‘Ik liep al snel op eieren’

“Ze ogen vriendelijk en charmant, maar als een spin kapselen ze het slachtoffer in hun web. De dwingende controle wordt sluipenderwijs opgevoerd, en overkomt zowel mannen als vrouwen.” Dit vertel ik in een vandaag verschenen artikel op de website van Human. Mooi dat ik een bijdrage kon leveren aan dit stuk en ook de noodzaak van strafbaarstelling aankaart.

Erg bijzonder dat redacteur Sasha die dit stuk schreef en mij uitgebreid interviewde, zelf in haar stuk op persoonlijke wijze haar ervaring met psychisch geweld deelt. Haar ex voerde de controle en dwang ver op. Sasha: “Waar ik eerst rozenblaadjes onder mijn voeten voelde, liep ik nu op eieren.”

Naast het patroon dat veel plegers volgen ga ik ook in op het onbegrip binnen de hulpverlening en welke gevolgen dit heeft. “Veel professionals zien psychisch geweld als een uit de hand gelopen relatieprobleem. Het ontbreekt hen vaak aan expertise, waardoor de pleger onbedoeld gefaciliteerd wordt om het geweld enkel voort te zetten.”

Sasha maakte er een sterk artikel van, goed onderbouwd en ook andere partijen, als de politie en Veilig Thuis komen aan bod in dit boeiende artikel.

Er is immers te weinig concrete hulp en bescherming voor slachtoffers en dat kan en moet anders. Daarom ga ik in op het belang van strafbaarstelling. “We moeten een voorbeeld nemen aan Engeland, waar in 2015 specifieke wetgeving tegen coercive control (dwingende controle) is ingevoerd. Het aantal aangiften en arrestaties is meer dan verdubbeld. Steeds meer landen voeren de laatste jaren wetgeving in tegen dwingende controle.”

Vind je het belangrijk dat dit onderwerp bekender wordt, deel dan dit artikel! Het kan een gedegen kennismaking vormen met dwingende controle en de gevolgen ervan.

5 reacties op “‘Ik liep al snel op eieren’

  1. Bea,

   Je vraagt hoe ie kunt delen.

   Als je met iemand via bijv. Whatsapp het artikel wilt delen, kun je de link naar de pagina gebruiken. Ik leg het je graag uit:
   Bovenaan het venster van deze pagina (op internet) zie je de adresregel staan.
   Dat is in dit geval: https://verdwenenzelf.org/2021/11/27/ik-liep-al-snel-op-eieren/

   Die regel selecteer je in zijn geheel. Dan kopieer je de link (je kunt ook de link in dit antwoord gebruiken).

   Dan ga je naar bijv. Whatsapp en schrijf je je bericht. Aan het eind van het bericht plak je de link die je hebt gekopieerd.

   Nu kun je het bericht mét link versturen.

   Ik hoop dat dit ook antwoord geeft op je vraag.

   Take care,
   SummerMoon

 1. Heel goed dat je dit probleem steeds weer aan de orde stelt. Strafbaarstelling zoals in Engeland lijkt me zeer gewenst al is bewijsvoering niet altijd eenvoudig. Er zou in opvoeding en wellicht ook in het onderwijs meer aandacht moeten zijn om het werken aan gezonde relaties bespreekbaar te maken en jongeren daarin te trainen.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.