Uit een diep dal

Dit is een gastcolumn van Kim

Afgelopen vrijdag ben ik naar de theatervoorstelling Hartslag geweest met Joyce, therapeut, en net als ik ervaringsdeskundige. Dit project is opgezet om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen en het taboe hierop te doorbreken. Met name om de hulpverleners te attenderen op de waarschuwingssignalen en hoe te handelen in het geval dat er huiselijk geweld voorkomt binnen een gezin/relatie.

Wist je dat er per jaar 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland vallen? Wist je dat er elke 6 minuten een telefoontje gemeld wordt van huiselijk geweld?
Vooral vrouwen zijn slachtoffer, maar er zijn steeds meer mannen die bij stichting Zijweg komen, omdat ook zij slachtoffer zijn van mishandeling. Dus ook voor mannen is het taboe hierop aan het doorbreken.

Deze theatervoorstelling laat zien en vooral ook voelen wat het met je doet wanneer je gevangen zit in een destructieve relatie. Dat het niet zo makkelijk is als het lijkt om hieruit te stappen. En dat ieder van ons, van elke leeftijd, elke cultuur, lager en hoger opgeleide vrouwen en mannen hiermee te maken kan hebben.

Hij is charmant, spannend, hij doet alles voor je, hij belooft je gouden bergen, jullie liefde is voor altijd, het is als in de film. Hij haalt alles uit de kast om je te binden, laat je in de ideale liefde geloven. Je wordt gemanipuleerd, gehersenspoeld, hij kruipt in elke cel van je lijf en in je hoofd. Hij beheerst je leven. Je zit in zijn illusie. En wat gebeurt er dan?

Bij deze een korte impressie van enkele ervaringen van de vijf vrouwen die deze voorstelling gegeven hebben.

Je doet alles om het hem naar de zin te maken, maar nooit is het goed genoeg. Een week na de geboorte van je kind, eist je man sex met je op. Daar heeft hij recht op als jouw man. Hij gaf je hoop, de hoop dat hij je kon geven wat je mistte, de hoop op de liefde die je niet eerder hebt gehad.

Je vader leest je dagboek, komt erachter dat je een Nederlands vriendje hebt en je wordt uitgehuwelijkt, op je 15e!

Je bent te sterk als Turkse vrouw en dat mag niet, dus doe je alles wat niet mag en word je steeds weer gestraft.

Als jij zijn blouse goed had opgevouwen, had hij je niet hoeven slaan. Jij was ‘zijn meisje’ ‘zijn alles’, ‘zijn hoer’, ‘de vrouw van zijn leven’!

Het gaat hier om diverse vormen van huiselijk geweld en niet alleen om narcistische mishandeling. Het niet begrepen worden door de omgeving, de eenzaamheid, de boosheid, de verslagenheid, het overleven, het gevangen zitten in, het alleen staan, de kwetsbaarheid, de pijn, het verdriet, het in de war zijn. Ik heb het allemaal in dit stuk gezien en gevoeld. Ik werd steeds weer geraakt door de verhalen van deze bijzondere vrouwen die de schaamte voorbij zijn gegaan en het taboe willen doorbreken. Vrouwen die uit een diep dal zijn gekropen en hier nu staan! Hoe je iets negatiefs om kan zetten in iets positiefs en er juist heel sterk uit kan komen.

Mooi om te zien dat het dus kan, je kunt uit die duisternis komen, zelfs als je geen uitweg meer ziet!

Kim

16 reacties op “Uit een diep dal

 1. Het was ook een heel bijzondere voorstelling, Kim. Ik heb het ook erg gewaardeerd dat jij en Joych hierbij wilden zijn,
  Telkens als we deze voorstelling spelen, roept dat bij het publiek heel veel emoties op. Maar niet alleen bij het publiek. Ook wij, als spelers van fragmenten uit ons eigen leven, zijn steeds weer geraakt.
  Vrijdagavond was een zogenaamde vriendenvoorstelling. Mijn beide zonen met hun vriendinnen waren er ook en dat was heel emotioneel. Natuurlijk kenden ze mijn verhaal en weten ze dat de sporen ook na 30 jaar niet zijn uitgewist. Maar ook aan hen is deze geschiedenis niet ongemerkt voorbij gegaan. Daarom ben ik er zo trots op dat ze er toch waren.
  We hebben door de mishandeling door hun vader en het gebrek aan erkenning en hulp in die jaren alle drie krassen op onze ziel. Dat blijft voelbaar, ons leven lang. Maar als ik dan zie hoe positief ‘mijn mannen’ desondanks in het leven staan, dan ben ik – met alle fouten die ik als moeder ongewild toch heb gemaakt – zo oneindig trots en dankbaar.
  Maar deze voorstelling is vooral bedoeld voor beleidsmakers en hulpverleners om hen inzicht te geven in het effect van huiselijk geweld, partnergeweld, eergerelateerd geweld, kindermishandeling enz……. In de hoop dat er in beleid en hulpverlening maar ook bij Jeugdzorg, Justitie en de rechterlijke macht meer begrip komt.
  Als ervaringsdeskundige en als bestuurslid van Stichting Zijweg zal ik me daarvoor op alle mogelijke manieren blijven inzetten.
  Tineke Franssen

  1. Ik heb het juist erg gewaardeerd dat wij erbij mochten zijn, Tineke! Het suddert nog steeds na, wat jullie daar hebben laten zien! het was prachtig! En heel diep respect dat iedereen zich zo kwetsbaar op durfde te stellen, zeker bij vrienden en familie, ik denk dat dat ongelooflijk moeilijk geweest zal zijn.. Ik hoop zo dat jullie hier zoveel mee gaan bereiken in de hulpverlening en het begrip daar voor mensen die in de narcistische relatie zitten en wat het met hen doet!

   1. Weet je wat zo mooi is Kim? Mijn beide zoons en hun vriendinnen hebben deze voorstelling ook gezien. Ze waren heel jong (15 en 30 maanden) toen ik besloot om zonder hun vader verder te gaan. Dat is nu ongeveer 30 jaar geleden.
    Natuurlijk kenden ze mijn verhaal, maar de impact daarvan hebben ze pas begrepen door het zien van de voorstelling HART-SLAG. Vonden ze voorheen dat ik na 30 jaar niet meer bij het verleden moest stilstaan, door te zien dat alle vrouwen die daar stonden nog steeds geraakt zijn door hun verleden, begrijpen ze ook mij beter. En dat is zo waardevol.
    De krassen op mijn ziel zullen nooit helemaal verdwijnen, maar door deze ervaring is er een facet aan mijn leven toegevoegd dat van onschatbare waarde is.

 2. Mooi dat er een voorstelling is en dat het onderwerp meer en meer in de openheid komt. Ik merk ook, dat ik steeds vaker om me heen verhalen hoor van (meestal) andere vrouwen, die me na mijn verhaal, toevertrouwen, dat ook zij hiermee te maken hebben gehad.
  Ik wil wel benadrukken, dat narcistische partners niet altijd fysiek mishandelen. Maar dat die emotionele manipulaties heel schadelijk zijn. En dit soort mishandelingen zijn bijna niet aantoonbaar, dus nog lastiger als je als ouder je kinderen wilt beschermen. Want hoe bewijs je dit?
  Het valt me op, dat als het onderwerp narcisme in de media verteld wordt in de context van partners, dat het onlosmakelijk verbonden lijkt met fysieke geweldpleging. Dat is niet altijd het geval. Wordt daar ook aandacht aan besteed in theaterstukken en dergelijke?

  1. Hoi Sharon,
   In dit theaterstuk wordt juist daar de nadruk op gelegd. De geestelijke/narcistische mishandeling en dat daar zeker geen sprake van lichamelijke mishandeling hoeft te zijn. Dàt is waarom het zo raakt, zeker bij de mensen die het kennen. Maar ook de eerwraak die speelt in andere culturen hier in Nederland, àlle vormen van huiselijk geweld. De nadruk ligt voor mij op de narcistische mishandeling; het stuk wat niet uit te leggen is, niet meteen aantoonbaar is. De manipulaties, de mooie woorden, je (financieel) afhankelijk maken, loze beloftes..je net weten te raken op dàt wat je zo nodig hebt, dat wat je zo kwetsbaar maakt.
   Dat laten ze hier zo goed zien! Ik hoop echt dat hartslag veel ogen doet openen bij de hulpverlening, jeugdzorg, justitie en de rechterlijke macht! En dat er gerichte en goede hulp komt voor de mensen die hier
   ‘ slachtoffer ‘ van zijn. Daar is het tijd voor!

 3. Sharon,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Mijn dochter van inmiddels 18 is ook altijd psychisch mishandeld door haar vader. Iedereen maakte haar voor drama queen uit, ook mijn ex man en ik zelf.
  Ik was me totaal niet bewust van de narcist in mijn leven. Dacht idd dat het aan mij lag. Pas nadat hij haar nog maar eens uitschold was de maat vol voor me. Na een relatie van 32 jaar heb ik hem met hulp van de politie buiten gezet en toen pas gaan lezen over narcisme.
  In gesprek met mijn hulpverlener kwam ik erachter dat mijn kinderen niet voor niets bepaald gedrag vertoonde.
  Ik dank die hulpverleenster nig iedere dag dat zij mij en mijn kinderen serieus heeft genomen en meteen allerlei instanties erbij betrokken.
  Heb van het begin het gevo gehad dat ik 1 kans kreeg om van hem te ontsnappen en dat ik niet week moest worden zoals zo vaak gebeurd was.
  Het is nu dik 1,5 jaar geleden en nog raakt hij me soms, maar dat laat ik hem nuet merken. Ik lach om de mails die hij me stuurt. Alles wat hij over mij schrijft, slaat op hem zelf!
  Wij zijn VRIJ! Zo voelt het iedere dag opnieuw. Vooral we nu sinds een week uit het gezamelijke huis zijn vertrokken.
  Ik woon tijdelijk antie-kraak, mooi groot huis. En alles wat er instaat is van mij!! Door mezelf geregeld en betaald. Geen schuld, eigen beslissingen!!
  Ik weet dat ik et nog lang niet ben, maar weet wel dat ik ver boven hem uit steek!!

 4. Hoi Sharon,
  Ik vind het fijn dat je dit extra benoemd. De mishandeling door een narcist is niet zichtbaar. Een narcist hoeft ook he-le-maal niet iemand te zijn die fysiek gewelddadig is. Juist niet!
  Dan zouden anderen nog kunnen geloven wat je zegt, wat je meegemaakt hebt. Maar dat is nou net waar het um niet in zit. Een narcist is niet zo makkelijk te zien. De rol die een narcist speelt is ontzettend knap, ontzettend goed. Zó goed zelfs, dat je zelf steeds twijfelt. Daar zit um nou net de kneep!

 5. Graag wil ik als een van de spelers van Hartslag tegen Sharon zeggen dat wij in ons theaterstuk zeker aandacht besteden aan het psychische geweld, ikzelf vertel daar in het stuk ook over. Wij als vijf ervaringsdeskundigen hebben allemaal ons eigen verhaal en hebben allemaal weer andere dingen meegemaakt die heel mooi in het stuk naar voren komen en prachtig in elkaar geweven zijn.
  Het is een bijzonder stuk wat iedereen raakt of je wilt of niet. Ons als spelers raakt het ook elke keer weer dat kan ook niet anders, maar dat maakt het stuk ook zo bijzonder. Als wij het spelen verplaatsen wij ons met onze teksten naar het moment dat het gebeurde, maar er is een hele mooie balans tussen kwetsbaarheid en kracht.
  Mijn vrienden waren er afgelopen vrijdag ook bij en ook al hebben sommige van hen mijn narcistische echtgenoot van dichtbij “meegemaakt”, toch waren ze enorm onder de indruk en emotioneel geraakt omdat daar vijf powervrouwen staan die allemaal op hun beurt slachtoffer waren en hier nu zo staan het was ineens niet meer alleen het verhaal van Anita!
  Trots ben ik ook op mijn kinderen die het stuk hebben gezien, trots op mijn prachtige gezin waarvan de band onbeschrijfelijk hecht is geworden door alles wat we hebben meegemaakt samen! Ik vindt het heel bijzonder dat ik de kans heb gekregen mee te doen aan dit prachtige stuk omdat het een mooie nieuwe uitdaging is om mijn missie vorm te geven naast de lezingen die ik geef bij politie, zorginstellingen, vrouwenopvang ed.
  Ik leeft vanuit mijn kracht en ben heel erg blij en vooral tevreden met mijn leven nu, dat geeft ruimte voor nieuwe dingen en die blijven ook steeds op mijn pad komen!
  Anita Wix

 6. Wat hartverwarmend om alle reacties te lezen. Waar is het stuk allemaal te zien? Alleen in Arnhem, of gaan jullie het land door?

  1. Hoi Sharon
   Wij trekken met het stuk het land door en we worden geboekt door gemeentes, instellingen , politie, hogescholen enz .
   Bij theater AANZ kun je evt. Informeren .
   Liefs Anita

  2. Beste Sharon,
   Op zaterdag 30 mei organiseert Stichting Zijweg een Empowerment Day in Rotterdam. Daar wordt in de middag het toneelstuk HART-SLAG opgevoerd. In de ochtend zijn er workshops gepland, o.a. een workshop over narcisme. Als je wilt, kun je je aanmelden via bureau@stichtingzijweg.nl. Toegang is gratis en er is kinderopvang.
   Voor meer informatie zie onze website http://www.stichtingzijweg.nl.
   Als je zelf een opvoering wilt regelen kan dat via Moviera (Lisette Pouls) of via Theater aanZ.
   Hartelijke groet,
   Tineke Franssen

 7. Ook ik zou heel graag willen weten waar deze voorstelling nog meer te zien is. Het lijkt mij een goede opening tot gesprek met een aantal dierbaren. Nog steeds heb ik het gevoel onbegrepen of niet gehoord te zijn. Dit zou wellicht een mooie ingang zijn.
  Groetjes, Miranda

  1. Voor iedereen die nog vragen heeft over de voorstelling , waar we spelen e.d
   HART-SLAG speelt op aanvraag. Heb je interesse en/of wil je deze voorstelling bestellen? Neem dan contact op met Moviera, Lisette Pouls, 06 10 51 16 88, l.pouls@moviera.nl.

  2. Beste Miranda,
   Zie ook mijn antwoord op de vraag van Sharon.
   Dit toneelstuk is zeker een goede opening tot een gesprek met familie en andere dierbaren.
   Mijn beide zoons, die eigenlijk van mening waren dat ik na 30 jaar maar over mijn angst om mijn ex weer te ontmoeten, moest heenstappen, stellen zich na het zien van deze voorstelling toch anders op. En dat doet mij heel goed.
   Ik voel me na 30 jaar al lang geen slachtoffer meer en heb een super goed leven. Maar een narcist wil altijd een rekening met je vereffenen en ik weet niet of ik hier tegenop gewassen ben zonder onbeschoft te worden. En hij zal altijd ontkennen dat hij iets negatief bedoeld heeft. En het zou jammer zijn als anderen hem weer zouden geloven. Hij speelt nog altijd de gekrenkte onschuld. Dat is de basis van zijn bestaan.
   Dus meld je aan voor onze E-day of organiseer een voorstelling.
   Hartelijke groet,
   Tineke Franssen

Geef een reactie

Alleen de voornaam of een pseudoniem wordt bij plaatsing gebruikt. Het e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met de richtlijnen. Op basis hiervan worden de berichten ook gemodereerd. Het kan daardoor enige tijd duren voor je reactie zichtbaar is op de website. Stichting Het Verdwenen Zelf behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen of niet te plaatsen.

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden als we een nieuw bericht plaatsen? laat dan je naam en e-mail adres achter via dit formulier.