Eerste workshop was een heel bijzondere dag!


Gisteren vond in Eindhoven de eerste workshop “herstellen van narcistische mishandeling” plaats, en ik ben nog steeds onder de indruk. Wat een inspirerende, inzichtgevende en ontroerende bijeenkomst. Ik ben heel trots op de dag die we samen hebben neergezet. De workshop was deels maatwerk, dus alle twaalf deelnemers hadden mij op mijn verzoek van te voren informatie gegeven over hun persoonlijke achtergrond, en over de vragen waar zij nog mee worstelden. Omdat ieder het werkboek gelezen had, was er al veel inzicht en kon ik gericht nog op bepaalde zaken ingaan.

Een onderdeel van de dag was dus gericht op het verder verdiepen van inzicht. Narcistische mishandeling zorgt er voor dat je vol wordt gestopt met gif. Het tegengif wordt o.a. gevormd door het inzicht dat de dader ernstige pathologie heeft. Door middel van een verklarend kader kun je al zijn of haar gedrag plaatsen. Hierdoor ben je er niet meer “in” te trekken. Door deze theorie heen werden nog extra situaties ingebracht, waardoor we de inzichten direct konden toepassen op de praktijk. Sowieso had het delen van ervaringen een helend effect. Ook ikzelf heb veel verteld over mijn weg naar herstel. Verschillende deelnemers zeiden: “het is zo fijn om te ontdekken dat je niet de enige bent”. Er was veel herkenning.

Na deze intesieve ochtend was het even tijd voor iets anders. In het prettige centrum waar we zaten mochten we even gebruik maken van een grote ruimte; dus schoenen uit en rondlopen op de muziek. Hierna splitsten we in twee groepjes, om een oefening te doen waarin je het verschil ervaart tussen “er in” zitten, dus in die duistere realiteit, in de verlamming en frustratie, en er uit zijn. Weer in je eigen energie zitten en je eigen ding kunnen doen. Wat kun je doen om er uit te komen? Er werden weer ervaringen gedeeld, er werd gelachen en gehuild. Daarna namen we weer plaats in onze eigen ruimte en werd het behandelen van vragen hervat. Vervolgens deelde Sylvia met de groep waar je op kunt letten bij het herstel van een relatie met een narcistische partner.

De dag werd afgesloten met een behandeling van de laatste vragen en een korte terugblik. Ik vond het heel mooi om te zien hoe veel het werkboek voor de deelnemers heeft betekend, en hoe we de inzichten tijdens deze workshop konden verdiepen en toepassen op ieders persoonlijke situatie. Daarnaast hadden de deelnemers veel aan elkaar, ook in de pauzes werd er druk gepraat en er zijn diverse mailadressen uitgewisseld. Het was mooi om te zien hoe ieder op een verschillen punt in zijn of haar proces zat, en daar vanuit iemand anders weer dingen mee kon geven. Er was veel respect en medeleven in de groep. Ik ben dan ook heel trots op alle deelnemers!

De workshop heeft mij nog eens duidelijk gemaakt hoeveel behoefte er is aan extra inzicht en het delen van ervaringen. Het is mijn bedoeling om minimaal twee workshops per kwartaal aan de gaan bieden, op plaatsen door heel het land. Als je geïnteresseerd bent, hou dan deze website in de gaten. Binnenkort volgt er concrete informatie over waar en wanneer de volgende workshops plaats gaan vinden.

Hartelijke groet, Iris

3 reacties op “Eerste workshop was een heel bijzondere dag!

  1. Bedankt voor de workshop! Het was een heel intensieve dag. Na je boek en coaching is dit een hele goede afsluiting voor mij geweest. Ik besef dat ik al heel ver ben met de verwerking. Het contact met anderen die ook in zo’n soort proces zitten is zo prettig. Door ieders verhaal besef je dat je niet alleen staat. Het waren allemaal bijzondere mensen en hierdoor is ook mijn schaamtegevoel weg. Het kan iedereen overkomen omdat een narcist zo geslepen en manipulatief te werk gaat. Ik hoop dat je boek en site heel veel mensen bereiken en dat je zo heel veel mensen kunt helpen. En ik raad iedereen aan ook naar een workshop van je te gaan. Dat maakte voor mij het hele traject compleet.

  2. Annemarie, dat heb je mooi samengevat. De workshop was voor mij een hele stap, maar een ervaring die ik juist op dat moment zo nodig had. Het is i.d.d. fijn om te weten dat ik niet de enige ben en dat hele normale mensen in de geraffineerde wereld van de narcist trappen en daar ook jaren aan vast blijven zitten. Men had veel behoefte aan delen en herkenning. De manier van begeleiden van Iris is zeer zorgvuldig, professioneel en vakkundig en ik verheug mij erop door haar gecoacht te worden. De combi van de workshop en het werkboek geeft mij veel houvast om weer te durven vertrouwen op mijzelf en misschien zelfs een stabiele toekomst.

  3. Een zeer waardevolle workshop. Dankzij de begeleiding van Iris werd er snel een sfeer van vertrouwen gecreëerd waardoor het veilig voelde om ervaringen open te delen. Zoveel herkenbare verhalen en eindelijk(!) een begrip waar weinig uitgelegd hoeft te worden. Dat geeft mij een enorm gevoel van rust en steun.
    Daarnaast was er een mogelijkheid om vragen te stellen en persoonlijk advies van Iris te krijgen.
    Hartelijk dank aan Iris en alle deelnemers voor een mooie workshop!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.