Gaslighting

Dit is een gedicht van Maze

Ze laten je geloven dat het niet is gebeurd.
Het voelt alsof er steeds een stukje van je ziel afscheurt.

Vaak heb ik gedacht ‘word ik nu gek?’
Het is het spel van narcisten, die hebben aan empathie een groot gebrek.

‘Jij ziet de dingen gewoon verkeerd,’
ze zijn er zo goed in, de waarheid wordt weer omgekeerd.

‘Het ligt aan jou, zo erg is het niet.’
Word ik nu gek? Het doet zoveel verdriet.

Het is hun spel, want niemand mag het weten.
De beschuldigingen worden weer naar mijn hoofd gesmeten.

‘Het ligt aan jou, jij roept dit over jezelf af’.
Ik ben het spel zo moe, het voelt als gevangenisstraf.

Ze beschadigen hiermee compleet je zelfvertrouwen,
het is mede hierdoor dat ik een muur om mij heen ben gaan bouwen.

Gaslighting, het manipuleren van de geest.
Het brengt zoveel schade toe, misschien nog wel van alles het allermeest.

I.J

18 gedachten aan “Gaslighting”

 1. Opvallende reacties zijn: je overdrijft, je hebt altijd al een levendige fantasie gehad, je maakt van een mug een olifant, ik heb het zo niet bedoeld, dat heb ik misschien 1 keer gezegd, je stelt je aan etc etc. Dat is gaslighting

 2. Zo waar …..en t kost zoveel moeite om je leven weer op te pakken en je leert na alle negatieve jaren : ik kan t wel, ik ben niet dom , ik mag er zijn., mn kinderen vinden me wel lief…ik red t wel…ik red t wel….

 3. Mooi gedicht, de juiste woorden. Die twijfel heb ik helaas soms ook. Maar je weet hoe ze zijn. Zet die twijfel opzij! Jij bent niet gek! Go for it! Voor je eigen leven. Jij bent het waard, laat hem dit niet afpakken! Sta het niet toe. Hij heeft al genoeg kapot gemaakt!
  Het is opladen en weer door…. voel me soms net een versleten iPhone ;-). Het is zeer vermoeiend en emotioneel. Die vieze trucjes… over de rug van ons kind.
  Je bent niet alleen, al voelt het soms zo. Mensen begrijpen het niet. We gaan er komen. Stap voor stap! Heb kracht en geduld.
  Liefs

 4. Deze tekst kwam ik ergens op het web tegen in mijn zoektocht naar Narcisme. Het is de vertaling van Labi Siffre; Something inside so strong. Het nummer geeft me kracht op de moeilijke dagen…Ik plaats hier een fragment
  Hoe hoger je de muren maakt,
  hoe groter ik word
  Hoe verder je mijn rechten intrekt,
  zoveel harder zal ik lopen
  Je kunt me negeren, je kunt besluiten
  me niet te willen zien
  Het maakt niet uit, iets in me is ontzettend sterk
  Ik weet dat ik dit overleven kan,
  al doe je me veel onrecht, zoveel onrecht
  Je dacht dat mijn trots nu wel weg was, maar nee,
  iets in me is zo sterk,
  echt heel sterk

 5. Belangrijke spullen opeens weg ( bril, autosleutels etc). N vindt ze binnen een paar tellen op een plek waar ik al 10 keer keek en waar niks lag. ( in een ongebruikte brillenkoker en zo). Hij vindt ze steeds snel als er niemand meekijkt. Tegen mijn omgeving zegt hij ‘Mijn vrouw is ziek, ze let niet op haar spullen, vertrouw haar maar niks toe; onbetrouwbaar en zielig). Voor mij de laatste druppel overigens. Scheiding wordt aangevraagd.

 6. Lieve Iris,
  Je boeken half jaar geleden besteld en gelezen , en nu pas bedank ik je en ook dank aan alle mensen die daar een bijdrage aan hebben geleverd , ,maar het kwam omdat ik niet eerder durfde , het spijt me dat het zo lang heeft geduurd en ik schaam me er ook oprecht voor dat zo lang heeft geduurd
  Eigenlijk wil ik ook graag mijn bijdrage geven op deze site, maar het ontbreekt mij aan lef , maar wat kan ik nou doen? ik bedoel ik kan het hier allemaal wel op gaan schrijven
  maar de N zal mij herkennen , want die kent mij immers door en door en daar hebben zij een ENORM ORGAAN voor ontwikkeld
  Groetjes:
  een bang vogeltje

  1. Hoi Bang Vogeltje,
   Wat fijn dat je zoveel aan mijn boeken en de bijdrages hebt gehad. Schaamte om je late reactie is echt niet nodig, het is niet ‘verplicht’ om te reageren, het is ook niet verplicht om iets op deze site te posten. Het gaat er alleen maar om dat jij doet wat goed is voor jou. Mocht je het toch fijn vinden om iets te posten dan kun je het onherkenbaar maken door geen persoonlijke details op te nemen in je tekst. Je kunt ook via het contactformulier een tekst sturen waarbij wij op de ‘herkenbaarheid’ letten en deze posten als blog (alles in contact met jou).
   Ik hoop dat je minder bang wordt Vogeltje, ook voor jou is er een leven in (redelijke) vrijheid.
   Sterkte en hartelijke groet,
   Iris

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.