De focus op jezelf

Dit is een gastblog door Susan

Afgelopen zaterdag (13 december) nam ik als extra trainer deel aan de workshop in Heerlen. Deze workshop begon met een kennismaking van de 13 deelnemers rond de klok van 10. Iris heette iedereen van harte welkom. De introductie werd gegeven door Anastasia. De kennismakingsvragen gingen o.a. over wie je bent en je relatie met narcistische mensen. Op een originele manier werd iedereen aan elkaar voorgesteld. Het was goed om te zien hoe iedereen ontdooide en actief mee ging doen. Anastasia vertelde hierna over het herstelproces. Het werd iedereen steeds duidelijker; ik kon merken aan de reacties dat iedereen betrokken was. Sommige mensen zaten op het puntje van hun stoel om vooral geen inzichten te missen. De theorie geeft veel houvast en het besef hoe een herstelproces werkt. Ook wordt helemaal duidelijk hoe je de focus op jezelf leert te hebben en houden en niet meer op de ander (de narcist). Wat de functie is van de onophoudelijke innerlijke dialoog en wat je zelf kunt doen aan het creëren van eigen-veiligheid.
Een vraag: Hoe kun je omgaan met een narcist? Doe je aan karaktermoord als je je terug houdt en zeer op de vlakte houdt? Het antwoord is, dat je zeker niet doet aan karaktermoord. Je doet aan zelfredding.

De groep werd gesplitst en iedereen ging flink aan de gang om te informatie te vergaren die ieder voor zichzelf nodig heeft. Ook werden ervaringen uitgewisseld. Veel handvaten werden aangereikt. Er was een dynamische afwisseling van groepjes en onderwerpen. Veel vragen werden beantwoord. Ook was er ruimte voor persoonlijke aandacht. De dag vloog om.
De oefeningen van de tweede helft van de middag werden verzorgd door Gabriëlla en mijzelf. Het was heel fijn om te werken met deze enthousiaste deelnemers.

Deze dag heeft bij ieder wat losgemaakt en iets in gang gezet. Bijzonder was het verschil tussen binnenkomst (onwennig, stil, zoekend) en het einde van de dag ( warm, open en klaar voor de volgende stap in ieders leven). Het was een heel fijne dag. De openheid was hartverwarmend. Lotgenoten hebben elkaar ontmoet en zich verbonden met elkaar.

Ik wens iedereen veel goeds en vertrouwen,
Susan

3 reacties op “De focus op jezelf

 1. Lieve Susan, Toen ik je berichtje las heb ik dit gemaakt:
  “Karaktermoord”
  Wij houden ons stil,
  Dit tegen ons wil.
  Een woord niet gezegd,
  Ontwijkt het gevecht.
  Stil en gesnoerd,
  Een woord niet gevoerd.
  Niet wat jij wil,
  Maar door zijn gedril.
  Karaktermoord,
  Er ooit van gehoord?

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.