Belangrijke ontwikkelingen voor slachtoffers van huiselijk geweld!


Afgelopen zaterdag vond de E-day van stichting Zijweg plaats. Susan en ik waren hier aanwezig, o.a. omdat ik ‘s middags twee workshops ging geven. We vonden het een bijzondere dag. ‘s Ochtends vertelde Anita haar verhaal. Dit maakte behoorlijk wat los onder de vrouwen in de zaal. Tijdens de lunch heb ik met Anita gepraat en haar later mijn boek gegeven. Bewonderenswaardig hoe zij door heel het land haar verhaal vertelt en hiermee bijvoorbeeld hulpverleners laat zien en voelen wat de gevolgen zijn van narcistische mishandeling. Alle vormen van mishandeling die thuis plaats vindt; emotioneel, psychisch en fysiek, zijn een vorm van huiselijk geweld. Anita heeft het allemaal meegemaakt en is hier sterk uitgekomen. Het raakte me zeer wat ze vertelde over het landelijk politiecongres in Ede vorig jaar, waar ze een staande ovatie kreeg van 650 aanwezige politie-agenten. Diverse agenten waren in tranen uit gebarsten tijdens haar verhaal. Het maakte diepe indruk.

Zoals we allemaal weten is er onder professionals nog heel weinig zicht op de impact van narcistische mishandeling, en Anita zorgt er met haar missie voor dat hier meer zicht op komt. Dat is heel belangrijk!

De workshops in de middag gingen heel goed en brachten ons allemaal verder. Daarna was er nog een borrel en werd de dag afgesloten. Van een slachtoffer waarmee ik regelmatig contact had gehad via de mail en die ik nu voor het eerste ontmoette, kreeg ik de volgende mail over hoe zij de dag ervaren heeft: Ik heb vooral geluisterd naar anderen, was best nerveus voor aanvang, maar eenmaal daar en luisterend naar verhalen van andere vrouwen, was het vooral de erkenning en herkenning van alle verschrikkelijke verhalen voor mij een bevestiging dat ik niet de enige ben, dat mensen met een stoornis echt in staat zijn tot vreselijke handelingen en mishandeling. Maar ook dat je er vrouwen ontmoet die intelligent en heel normaal zijn, die dit overkomt. Ik heb in de ochtend al mijn zakdoekjes uit moeten delen aan de vrouwen om me heen….Al met al heeft de dag mij goed gedaan, veel wijzer en even zoveel illusies armer, maar wel sterker gemaakt en ook bewuster.

Na afloop van de dag zat ik nog even met Tineke Franssen te praten en zij vertelde me dat ze een gesprek zou hebben met gemeente Zaandam. Er is daar een projectteam opgezet om onderzoek te doen, en zo het jeugdbeleid te kunnen verbeteren. Dit is goed nieuws, want er gaat in het hele land ontzettend veel mis vanuit Jeugdzorg, wanneer er een narcistische of psychopathische ouder bij betrokken is. Door een gebrek aan inzicht in de pathologie laten veel medewerkers (ook van andere instanties) zich volledig inpakken door die ouder, en komt de normale ouder in een slecht daglicht te staan. Het probleem rond instanties is zo groot, dat ik er in het vervolg van mijn werkboek een apart hoofdstuk aan ga wijden.

Inmiddels heeft dit gesprek met de gemeente Zaandam plaats gevonden. Tineke heeft op mijn verzoek mijn boek overhandigd, en ze waren hier blij mee. Ook willen ze met mensen sparren die verstand hebben van de problematiek, om het beleid te kunnen verbeteren. Tineke zal namens stichting Zijweg deelnemen, en ik zal ook graag aan de “vergadertafel” aansluiten. Ik vind dit een hele mooie en belangrijke ontwikkeling. En last but not least (volgende tekst komt van de website van stichting Zijweg):

De gemeente Zaandam onderzoekt welke factoren leiden tot huiselijk geweld en welke interventies mogelijk zijn om huiselijk geweld te voorkomen. Daarvoor heeft de gemeente Zaanstad de medewerking nodig van slachtoffers/ ervaringsdeskundigen. Men wil graag van de ervaringsdeskundigen zelf horen wat er nodig is om huiselijk geweld te voorkomen en wat werkt om het geweld te stoppen.

Je kan aan dit onderzoek meewerken door anoniem een vragenlijst in te vullen.

klik hier om naar de vragenlijst te gaan.
noot: dit onderzoek is inmiddels gesloten.

Stichting Zijweg brengt dit onderzoek onder de aandacht, omdat hier de ervaringsdeskundigheid expliciet gebruikt wordt door een gemeente. Laten meer gemeenten een voorbeeld nemen aan Zaanstad door naar de ervaringen te luisteren van ervaringsdeskundigen!

Een oproep aan alle mensen die met kindermishandeling te maken hebben of hebben gehad: vul de vragenlijst alsjeblieft in! Hoe hoger de respons, hoe beter de kwaliteit van het onderzoek. Je deelname is dus anoniem, tenzij je aangeeft dat je benadert mag worden voor het geven van een toelichting. Er zal heel vertrouwelijk met gegevens worden omgegaan. Het is heel belangrijk dat er – eindelijk – meer inzicht ontstaat in wat er werkelijk achter de gesloten deuren van diverse gezinnen gebeurt, of is gebeurd.

Iris

10 gedachten aan “Belangrijke ontwikkelingen voor slachtoffers van huiselijk geweld!”

 1. Gedaan, onderzoek ingevuld!
  Zit nu zelf in traject met forensische mediation en heb al bedreigingen aan mijn adres van ex gehad dat hij mij vergeleek met efficiency en karakter van Hitler!! Ben benieuwd wat hiermee wordt gedaan. Of dit weer onder de noemer van protocollen volgen wordt weggeschreven, gebagitaliseerd dan wel genegeerd.

 2. Heb de vragen uiteidelijk niet beantwoord. Ik vond het te moeilijk omdat het te lang geleden is. na het overlijden van mijn vader, één van de narcisten ,begin dit jaar, lijkt het of de vreselijke herinneringen, geen emotionele lading meer hebben. en komen ook nog zelden terug in m’n hoofd en emotie. dat geeft me veel rust.
  Het lijkt er op dat het boek gesloten is. Voordien heb ik er zeer lange tijd heel veel last van gehad. het bleef maar terug komen de pijn ,het verdriet, de angst en de kwaadheid. voor de duidelijkheid ,ik ben nu 72 eindelijk rust in m’n hoofd.Ik voel me een soort van bevrijd. ben heel blij dat er hard aan dit probleem gewerkt wordt , het verdient alle aandacht op een breed vlak. vriendelijke groeten Trix

 3. ik denk dat een discussie ouderverstoting contra narcistisch oudertrauma echt aangehaald moet worden, narcisme erkende psychopathologie moet worden en acute zorgmijding ergrns te melden moet worden.. narcisten zijn zorgmijders….

  1. Hoi Lelie,
   Het thema “ouderverstoting” zal in het vervolg van mijn werkboek behandeld worden. Wat betreft de andere punten ben ik het ook met je eens, maar hoe die gerealiseerd kunnen worden…
   lieve groet,
   Iris

 4. Mooi om dit allemaal te lezen dat het iedereen kracht geeft . ik wil ook echt nu het boek gaan bestellen. ben het zo moe om niet begrepen te worden . ik weet zeker dat het heel erg veel gebeurd om mij heen en ik wil het graag door breken . maar daar is moed voor nodig, en heel veel doorzettings vermogen. Het verhaal van anita is echt een heftig verhaal maar ook zo herkenbaar ergens knap dat ze het op tv heeft verteld petje af.
  Het sterkt me om dit alles weer te lezen.

 5. Heb de vragenlijst ingevuld hopelijk gaat het lijden naar de juiste hulp voor mijn zoon die licht verstandelijk beperkt is en geïndoctrineerd wordt door mijn ex man.
  Want dat is toch wel een groot probleem in deze maatschappij als je een volwassen zoon hebt die een verstandelijke beperking heeft om daar de juiste hulp voor te krijgen.
  Hij woont begeleid maar signalen worden niet opgepikt.
  Om een voorbeeld te geven een paar jaar geleden heeft mijn zoon onder druk al zijn spaar geld weggegeven en dan heb je geen poot om op te staan,want dan wordt er gezegd hij is volwassen en het is zijn beslissing en zo kan ik nog heel veel situatie`s opnoemen en mijn ex weet het zo te draaien dat ik de gek ben,en sommige hulpverleners zeggen gewoon nee hoor dat geloof ik niet want het is zo`n leuke en lieve man.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.