Lichaamsgericht werken aan herstel

Dit is een gastcolumn van trainers Heleen en Jerome

Tijdens de eerste verdiepingsdag stonden wij afgelopen zaterdag voor de eerste keer samen voor een groep fijne mensen die graag veel wilden leren. Iedereen bracht haar eigen verhaal mee. Eén van de deelneemsters merkte op: “Het is zo’n verademing dat ik hier niets hoef uit te leggen.”

Omdat deze dag in het teken stond van de lichaamsgerichte benadering, nodigden we de mensen uit om mee te doen met ervaringsgerichte lichaamsoefeningen, en om met nieuwsgierigheid naar het lichaam te luisteren. De aandacht was gericht op ‘hoe beter te leren in verbinding te blijven met jezelf’. En, ‘hoe je weer meer vreugde kunt ervaren naast alles wat je hebt meegemaakt of meemaakt’.

Naast het delen van ervaringen en de oefeningen was er ook een onderdeel in het programma met uitleg en theorie over hoe trauma doorwerkt in het lichaam. En hoe het lichaam kan herstellen van trauma. Er kwam hierdoor veel herkenning en begrip; Hoe hebben we overleefd, en hoe kan er nu meer ruimte ontstaan voor ‘leven’ in plaats van ‘overleven’. Dit gaf veel ruimte en opluchting in de groep.

Hoe mooi was het ook te merken dat de groep bewust werd van het feit dat het zenuwstelsel zelf kan reguleren, zelfs bij flinke trauma’s. Door de dag heen was voelbaar dat de groepsenergie van ‘onrustig en zwaar’, langzaam bewoog naar ‘rustig en licht’. Er ontstond gemeenschappelijkheid, verbondenheid en veiligheid, essentiële kenmerken voor herstel en heling.

Prachtig ook om te zien hoeveel warmte, openheid en bewustzijn de mensen de groep inbrachten. We voelen ons dankbaar dat we dit mochten doen!

Eind februari volgend jaar is er weer een lichaamsgerichte verdiepingsdag.

Heleen en Jerome.

Lees hieronder de reacties van een paar deelnemers:

“Het was een indrukwekkende dag met een fijne en rustgevende begeleiding. De locatie was mooi, rustig en ruim. Ik heb meer inzichten in lichaam en reacties op gebeurtenissen. Ik ben gaan inzien dat mijn zoektocht meer blijkt te liggen in het reduceren van stress in mezelf”.

“De algemene indruk van de dag was goed met een erg goede begeleiding. De locatie was heel mooi. Ik heb het als goed en ondersteunend ervaren.”

“Ik ga weer open en vrij naar huis. De tijd is omgevlogen. Heerlijk die (h)erkenning en zoveel weer geleerd. Ik voel me weer zo positief en de energie stroomt weer door mijn lijf! Alle emoties mochten er zijn! De begeleiding was super! Goed, professioneel, met gevoel en begripvol. Ik heb zoveel goede en fijne dingen geleerd, zoveel warmte! Ik zou absoluut deze dag willen aanbevelen aan anderen. Héél hartelijk bedankt!!”

“Een waardevolle, zinnige, ontspannende en veilige dag. Ook wel emotioneel, en herkenning en erkenning ervaren, met positieve begeleiders. De locatie was top. Dit is een absolute aanrader. Ik heb veel inzichten ervaren met een ervaren en hartverwarmende begeleiding. Dank, dank, dank!”

“Het was een prettige dag, maar er is zoveel gezegd. Dit moet even “landen”. De begeleiding ervoer ik als erg fijn. Ik had er een goed gevoel bij. Ik vond het prettig om aan te horen hoe anderen iets verwoordden. Het hielp mij om dingen te herkennen die ik zelf moeilijk kan verwoorden. Prettig om te ervaren: “Hé, dat heb ik ook!” Het is nog wel een lange (zoek)tocht voor mij. Waar moet ik beginnen? Een lange weg te gaan.”

“Een mooie, serene dag. Door de begeleiding voelde ik me gedragen. omdat alles in me er mocht zijn, ook als er verschil was voelde ’t veilig en er was echt aandacht. Geruststellend, dat vond ik heel fijn en helend. De locatie was prima, vooral de tuin was heerlijk. Het was fijn om met lotgenoten samen te zijn. Met één woord is er al herkenning. Daarom was het ook mogelijk om niet te veel in woorden te verzanden maar juist naar je lichaam te gaan.”

4 reacties op “Lichaamsgericht werken aan herstel

 1. Deze site heeft mij wel nieuwsgierig gemaakt. Helaas ben ik gestopt met mijn therapeut omdat hij absoluut niet begreep waar ik het over had. Hij viel ook bijna in slaap en vroeg hoe het met mijn hormonen stond. Ik ben 63 dus beantwoordde de vraag met ‘Met mijn hormonen alles prima’. Zegt hij ‘dus wij kunnen zonder zorgen……’
  Dit kan je dus ontmoeten als je in therapie gaat, ongelooflijk. Ik zoek dus iemand waar ik mijzelf veilig bij kan voelen. Je bent al best wel kwetsbaar dus mijn ervaring was best shocking.
  Ik denk dat ik eerst het boek bestel en kijk hoever ik hiermee kom.

  1. Beste MC,
   Heel goed dat je bent gestopt met deze therapeut. En wat hij heeft gezegd/geinsinueerd is schokkend! Je zou hier een klacht over kunnen indienen bij zijn beroepsvereniging.
   Via onze website kun je een gespecialiseerde coach of therapeut vinden. Ik hoop dat je mijn boek gaat lezen, daar zul je ook veel aan hebben verwacht ik.
   ik wens je veel sterkte!
   hartelijke groet,
   Iris

  2. Dag MC,
   Dat jij ziet dat je therapeut niks voor je kan betekenen en je het shocking vindt vind ik super! Mijn therapeuten konden me alles wijs maken. Ik heb er verschillende gehad. En als mijn therapeut slaperig was of suffe opmerkingen maakte wist ik dat ook, net als jij, maar ik had nooit het besef dat ik weg moest blijven. Ik luisterde naar iedereen, behalve naar mezelf. Dat kende ik namelijk niet: naar mezelf luisteren.
   En intussen bleef ik zoekende.. Geen idee waarnaar, maar ik zocht. Ik voelde me ergens heel alleen in mijn zijn en zag dat niet bij anderen. Ik las van alles en nog wat, maar vond ‘het’ nooit.
   Ook ik kwam hier een aantal jaren geleden een kijkje nemen. Ik bestelde het eerste boek van Iris. Ik ben daarna naar een workshop gegaan. Behoorlijk eng vond ik dat, zo in mijn eentje. Maar wel het beste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan! Ik ontmoette er mensen die precies hetzelfde meemaakten of hadden gemaakt. Aan één woord genoeg hebben. Wat een openbaring, wat een bijzondere en fijne dag was dat. Ik voelde me veilig en begrepen, gehoord. Een opening voor een ander leven was gemaakt.
   Een tweede workshop gedaan en heb ook het tweede boek gelezen. Voor mij enorm helend geweest al die herkenning, erkenning en bevestiging.
   En zie, ik kom hier nog steeds. Soms maanden niet en dan ineens heb ik weer even behoefte aan troost. Dat vind ik hier.
   Groetjes, M.

 2. nu ik dit lees wil ik ook even mijn ervaring met een “hoog en degenlijk opgeleide psychotherapeute ,kwijt. Vorige week heb ik na 3 maanden wachten mijn eerste intake gehad bij een gespecialiseerde trauma psychotherapeute. naast mijn narcistische ouders heb ik dertig jaar geleden een therapeut gehad waarmee ik uiteindelijk na 6 jaar therapie, in bed belandde, onder het verleidelijke aanbod dat hij met mij zou trouwen. Dit kwam er zonder dat ik wist dat het me zo hoog zat, als eerste eruit bij de intake vorige week. toendertijd heeft hij mijn eerste therapeut, ook veel goeds gedaan , nu zie ik hoe het me heeft beschadigd, alweer. echter deze traumatherapeute waar ik nu was, viel over mijn woorden op het laatst dat energetische behandelingen mij gelukkig erg geholpen hebben. ze wilde het naadje van de kous weten. vervolgens liet ze mij weten mij niet in therapie te kunnen nemen vanwege haar christelijke geloof. ik was stomverbaasd. en errig gekwetst. ondanks dat ik weet dat zo’n mens gewoon gek is in haar hoofd , maakte het me erg boos , boos dat dit soort mensen zich psychotherapeute mogen noemen en opgeleid zijn via de rhino. Echter daar ik geen bewijs heb sta ik met lege handen. dat ze mij in de kou laat staan ,3 maanden voor niks laat wachten en mij terug verwijst naar mijn huisarts, wat niet mag, regel is dat de therapeut verantwoordelijk is na een intake. is al schandalig, maar aan haar reactie merk ik dat ze geen idee heeft wat ze bij mij heeft aangericht. ik heb een klacht ingediend, maar zonder bewijs wordt het moeilijk. wel geven ze mij gelijk dat dat niet kan..haar gevoelloosheid en haar extreme religieuze opstelling , hoe is ze die opleiding door gekomen vraag ik me af. is iedereen daar blind of zo? ik heb zoveel meegemaakt en gelukkig heb ik een hoop werk kunnen verzetten, waarbij de boeken van Iris me zo ongelooflijk veel hebben geholpen om deze bullshit te kunnen doorzien. blijft dat ik me echt kut voel en nog steeds een goede traumatherapeut zoek die ( helaas ) ook vergoed wordt..ik geef het niet op..

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.