. Ik kon mij de hele dag amuseren, bij wijze van spreken, maar als ik ‘s avonds in de keuken stond met de schort aan, was er vrede in huis. Had ik daarentegen een ganse dag gepoetst, gewassen en gestreken en nog meer, en zat ik bij zijn thuiskomst in de zetel, dan was het kot te klein. Dus heb ik overdag in het geniep gedurende 25 jaar toch een beetje mijn eigen leven geleid, kwestie van het vol te houden. Ik had immers 3 kinderen. Jaja, hij is soms lief voor mij geweest. Toch als hij iets nodig had.

  In plaats van een put, stel ik het ook nogal eens voor als een spinnenweb. De spin wacht geduldig op een prooi en weeft daarvoor onzichtbare draden. Eens die prooi gevangen is, is het gedaan met de vleugels uitslaan. Dan begint het leegzuigen, beetje bij beetje, maar het slachtoffer kan niet weg. Er is niemand die je daarvoor waarschuwt. Wie er zelf niet in vast is komen te zitten, weet niet dat het bestaat en de anderen zijn uitgeput en in extreme gevallen zijn ze eraan bezweken of zelfs omgebracht. Gelukkig is er nu internet, maar dan moet je nog weten waar je moet zoeken. Ik heb bijna 50 jaar lang naar verklaringen gezocht voor zijn gedrag, van bipolaire stoornis tot autisme, maar nu weet ik het zeker: het is narcisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.