Empowerment Day van Stichting Zijweg.


Aanstaande 30 mei is er een E-day in Rotterdam. De E-day is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van (ex-) partner geweld en stalking. De E-day is er opdat je weet dat je er niet alleen voor staat. Het staat voor: “kennis, kracht en verwen”. Je zult lotgenoten treffen, en je kunt je opladen met de gratis workshops. Er worden veel ervaringen gedeeld op deze dag. Dit is een goed moment om de stap te maken om te investeren in jezelf en samen te zijn met andere vrouwen, die weten wat het is om slachtoffer te zijn.

Dit jaar bestaat Stichting Zijweg 10 jaar en dit wordt uitgebreid gevierd op deze dag in mei. Er wordt stil gegaan bij het werk van Stichting Zijweg en wat er allemaal bereikt is. In de ochtend worden workshops aangeboden. Vanuit het Verdwenen zelf worden 2 workshops aangeboden door Richelle Hodiamont. Zij is psychologe en therapeute en zal vertellen over wat narcistische mishandeling is en wat voor vergaande effecten dit heeft. Het kan je vele jaren achtervolgen. Misschien zijn de symptomen niet direct herkenbaar? Of je gelooft niet dat je er zoveel last van kan hebben. Na deze workshop herken je waar je mee te maken hebt (gehad) en heb je adviezen gekregen om verder aan de slag te gaan.

Narcistische mishandeling is één en al manipulatie. Je wordt beschuldigd van iets, de ander draait de werkelijkheid om en dan ga jij je verdedigen. Wat recht is, wordt krom gepraat. Het gaat om mishandeling die je in eerste instantie niet ziet. Maar wel vergaande gevolgen heeft. Hoe kun je herstellen en hoe kan je weer een leven opbouwen? In het werkboek van Iris Koops staat veel belangrijke informatie over dit misbruik en volop adviezen over hoe je er mee kan omgaan en tegen kan wapenen.

Op deze dag maak je kennis met vrouwen die het zelfde hebben meegemaakt. Soms kan het fijn zijn je verhaal te delen met iemand die het begrijpt. Vrouwen die het verhaal kennen omdat ze het zelf hebben ervaren.
De stap om deze dag aanwezig te zijn kan groot zijn, maar zeker de moeite waard. Behalve de workshop van Richelle zijn er ook andere workshops te volgen. Ook wordt er een sterk en herkenbaar toneelstuk neergezet, uitgevoerd door ervaringsdeskundigen. Een veslag van dit toneelstuk kun je in dit bericht nalezen.

Op de site van Stichting Zijweg kun je alle details vinden over deze dag. Heb je praktische vragen over aanmelden, tijden in het programma etc., neem dan met Zijweg zelf contact op! Daar is deze website niet voor bedoeld. Zie voor aanvullende informatie over de dag ook onderstaande reacties van Tineke Franssen, voorzitter van Zijweg.

Susan

5 reacties op “Empowerment Day van Stichting Zijweg.

 1. Hi, zijn er ook mannen welkom, die slachtoffer zijn van het geweld van hun (vrouwelijke) partner? Op deze site reageert een enkele man, maar er zijn er veel meer. Sinds een aantal jaren zijn er immers ook safe-houses voor mannen.

 2. Stichting Zijweg is een organisatie van, voor en door vrouwen die slachtoffer zijn of waren van huiselijk geweld. Vrouwen die nog in een gewelddadige situatie zitten of daar net uit zijn, voelen zich niet op hun gemak in het gezelschap van mannen. Dus, nee, tijdens onze E-days zijn mannen niet welkom.
  Wel hebben wij contact met een paar mannelijke slachtoffers van partnergeweld die een organisatie voor mannen willen gaan oprichten. Wij adviseren en helpen hen waar mogelijk.
  Als je wilt dat ik je met hen in contact breng, kan je je bekend maken via bureau@stichtingzijweg.nl. Ik zal je gegevens dan doorsturen naar deze mannen.
  Mocht je op dit moment behoefte hebben aan steun of advies via de mail, dan kan je een mail sturen naar info@stichtingzijweg.nl. Een heel ervaren ambassadeur van onze stichting helpt je dan verder. Juist omdat ons de laatste jaren ook veel vragen van mannen bereikten, hebben we besloten wel via de mail advies en steun te geven. Meer kunnen wij op basis van onze statuten niet betekenen.
  Ik wens je veel sterkte.
  Tineke Franssen
  voorzitter Stichting Zijweg

 3. Naast de workshop die Richelle verzorgt, zijn er op de E-day van Stichting Zijweg ook workshops die door de politie en door iemand van het Steunpunt Veilig Thuis (voorheen het meldpunt Huiselijk Geweld) worden verzorgd. De politie en Veilig Thuis horen veel klachten en willen graag met vrouwen in gesprek om de eigen dienstverlening te verbeteren. Veilig Thuis komt voor het eerst bij een E-day, maar de politie is al vaker geweest. Deze workshops werden door de vrouwen heel positief beoordeeld.
  Er is ook een workshop waarbij een advocaat tips geeft die van belang om te weten als je besluit een echtscheiding aan te vragen of hoe om te gaan met Jeugdzorg.
  En natuurlijk is er een verwen workshop. Dit keer is dat bloemschikken.
  In de middag wordt de theaterproductie HART-SLAG opgevoerd. Dit is een toneelstuk gebaseerd op ervaringsverhalen van 5 vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld en laat zien wat de impact is van een gewelddadige relatie.
  Heb je (praktische) vragen over deze dag, neem contact met ons -Zijweg- op! Omdat Stichting Zijweg dit jaar al weer 10 jaar bestaat, nodigen wij hierbij ook instanties en relaties uit waarmee wij samenwerken, maar ook de vrouwen die de workshops in de ochtend bezoeken zijn hierbij van harte welkom. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Er is een lunch en na afloop een hapje en een drankje. Toegang is gratis en voor kinderopvang is gezorgd.
  En echt, als je in een ongezonde relatie zit, je kunt er iets aan doen. Dat is niet makkelijk, maar het kan. Dus zet een eerste stap en kom naar onze E-day. Je zult dan ervaren dat je er niet alleen voor staat en het delen van ervaringen is zo heilzaam.
  Het overkwam mij 30 jaar geleden en wat was het gat diep waar ik in zat. Maar ik heb samen met mijn kinderen een fantastisch leven teruggekregen en nog nooit een dag spijt gehad dat ik die weg heb moeten gaan. Integendeel, het heeft me tot de sterkte, zelfstandige vrouw gemaakt, die ik anders misschien wel nooit geworden was.
  En dat kan jij ook.
  Tineke Franssen
  voorzitter Stichting Zijweg

 4. Er zijn inderdaad ook veel mannen slachtoffer van huiselijk (psychisch) geweld. Hier nog een. Zou mooi zijn als daar ook meer aandacht voor komt. Begrijpelijk dat vrouwen het moeilijk vinden als mannen aanwezig zijn bij deze bijeenkomst. Ik wens de dames heel veel sterkte!

 5. Hi Tineke, dank voor je info en doorverwijzing.
  Ik vroeg het niet voor mezelf, maar omdat er hier ook mannen reageren die slachtoffer zijn; van een vrouw (partner of moeder).
  Wat mij betreft mag daar in (publieke) campagnes over huiselijk geweld meer aandacht voor zijn. Onlangs zag ik een persoon hoog in de organisatie van de politie toch weer het aloude beeld oproepen dat praktisch alle daders man zijn. Van lichamelijk en seksueel geweld ja. Van psychisch geweld is een ander verhaal -idd, daar wordt de politie niet bijgehaald. Maar zo iemand zou dat moeten weten.
  Ik vind het schokkend als een professional (die op het thema betrokken is en er in is ingevoerd) zoiets zegt. Waarbij dan ook nog de geruststellende nuancering ontbreekt: ‘maar niet elke man is pleger’. Dat is voor veel mannelijke lezers / kijkers een niet onbelangrijke toevoeging. Vandaar ook dat ik hier even gelegenheid nam.
  Een mooie empowermentdag toegewenst!

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.