Bewustwording broodnodig: 1 juni Wereld Narcistische Mishandeling Dag

Vandaag, 1 juni, is het World Narcissistic Abuse Awareness Day (WNAAD). Een belangrijke dag omdat miljoenen mensen wereldwijd slachtoffer worden van narcistische mishandeling. De impact van deze vorm van mishandeling is enorm, maar helaas nog lang niet zo bekend als die van bijvoorbeeld fysieke of seksuele mishandeling. Daarom is het goed dat dit Amerikaanse initiatief meer awareness creëert. Deze dag is bedoeld voor slachtoffers èn professionals.

De dynamiek van narcistische mishandeling is complex en heeft een immense impact op slachtoffers. Slachtoffers die bijvoorbeeld zijn opgegroeid onder een narcistische ouder hebben het doorgaans zwaar. De voortdurende afkeuring of zelfs obsessie van een narcistische ouder is als een verstikkende deken die continu over je heen hangt, waardoor je soms bijna letterlijk geen lucht krijgt, laat staan dat je gewoon kan leven. Tot ver in de volwassenheid manifesteert zich deze levende erfenis.

Ook in een partnerrelatie is de impact groot, en wordt vaak niet herkend. Deze vorm van mishandeling manifesteert zich als een structureel patroon van psychisch destructief gedrag. Het herkennen hiervan vereist inzicht in de onderlinge verbanden tussen verschillende voorvallen. Het gedragspatroon van de pleger omvat een breed scala aan vernederingen, sancties, leugens en verdraaiingen en het vereist expertise om het te herkennen en te begrijpen wat slachtoffers doormaken.

Hierom is de juiste hulp zo enorm belangrijk. In 2013 richtte Iris Koops daarom Het Verdwenen Zelf op. Ze wilde narcistische mishandeling niet alleen bekender maken, maar ook mogelijkheden bieden tot herstel. Daarnaast heeft ze met haar boeken ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ en ‘Je leven in eigen hand, verder na narcistische mishandeling’ geprobeerd een stem te geven aan slachtoffers met schokkende ervaringen met een narcistische of psychopathische pleger. Ervaringen die zo destructief waren, dat je verstild raakt van binnen. Volkomen geïsoleerd van alles en iedereen. En vooral geïsoleerd van jezelf: het verdwenen zelf. Daarom hebben wij ook vanaf het begin een blogpagina waar gastauteurs hun ervaringsverhaal delen en vertellen welk pad naar herstel zij bewandelen. Dit doorbreekt mede het isolement waartoe veel slachtoffers veroordeeld zijn.

Stichting Het Verdwenen Zelf zet zich al bijna 11 jaar in voor slachtoffers via de website, boeken en workshops. Onze basisworkshops voor slachtoffers zijn steevast volgeboekt. Deelnemers vinden het heel fijn om in een vertrouwde veilige omgeving lotgenoten te ontmoeten en meer te leren over de dynamiek en met praktische handvatten huiswaarts te keren om het pad richting herstel te kunnen voortzetten. Ook onze verschillende vervolgworkshops trekken veel mensen aan. Wij zijn er trots op hoe op onze nieuwe website een helder overzicht van onze workshops geboden wordt.

Daarnaast hebben we al bijna 10 jaar een landelijk netwerk van circa 25 betrokken en gespecialiseerde coaches, therapeuten en psychologen. Deze netwerkleden zijn gespecialiseerd in het begeleiden van slachtoffers van narcistische mishandeling.

Ook richten wij ons al jaren op het vergroten van expertise bij professionals. Veel slachtoffers raken verstrikt in het onbegrip of zelfs onkunde van hun omgeving en professionals die bij hun casus betrokken zijn. Veel professionals gaan bij relatieproblematiek uit van normale relaties. Terwijl relaties waarin eenzijdig psychisch en emotioneel mishandeling van een totaal andere orde zijn. Daarom is het belangrijk dat de gevolgen van emotionele en psychische mishandeling meer op de kaart komen bij professionals. Onze trainingen leveren hier een bijdrage aan.

Tot slot proberen we ook via onze eigen social media kanalen en de media meer bekendheid en begrip voor het onderwerp te krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is het veel gelezen interview met staflid en psycholoog NIP Gebi Rodenburg in HP/De Tijd. Hierop kregen we veel reacties, van zowel slachtoffers als professionals. Ook het belangrijke boek van ervaringsdeskundige en auteur Lotte Kok dat vorige week verscheen, draagt bij aan de bewustwording. Als ambassadeur van onze stichting is haar missie is het bekender maken van (de impact van) psychisch misbruik en dwingende controle. Haar boek krijgt veel media-aandacht en daar zijn we blij mee.

We zijn heel blij dat we veel mensen helpen met het terugvinden van zichzelf. Maar het doet ons ook beseffen dat er nog heel veel werk te doen is. En daar blijven wij ons voor inzetten.

Vind jij het ook belangrijk dat er op de juiste manier aandacht komt voor narcistische mishandeling en ben jij ook van mening dat de ruim 700.000 mensen die in Nederland jaarlijks slachtoffer worden van deze vorm van mishandeling het verdienen om goed geholpen te worden? Steun ons dan via een donatie. Deze zijn voor ons broodnodig om het werk dat we met veel betrokkenheid doen voort te kunnen blijven zetten. Doneren kan via deze pagina. Dank je wel voor je steun!

Team het Verdwenen Zelf

8 reacties op “Bewustwording broodnodig: 1 juni Wereld Narcistische Mishandeling Dag

 1. Het Boek van Lotte is uit de handel genomen (?), hoorde ik afgelopen vrijdag in een boekhandel in Gouda waar ik 2 weken achter elkaar naar toe ben gegaan om het te kopen. Bij navraag van de winkelmedewerkster is het ook bij 2 groothandels niet te koop. Uit de handel genomen, klopt dat?

  Fijn dat er zoveel aandacht is voor verborgen narcisme, nog steeds vind ik het moeilijk om er bv met familie en vrienden over te praten wat mij is overkomen in mijn jeugd en huwelijk.
  Zij gaan nog steeds uit van gezonde, normale relaties.
  Ook de verstilling en jezelf helemaal kwijt raken is mij bekend.
  Omdat ik in 2 situaties heb gezeten , is het nog steeds een trigger voor me dat ik ook narcistische trekjes van mijn moeder heb overgenomen die ik in mijn huwelijk gebruikt heb.
  Toch weet ik diep van binnen dat het niet waar is, het wordt me door anderen , die de situaties en plegers ZO GOED hebben gekend , me steeds weer ingewreven. Hoe krijg ik die dingen helder voor mezelf?
  Ik worstel hier nu al jaren mee. Anderen zien andere dingen aan mij, dan ikzelf. bv ” sinds de scheiding ben je gestopt met leven” , zelf vind ik van niet, maar ja ik ben beschadigd , doe niet meer mee aan wereldse dingen ( alles wat zij doen) en ben anders gaan leven.
  Dat is toch niet verkeerd? Ik voel me nu gelukkig, alleen, en red me prima. Dank voor alles!
  Groet!
  Merel ( 74)

  1. Hoi Merel,
   Wij hebben navraag gedaan over het boek van Lotte Kok en die informatie die je kreeg klopt niet, wel was de eerste druk uitverkocht en was het bij enkele kanalen tijdelijk niet verkrijgbaar. Maar het is zeker niet uit de handel genomen. Als het goed is, is het nu weer verkrijgbaar in je boekhandel.
   Sterkte en succes!

  2. Merel ik herken wat je schrijft.Ik ben nu bijna zeventig en heb mezelf de belofte gedaan om nooit meer iets tegen mijn zin te doen.
   ik ga niet meer naar feestjes of de z.g kring verjaardagen vier zelfs geen kerstmis meer.Ook ik krijg te horen dat ik niet meer ‘leef’
   In tegendeel. Geef mij maar een goed boek of een fijne wandeling of fietstocht. Geef mijn portie van de ‘gezellige’bbq maar aan fikkie.
   Te lang was ik de marionet van de ander om nu nog maar een seconde van mijn tijd weg te geven.Ben prima in staat om dat naar eigen goeddunken te doen.

   1. Dank Amy voor je reactie.
    Ik ben al jaren op de goede weg , lees :op mijzelf gericht; wat is goed voor mij.
    Toch wil ik zo graag dat narcisme bekend wordt ook onder familie en ” oude” vrienden.
    Ik wil mijn moeder en ex man niet veroordelen, maar het onrecht aankaarten en liefst opruimen.

    Groet!
    Merel

   2. En zo is dat Amy! Het zouden mijn woorden kunnen zijn. Jammer hé dat er dan eigenlijk zoveel jaren verloren zijn gegaan aan dingen en zogenaamde gezelligheid… Ook wij (70ers) doen niet meer mee aan verjaardagen die bol staan van het drankgebruik. We kiezen nu ook eindelijk voor onszelf, en ook door te lezen en wandelen. En we laten ons door niemand meer zeggen wat we zouden moeten doen!
    Warme groet, Maria

  3. Wijze woorden lieve Merel! Ik denk er precies hetzelfde over! Zou wijsheid dan toch met de jaren komen???
   Met een warme groet, Maria (71)

 2. Wat een lange adem moeten jullie hebben. Het is alsof je een ‘roepende in de woestijn’ bent weet ik sinds ik ook mijn best doe er bekendheid aan te geven. Sinds 2022 ken ik ‘Het verdwenen zelf’ en heb ik de boeken van Iris drie keer gelezen. Ik ben bij lotgenoten contact. Ik wens jullie veel succes.

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.