Onveilig

Bericht


Je leert zo veel als onveilig kind
Je leert precies zo te kijken, dit te zeggen, dat te doen, opdat je geaccepteerd wordt
Je leert dat je onder in de rangorde staat
Dat je moet boeten voor een misdaad die je niet bekend is
Dat mensen die zeggen; “je kan me vertrouwen hoor”, niet persé betrouwbaar zijn

Je leert dat sommige mensen het wel zien, maar niet ingrijpen
Of dat de enkeling die probeert in te grijpen, wordt weggestuurd
Je leert dat je er alleen voor staat
Je leert volhouden, volhouden
Je leert dingen, waar anderen geen weet van hebben en die voor hen niet eens kunnen bestaan

Je leert zo veel, maar het gaat allemaal niet over het leven zelf.

3 reacties op “Onveilig

 1. Wat een intens mooie omschrijving van hoe je dat als kind beleefd hebt, bij narcistische ouders of ouder. Bedankt voor deze diep ontroerende tekst/gedicht. Ik heb het zelf spijtig genoeg ook zo beleefd. Je leert inderdaad alleen hoe je moet omgaan en gedragen met die narcistische persoon, maar helemaal niets over het leven zelf.
  Het is heeeeel eenzaam als kind.

 2. DAT WAS IK!
  Ik ben bang
  Bang
  van het leven
  Bang van
  Het Leven
  in mij
  Ik werd ervoor
  gestraft
  geslagen
  afgestoten en
  buitengesloten
  Deed God en Jezus pijn
  En anderen verdriet
  werd me gezegd
  En dat wou ik niet
  Het was heel
  akelig
  Heel verwarrend
  voor mij
  Was ik dan
  zo slecht?
  Want ik besefte
  toen al wel
  Dat LEVEN
  in mij,
  dat was IK!

 3. “Ik ben te dom om te leven. Ik ben zo stom, het leven niet waard. Ik kan niets, maak veel fouten. Ik leerde te laat lezen. Ik kon nog geen eenvoudig blikje bruine bonen in de kast vinden. Zo dom, het stond er toch echt. Als je zo dom bent kan er maar beter geen kinderen van school komen spelen. Blijf maar binnen, dan zien ze niet dat je zo stom bent. Waarom kan je niet normaal zijn, net als je 6 jaar jongere broer? Die is nog slimmer dan jij. Blijf jij maar op je kamer, ik kan je niet meer aanzien, zo stom ben je. Dat ik ruzie heb met je vader komt door jou, omdat jij zo stom bent, het leven niet waard.”

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.