In het juiste perspectief

Zelfs tien jaar intensieve schematherapie brachten me niet wat de twee boeken van Iris wel konden, een ontsnapping uit het narcistische doolhof van zelfhaat en zelfondermijning. Zonder deze boeken was ik nooit gekomen waar ik nu sta. Wie denkt met een beetje “Googlen” hetzelfde te kunnen bereiken doet zichzelf zwaar tekort. De weg naar herstel van psychische mishandeling is geen gemakkelijke, maar zonder de juiste kennis wordt het een onneembare vesting. Deze boeken zijn het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven. It’s a gift that keeps on giving.

Nathalie

Regelmatig krijgen we reacties op de boeken van Iris Koops binnen. Lezers geven de beste indruk van een boek. Daarom hebben we hieronder enkele reacties van lezers op een rijtje gezet:

Zonder jouw boeken en de workshops en de therapeut van het netwerk zou ik nooit geweest zijn waar ik nu ben. Dat ik weer kan leven i.p.v. overleven. Omdat ik nu de dingen veel beter snap en weet hoe ik er mee moet omgaan. Dit alles heeft mijn leven drastisch veranderd en daar ben ik je zo ontzettend dankbaar voor.

Astrid

Ik heb jaren geleden enorm veel troost en (h)erkenning gehaald uit de beide boeken van Iris en ik neem ze nog geregeld ter hand. Ze geven mij een stukje troost, een soort van arm om mijn schouder, iemand – ook al ken ik Iris niet – die me gelooft.

Camille

N.a.v. de podcast “Held in eigen verhaal” vooral onder de jongeren maar ook midden dertigers en oudere, krijg ik veel berichten van (h)erkenning en dat er veel raakvlakken met mijn verhaal zijn. Veel mensen zijn ook slachtoffer geweest van MbP of van kindermishandeling. Zij geven aan dat het erg overeenkomt met narcistische mishandeling. Deze vraag kreeg ik ook tijdens het interview en dat onderstreepte ik tijdens het gesprek. Ik heb een aanbeveling gedaan voor de boeken van Iris Koops. Zelf heb ik hier zoveel aan gehad en nog altijd. Wat een (h)erkenning! Het is natuurlijk een heftig en herkenbare vorm van mishandeling maar zelf vind ik deze boeken echt zo toegankelijk, geven inzichten en ook (h)erkenning.

Nina Blom (auteur en spreker)

De boeken van Iris waren een enorme eyeopener voor me! Ik kon hierdoor de puzzelstukjes op z’n plek leggen over mijn narcistische vader. Ik gebruik de boeken nog steeds om stukjes terug te lezen als ik het overzicht even kwijt ben. Dit helpt me om alles weer in het juiste perspectief te zien, en dat is heel belangrijk als je te maken hebt gehad met narcistische mishandeling.

Leonie

Dankjewel voor dit levensveranderende boek. Al het werk dat je hebt moeten verzetten om de mechanismen te achterhalen en toe te passen om uit de cirkel te komen. Diep respect. En dat je het wilde delen. Eeuwig dankbaar…

Gerda

Het werkboek is weergaloos en ongelooflijk waardevol, verhelderend en steunend voor mijn herstelproces. Het voelt eindelijk alsof ik al het gebeurde echt begrijp, het perspectief van waaruit Iris het schreef lijkt een blauwdruk van mijn eigen leven. Als ik erdoor ben, zal ik waarschijnlijk het andere boek ook bestellen.

Peter

7 gedachten aan “In het juiste perspectief”

 1. Klopt helemaal en toentertijd heb ik ook een lezing mogen volgen, was echt heel verhelderend en leuk om lotgenoten te spreken.

 2. Ook ik heb veel aan de boeken gehad. Eerst probeerde ik idd via ‘Googlen’ (zoals Nathalie benoemt), de info te verzamelen om eruit te komen. Maar ik raakte er eigenlijk vooral van in de war, al die info, oneliners, lijstjes. Om de stoornis te herkennen wat het wel handig, maar het hele proces erna? Ik kwam er niet verdermee, juist niet. En ook bij mijn desmalige therapeut kwam maar ik maar niet verder.
  Dus na overleg met mezelf de boeken bestelt en heb er geen minuut spijt van gehad. Niet dat het makkelijk leesvoer is (narcistisch misbruik is vreselijk en ingewikkeld), maar hier heb ik tenminste wat aan. Zoveel goeie inzichten, heel compleet en het gaf me eindelijk richting. Ik gebruik ze nog steeds af en toe. Had ik ze maar eerder ontdekt, had me 5 jaar therapie gescheeld.

 3. Na een eerste ‘speurtocht’ op het internet naar het fenomeen narcisme (ook ik zocht logischerwijs eerst mijn heil op dat platform) werd ik getipt door een vriendin/lotgenoot die op de site van stichting Het Verdwenen Zelf terecht was gekomen. Intussen was me al veel duidelijk geworden van wat me overkomen was, maar de diepere achtergrond, het inzicht, de diverse patronen en dynamieken van narcistische mishandeling werden me pas echt duidelijk toen ik de boeken van Iris Koops had besteld en deze uitvoerig was gaan lezen en lezen en lezen enz. Iris behandeld uitgebreid de verschillende facetten van deze persoonlijkheidsstoornis in een chronologische volgorde. Het geeft je als slachtoffer zoveel duidelijkheid en herkenning om erachter te komen hoe de vork werkelijk in de steel zit. Zo belangrijk om te ervaren en erachter te komen wat er allemaal mis ging/gaat in je leven met een narcist (ouder, partner, collega, leidinggevende, er lopen er heel wat rond!!) Zit je in zo’n destructieve relatie of ben je net uit een dergelijke situatie ontsnapt (!) dan is het echt een ‘must have’ om deze boeken aan te schaffen en vooral om ze uitvoerig te lezen en te herlezen. Zoveel wordt je duidelijk, jij bent niet de oorzaak van jouw Verdwenen Zelf, je bent slachtoffer van iemand die geen liefde kent, geen empathie heeft, jou als een verlengstuk van zichzelf beschouwd voor z’n eigen belang! Nu bijna 3 jaar verder (zonder coersive control ) begin ik weer mens te worden. Het was een diep gat, een zware tijd met een even zo zware strijd, maar het is me gelukt om eruit te komen. Ook via het Verdwenen Zelf een hele fijne therapeute getroffen uit de kring van hulpverleners die mij met haar ervaring ook weer op weg heeft geholpen. Met dank aan Iris, Tako, Nynke en Mark !

 4. De boeken van Iris hebben letterlijk mijn leven gered. Ook heeft zij dusdanig diepgaand en wetenschappelijk onderzoek verricht en gecombineerd met haar ervaringsdeskundigheid waardoor de inhoud van haar boeken extra krachtig en compleet zijn. Voor mij is de uitleg over de NP stoornis en ook de uitwerking ervan zón [h]erkenning wat mij gebeurde in mijn jeugd en later ook in mijn relaties dat haar boeken voor mij de anker zijn. Zodanig hoef ik niet meer in verwarring te raken in de ‘jungle’ van verschillende [vaak incomplete of eenzijdige] verhalen op Google.

 5. Voor mij persoonlijk in mijn leven zijn de boeken van Iris Koops een grote omwenteling geweest. Er was een ‘voor en een na’.
  Dit heeft direct ook invloed gehad op de inhoud van mijn werk als psycholoog. En ben ik ook vrij snel erna deelgenoot geworden van het landelijke netwerk van therapeuten/coaches/psychologen van het Verdwenen Zelf. Ik zou in mijn werk met de doelgroep van het VZ niet zonder de boeken kunnen.

  Het versnelt het proces enorm en het helpt overduidelijk te ontwarren uit het web en de verstrikking waar iemand al vaak jarenlang in gevangen zit. Als daarbovenop nog een DSM-diagnose (of meerdere) is (zijn) gesteld binnen de vaak jarenlange hulpverleningsgeschiedenis, is de cirkel van diepe negatieve overtuigingen (dat er iets mis zou zijn met de cliënt) compleet.

  De boeken zijn voor mij en mijn cliënten een onmisbaar element in het kader van de juiste en sterk onderbouwde kennis over emotioneel, psychisch geweld, coercive control, de meestal ernstige traumatiserende gevolgen voor het (vroegkinderlijke) slachtoffer.
  De ont-schuldigende werking is van onmisbare en van onschatbare waarde!

  Ps zie ook de recente blog van Martha en mij over dit onderwerp: https://professionals.verdwenenzelf.org/2022/er-ging-een-wereld-voor-mij-open/

 6. De boeken van Iris hebben mijn persoonlijke ontwikkeling in een grote versnelling gebracht. Het werkboek is op een herkenbare en vaak ook ontroerende wijze geschreven. Het geeft zoveel inzicht. Het heeft me geholpen om uit de verwarring te komen waarin ik verzeild was geraakt tijdens een narcistische relatie. Ik ging de dingen weer vanuit het ware perspectief zien, waardoor ik de voor mij juiste keuzes kon gaan maken.
  Het vervolgboek is een handboek dat ik er steeds weer bij pak als ik vast loop in bepaalde lastige kwesties. Nadat ik uit de relatie was gestapt, was het nog niet klaar. Heel veel handige tips en weer veel herkenning.
  De boeken hebben mijn leven een andere wending gegeven.

 7. Regelmatig hoor ik bij de individuele begeleiding die ik geef dat de boeken van Iris van grote impact zijn geweest op iemands leven.
  Voor mijzelf persoonlijk en professioneel herken ik dit ook. Inzicht in de dynamiek van psychisch geweld heeft me totaal anders naar mezelf en de wereld leren kijken. De kennis hierover geeft mezelf en mijn cliënten weer de gelegenheid om weer te kunnen leven vanuit veiligheid, zelfacceptatie, verbinding met jezelf.
  Ik herken wat mensen hierboven schrijven. De rauwe realiteit ervan tikt Iris met compassie aan, zodat de stille schade zichtbaar wordt bij mensen met (vroeg-kinderlijk) trauma.
  Zowel voor deelnemers als professionals zijn deze boeken over psychisch geweld en de weg eruit heel belangrijk.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.