Aanstaande woensdag: première film intiem geweld!

Komende woensdag is het zo ver: de educatieve film over intiem geweld en dwingende controle wordt dan vertoond, met een interessant première programma. Via deze link vind je meer informatie over het programma en de film.

Een belangrijk project waar Iris Koops het afgelopen jaar nauw betrokken bij is geweest (zij schreef o.a. het script en heeft in de opzet en inhoud nauw samengewerkt met de documentairemaakster), enkele leden uit ons netwerk in mindere of meerdere vorm hebben bijgedragen en waar ikzelf qua communicatie en promotie veel aan heb gedaan. En over een paar dagen kun je het resultaat bekijken!

Via deze link kun je de livestream direct bekijken (je hoeft je niet van te voren aan te melden):
https://dezwijger.nl/private/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/.

Misschien ben je woensdag aanstaande niet in de gelegenheid om te kijken. De première en film zijn later te zien via onze site: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/

Enkele reacties van kijkers

Jeugdbeschermer Loes:

Het leek me nogal een uitdaging om binnen de tijdspanne van een uur over te brengen hoe emotionele en psychische terreur in elkaar zit, omdat het veel moeilijker te verbeelden is dan bijvoorbeeld fysiek geweld. En dan ook nog eens over zien te brengen wat er mis gaat in de hulpverlening, hoe het slachtoffer door kan krijgen in welk web ze is gezogen en professionals handreikingen geven wat ze kunnen doen. Maar dit is wonderwel gelukt.

Om eerlijk te zijn zag ik best tegen het kijken op, omdat er zoveel misgaat in dit veld en ik bang was om murw en lamgeslagen achter te blijven. Als jeugdbeschermer heb ik wekelijks met deze problematiek te maken. En ik weet hoeveel er mis gaat (al doorzien veel collega’s het niet en voel ik me soms een roepende in de woestijn). Maar deze film inspireert me en ik ben dolblij dat ik mijn collega’s het proces nu kan laten zien zonder in woorden uit te hoeven leggen wat er misgaat en waarom. Vaak kon ik er geen woorden voor vinden en dit maakte me nog meer gefrustreerd. De deskundigen in de film verwoorden het precies goed. Ook de speelfilmscenes zijn indringend. We gaan met het hele team kijken en ik ben erg benieuwd naar de reactie van de anderen (ik ben de enige van ons team die de film al gezien heeft).

Ervaringsdeskundige Annemarie:

Deze film is zeker zeer helpend voor de doelgroep in het professionele werk. Hopelijk worden de toekomstige cliënten beter en sneller geholpen.

Therapeute Marianne:

Een boeiende en leerzame film voor het brede veld dat hiermee te maken heeft. Aanrader!

Mediator Peter:

Wat een sterke film, alles zit erin en alles wordt benoemd om de professional kennis te laten maken met het doorzien van deze dynamiek. Alles doet er toe in deze film en de commentaren van de diverse deskundigen zijn geweldig, spot on.

Therapeute Paula:

Heel zorgvuldig en met een duidelijke belangrijke boodschap wordt dit thema in beeld gebracht. Gewoon zoals het is, juist in de echtheid en waarachtigheid is de documentaire sterk. Heel knap hoe in het begin meteen de beklemming voelbaar is en hoe je door de documentaire geleid wordt naar een steeds lichter stuk.

Ervaringsdeskundige Leny:

Ik heb de film bekeken en het ontroerde mij hoe goed het is neergezet. Het raakt echt de kern waar het om gaat. Het wordt in de film ook heel duidelijk gemaakt, waar het mis in de therapie kan gaan en er worden goede handvatten gegeven.

Aandacht van organisaties

Op diverse websites, op het intranet, Linkedpagina’s, Facebookpagina’s en andere social media van verschillende organisaties wordt melding gemaakt van de film en première. Dit is belangrijk, want het doel is zoveel mogelijk professionals uit verschillende beroepsgroepen met deze film te bereiken. Een greep uit de vermeldingen:

Slachtofferwijzer:
https://slachtofferwijzer.nl/agenda/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/

Regionale aanpak kindermishandeling Brabant:
https://regionaleaanpakkindermishandeling.nl/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn-film-over-intiem-geweld/

Sociaal Werk Nederland:
https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/peuterwerk-kinderopvang/nieuws/9323-premiere-een-documentaire-over-het-herkennen-van-intiem-geweld

De beroepsvereniging van GZ psychologen:
https://www.nvgzp.nl/evenement/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn-een-documentaire-over-het-herkennen-van-intiem-geweld/

25 reacties op “Aanstaande woensdag: première film intiem geweld!

  1. Vond het erg veel informatie, maar veel ervan zeker herkenbaar. Vooral dat van de relatietherapie. Ik stuur de therapeute hier een link van.

 1. Bedankt voor deze update, ik ben heel benieuwd naar deze film en ga zeker kijken. Heel belangrijk dat de film gemaakt is, zowel voor de verschillende professionals om het in hun werk te kunnen herkennen, maar ook voor ervaringsdeskundigen, omdat het leed wat we doormaken wordt verbeeld en daarmee erkend.

 2. Vraag: is alleen de film terug te zien via de website of het hele programma rond de première? Ik kan met geen mogelijkheid direct kijken en zou het erg jammer vinden om de presentatie en de interviews te missen.

  Bedankt voor al de energie die jullie in dit onderwerp stoppen. Na heel veel jaren heeft het resultaat van jullie energie mij van alle dwaalsporen weggehaald en mij op het juiste pad gezet. Heel veel dank daarvoor! Met de wens dat jullie gehoord worden op de plekken waar dat nodig is!

 3. Goed werk van jullie. Het zijn doorgetrapte mensen die je altijd 1 stap voor zijn en niet altijd door professionals word gezien of herkent. Fijn dat deze film er komt en hopelijk dat vele open geopend worden. Succes!!!!

 4. Heb ik ook dezelfde vraag als Cathelijne :
  is alleen de film terug te zien via de website of het hele programma rond de première?
  Ik kan vandaag alleen kijken tot 14:45. Jammer!
  Succes!

 5. Film en programma gezien. Heftig en een “feest” der herkenning 🙁

  Hoop er zeker op dat de ogen van professionals geopend worden na deze film.

  1. Elke professional die hiermee nieuwe kennis krijgt is meegenomen. Dat je als slachtoffer het heftig vond om te zien kan ik me goed voorstellen – dat hadden wij zelf ook – en dat was ook wat we ermee beoogden, naast het bijbrengen van kennis bij professionals.

   1. Mochten er nog mensen zijn die denken dat het “niet waar” is, dat het “overgedramatiseerd” is, dan hoef je, denk ik, alleen de reacties van de slachtoffers te laten zien. Overigens was dit een “feest” der herkenning van zowel mijn ex als van mijn moeder. Sommige dingen werden door de een gezegd of gedaan en andere dingen door de ander. En sommige dingen door beiden.

    Wel leuk om je nu eens in het echt te zien 🙂

    1. Goed punt Sandra, gelukkig zijn er professionals die emotionele en psychische mishandeling wel serieus nemen, zoals de experts die in de film spreken. Het zijn er nog lang niet genoeg, waardoor nog veel te vaak slachtoffers niet serieus worden genomen door hun familie, vrienden of door professionals. Met alle ernstige gevolgen van dien… Hopelijk is de film hierin weer een stap in de goede richting. Leuk inderdaad dat jij/jullie nu ook mij hebben gezien in het echt;-) Voor ons gaat het echt om dat slachtoffers gezien worden en erkend wordt hoe groot het probleem is in Nederland, en België niet te vergeten. Er is nog een wereld te winnen.

 6. Wow, mijn complimenten!
  Ik heb zojuist gekeken en ik vond het goed!
  Ik hoop zó dat deze docu door gaat dringen in hulpverleningsland en dat men over de eigen schaduw durft heen te stappen. Dat men leert dat niet alles is wat het lijkt, dat men verder wil kijken dan wat men kent en/of geleerd heeft.
  Bedankt voor jullie werk.

  Leuk ook om een beeld te hebben bij Tako 🙂

 7. Ik ben hulpverlener en ik ben ervaringsdeskundige. Een hoogopgeleide vrouw die betwr moest weten maar toch in een destructieve relatie is beland.
  Ik heb respect voor de manier waarop psychisch/emotioneel geweld in de film wordt duidelijk gemaakt. Evenals de valkuilen. Ik hoop dat de film veel mensen bereikt. Ik vind hem duidelijk en helpend. Het geeft een stuk erkenning voor de betrokkenen in zo’n relatie en ook handvatten voor de professional.
  Ik heb het geluk gehad dat ik een professional trof die mij de patronen kon laten zien. Die mij zag. Ik ben nu uit de situatie maar na 5 jaar is de situatie nog altijd niet helemaal uit mij. De gevolgen van zo’n relatie laten blijvende littekens achter. Maar je leert er stapje voor stapje mee omgaan. Ik gun iedereen die het treft een hulpverlener die deze film in zijn rugzak heeft.

  1. Dank Elke en wat goed om te horen dat je een professional hebt getroffen die raad wist met je situatie. We gaan ons best doen om de film ‘in de rugzak’ te krijgen van professionals. Dan helpt het ook enorm als je als (ex-)slachtoffer professionals en/of collega’s hiermee benaderd.

 8. Heel mooi gedaan, een pittige klus om deze lastige materie in beeld te brengen en dat dan voor bekende en onbekenden met intieme terreur. Mooie mensen hebben dit gemaakt!
  Een voor mij mooi mens zegt vaak:
  Herhalen = Bevestigen = Bestendigen
  Ik neem nu alleen maar de positieve variant van dit mechanisme……..
  Met liefde voor mooie mensen,
  Ann

  1. Dank Ann, heel fijn om te horen! En dat was ook precies de bedoeling, om te laten zien wat bijna niet uit te leggen valt.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.