Workshop trauma en hoogsensitiviteit

Onder de slachtoffers van narcisten komen relatief veel Hoogsensitieve Personen voor (HSP’s). Dit is dan ook een thema dat voor veel mensen leeft. Hoe kan je je beter beschermen tegen deze dynamiek? Welke invloed heeft de beschadigende relatie gehad op je hoogsensitiviteit en op jouzelf? Hoe kun je onderscheid maken tussen traumasymptomen en hoogsensitiviteit? Tijdens deze nieuwe verdiepingsdag wordt er uitgebreid op deze thema’s ingegaan.

Over een paar weken, op zaterdag 10 november 2018, vindt de verdiepingsdag ‘Hoogsensitief en slachtoffer van narcistische mishandeling’ voor het eerst plaats, in Bilthoven. Er zijn nog een paar plaatsen. Trainer en traumatherapeut Tieneke Meijer licht toe:

Traumasymptomen en Hoogsensitiviteit
Tijdens deze workshop gaan we Hoogsensitiviteit ombuigen naar kracht. Als je als Hoogsensitief persoon (HSP) slachtoffer bent geworden van een narcist of psychopaat, dan zijn je kwaliteiten vaak je eigen valkuil geworden. Tijdens onze verdiepingsdag krijg je meer inzicht op wat zo’n traumatiserende relatie met je gedaan heeft en welke impact dit heeft gehad op je sensitiviteit. Je leert met name onderscheid te maken tussen traumasymptomen (bijvoorbeeld getriggerd raken) en hooggevoeligheidskenmerken. Veel HSP’s voelen zich ‘anders’ of losstaan van de wereld. In onze workshop zul je de kwaliteiten in je sensitiviteit terugvinden en weer voor jezelf leren inzetten in plaats van voor de ander. Het gaat erom dat jij je bewust wordt wat je voelt over het hier en nu en over je verleden. Het is belangrijk om te leren begrijpen dat traumasymptomen en de problemen waar je vervolgens mee worstelt, ontstaan zijn in instinctieve, gezonde reacties op een onstabiele, onveilige of niet steunende omgeving. Niet jij maar je lichaam reageert nog steeds op een aaneenschakeling van heftige gebeurtenissen uit je verleden. Wanneer je dit gaat beseffen is dat een begin in het hervinden van een verbinding met je lichaam.

De wijsheid van je lichaam ontdekken
De wijsheid van je lichaam kan je helpen om het verleden te verwerken. Dit kan versterkend en ondersteunend zijn om je kwetsbaarheid in kracht om te zetten. Er worden tijdens onze workshop die ik samen geef met Marcia Nouwen, oefeningen aangereikt om overtuigingen en de betekenissen hiervan te leren herkennen en vervolgens te ontdekken door welke lichaamssensaties, emoties , beelden, herinneringen of bewegingen ze vergezeld gaan. Je leert onderscheid te maken tussen woorden die je gebruikt om overtuigingen en betekenissen te beschrijven en de woorden die je gebruikt voor emoties en sensaties.

Reacties van deelnemers op deze verdiepingsdag:

De rust waarmee erkend wordt hoe erg de mishandeling was en ook het vertrouwen in herstel en vooruitgang is hartverwarmend.

Wat ik geleerd heb deze dag is dat hoogsensitiviteit helemaal op mij slaat. Volledige herkenning. Het was geweldig om erbij te mogen zijn vandaag.

De dag is goed verzorgd, goede trainers, goede inhoud. Een aanrader!

De theorie over HSP in combi met trauma vond ik echt een eye-opener.

Een fijne dag, veel geleerd in een veilige setting.

De verdiepingsdagen zijn bestemd voor mensen die de basisworkshop hebben gedaan en/of enkele sessies bij een therapeut uit ons netwerk. Je kunt je inschrijven via dit formulier.

5 reacties op “Workshop trauma en hoogsensitiviteit

 1. Wat fijn dat er nu ook over dit onderwerp een workshop bij jullie gegeven wordt. Ik herkende mij jaren geleden al in ‘hoogsensitief’, maar heb niet zoveel met de vaak zweverige en soms ‘verheven’ stukken erover op het internet. Ik bedoel, je kan wel hoogsensitief zijn maar je moet ook gewoon dealen met het dagelijks leven, net als iedereen. Ook vroeg ik me altijd af in hoeverre mijn gevoeligheid nu kwam doordat ik van mezelf sensitief ben of doordat ik door mijn narcistische ex hypersensitief ben geworden. Of een combi. Dus ik vind de koppeling met traumasymptomen die jullie maken heel belangrijk.
  Een boeiende dag lijkt me, ik moet nog even kijken of ik kan.
  Bedankt nogmaals voor dit aanbod.

  1. Beste Y,
   Onze verdiepingsdagen worden in het midden van het land aangeboden. De basisworkshop wordt af en toe wel op een noordelijke locatie gegeven.
   hartelijke groet,
   Iris

  1. Hoi Anne,
   De verdiepingsdagen worden in Bilthoven aangeboden, centraal voor het hele land. Ik hoop dat dit haalbaar is voor je.
   hartelijke groet,
   Iris

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.