Focus

Dit is een gastcolumn van de trainers Wilma en Richelle

Wat zou het toch fijn zijn om een pasklaar antwoord, een oplossing te hebben om het liefst morgen al helemaal hersteld te zijn van alle ellende die een destructieve relatie kan veroorzaken! Deze pasklare oplossing is er helaas niet; maar er is zeker een uitweg! De handvatten waar iedereen zo naar op zoek is, vind je voor een groot deel uiteindelijk in jezelf.

Steeds blijkt maar weer hoe belangrijk veiligheid is en hoe veiligheid voor iedereen iets anders betekent, maar toch ook weer hetzelfde is… En elke workshop weer, zien we hoe de deelnemers zich durven open te stellen om hun ervaringen met elkaar te delen. De (h)erkenning die dit oplevert alleen al geeft al zoveel kracht. Afgelopen zaterdag in Eindhoven, vertelden verschillende deelnemers dat het zo fijn is om te merken “Ik ben niet de enige! Er zijn mensen die weten en begrijpen hoe het voelt!”.

De ademhalings-ontspanningsoefening van onze collega Joyce was een welkome aanvulling op het ochtendprogramma. De opgebouwde spanning van het komen naar de workshop en het bespreken van de theorie rondom narcisme kon worden uitgeademd om vervolgens weer helemaal tot jezelf te kunnen komen.

Er was respect voor elkaar, iedereen mocht en kon zichzelf zijn. Alles mocht er gewoon zijn, zonder te worden veroordeeld. Er hebben tranen gevloeid van verdriet maar ook tranen van het lachen! Hoe fijn en belangrijk is het, om ook de kracht van humor te kunnen inzetten in de soms zo moeilijke tijden! Waar er in de ochtend nog veel vragen werden gesteld over het hoe en waarom de narcist doet wat hij/zij doet, was in de middag deze focus al verlegd op ieder zelf; hoe kan IK weer bij mijn krachten komen die diep in mij nog steeds aanwezig zijn, wat heb IK nodig om te herstellen. Het verleggen van deze focus op de narcist naar jezelf als mens is van wezenlijk belang tijdens het herstelproces. Na afloop van de dag, noemden verschillende mensen ook ‘Ik ben niet meer met de narcist bezig, maar kan me focussen op mezelf’! Het gezegde gaat op “Ken jezelf”. Er zijn afgelopen zaterdag weer enorm veel stappen gezet richting de uitweg, chapeau voor de deelnemers!

Wilma & Richelle

5 reacties op “Focus

  1. Ja Adrienne, een hele lange weg met veel hobbels en valkuilen. Hopelijk zijn voor jou gaandeweg de hobbels minder hoog en de valkuilen minder diep geworden? Dat gun ik je van harte!

 1. Lieve mensen,
  Ik was erbij deze dag. Graag deel ik mijn ervaring. We begonnen de dag met te vertellen wat voor ons veiligheid betekenden. Ik zei gedragenheid. En dit is wat ik kreeg. Ik heb me zo gedragen gevoeld, dat het me lukte de focus bij mezelf te houden. Tijdens de ademoefening kwamen de tranen. De tranen van het voelen dat ik zelf besta. Dat er door de adem ruimte wordt gemaakt voor mij. Dat ik me niet hoef te verstoppen. Dat de kwetsbaarheid van het kind in mij prima is. Niet meer blijven doorzwemmen om maar niet te verdrinken.
  Dank iedereen voor dit. Een groot kado.
  Jenny

 2. Voor mij was de workshop een zeer heftige dag, waarbij er veel emotie in me loskwam, die ik blijkbaar diep weggestopt had. Wat ik vooral heel heftig vond waren al de aangrijpende verhalen van al deze mooie krachtige vrouwen, die hen aangedaan zijn door iemand die ze eigenlijk heel erg graag zien/gezien hebben. In elk geval heb ik eruit geleerd dat narcisme een pathologie is waar ik mee zal moeten omgaan ‘forever’. Of hij me nu blijft lastig vallen of juist heel erg negeert…normaal contact zal er helaas nooit van komen. Dat besef is moeilijk (we zouden inderdaad liever een pasklaar antwoord hebben om er gewoon ‘vanaf’ te zijn), maar het is waarschijnlijk weer een stapje verder in mijn proces.
  Ik wil graag iedereen bedanken voor haar verhaal! Het geeft me kracht door het besef dat ik niet de enige ben!

  1. Dank je voor je reactie, Nicole. Ja, voor mij is nu ook de tijd gekomen dat er een bepaald vertrouwen is ontstaan. Ik word niet meer zo heen en weer geslingerd. Dit is gegaan op de weg die ik ben gegaan en met de hulp die ik heb gekregen. Wat je mij toewenst, wens ik jou ook toe. Met een hartelijke groet, Adriene

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.