Focus op mannelijke slachtoffers van psychisch geweld tijdens radiouitzending

Een man die in een destructieve relatie terechtkomt en zijn eigen ‘ik’ volledig kwijtraakt. Het overkomt duizenden slachtoffers per jaar. Toch bestaat er een taboe in onze samenleving op de situatie waarin een man het slachtoffer wordt van een narcistische vrouw. Schrijfster Greetje van den Berg besloot haar nieuwe boek ‘Alleen’ aan dit thema te wijden. Voor de research voor de roman maakte ze onder andere gebruik van de contacten en expertise van Stichting het Verdwenen Zelf. Gisteren was ze samen met Tako te gast in radioprogramma ‘Dit is Flevoland’ van omroep Flevoland om het over het boek te hebben en om dieper in te zoomen op de problematiek.

In het item (zie link onderaan het artikel om terug te kijken) werd besproken dat het gedrag van een narcist lastig in slechts een paar oneliners te typeren is. Dat is overigens ook niet wenselijk, want narcisme is een complexe vorm van mishandeling. Daarom is het goed dat de presentatrices van het radioprogramma Greetje en Tako de ruimte gaven om de verschillende invalshoeken van de problematiek te belichten. Een thema dat Greetje belangrijk vindt is dat narcisten niet eenvoudig te herkennen zijn.  Het betreft vaak personen die op het eerste oog uiterst aimabel zijn. Dat maakt dat iedereen slachtoffer kan worden, van havenwerker tot bankdirecteur; het kan iedereen overkomen. Hoofdpersoon Gerben uit haar boek maakt dit aan den lijve mee. Zijn vrouw verleidde hem in het begin totaal met haar charme en charisma. Pas in een later stadium kwam haar ware gezicht naar boven.

Tako onderstreepte Greetjes’ analyse dat slachtoffers vaak verstrikt raken in een situatie waar ze lastig uitkomen. Hij onderbouwde dat de route naar herstel in alle gevallen start met het herkennen van de patronen van de narcist, waarbij de stelselmatigheid van het ondermijnende gedrag een belangrijk kenmerk is. Als het een slachtoffer lukt om de patronen te herkennen is het daarna zaak om zichzelf uit de ongezonde relatie los te weken, om vervolgens het pad te bewandelen om het verdwenen zelf terug te vinden. Dat is precies het proces dat wij voor slachtoffers faciliteren. Op de homepage van deze site staan kenmerken opgesomd die snel meer inzicht geven in de consequenties van het gedrag van narcisten en waar velen zich in herkennen. Verder vind je hier talloze verhalen en blogs waar slachtoffers zich vaak mee kunnen identificeren. Met die herkenning is de eerste stap op weg naar een beter leven gezet. Vervolgens kunnen onze workshops, behandelaren uit ons netwerk en de boeken van Iris Koops slachtoffers helpen om de regie op hun eigen leven stukje bij beetje terug te krijgen.

Iris Koops: “Het is heel goed dat Greetje dit verhaal vertelt. In mijn boeken heb ik bewust ook getuigenissen van mannelijke slachtoffers opgenomen omdat er helaas nog steeds een taboe rust op mannen die slachtoffer van psychisch geweld zijn geworden in een partnerrelatie. Het is belangrijk dat mannen die zich in de verhalen herkennen zich realiseren dat ze niet alleen zijn en dat het niet aan hen lag, zodat ze actief aan de slag kunnen met hun herstel.”

Dat is nog een heel proces, maar het is belangrijk te weten dat er hulp is. Gerben – de hoofdrolspeler uit de roman van Greetje – heeft nog een lange weg te gaan. Net als veel slachtoffers meemaken blijkt het voor hem enorm lastig om zichzelf uit de relatie te bevrijden. Daarom komt er een vervolg op de roman, dat vooral op de bevrijding en het herstel in zal gaan. Wij zijn blij dat Greetje met haar roman een realistisch beeld schetst van de benarde positie van slachtoffers. Net als in het boek ‘Alleen’, is het afstand nemen van een ongezonde relatie in het echte leven ook een kwestie van een lange adem. Maar die investering in jezelf is het meer dan waard.

Heb je de uitzending gemist en wil je deze graag terug kijken of luisteren? Dat kan hier:  https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/278420/de-verwoestende-kracht-van-narcisme?id=278420

9 gedachten aan “Focus op mannelijke slachtoffers van psychisch geweld tijdens radiouitzending”

 1. Hallo Taco,

  In eerste instantie was ik huiverig om te gaan luisteren naar dit onderwerp, omdat ik bang was te horen te krijgen dat IK de narcist in het verhaal ben en niet mijn ex. De buitenwereld wil mij dat in de schoenen schuiven, waardoor ik steeds meer geïsoleerd raak van familie, mijn kinderen en oude bekenden. Diep van binnen en hoe ik nu in het leven sta weet ik dat ik NIET de narcist ben, maar de twijfel steekt steeds de kop op.
  Heel blij en dankbaar dat je dit verwarrende ook benoemd in de uitzending. Tevens dat de narcist zo vriendelijk etc. overkomt en alles onderhuids/ stiekem / in het verborgene afspeelt, dus isoleren en zorgen dat de ander alles kwijtraakt, zelfs zijn / haar eigen persoonlijkheid.
  Dit is mij overkomen en mijn ex man leefde vrolijk verder met een ander, de volgende, de volgende… Zelf moest ik van onderaf beginnen, mezelf bij elkaar rapen, wat vind ik lekker, wat zou ik willen, hoe reageer ik, wat is belangrijk voor mij? Ik was alles kwijt en dat is voor mij het bewijs dat ik slachtoffer, ervaringsdeskundige ben/ was van een narcist en dat ik het NIET ben. Ja, ik had ook een narcistische moeder, dus zal ongetwijfeld trekjes van haar hebben, maar heb me als kind altijd afgezet tegen haar, omdat ik diep van binnen voelde dat haar zijn en doen en laten NIET klopte. Heel verwarrend allemaal en ik ben de kluwen nog aan het afwikkelen.

  Bedankt voor de uitzending en voor alles wat je doet voor Het Verdwenen Zelf.

  Groet!
  Merel (72)

  1. Dank Merel, fijn om te horen dat je er wat uit hebt kunnen halen. Het is zo wrang dat je als slachtoffer soms gaat denken dat je zelf een narcist bent. Die twijfel ondergraaft je vaak toch al verzwakte zelfbeeld en de echte narcisten weten er wel raad mee helaas. Gelukkig hebben de meeste mensen inderdaad ook een gevoel ‘diep van binnen’ zoals je schrijft, dat er iets niet klopt. Een groen plantje in een verdord bos, een sprankje leven dat kan en mag groeien als je er eenmaal uit aan het komen bent.

 2. Precies dit, ik leg aan mensen uit hoe het contact met mijn narcistische vader en moeder is en de enige feedback die ik krijg is, ‘ja maar het zijn wel je ouders’ ‘ja maar alle vaders zijn afwezig en dominant’ ‘ja maar, ja maar, ja maar’.

  Dan mag ik ergens nog van geluk spreken dat er ook fysieke mishandeling was en de GGZ daarop aansloeg, terwijl de psychologische mishandeling vele malen erger was en meer kapot heeft gemaakt.

  1. Zo herkenbaar Thom, de emotionele/psychische mishandeling slaan ze over, toen ik begon over de keel greep op jonge leeftijd 1 op 1 van vaders sloegen ze aan, toch heb ik nog steeds het gevoel dat ze de bal bij mij leggen, ze vragen niet echt verder door, blijven ook wat in de sociale angst hangen i.p.v. het mishandelende effect.
   Bij mij zeggen ze ook, maar het is toch geen kindermishandeling meer, je bent geen kind meer. Ik heb uitgelegd dat ik het nog steeds als kindermishandeling voel, datgene waar je ook nog als volwassene in je schulp kruipt als vaders opnieuw agressie toont 1 op 1 dus altijd verborgen, de blokkade binnenin die je vanuit jeugd hebt opgebouwd, het kind-ouder gevoel vanuit jouw kant, datgene was ook het moeilijke om ook te breken met ouders, uiteindelijk gelukt maar er blijven momenten dat jij wel liefde voelt, verjaardagen blijft voelen of ‘dit had diegene leuk gevonden’ confrontatie met de pijn/litteken blijft.

 3. Beste Tako,
  Bedankt voor deze uitzending. Er zijn ook veel mannelijke slachtoffers, waaronder mijn zoon.
  Als er maar iets was wat je kon doen.
  Het blijft zo uitzichtloos. Voor 2 weken geleden zijn we op bezoek geweest. Baby in augustus geboren en nu gelukkig gezien. Zijn vrouw was er niet bij (hebben we al 2 jaar niet gezien). Hij sprak niet over haar en wij als ouders dus ook niet. Het blijft zo ingewikkeld… iig bedankt voor alle tijd die u er in stopt. Misschien komt alles goed.
  Groet Inge

  1. Hallo Inge,
   Graag gedaan en ik hoop dat je er wat steun uit hebt kunnen halen, zoals je zegt zijn er ook talloze mannelijke slachtoffers van narcisme. Als naaste sta je vaak machteloos toe te kijken. Dat is echt ernstig, ook als naaste, iets waar nog weinig aandacht voor is in de samenleving. We hebben er net een blog over geplaatst van een ervaringsdeskundige: https://verdwenenzelf.org/2022/03/24/bekaf/. Misschien vind je er herkenning in.
   Hartelijke groet,
   Tako

 4. Fijn dat dit meer kenbaar wordt! Echt goed werk wat dat jullie dit fenomeen steeds zichtbaarder maken.

  Zelf heb ik GroenLinks gemaild dat er ook mannelijke slachtoffers zijn van vrouwen die narcistisch zijn!
  Als we met ons allen een signaal maken, wordt het steeds bekend!

  https://overcomingtoxicpeople.com/Narcissists/12_Signs_of_A_Vulnerable_Narcissist_Spot_Them_Before_They_Harm_You.html – Ook weleens gedacht dat mijn hulpverleenster dat was, misschien gewoon een Communal vulnerable narcissist, ook opmerkingen die gewoon bedoeld waren om helderheid te schetsen werden opgevat als persoonlijk aanval en werden genegeerd, en de stilte behandeling ingezet, niets geen wederzijds gesprek.

  een andere die hiermee te maken heeft:
  https://overcomingtoxicpeople.com/Narcissists/Woman_Can_Be_Narcissists_Clearing_Misconceptions_of_Gender_and_NPD.html

 5. Ik ben vader/opa van een zoon die getrouwd is geweest met een extreem narciste. Ondertussen zijn er drie kindjes… dus kleinkindjes voor ons (die wij vanaf de geboorte zeer frequent opvangen… nu nog altijd).
  Narcisme veranderde het leven van onze zoon tot een hel (11 jaar bezig). Zo ook voor ons als nog steeds werkende grootouders. De kindjes (6/8 en 9) zijn voor de ex vrouw echter een geweldige tool (meer niet) om haar ex en ons onder druk te zetten.
  De ergste bevindingen zijn echter het onbegrip van mensen die volgens mij dit “evil” fenomeen zouden moeten (her)kennen zoals advocaten, notarissen, politiediensten, artsen, scholen, lbc… tot zelfs ministers.
  Je staat als slachtoffer (zeker als man) altijd en overal alleen en de narcist heeft de nodige manipulatieve mogelijkheden om zijn/haar evil plan uit te werken… altijd wint hij/zij èn dit door gebrek aan kennis (interesse) over dit fenomeen binnen onze rechtstaat.
  Ik zou zeggen… voorzie dit in opleidingen, giet dit in wetgevingen (vb verplicht dat bij opmaak van een EOT dit altijd door 2 notarissen moet zodat het moegetergde slachtoffer geen dingen gaat ondertekenen die gewis tegen hem gebruikt zullen worden…)
  Veel moed voor alle slachtoffers… raadpleeg zeker een psycholoog… het zelf erkennen is een begin (ook al laat het igv kindjes je nooit los).
  moedige groeten,
  Opa Filip

 6. Naast de vele boeken die er zijn geschreven over het fenomeen narcisme, is het een bijzondere verdienste van Greetje van der Berg dat zij zich specifiek heeft toegelegd op het mannelijke slachtoffer van de vrouwelijke narcist. Greetje heeft zich vooraf goed verdiept in de dynamiek van het psychisch mishandeld worden door een vrouwelijke partner. Te vaak wordt er gesproken over mannelijke narcisten en het is dan ook geweldig dat Greetje nu een keer de rollen heeft omgedraaid. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe destructief een relatie kan zijn met een vrouwelijke, in mijn situatie, verborgen narcist. Heel langzaam, stukje bij beetje raak je jezelf kwijt. En jezelf steeds maar afvragen wat er toch gaande is binnen de relatie. Totdat zich patronen aftekenen die je al veel eerder zag of voelde maar niet onderkende als zijnde narcistisch gedrag. Toch blijf je proberen om zo’n relatie in stand te houden. Tegen beter weten blijf je doorgaan (vaak ook vanwege de kinderen) om de goede lieve vrede te bewaren. Het is een stil gevecht achter de voordeur wat nooit zal eindigen in een vreedzame wapenstilstand. In de uitzending bij omroep Flevoland hebben Greetje en Tako getracht om uit te leggen wat iemand maakt tot een persoon met narcistische stoornissen. Er zijn echter vele gradaties van narcistisch gedrag en dat maakt het zo moeilijk om het te herkennen, laat staan om het goed te omschrijven. Ook voor mij gold dat ik voelde dat er dingen niet klopte in mijn (langdurige) relatie maar ik kon het maar niet duiden, mijn vinger er niet achter krijgen. Het loskomen uit zo’n relatie vraagt om een heleboel moed en kracht, dat weet ik uit ervaring. Je bent afhankelijk gemaakt, je wordt onder druk gezet, je weet wat de consequenties zijn terwijl je weet dat doorgaan ook geen optie is. Vaak heb ik mezelf vertwijfeld afgevraagd of ik moest doorgaan in onze relatie en iedere keer hoopte ik stiekem dat als ik me maar zou aanpassen en koest hield, dat het wel mee zou vallen. Totdat het moment komt waarop je zoveel van jezelf hebt weggegeven dat het klaar is en je de kracht vindt om een besluit te nemen, vaak door het inzicht of de hulp van anderen. Dat is aan ieder die slachtoffer is om daar een keuze in te maken voor zover je over een keuze kunt spreken. Zo triest, zo pijnlijk om te moeten ervaren dat jouw leven kapot wordt gemaakt door een partner waar je van houdt en om geeft maar die jou leeg trekt omwille van zichzelf, om de narcistische voeding die ze nodig hebben. Met de boeken van Iris Koops zijn me achteraf veel dingen duidelijk geworden die me vooraf onbekend waren. Met dank aan Greetje voor haar aandacht voor de vrouwelijke narcist en dank aan Iris en Tako die zich blijven inspannen om het fenomeen narcisme een platform te geven.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.